backpacken in vietnam

Backpacken in Vietnam: Tips en praktische informatie

Geüpdatet op

Vietnam is één van de meest populaire bestemmingen in Zuidoost-Azië. Het land is enorm en beschikt over onwijs veel te gekke bestemmingen en bezienswaardigheden. Het land is enorm divers met onder andere het groene noorden en de stranden in het zuiden. Wanneer je heel Vietnam wilt ontdekken heb je zeker een paar weken nodig om zoveel mogelijk te kunnen zien. Wil jij gaan backpacken in Vietnam? Lees dan eerst deze tips en praktische informatie over kosten voor backpacken in Vietnam, de beste reistijd, veiligheid, het aanvragen van je visum en meer.

De beste reistijd voor backpacken in Vietnam

Vietnam is een gigantisch land en dit betekent dat de seizoenen in het noorden van het land anders lopen dan de seizoen in het zuiden. Over het algemeen is het in het noorden een stuk frisser dan in het zuiden. Eén van de redenen voor veel reizigers om een reis door Vietnam te starten in het noorden. Van maart tot en met september is het regenseizoen in het noorden, terwijl dit in het zuiden in de perioden van mei tot en met oktober is. Je hoeft je niet af te laten schrikken door het regenseizoen, maar het is wel belangrijk om te weten dat er pittige buien kunnen zijn. Ook is met name het noorden mooier tijdens het regenseizoen. De rijstvelden zijn groener dan groen. In de droge periode daarentegen is alles vaak al geoogst en lijkt het meer bruin dan groen.

In principe zijn de maanden december tot en met februari ideale maanden voor een reis door Vietnam. Dit staat namelijk bekend als de droge periode. Wel zijn dit ook meteen de drukste maanden wat betekent dat het reizen ook een tikkeltje duurder zal uitvallen.

Noord-Vietnam beste reistijd: de maanden oktober, november, februari en maart
Midden-Vietnam beste reistijd: februari t/m juni
Zuid-Vietnam beste reistijd: december t/m maart

backpacken in vietnam
Phong Nha

Reizen naar Vietnam

Wanneer je wilt gaan backpacken in Vietnam kun je vanuit Nederland vliegen naar Hanoi of Ho Chi Minh City. Hanoi is de hoofdstad van het land en is gelegen in het noorden. Ho Chi Minh is de grootste stad van het land en is gelegen in het zuiden. Het vliegveld in Ho Chi Minh City is groter en vaak zijn de ticketprijzen hier naartoe net iets duurder. Ook vanaf buurlanden kun je goedkoop naar Vietnam vliegen. Zo vlieg je bijvoorbeeld voor een paar tientjes van Hanoi naar Bangkok.

Daarnaast is een reis door Vietnam goed te combineren met de buurlanden Cambodja en Laos. Vanuit Phnom Penh in Cambodja kun je gemakkelijk met de boot en/of bus naar Ho Chi Minh City of de Mekong Delta reizen en vanuit het noorden van Laos reis je gemakkelijk door naar Dien Bien Phu in het noorden van Vietnam vanuit waar je door kunt reizen naar Sapa of Hanoi.

Hanoi

Visum voor Vietnam

Wanneer je naar Vietnam reist zul je vooraf een visum moeten regelen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Wanneer je enkel naar Vietnam reist en thuis alles al hebt geregeld kun je je visum regelen bij de Vietnamese ambassade in Den Haag. Dit visum is dertig dagen geldig en kost ongeveer 60 euro. De duurste optie voor het regelen van een visum van Vietnam,want het kan gemakkelijker.

Je visum voor Vietnam online aanvragen

Handiger is het aanvragen van een zogenoemde visumautoristatiebrief wat je online kunt doen. Dit kun je onder andere laten doen via Kesvisum.nl. Hiernaast moet je echter ook nog $25 betalen bij aankomst op het vliegveld in Vietnam en moet je hierbij twee pasfoto’s inleveren. Wanneer je weet dat je langer dan 30 dagen in Vietnam zult blijven kun je een 90-dagen visum aanvragen. Dit is voordeliger dan je 30-dagen visum in Vietnam verlengen.

Visum voor Vietnam regelen vanuit het buitenland

Wanneer je een langere reis maakt door Azië en Vietnam binnen wilt komen via land zul je je visum vooraf moeten regelen. Een visumautorisatiebrief online aanvragen heeft dan geen nut. Gelukkig zijn er genoeg plekken in Azië waar je je visum voor Vietnam kunt aanvragen. Denk bijvoorbeeld aan Sihanoukville of Phnom Penh in Cambodja, Luang Prabang en Vientiane in Laos en Bangkok en Chiang Mai in Thailand.

backpacken in vietnam

Vaccinaties voor Vietnam

Eén ding is zeker. Qua hygiëne is het in Vietnam een stuk minder gesteld dan wij gewend zijn in Nederland. Voor het backpacken in Vietnam worden geen vaccinaties verplicht met uitzondering van gele koorts. Dit is enkel verplicht wanneer je in de zeven dagen voor aankomst in Vietnam in een gele koorts gebied bent geweest. Daarnaast zijn er een aantal vaccinaties welke worden aangeraden, zoals DTP (difterie, tetanus & polio) en Hepatitis A. Wanneer je langer dan drie maanden in Vietnam wilt verblijven worden ook onder andere buiktyfus en Hepatitis B aangeraden.

backpacken in vietnam

Malaria in Vietnam

In een groot gedeelte van Vietnam hoef je niet bang te zijn om malaria op te lopen. Toch zijn er nog een aantal gebieden, met name langs de grenzen met Cambodja en Laos waar je malaria op kunt lopen. Helaas is er tegen malaria geen vaccinatie. De enige manier om het tegen te gaan is het slikken van malariapillen. Sinds 1 april 2017 wordt een nieuw malaria-protocol gehanteerd waarbij veel reizigers naar Azië geen malariatabletten meer hoeven te slikken. Goed nieuws! Wel is het belangrijk om je altijd goed in te smeren met Deet. Er komt namelijk niet alleen malaria voor in Vietnam, maar ook dengue (knokkelkoorts).

Reizen naar Vietnam: Reisadvies

Op dit moment worden er geen speciale waarschuwingen gegeven voor het reizen naar Vietnam. Uiteraard dien je wel altijd voorzichtig te zijn, met name in de grote steden. Wel dien je er rekening mee te houden dat Vietnam in de maanden mei tot en met november getroffen kan worden door orkanen. Houd voor het actuele reisadvies altijd de website van de Rijksoverheid in de gaten.

Reizen met het openbaar vervoer in Vietnam

Vietnam is een gigantisch land waar je zeker een week of vier voor moet uittrekken. Heb je korter de tijd dan kun je beter kiezen voor een reis door Noord-Vietnam of Zuid-Vietnam. Het openbaar vervoer in Vietnam is heel goed geregeld. Er rijden tussen alle populaire bestemmingen bussen, zowel overdag als ’s nachts en een aantal bestemmingen zijn per trein goed bereikbaar. Ben je van plan om met het openbaar vervoer te gaan backpacken door Vietnam dan raad ik je de website 12Go.Asia aan. Hier vind je informatie over reistijden, routes en kun je online tickets aanschaffen voor de bus en/of trein.

Op de motor reizen door Vietnam

Een andere populaire manier onder backpackers om te reizen door Vietnam is per motor. Het is mogelijk om een motor te kopen of huren in Vietnam en hiermee een tof avontuur te beleven. Houd er echter rekening mee dat je tijdens het motorrijden in Vietnam niet verzekerd bent, ook niet als je beschikt over een motorrijbewijs. Mocht je een ongeluk krijgen, dan is de kans groot dat de schuld jouw kant op wordt geschoven. Het verkeer in Vietnam is chaotisch en heel anders dan in Nederland en een ongeluk zit in een klein hoekje.

Kosten backpacken in Vietnam

In Vietnam betaald men met de Vietnamese Dong, VND. Eén euro staat ongeveer gelijk aan 25.000 Vietnamese Dong, al wisselt de wisselkoers uiteraard regelmatig. Ook kun je op veel plekken in Vietnam betalen met de Amerikaanse dollar. Pinnen in Vietnam kost vrijwel overal geld, maar is niet zo duur als in bijvoorbeeld Thailand. Betalen met je pinpas is langer niet overal mogelijk.

Het backpacken in Vietnam kun je zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Wanneer je ervoor kiest om door Vietnam te reizen op de motor zul je bijvoorbeeld meer kwijt zijn dan wanneer je een openbus-ticket boekt waarbij je zoveel met de bus kunt reizen als dat je zelf wilt. Slapen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer hoeft over het algemeen niet veel meer te kosten dan tien euro per nacht en eten en drinken is spotgoedkoop. Met name excursies is een kostenpost die flink op kan lopen tijdens je reis door Vietnam. Ook hier zijn echter budgetmogelijkheden voor. Zo boekten wij geen tour naar het populaire Halong Bay, maar pakten wij zelf de lokale ferry naar het hoofdeiland Cat Ba.

Wij gaven tijdens onze reis door Vietnam – op de motor – gemiddeld net geen 50 euro uit per dag, voor twee personen. Hierin zijn de kosten voor de motor die wij aanschaften inbegrepen.

Nieuwsgierig naar hoeveel wij uitgaven in Vietnam? Hier geven we antwoord op de vraag ‘hoe duur is Vietnam?’

Hai Van Pass
Halong Bay

Accommodaties in Vietnam

Zoals ik hierboven aangaf kun je gemakkelijk voor tien euro per nacht slapen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Het slapen in een slaapzaal in een hostel is vaak enkel goedkoper wanneer je alleen reist. Vooral tijdens de drukke maanden, december en januari, kan het verstandig zijn om vooraf je accommodatie te boeken via Booking.com. Wanneer je buiten deze periode reist is dit niet nodig en kun je op je gemak rondkijken. Vaak is het goedkoper om niet vooraf te boeken doordat je de kamer kunt bekijken en ter plekke af kunt dingen.

Kun je water uit de kraan drinken in Vietnam?

Kraanwater in Vietnam is helaas niet drinkbaar. Er wordt daarom aangeraden om flessenwater te kopen. Ik raad je echter aan om een Lifestraw GO waterfles met filter te kopen. Dit scheelt een hoop plastic flessen kopen. Beter voor je portemonnee en het milieu. Wil je geen waterfilter aanschaffen, dan kun je ook gaan voor een dopper. Op veel plekken – niet overal – in Vietnam kun je voor een paar cent je fles vullen met gefilterd drinkwater.

Wat moet ik meenemen tijdens het backpacken in Vietnam?

Wie een reis aan het plannen is naar Vietnam denkt natuurlijk ook aan wat je mee moet nemen. In eerste instantie is het belangrijk om niet teveel mee te nemen. Je moet tenslotte alles wekenlang meezeulen in je backpack. Veel spullen kun je in Vietnam aanschaffen. Er zijn echter een aantal items die handig zijn om mee te nemen tijdens het backpacken in Vietnam.

Spreekt men goed Engels in Vietnam

De meeste reizigers zullen vooral de toeristische bestemmingen in Vietnam ontdekken, zoals Hoi An en Halong Bay. Over het algemeen spreekt de lokale bevolking hier prima Engels. Sommige Vietnamezen kunnen echter behoorlijk verlegen zijn. Kom je op meer afgelegen plekken, bijvoorbeeld tijdens je motorreis door Vietnam, dan kan het handig zijn om een Point It aanwijsboekje mee te nemen. Met dit boekje kun je met iedereen ter wereld communiceren.

Check onze video over onze motorreis door Vietnam

Ben jij al wezen backpacken in Vietnam? Of staat het nog op je wensenlijst?

Eén bericht over “Backpacken in Vietnam: Tips en praktische informatie”

  1. Avatar van Herma | 2feelfree.com
    Herma | 2feelfree.com
    4 april 2017

    Leuk artikel en goeie tips! Vietnam is echt één van mijn favoriete landen :) Heel veelzijdig land met lieve mensen en lekker eten. Wij gingen overigens wel in het regenseizoen (sept), maar hebben erg veel geluk gehad en de eerste paar weken geen druppel gezien!