Praktische tips voor je verre reis

Geld overmaken naar het buitenland zonder gigantische kosten

Geüpdatet op

Ben je van plan om de komende tijd veel tijd door te brengen in het buitenland? Dan kan een buitenlandse bankrekening openen handig zijn. Houd er rekening mee dat geld overmaken naar het buitenland behoorlijke kosten met zich mee kan brengen. Ben je bijvoorbeeld van plan om op een Working Holiday naar Australië of Nieuw Zeeland te vertrekken en wil je je zuurverdiende euro’s overmaken naar je Australische of Nieuw Zeelandse bankrekening? Wij hebben de goedkoopste opties op een rij gezet.

Geld overmaken naar het buitenland op de goedkope manier

Wie zich al eens verdiept heeft in het overmaken van geld naar het buitenland zal weten dat dit behoorlijk wat kosten met zich mee zal brengen. Helaas zijn onze banken nog niet zo internationaal gericht (of misschien wel, maar is het gewoon een makkelijke manier om wat geld binnen te harken) waardoor je al snel moet rekenen op kosten ter hoogte van €25 bij het overmaken van een bedrag tussen de €200 en €300. En dat enkel voor het overmaken van je eigen geld naar je eigen nieuwe rekening. Niet alleen rekent je bank geld voor het overmaken vanaf je Nederlandse rekening. Ook worden er kosten in rekening gebracht voor de ontvanger. En ja, die ontvanger ben jij als je geld overmaakt naar je eigen buitenlandse rekening. Zo betaal je dus dubbelop.

Iedereen die om welke redenen dan ook geld wil overmaken naar een buitenlandse rekening – denk aan emigreren, reizen en werken in Australië, Canada of Nieuw Zeeland, een lange reis of vrijwilligerswerk – heeft iets aan deze tips. Tips waarbij je meer euro’s overhoudt.

Geld overmaken naar het buitenland met Currencyfair

Toen wij in oktober 2016 aankwamen in Australië brachten we al snel een bezoek aan de bank – Commonwealth in ons geval. Hier openden we binnen een paar minuten een gezamenlijke bankrekening. Een rekening waar we onze zuurverdiende Australische dollars op konden laten storten. Bij Commonwealth werd ons al snel verteld dat euro’s overmaken naar onze nieuw rekening niet goedkoop zou zijn.  Geld verdienen zouden we de eerste weken ook nog niet echt doen wisten we. Maar de huur en boodschappen moesten wel betaald worden. Geld zetten op onze Australische rekening moesten we dus zeker doen. Wij doken daarom het grote web op en kwamen al snel CurrencyFair tegen. Een dienst die we op dit moment al meerdere keren hebben gebruikt.

Wat is CurrencyFair en hoe werkt het?

Met CurrencyFair kun je geld overmaken naar een buitenlandse rekening voor een fractie van de kosten die “normale” banken hanteren. Allereerst maak je vanaf je Nederlandse rekening geld over naar je CurrencyFair account. Vanaf daar maak je het geld over naar je buitenlandse rekening.  Je kunt er ook voor kiezen om deze “tussenstap” te skippen en het geld meteen door te zetten naar je buitenlandse rekening. Wij houden wel van een beetje controle, dus laten het altijd eerst op ons CurrencyFair account zetten.

Zodra het geld hier op staat – dit duurde bij ons twee tot drie dagen – ontvang je netjes een e-mail van CurrencyFair waarna je het geld naar de gewenste rekening kunt overboeken. Voor deze overboeking betaalden wij nog geen €3. Een groot verschil met de €25 die je al gauw betaald als je het via je bank overmaakt. Daarbij komt nog eens dat CurrencyFair werkt met zogenaamde vrienden-deals waardoor je gratis overboekingen kunt krijgen én zelfs een tegoed van €30 op je account na de eerste overboeking.

€30 gratis op je account na de eerste overboeking

Wanneer je via deze link een account aanmaakt bij CurrencyFair krijg je niet alleen je eerste overboeking gratis, maar ontvang je ook nog eens na de eerste overboeking €30 op je account. Om hier voor in aanmerking te komen dien je wel minimaal $1000 over te maken. Wij hebben dit zelf twee keer gedaan. Keurig krijgen wij een e-mail met een melding van de gratis ontvangen €30. Bij de volgende overboeking maakten wij €30 minder over van onze Nederlandse rekening en hadden we dus zomaar – zonder er echt iets voor te doen – €30 extra. Vind na je overboeking een vriend die hetzelfde wil doen en je ontvangt wederom €30.

geld overmaken naar het buitenland

Geld overmaken naar het buitenland met Wise (voorheen Transferwise)

Een andere mogelijkheid om goedkoop geld over te maken naar het buitenland is via Wise. Wise werkt eigenlijk hetzelfde als CurrencyFair alleen werken zij niet met een vrienden-deal waardoor je niet gratis €30 ontvangt na je eerste overboeking. Wel blijkt Wise over het algemeen zelfs nog iets goedkoper te zijn dan CurrencyFair – als je de gratis €30 niet meerekent – waardoor je dus meer dollars voor je euro’s krijgt. Wise is opgericht door de gezichten achter Skype en Paypal en is dus niet zomaar een bank. Wil je dus minder geld overmaken naar het buitenland dan $1000, gebruik dan Wise.

Wise hebben wij bijvoorbeeld gebruikt voor het overboeken van geld naar Tigit Motorbikes in Vietnam toen we onze motor hier kochten. Het geld werd super snel overgeboekt en het kostte ons vrijwel niets. Houd er wel rekening mee dat wisselkoersen veranderen en het bedrag dus ook kan veranderen. Dit kun je zelf checken via de handige wisselkoers-calculator.

geld over maken buitenland

De link van CurrencyFair in dit artikel is een refer-a-friend link. Dit betekent dat niet alleen jij €30 ontvangt na je eerste overboeking, maar wij ook. Een win-win-situatie dus. Jij maakt zo goedkoop mogelijk geld over naar je buitenlandse rekening en je ontvangt €30 gratis. Doordat wij je hierop hebben gewezen ontvangen wij ook €30 in ons account. Bedankt dus als je je account via deze link aanmaakt!

Heb jij nog andere tips voor het goedkoop geld overmaken naar een buitenlandse rekening?

3 berichten over “Geld overmaken naar het buitenland zonder gigantische kosten”

 1. Avatar van Denise
  Denise
  30 maart 2017

  Oh fijn artikel! Precies wat ik zocht, alleen hebben ze (nog) geen Israelische shekels jammer!

 2. Avatar van Sabine
  Sabine
  30 maart 2017

  Handig artikel. Ik heb altijd mijn euro's op mijn Nederlandse rekening laten staan en haal er bijna nooit wat vanaf. Op mijn Colombiaanse rekening komt mijn salaris dus ik heb mijn euro's meestal ook niet nodig. Zo wel, dan pin ik iets. Of ik mijn euro's hier überhaupt wil hebben weet ik niet. Sowieso wel als ik geen pesos meer zou verdienen. Dan ga ik zeker op deze websites kijken!

 3. Avatar van Gabriëlle
  Gabriëlle
  7 juli 2017

  Handig! Het is soms een gedoe als ik geld wil overmaken naar mijn ouders, Zweedse bankrekening. Dit artikel ga ik dus zeker doorsturen naar mijn ouders, bedankt :)