Hoe duur is Nepal: Kosten & uitgaven voor 2,5 weken

Nepal is één van de meest sprookjesachtige bestemmingen die wij ooit bezochten. Een compleet andere wereld dan alle andere landen die wij bezochten. Wij verbleven 16 dagen in de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, die zo uit een sprookjesboek overgenomen kan zijn. Wij zetten onze uitgaven op een rij in reisbudget Nepal om een antwoord te kunnen geven op de vraag “Hoe duur is Nepal?”

Wisselkoers & betaalmogelijkheden in Nepal

De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). Toen wij in Nepal waren, in december 2013, was 1 euro 136 rupees waard. Op het moment dat ik dit artikel aan het schrijven ben is 1 euro 111 Nepalese rupee waard. Check voor je vertrek naar Nepal via Google de actuele wisselkoers. In Nepal is het in weinig winkels mogelijk om te pinnen. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende gepast geld bij je hebt. Pinnen is op veel plekken in de hoofdstad en populaire bestemmingen als Pokhara mogelijk, maar buiten de stad kan het lastig zijn om een pinautomaat te vinden.

In totaal verbleven wij 16 nachten in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Wij verkenden de stad, maar brachten ook bezoeken aan omliggende dorpen in de Kathmandu Valley. Onze uitgaven zijn onderverdeeld in verschillende categorieën om het overzichtelijk te houden, namelijk; eten & drinken, vervoer, slapen, souvenirs en overige. Hieronder hebben wij onze uitgaven voor je op een rij gezet.

hoe duur is nepal: kosten bouddhanat stupa kathmandu

Kosten voor eten & drinken in Nepal

Nepal is een goedkoop land, erg goedkoop. Maar je kunt het zo goedkoop maken als dat je zelf wilt. Doordat wij al een paar maanden aan het reizen waren en dus behoorlijk veel vertrouwen hadden in onze magen besloten wij bij piepkleine, ontzettend goedkope lokale restaurantjes te gaan eten. Dit bleek echter al snel geen goed idee. Naar een paar dagen werd Erick zien en kon hij niets anders zien dan het toilet. Hierdoor hebben we hierna besloten om toch iets “veiliger” te gaan eten en zijn we vooral de toeristenwijk Thamel ingegaan om te gaan eten. Ook hier aten we trouwens voornamelijk bij lokale restaurantjes, maar een enkele keer kozen we toch voor een hamburger, tapas of een pizza. Hierdoor zijn de bedragen iets hoger uitgevallen.

Daarnaast haalden we drinken en tussendoortjes voornamelijk bij kleine supermarktjes en konden we de hele dag (wanneer we hier waren) gratis koffie en thee drinken bij ons guesthouse. Ook ontbijt zat bij ons guesthouse inbegrepen. In totaal gaven wij gemiddeld €7 uit per persoon per dag voor eten & drinken. Wanneer je alleen maar eet bij lokale restaurantjes kan dit veel goedkoper.

Voorbeeld westers eten: Knoflookbrood, 1x pizza, 1x lasagna, 1x bier, 1x malibu cola: 2626 rupees (pizzeria Fire & Ice)

Voorbeeld Nepalees eten: 2x noodles met groente, 2x thee, 1x moo-moo’s: 245 rupees

hoe duur is nepal: kosten kathmandu

Vervoer in Nepal

Aangezien wij niet meer van Nepal hebben gezien dan de Kathmandu Valley hebben wij niet veel geld uitgegeven aan vervoer. Wel hebben we vanuit Kathmandu een bezoek gebracht aan de dorpen Patan, Bhaktapur en Boudanath. Voor al deze dorpen hebben wij besloten om een taxi te nemen. Dit kost niet veel en is veel comfortabeler dan de vele kleine busjes die rondrijden. Taxi’s zijn kleine witte autootjes die je overal in de stad ziet rijden.

Taxi Kathmandu (Thamel) – Bodhanath: 350 rupees enkele reis

Taxi Bhaktapur – Kathmandu: 800 rupees enkele reis

Slapen in Nepal

In Kathmandu hebben wij geslapen in twee verschillende guesthouses. Voor ons vertrek naar het land boekten wij online een tweepersoonskamer  in Blue Mountain Homestay, op loopafstand van Thamel. Hier hebben wij twee nachten geslapen. Uiteindelijk hebben we besloten om op zoek te gaan naar een andere slaapplaats, aangezien de kamer niet beschikte over een verwarming en het ’s nachts ontzettend koud was. Daarnaast dachten we van te voren dat de kamer beschikte over een eigen badkamer, maar ook dit was niet het geval. Om bij de gezamenlijke badkamer te komen moesten we eerst naar buiten. Wat dus midden in de nacht veeel te koud was.

Op steenworp-afstand van Blue Mountain vonden we een ander guesthouse, Elbrus Home, waar we de rest van onze tijd zijn gebleven. Bij de prijs zat ontbijt inbegrepen plus de gehele dag gratis koffie en thee. Daarnaast hadden we de beschikking over een fijn balkon met een aantal tafeltjes en stoelen die we deelden met twee andere kamers. Ook hadden we bij Elbrus Home de beschikking over een eigen badkamer.

Blue Mountain Homestay: 16 USD per nacht

Elbrus Home: 20 USD per nacht

Kosten voor souvenirs en overige

Onder overige vallen voornamelijk alle kleren die we in Kathmandu hebben aangeschaft. Toen we vertrokken vanuit Nederland hadden we geen idee welke landen we zouden bezoeken en waren we iets teveel uitgegaan van alleen maar tropische temperaturen. In Nepal vroor het echter ’s nachts en hier waren wij niet op voorbereid. We hebben daardoor wat warme kleren moeten aanschaffen wat behoorlijke invloed heeft gehad op ons budget. Daarnaast is Nepal een perfecte bestemming om gave souvenirs aan te schaffen. Wij kochten bijvoorbeeld een heel gaaf schilderij gemaakt door boeddhistische monniken, een singing bowl, een handgemaakt houten bordje voor bij de deur met “Namasté” erop en veel meer.. Tsjah, dan lopen de kosten op inderdaad. Hier kun je uiteraard een hoop geld op besparen.

Kathmandu - 16 dagen
Eten & Drinken
Vervoer
Slapen
Souvenirs Overige
Totaal
Rs 30.494,- Rs 3.350,- Rs 38.884,- Rs 10.175,- Rs 17.964,- Rs 10.0867,-
€ 224,22 € 24,63 € 212,38 € 74,82 € 132,09 € 668,14
hoe duur is nepal: kosten kathmandu

Totaal reisbudget Nepal

In totaal gaven wij tijdens ons verblijf in Nepal €668,14 uit. Dit komt neer op een gemiddeld bedrag van €20,88 per persoon per dag. Een ontzettend goedkope bestemming dus waar je gemakkelijk nog minder geld uit kunt geven dan dat wij deden.

Totaal
(16 dagen)
Per dag
(2 personen)
Rs 90.876,- Rs 5.680,-
€ 668,14 € 41,76

Hoe duur is Nepal?

Als antwoord op de vraag “Hoe duur is Nepal?” kunnen wij antwoorden dat Nepal het goedkoopste land is waar wij zijn geweest tijdens onze reis door Azië.

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje