Travelaar header image

Motorrijden in Vietnam: Zo ga je voorbereid op pad

Geüpdatet op
Gepubliceerd op

Vietnam is een geweldige bestemming in Azië. Met de trein of de bus kun je gemakkelijk van bestemming naar bestemming reizen. Het openbaar vervoer is goed geregeld, comfortabel en is goed betaalbaar. Een minpunt aan het reizen door Vietnam met het openbaar vervoer is het feit dat je vast zit aan bus- of treintijden en niet kunt stoppen wanneer je maar wilt om die ene geweldige foto te maken. Of om gewoon eens extra te genieten van de geweldige landschappen die aan je voorbij schieten. Gelukkig is er een optie waarbij je én het hele land kunt ontdekken én kunt genieten van de ultieme vrijheid! Koop een motor en ga. Ontdek. Ook motorrijden in Vietnam? Wij vertellen je er alles over.

Motorrijden in Vietnam

Hoewel het motorrijden als één groot avontuur klinkt – en dat is het ook eigenlijk wel – zul je zeker niet de enige zijn die een reis maakt door Vietnam op de motor. Menig backpacker doet dit tegenwoordig en wanneer jij er ook voor kiest om dit te doen kan ik je alvast vertellen dat je er zeker geen spijt van zult krijgen! Er zijn echter een aantal dingen waar je rekening mee moet houden en waar je op moet letten. Waar koop je bijvoorbeeld een motor? En welke plekken in Vietnam mag je echt niet overslaan? Hoe is het verkeer in Vietnam? En ben je wel verzekerd wanneer je motor rijdt in Vietnam? In dit artikel geven we een antwoord op al deze vragen.

Note: Wij zijn geen ervaringsdeskundigen. Wel hebben wij ervoor gekozen om te gaan motorrijden in Vietnam en we hebben een geweldige tijd gehad. Je moet echter altijd zelf bepaalde keuzes maken en zelf beslissen; Ga je Vietnam ontdekken met het openbaar vervoer? Of op de motor?

Een motor kopen in Vietnam

Aangezien er veel backpackers zijn die willen motorrijden in Vietnam, is er niet alleen veel vraag naar een motor in Vietnam, maar ook veel aanbod. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf naar een shop te gaan waar je al een motor kunt kopen vanaf 200 Amerikaanse dollars. Voornamelijk in de steden Hanoi en Ho Chi Minh City kan dit een goede optie zijn. Je motor kun je dan na je reis door het land, op je eindbestemming verkopen. Wie weet maak je hier zelfs nog wel winst op wanneer je extra zuinig bent ;)

motorrijden in vietnam

Motor kopen Vietnam: Tigit Motorbikes

Wij kozen er voor om een motor te kopen via Tigit Motorbikes in Ho Chi Minh City. Tigit Motorbikes wordt gerund door Jon en zijn Vietnamese vrouw Tuyen. Wij kochten een rode 110 cc Honda Blade met op de teller slechts 2500 kilometer. De motor schaften wij aan voor 1000 Amerikaanse dollars. In Hanoi hebben wij de motor op de trein gezet naar Ho Chi Minh City. Meteen de dag erna hebben wij 800 dollar ontvangen van Tigit. Wel betaalden wij 40 Amerikaanse dollars op de motor op de trein te zetten. In totaal betaalden wij dus 240 Amerikaanse dollars. Daarnaast hadden we een 100% garantie en gratis checks bij Honda shops in Vietnam. Olie verversen we na iedere 1000 kilometer. Wij hebben geen enkele keer pech gehad tijdens onze rit door Vietnam. De Honda Blade staat dus niet voor niets bekend als een motor die niet kapot kan gaan.

Ook bij Tigit schaften wij helmen aan. Wij kozen voor de “full-face” helmen die we ook gebruiken in Nederland. Hiervoor betaalden we 30 dollars per persoon. Na onze rit door Vietnam hebben we hiervoor 15 dollar per persoon teruggekregen.

Wanneer je niet helemaal van noord naar zuid wilt reizen is het ook mogelijk om onderweg een motor te kopen. Denk aan bijvoorbeeld Nha Trang of Da Nang. Ook in Hanoi kun je en motor kopen waarmee je naar het zuiden kunt rijden.

Een motor huren in Vietnam

Uiteraard is het in Vietnam ook mogelijk om een scooter te huren. Dit kan bijvoorbeeld ook bij Tigit Motorbikes, maar er zijn veel meer bedrijven die dit aanbieden. Je kunt een motor per dag huren, maar ook bijvoorbeeld per maand. Het is maar net wat jij wilt.

Je bagage tijdens het motorrijden in Vietnam

Wanneer je aan het backpacken bent door Azië zul je meer spullen bij je hebben dan enkel een rugtas. Wij zelf hebben door Vietnam gereisd met twee personen op één motor. Daarnaast hebben we ervoor gekozen om samen één backpack mee te nemen onderweg en één rugtas. De andere backpack was overbodig en hier hebben we spullen in gedaan die we best een maandje konden missen.

Het fijne aan het kopen van een motor bij Tigit is dat je er voor kunt kiezen om door hen spullen op te laten sturen naar Hanoi. In ons geval is er één backpack op de trein gezet naar Hanoi die we daar weer netjes konden ophalen. De backpack die we wel mee wilden, maakten we voor iedere rit vast aan een special rek dat achter op de motor is bevestigd voor vertrek. Deze zitten vast met snelbinders. Deze breken nog al eens, maar kun je overal langs de weg kopen voor 5000 Vietnamese dong.

Tip: Zorg er voor dat je een flightbag aanschaft zodat je je backpack kunt beschermen achterop de motor.

motorrijden in vietnam
motorrijden in vietnam

Onze route door Vietnam op de motor

Vietnam is een ongelofelijk groot land en je kunt je nogal makkelijk vergissen in de lange afstanden. Van Khe Sanh naar Phonh Nha is bijvoorbeeld “maar” 230 kilometer, maar je doet er al gauw negen uur over. Voor vertrek ontvingen wij van Tigit een lijst met daarin de mooiste plekken om te bezoeken in Vietnam en de afstanden. Zo maakten wij voor vertrek uit Ho Chi Minh City een grove planning van onze reisroute door Vietnam

Hieronder kun je zien welke bestemmingen wij vanaf ons vertrek uit Ho Chi Minh City bezochten. Wij reden van zuid naar noord, maar uiteraard kun je deze route ook andersom afleggen, van Hanoi naar Ho Chi Minh City dus. Een afstand van 1692 kilometer. Van zuid naar noord schijnt echter mooier te zijn. Dit doordat de natuur steeds mooier wordt hoe hoger je komt.

LEESTIP: Lees hier alles over de door ons afgelegde backpack route door Vietnam voor zuid naar noord. Uiteraard is de route ook andersom af te leggen. Inclusief afstanden, reistijden én een te gekke slaaptip op onze favoriete bestemming; Ninh Binh (Tam Coc).

Dalat

Met de motor op de trein in Vietnam

Wanneer je gaat motorrijden in Vietnam zul je al snel zien dat er een aantal spectaculaire routes zijn. Zo is de Hai Van Pass één van de bekendste routes, maar ook de route over de Ho Chi Minh Highway is zeker niet minder mooi. Er zijn echter ook minder spannende routes waarbij je enkel over de snelweg rijdt. Urenlang. Wij kozen er daarom voor om vanuit Nha Trang de nachttrein te nemen naar Da Nang. Voor het meenemen van de motor op de trein betaalden wij zo’n 500.000 Vietnamese dong. Je motor wordt goed ingepakt. In Da Nang dien je hiervoor nog 20.000 Vietnamese dong te betalen. Houd er rekening mee dat je tank leeg moet zijn wanneer je motor mee gaat in de trein. Dit wordt voor je gedaan op het station.

Ook op andere trajecten kun je er voor kiezen om de nachttrein te pakken. Van Dong Hoi naar Hanoi kiezen veel motorrijders ervoor om te chillen in de trein. Dit is één van de minder spectaculaire routes door Vietnam.

Met de motor op de trein in Vietnam is een spannende, maar toffe ervaring. Voor treintijden, routes en het online aanschaffen van treinkaartjes raad ik je de website 12Go.Asia aan.

Met de motor op de trein Vietnam

Het verkeer in Vietnam

Het verkeer in Vietnam is waarschijnlijk precies zoals je het je voorstelt. Chaotisch! In de steden rijden miljoenen motors en scooters. Maar ook vrachtwagens, bussen en auto’s. Voornamelijk in de steden is het dus oppassen geblazen. Vietnamezen zullen je van alle kanten inhalen en toeteren betekent: Ik kom eraan! Maar ook: Kijk uit! Of gewoon”Hoi”! Meng je zo makkelijk mogelijk tussen de locals. Ook zij zullen er heus wel voor zorgen dat er geen ongelukken gebeuren.

Wanneer je buiten de steden komt zul je zien dat het verkeer meteen een stuk anders is. Er zullen zelfs stukken zijn waar je geen ander verkeer zult tegen komen. Heerlijk! Voor pech hoef je echter niet bang te zijn. Mocht er iets gebeuren dan is er altijd een (klein) dorp in de buurt waar iemand je kan helpen. Of je moet wat meer geduld hebben totdat er een andere backpacker – of local – langs komt.

Waar je het meeste voor uit moet kijken tijdens het motorrijden in Vietnam zijn de bussen. Bussen rijden als gekken en halen overal in. Gelukkig hoor je ze van veraf al aankomen door hun getoeter.

Hanoi

De staat van de wegen in Vietnam

Net als veel wegen in Azië zijn ook de wegen in Vietnam niet altijd even goed. Houd altijd rekening met gaten, hobbels en bobbels en andere obstakels. Het zal regelmatig voorkomen dat er opeens een groep geiten midden op de weg ligt of dat er een paar koeien oversteken. Ook leiden veel wegen je dwars door de bergen. Flinke bochten zul je dus tegenkomen. Gelukkig zijn er ook genoeg wegen die prima te berijden zijn. Dit zie je ook aan de vele plekken waar wordt gewerkt aan de weg. Extra voorzichtig zijn kan echter nooit kwaad.

motorrijden in vietnam
motorrijden in vietnam
Ho Chi Minh Trail

Ben ik verzekerd tijdens het motorrijden in Vietnam?

Nee. Een kort en krachtig antwoord. Helaas is het zo dat je in Vietnam enkel verzekerd bent wanneer je in het bezit bent van een Vietnamees rijbewijs. Uiteraard geldt dit ook wanneer je enkel een dag rond gaat rijden op een motor. Nu is het zo dat er zelfs veel Vietnamezen zijn die niet beschikken over een rijbewijs en toch rijden. Wel is dit één van de belangrijkste zaken waar je goed over na moet denken bij de beslissing voor het motorrijden door Vietnam. Wij kunnen je niet vertellen of je het moet doen of niet. Deze keuze is aan jou.

Wanneer je door Vietnam reist per motor ben je niet verzekerd!

Handig om mee te nemen tijdens het motorrijden in Vietnam

Aangezien je op de motor door Vietnam reist is het verstandig om zo weinig mogelijk bagage mee te nemen. Hoe zwaarder de motor, hoe lastiger rijden natuurlijk. Er zijn echter een aantal items die wél handig zijn om mee te nemen. Deze hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

motorrijden in vietnam

Voordelen van het motorrijden in Vietnam

Nadelen van het motorrijden in Vietnam

Ho Chi Minh Trail

Extra tips voor het motorrijden in Vietnam

motorrijden in vietnam

Visum voor Vietnam

Houd er rekening mee dat je wanneer je wilt reizen door Vietnam een visum nodig hebt. Je visum voor Vietnam kun je gemakkelijk aanvragen Kesvisum.nl

Wanneer je nog vragen hebt over het motorrijden in Vietnam beantwoorden wij deze uiteraard graag. Nogmaals; Je moet voor jezelf beslissen of je deze te gekke reis wilt maken of niet.

Meer Vietnam?

Bekijk alle tips voor Vietnam