Kirsten op een schommel aan zee op Ko Lanta

Reizen naar Thailand: 10 dingen die je vooraf moet weten

Geüpdatet op

Thailand is het land van de glimlach. Van paradijselijke stranden, jungle en een interessante cultuur. Thailand heeft het allemaal en is daarom niet voor niets de populairste reisbestemming in Zuidoost-Azië. Het land wordt al jaren overspoeld door toeristen, maar lang niet al deze toeristen weten waar ze rekening mee moeten houden wanneer ze reizen naar Thailand. Met deze tips voor een reis naar Thailand haal je meer uit je reis en weet je precies hoe je om moet gaan met de Thaise bevolking en haar lokale gebruiken. Zodat jouw Thailand reis één groot succes wordt.

De Thaise koninklijke familie respecteren is heel belangrijk

De Thaise koninklijke familie is heel belangrijk voor de Thaise bevolking. De familie heeft veel gedaan voor de mensen in Thailand en verdienen daardoor veel respect. Grappig maken over de koninklijke familie of kritiek uiten wordt dan ook niet gewaardeerd. Op veel momenten wordt het Thais volkslied opgestart en wordt er van je verwacht dat je uit respect opstaat. Dit gebeurt niet alleen op formele bijeenkomsten, maar ook bijvoorbeeld voor iedere film die in de bioscoop vertoond wordt. Ook al heb je niets met het Thaise koningshuis, sta op en toon respect.

Extra Thailand tip: In de Lonely Planet Thailand vind je nog veel meer praktische tips voor je reis naar Thailand.

Reizen naar Thailand: Zorg altijd dat je gepast gekleed gaat

De Thaise bevolking is behoorlijk netjes en vrij verlegen. Het wordt daarom echt niet gewaardeerd als je halfnaakt over straat loopt. Daarnaast is het altijd belangrijk dat je kleding er netjes en schoon uitziet. Volgens de Thai is het zeer vreemd om als inwoner van een welvarend land in verslonsde kleding te lopen. Natuurlijk kun je op het strand zonder problemen in je zwembroek of bikini rondlopen. Houd er ook rekening mee dat je tijdens een bezoek aan een tempel altijd je schouders en knieën dient te bedekken. Ik reis daarom altijd met een sarong of hamamdoek, zodat ik altijd iets bij me heb waarmee ik me kan bedekken. In Thailand weet je namelijk nooit wanneer je een mooie tempel tegenkomt die je wilt bezoeken.

Reizen naar Thailand

Ga je ergens naar binnen? Trek je schoenen uit

Ga je in Thailand ergens naar binnen, in bijvoorbeeld een tempel of iemand zijn/haar huis, dan is het belangrijk om altijd je schoenen – of slippers – uit te trekken. Op veel plekken wordt dit ook aangegeven, maar dit is niet altijd het geval. De Thai vinden bijna niets viezer dan een gebouw betreden met schoenen aan.

Op zoek naar een toffe reisroute voor Thailand? Hier vind je een perfecte Thailand route voor 10 dagen.

Je verkent Thailand het beste door een scooter te huren

In Thailand wordt net als in veel andere landen in Zuidoost-Azië volop scooter gereden. Heb jij ervaring met scooter rijden, dan raad ik je zeker aan om tijdens het backpacken in Thailand een scooter te huren. Al kan ik me voorstellen dat dit niet als een heel goed idee klinkt in Bangkok. Buiten de stad kun je je per scooter gemakkelijk verplaatsen en heb je zo alle vrijheid van de wereld. Een scooter huren kost over het algemeen nooit meer dan 5 euro per dag en benzine is al helemaal spotgoedkoop. Thai rijden vaak scooter zonder een helm te dragen, maar wij rijden altijd mét helm. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Een helm wordt vrijwel altijd geleverd bij het huren van een scooter.

LET OP: Officieel zijn scooters in Thailand – en andere landen in Azië – eigenlijk motoren. Het is dan ook verplicht om een motorrijbewijs te hebben. Heb je dit niet dan kun je grote problemen krijgen mocht je betrokken raken bij een ongeluk. Je bent namelijk niet verzekerd.

Reizen naar Thailand - Scooter rijden in Thailand
Reizen naar Thailand - Scooter rijden in Thailand

Probeer een paar Thaise woordjes te leren

Veel Thai spreken een paar woordjes Engels, maar niets wordt meer gewaardeerd dan dat je een paar woordjes Thais spreekt. Dit hoeven echt geen lange zinnen te zinnen, maar woorden als hallo of dankjewel zeggen in het Thais is altijd handig. Hieronder hebben we een aantal handige – en redelijk gemakkelijk – woorden op een rij gezet.

 • Hallo en tot ziens: Sawadee Kap (vrouwen spreken het laatste woord, kap, uit zonder de P.
 • Dankjewel: Kap kun kap (mannen) Kap kun kaa (vrouwen)
 • Goedemorgen: Sawadee thon chaaw
 • Bier (altijd handig om een biertje te kunnen bestellen): Bia
 • Water: Naam-plau
 • Hoeveel kost dit?: Gii bath?

Geen hand geven, maar groeten met een “wai”

In Thailand is het niet gebruikelijk om naar iemand te zwaaien of iemand een hand te geven. De meest respectvolle manier om iemand te groeten is door een “wai” te maken. Een wai is een manier van begroeten waarbij je je handen voor je borst houdt en een kleine buiging maakt.

Reizen naar Thailand - Antwoorden op veelgestelde vragen

Thailand is onwijs goedkoop, maar helaas is het niet het goedkoopste land in Zuidoost-Azië

Wanneer je gaat reizen naar Thailand zul je merken dat Thailand in vergelijking met Nederland een spotgoedkope bestemming is. Er wordt hierin alleen soms overdreven. Thailand is inderdaad heel goedkoop, maar helaas is het land allang niet meer zo goedkoop als landen als Laos, India en Nepal. Toch kun je je met een paar tientjes per dag in Thailand uitstekend redden. Met name Bankgok is een wat duurdere bestemming. Het noorden van het land is over het algemeen de goedkoopste regio.

Richt nooit de onderkant van je voeten naar een persoon of boeddha

Voeten zijn smerig en hoor je daarom nooit naar een persoon of boeddha beeld te wijzen. Wanneer je ergens binnen bent en dus je schoenen netjes uit hebt getrokken is het belangrijk om je voeten vooral binnenboord te houden door ze bijvoorbeeld onder je lichaam te vouwen.

Reizen naar Thailand
Reizen naar Thailand

Eet de lekkerste gerechten op straat

Veel mensen die voor de eerste keer reizen naar Thailand zijn angstig voor het eten op straat. Ik kan je geruststellen. Dit is nergens voor nodig. Eten op straat is juist het beste dat je kunt doen in Thailand. Wel is het belangrijk om een stalletje uit te kiezen waar het druk is en waar dus het eten constant geconsumeerd wordt. Zo weet je dat alles vers blijft en het eten niet al uren in de warme zon ligt. Eten op straat in Thailand is niet alleen super leuk, maar ook nog eens spotgoedkoop.

Street food Bangkok
Street Food Ayutthaya
Street food Bangkok

Iemand zijn/haar hoofd aanraken doe je niet

De Thaise bevolking is heel respectvol en met het niet tonen van je voeten houdt het niet op. Ook iemand zijn/haar hoofd aanraken in Thailand is erg onrespectvol. Een kind een aai over de bol geven? Doe maar niet. Het boeddhisme is de belangrijkste ‘religie’ in Thailand. Bij het boeddhisme wordt het hoofd gezien als belangrijkste deel van het lichaam en dat hoor je niet zomaar aan te raken. Dit geldt niet alleen voor personen, maar ook voor Boeddhabeelden. Je hoort nooit het hoofd van een boeddha aan te raken.

Heb jij nog aanvullende tips voor reizen naar Thailand?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Eén bericht over “Reizen naar Thailand: 10 dingen die je vooraf moet weten”

 1. Avatar van Corinne
  Corinne
  14 juni 2019

  Ah ja, dat zijn handige tips, voor als je voor de eerste keer naar Thailand gaat. Ik vind het ook altijd belangrijk, dat je je aanpast aan de gewoontes van het land, waar je naartoe gaat. Dus goed, dat jullie hierover schrijven!