Met deze tips word je een pro in afdingen op reis
Wie lange, verre reizen wil maken zal niet onder afdingen op reis uitkomen. Of het nu gaat om dat ene toffe souvenir of de prijs voor een hotelkamer, wie niet afdingt snijdt zichzelf in de vingers. Maar afdingen is niet voor iedereen even gemakkelijk of vanzelfsprekend. Het gevoel hebben dat je opgelicht wordt is voor niemand fijn en juist daarom is afdingen zo belangrijk. Hoe jij in een pro wordt in afdingen op reis lees je in dit artikel aan de hand van een aantal gemakkelijke tips die iedereen toe kan passen.
Weet dat afdingen op veel plekken heel normaal is en zelfs wordt verwacht
Waar je in Nederland waarschijnlijk vreemd aangekeken zal worden wanneer je op de markt gaat afdingen, is het in sommige landen juist heel vanzelfsprekend. Op sommige bestemmingen wordt niet afdingen zelfs gezien als asociaal, denk aan landen als Egypte, Thailand, Tunesië en Turkije. Weet dus voor jezelf dat het echt niet raar is als jij onderhandelt over een betere prijs voor je hotelkamer, je souvenirs of die ene excursie waar je graag aan mee wilt doen. Door af te dingen zul je op sommige momenten zelfs respect afdwingen.
NOTE: Hoewel er genoeg bestemmingen zijn waar afdingen wordt gezien als de normaalste zaak van de wereld, zijn er ook bestemmingen waar afdingen niet door de beugel kan. Denk aan landen in West-Europa, Japan en de Verenigde Staten. Het is dus belangrijk om vooraf informatie te vergaren over jouw volgende reisbestemming. In dit artikel van Business Insiders vind je een lijstje met een aantal bestemmingen en informatie over het afdingen.
Kies het goede moment
Het moment waarop je een winkel binnenstapt om te onderhandelen over een goede prijs is één van de belangrijkste factoren die beslissen of je succes gaat hebben. Zorg ervoor dat je niet in een overvolle winkel aan het onderhandelen slaat, maar kies een rustig moment uit. Een moment waarop de verkoper echt de aandacht en tijd voor jou heeft. Ook is het vaak gunstiger om vroeg op de dag of juist aan het einde van de dag aan het onderhandelen te slaan. In sommige culturen is de eerste verkoop op een dag de belangrijkste, omdat deze geluk brengt. Op andere momenten zul je juist aan het einde van de dag meer succes hebben doordat de totale dagomzet met jouw aankoop recht getrokken kan worden. Kies de juiste tijd voor het onderhandelen op reis om het succes zo groot mogelijk te maken.
Bedenk alvast welke prijs je maximaal wilt betalen
Zomaar een winkel binnenstappen en starten met onderhandelen is nooit handig. Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben hoeveel je maximaal wilt betalen voor een bepaald product. Stap met deze kennis de winkel binnen en blijf bij je standpunt.
Start nooit zelf met bieden
Wanneer je wilt onderhandelen over een mooie prijs is het belangrijk om nooit zelf te beginnen met bieden. Vraag naar de prijs van de verkoper, denk hier over na en geef aan dat dit te hoog is. Je zult zien dat de verkoper vanzelf de prijs naar beneden gooit. Is dit nog steeds niet de prijs die jij in gedachten hebt, dan kun je zelf met een prijs komen die jij wilt betalen. Wel laag inzetten natuurlijk, want er moet ruimte blijven om te onderhandelen.
Gaat communiceren lastig? Gebruik hulpmiddelen
Hoewel verkopers vrijwel overal ter wereld relatief goed Engels spreken, kan het toch lastig zijn op sommige bestemmingen om te communiceren. Is dit het geval, maar dan gebruik van hulpmiddelen. Voer je bod in op een rekenmachine en reis desnoods met een handig Point-it aanwijsboekje dat je overal ter wereld helpt te communiceren.
Vraag je reisgenoot om je te helpen
Samen onderhandelen is altijd fijner dan alleen. Je kunt samen overleggen, wat beteuterd kijken als de prijs niet bevalt en elkaar bijvallen waar nodig. Goed voor je zelfvertrouwen, maar ook vaak een goede manier om de prijs naar beneden te krijgen.
Voel je niet ongemakkelijk of opgelaten
Een pro zijn in afdingen is iets dat je in je zit of niet. De één zal er geen moeite mee hebben om de prijs zover mogelijk naar beneden te krijgen, terwijl de ander het al lastig kan vinden om een euro van de prijs af te krijgen. Hoe jij er ook instaat, zorg ervoor dat je je niet ongemakkelijk of opgelaten voelt tijdens het afdingen op reis. Afdingen hoort erbij en je hebt immers niet te verliezen. Sterker nog, je snijdt jezelf zelfs in de vingers als je het niet doet.
Bevalt de prijs niet? Loop dan weg
Mocht de verkoper uiteindelijk aangeven echt niet te willen zakken in prijs, loop dan weg en blijf niet onnodig lang in de winkel hangen. Met weglopen geef jij aan echt niet meer te willen betalen en dus is het aan de verkoper om je óf terug te roepen óf om de verkoop aan zich voorbij te laten gaan. Wordt je niet teruggeroepen, dan kun je het altijd nog ergens anders proberen.
Blijf altijd respectvol naar de verkoper
Afdingen is een spelletje, een mind game, maar de belangrijkste regel is respectvol blijven. Ook als de verkoper met de meest onnozele prijzen aan komt zetten en jij zeker weet dat je hiermee opgelicht wordt. De verkoper moet misschien ook een gezin onderhouden en andere kosten betalen en probeert ook zichzelf niet in de vingers te snijden. Blijf glimlachen en gooi er af en toe een grapje in. Voor beide partijen is dit fijner onderhandelen dan met kwade gezichten. En daar komt bij dat een vriendelijk persoon altijd meer voor elkaar krijgt dan een boos persoon.
Afdingen op reis: Wees geduldig
Geduld hebben is het tijdens het afdingen erg belangrijk, vooral bij grotere aankopen. Neem hier dus echt de tijd voor en zorg dat je de winkel niet bezoekt tijdens twee activiteiten in waarbij je aan een tijd gebonden bent.
Ga niet te snel overstag, maar ga bij een slechte prijs naar een andere verkoper
Verkopers zijn er in getraind om lekker vasthoudend te zijn en hebben natuurlijk allerlei trucjes om toeristen over de streep te trekken. Wees streng voor jezelf en houd je aan de maximale prijs die jij wilt betalen. Gaat de verkoper na lang afdingen echt niet akkoord, neem dan netjes afscheid en geef aan dat je naar een andere winkel/verkoper gaat. Even goede vrienden.
Onderhandel niet voor het onderhandelen
Met alle bovenstaande tips voor afdingen op reis ben je als het goed is tot een mooie prijs gekomen voor jouw souvenir. Wanneer je na een tijd onderhandelen samen met de verkoper tot een compromis bent gekomen is het belangrijk en respectvol om ook echt over te gaan op de aankoop. Verdoe de verkoper zijn tijd niet door alsnog af te haken. Heb je een prijs geboden en gaat de verkoper akkoord? Dan is het aan jou om deze prijs te betalen.
Weet dat afdingen niet alleen kan op producten
Hoewel in de punten hierboven vooral wordt gesproken over verkopers en winkels is het belangrijk om te weten dat je op reis niet alleen op producten kunt afdingen. Ook hotelkamers – zeker tijdens het laagseizoen – en excursies gaan regelmatig met de prijs omlaag wanneer je hierom vraagt. Schat in hoe de situatie is en kom ook hier tot een mooie prijs. Voor hotels geldt vooral dat het gemakkelijk is om te onderhandelen over de prijs wanneer je meerdere nachten wilt verblijven. Hotel hostel of hostel is op deze manier zeker van een inkomen voor een aantal nachten en heeft meer zekerheid. Dit betekent ook vaak dat de prijs iets naar beneden kan.
Wat zijn volgens jou de beste tips voor afdingen op reis?
- Deze handige items wil je meenemen op wereldreis
- Backpack inpakken tips
- Roadtrip tips: Zo bereid je je voor op je autovakantie