Pulau Pangkor

Kosten wereldreis: Wat kost een wereldreis?

Geüpdatet op

Wil jij een wereldreis maken? Dan is het vooraf natuurlijk belangrijk om na te denken bij je budget. Want wat kost een wereldreis? Zelf reisden wij vier jaar lang rond de wereld en in veel landen hielden wij al onze uitgaven bij. De exacte wereldreis kosten zijn heel persoonlijk. De één geeft 15.000 euro uit in een jaar, de ander 40.000. Toch geven we hier een zo duidelijk mogelijk antwoord op de vraag wat kost een wereldreis. Met informatie over de kosten per continent, tips om geld te besparen tijdens je wereldreis en onze ervaringen.

Kosten wereldreis: De kosten vooraf

Hoewel je vooral zult sparen voor de kosten die je tijdens je wereldreis maakt, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je ook vooraf de nodige kosten zult maken. Wat kost een wereldreis je al voordat je droomreis écht begint? Hieronder zetten we een aantal wereldreis kosten op een rij die je thuis al zult moeten maken:

Vliegtickets

Het voorbereiden van een wereldreis begint natuurlijk met het boeken van de eerste vliegtickets. Tenzij je de eerste etappe over land wilt afleggen. Je kunt hierbij kiezen voor een Around the World ticket of losse vliegtickets boeken. Een Around The World Ticket is een vliegticket waarmee je naar diverse bestemmingen kunt vliegen. Deze bestemmingen moet je vooraf uitkiezen. Een Around the World Ticket is vaak goedkoper dan losse vliegtickets boeken, maar natuurlijk heb je wel minder vrijheid. Alles is natuurlijk vooraf al geboekt en betaald. Bij het boeken van een Around the World Ticket moet je er vanuit gaan dat de prijzen over het algemeen starten rond de €1600 per persoon.

Zelf kozen wij ervoor om losse vliegtickets te boeken. Vooral omdat we zo weinig mogelijk wilden plannen en vastleggen. Wij reisden vanuit Nederland met WizzAir naar Sofia in Bulgarije, reisden daarna door naar Dubai en vanuit Dubai naar Kerala in India. In totaal kostten deze vliegtickets ons ongeveer €200 per persoon.

wat kost een wereldreis?

Vaccinaties en malariapillen

Een andere grote kostenpost voor je wereldreis zullen vaccinaties en eventuele malariapillen zijn. Gelukkig ben je na sommige vaccinaties tientallen jaren – of zelfs de rest van je leven – beschermd. Andere vaccinaties moet je na vijf jaar opnieuw nemen. Aangezien wij in 2013/2014 al eens een half jaar door Azië reisden hadden wij vrijwel alle vaccinaties al gehad en hoefden we alleen DTP nog eens te halen. Deze vaccinatie kostte €29.50 per persoon. Moet jij alle vaccinaties nog halen dan moet je rekening houden met ongeveer €500 per persoon. Het slikken van malariapillen wordt lang niet meer overal aangeraden. Wel is het raadzaam om altijd een noodpakket malariapillen bij je te hebben. Zo’n noodpakket malariapillen kost ongeveer €30.

TIP: Zoek bij het afsluiten van een zorgverzekering goed uit of deze reisvacccinaties vergoed. Dit kan je heel veel geld schelen. Zelf kregen wij gelukkig alle vaccinaties vergoed en dat scheelt enorm in de kosten voor je wereldreis.

Reisuitrusting

Een andere kostenpost die veel reizigers onderschatten is die voor je reisuitrusting. Kleding heb je natuurlijk, maar er zijn genoeg andere items die echt handig om aan te schaffen. Hieraan hebben wij toch wel een paar honderd euro per persoon uitgegeven. Hieronder hebben we een aantal items op een rij gezet die handig zijn om aan te schaffen:

Hoeveel je precies uitgeeft aan je reisuitrusting is heel persoonlijk. Wil je een goede backpack aanschaffen dan ben je al snel €200 kwijt. Hetzelfde geldt voor wandelschoenen. Wil je de kosten beperken? Shop dan bij Decathlon.

Backpacken - Kirsten met haar backpack

Wereldreis reisverzekering

Ga jij langer dan acht maanden reizen en schijf je je dus uit in Nederland? Zorg er dan voor dat je een goede wereldreis reisverzekering afneemt die alles vergoed. Zelf hadden wij tijdens onze wereldreis de reisverzekering Special ISIS via JoHo. Hiervoor betaalden we ongeveer €58 per maand, per persoon.

Visa voor diverse bestemmingen

Voor veel bestemmingen moet je vooraf een visum aanvragen. En hoewel je deze niet allemaal voor je wereldreis al aan moet schaffen is het wel belangrijk om rekening te houden met deze kosten. Voor sommige visa ben je al snel een paar tientjes kwijt voor een verblijf van één maand. Hieronder vind je de kosten voor een aantal visa die wij aanschafen:

 • Laos: $35
 • Myanmar: $50
 • India: €49,20
 • Iran: €75
 • Thailand (verblijf van 60 dagen): €30
 • Working Holiday Visum Australië: €390

Totale kosten wereldreis voor vertrek

In totaal waren wij voor vertrek ongeveer €1000 per persoon kwijt. Hierin zijn de vaccinaties meegenomen die we uiteindelijk vergoed kregen. Vooraf schaften wij alleen ons visum voor India aan. Alle andere visa zijn tijdens onze wereldreis aanschaft, online of aan de grens.

wat kost een wereldreis?

Kosten tijdens de wereldreis

Hoeveel kosten je precies maakt tijdens je wereldreis hangt van veel factoren af. Bijvoorbeeld van jouw manier van reizen, maar ook van de bestemmingen die je bezoekt. Zo is backpacken in Zuidoost-Azië uiteraard een stuk goedkoper dan een reis maken door Australië of Nieuw Zeeland. Wij reisden zelf vooral in Azië en gaven per maand tussen de €900 en €2000 uit voor twee personen. Wij reizen altijd vrij basic wat betekent dat we vrijwel altijd op straat eten of in lokale restaurants en reizen met het openbaar vervoer. Wel slapen we altijd in een eigen kamer met privé badkamer en vaak een plekje buiten. In Mexico gaven wij gemiddeld €40 per persoon per dag uit.

Wat moet je thuis blijven betalen?

Iets anders waar je bij stil moet zijn tijdens het maken van een wereldreis zijn de eventuele kosten die thuis blijven doorlopen. Denk aan de huur of hypotheek als je je huis niet hebt opgezegd/verkocht, je Nederlandse reisverzekering, eventuele stalling van je spullen en abonnementen. Helaas blijven al deze dingen doorlopen, ook als jij aan het genieten bent aan de andere kant van de wereld.

Kosten wereldreis per continent

Zoals ik aan het begin van dit artikel al aangaf zijn de exacte kosten voor een wereldreis heel afhankelijk van welke bestemmingen je bezoekt. Hieronder hebben we voor ieder continent een grove schatting gemaakt van een dagbudget. Zo kun jij enigszins uitrekenen hoeveel geld jij moet sparen voor jouw wereldreis.

 • Azië: €500 – €1000 per maand, per persoon
 • Noord Amerika: €1250 – €2000 per maand, per persoon
 • Midden Amerika: €1000 – 1750 per maand, per persoon
 • Zuid Amerika: €1250 – €2000 per maand, per persoon
 • Afrika: €1250 – €2000 per maand, per persoon
 • Oceanië: €1500 – €2250 per maand, per persoon

*Reizen met twee personen is altijd goedkoper dan alleen reizen.

Hoewel je een kleine schatting kunt maken van de wereldreis kosten per continent is het wel belangrijk om te weten dat ook de kosten per land enorm kunnen verschillen. Zo zijn India, Nepal en Laos bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan Thailand en Maleisië.

Lees ook: Wat kost backpacken in Azië? Al onze uitgaven op een rij.

Reizen naar Mexico
Emma Gorge. Travelaar

Conclusie: Wat kost een wereldreis?

Wat kost een wereldreis uiteindelijk nou echt? Alweer moet ik aangeven dat dat heel persoonlijk is en van veel factoren afhangt. Niet alleen van de bestemmingen, maar ook van de periode waarin je reis (laagseizoen is veel goedkoper), met hoeveel personen je reist en hoe je reist. Uiteraard is slapen in een hostel veel goedkoper dan een hotel en eet je het goedkoopst op straat.

Zelf spaarden wij voor onze wereldreis een bedrag van €20.000 (samen). Hiervan konden wij uiteindelijk ruim negen maanden reizen door Azië en ons een tijdje redden in Australië. Wij reizen wel redelijk budget.

Kosten voor een wereldreis van een half jaar

De meeste mensen houden aan dat je voor een wereldreis van een half jaar op ongeveer €10.000 per persoon moet rekenen. Dit ligt wel erg aan welke bestemmingen je bezoekt. Backpacken in Zuidoost-Azië is de goedkoopste manier van de wereld ontdekken.

wat kost een wereldreis

Kosten voor een wereldreis van een jaar

Wil jij een wereldreis van een jaar maken door verschillende continenten? Dan moet je toch wel rekening houden met zo’n 25.000 per persoon. Al kan het een stuk goedkoper. Hoe langer je reist, hoe beter je zult worden in afdingen op reis en hoe beter je met je geld om kunt gaan. Hoe langer je op één plek verblijft, hoe goedkoper je wereldreis zal uitvallen.

Heb jij al een wereldreis gemaakt? Wat is jouw antwoord op de vraag wat kost een wereldreis?

Meer wereldreis tips: