luang prabang bezienswaardigheden laos

Luang Prabang: Bezienswaardigheden in de meest relaxte stad van Laos

Onlangs gaven wij al vijf redenen voor een reis door Laos. Hierin las dat je onder andere de heerlijke, relaxte vibe in het land ervoor zorgt dat je nooit meer weg wilt. Luang Prabang, ook wel de parel van de Mekong genoemd, is één van die bestemmingen in het land waar je net iets langer blijft hangen dan gepland. Vanwege de fijne mix tussen backpackers en monniken. En dat alles te midden van een prachtige omgeving aan de oevers van de Mekong rivier. De gehele stad staat ook nog eens op de UNESCO werelderfgoedlijst waardoor je prachtige tempels en geweldige Franse architectuur tegen komt, overal in de stad. Hier lees je alles over de bezienswaardigheden in Laos en tips voor te gekke dagtrips.

Hoe bereik je Luang Prabang?

Luang Prabang kun je op verschillende manier bereiken. Zo kiezen veel backpackers ervoor om met de slowboat van Thailand naar Laos te reizen. Vanaf Noord-Thailand reis je dan in twee dagen over de machtige Mekong Rivier naar Luang Prabang. De stad is daarnaast bereikbaar per bus vanuit andere bestemmingen in Laos, Thailand of Vietnam. Houd er wel rekening mee dat het vaak lange busreizen zijn over niet al te goede wegen. Wij bereikten de stad vanuit het dorpje Nong Khiaw, iets ten noorden van Luang Prabang. Wanneer je niet veel tijd hebt kun je er ook voor kiezen om te vliegen. Luang Prabang beschikt over een klein vliegveld. Klik hier voor het zoeken naar vliegtickets.

Klik hier voor een uitgebreid artikel over onze route door Laos.

Luang Prabang bezienswaardigheden

Aangezien de hele stad op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, hoef je niet ver te lopen of te kijken voor de mooiste bezienswaardigheden. De stad staat vol met tempels en waar je ook loopt, kom je monniken tegen. Een aantal geweldige bezienswaardigheden bevinden zich echter buiten de stad waardoor je afhankelijk bent van de taxi’s (kleine busjes en tuktuks) die in de stad rijden. Een motor huren voor een dag is ook een optie als is dit vaak niet zo goedkoop als op andere plekken in Zuidoost-Azië.

luang prabang bezienswaardigheden laos

Tak Bat in Luang Prabang

Je moet er wat voor over hebben, want je moet ongeveer om 05:30 uur in de ochtend naast je bed staan, maar dan heb je ook wat. In Luang Prabang wonen honderden monniken die allemaal aangesloten zijn bij verschillende tempels. Vroeg in de ochtend kleuren de straten van de stad oranje. Iedere ochtend, vanaf zonsopkomst, gaan deze monniken de straat op voor de dagelijkse Tak Bat. Hierbij halen monniken hun eten voor die dag op. De monniken leven van giften en hun eten krijgen ze van de lokale bevolking tijdens de Tak Bat. De grootste kans om de Tak Bat te aanschouwen heb je in de straten Th Sakkarin en Th Kamal, maar eigenlijk zul je ze overal in de stad moeten kunnen zien.

Tak Bat vs Toerisme

Eerder schreef ik al over deze traditie en gaf ik aan dat het erg belangrijk is om gepast om te gaan met de Tak Bat. Kom niet te dicht bij de monniken, raak ze zeker niet aan en wees zo stil mogelijk. De monniken dienen niet gestoord te worden.

luang prabang bezienswaardigheden laos

luang prabang bezienswaardigheden laos

Klik hier voor een uitgebreid artikel over de Tak Bat in Laos

Een geweldig uitzicht vanaf de Phu Si heuvel

Middenin het centrum van de stad vind je de Phu Si heuvel die niet te missen is. Op deze heuvel zijn diverse tempels waaronder de Wat Chom Si gebouwd en vind je meerdere boeddha beelden. De tocht kan zwaar zijn overdag door de hitte, maar is het zeker waard. Wanneer je de top hebt bereikt wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad. De entree voor de tempels op de heuvel bedraagt 20.000 Kip per persoon.

luang prabang bezienswaardigheden laos

luang prabang bezienswaardigheden laos

Bamboebrug over de rivier

Wanneer je een wandeling maakt door de stad en langs de rivier loopt kun je de prachtige bamboebrug haast niet missen. De brug verbindt de stad met een kleiner dorp en ziet er prachtig uit. Om de brug over te mogen steken dien je 5.000 Kip te betalen. Wanneer je Luang Prabang bezoekt in de maanden juni tot en met november is de kans aanwezig dat de brug niet aanwezig is. Ieder jaar wordt de brug opnieuw gebouwd. Wij bezochten LP echter begin juli en hadden wel het geluk dat we de brug konden aanschouwen.

luang prabang bezienswaardigheden laos

Drankjes doen bij Utopia

Wanneer je even klaar bent met het bezoeken van alle tempels en het vele wandelen door de stad, is er Utopia. De populairste plek in Luang Prabang onder backpackers. Overdag kun je hier heerlijk relaxen of een hapje eten en in de avonduren wordt de plek omgetoverd tot een gezellige tent. Utopia is geopend tot maximaal 00:00 uur. Hierna kun je nergens anders meer naartoe, dan naar de bowlingbaan ;).

Adres Utopia: Kingkitsarath Rd, Luang Prabang, Laos

Eten op de avondmarkt in Luang Prabang

Wie van lekker eten houdt, zal zich zeker weten vermaken in Luang Prabang. Zo kun je de gehele dag genieten van de lekkerste verse sandwiches en sapjes in het centrum. ‘s Avonds kun je echter helemaal je hart ophalen op de avondmarkt. Hier vind je verschillende lokale gerechten, maar de echte reizigers gaan eten bij één van de buffetten. Hier kun je vanaf 15.000 Kip per persoon (iets meer dan één euro) een bord vol scheppen bij het buffet. Niet ieder gerecht is even lekker – en niet alles is nog warm -, maar slecht is het zeker niet. Ook shoppen voor souvenirs doe je op de avondmarkt waar tientallen kraampjes iedere avond weer opgebouwd worden.

luang prabang bezienswaardigheden laos

Watervallen Luang Prabang

Een bezoek aan Luang Prabang is niet compleet zonder dagtochten te hebben gemaakt naar de prachtige natuur in de omgeving van de stad. In de omgeving van Luang Prabang vind je voornamelijk een aantal prachtige watervallen.

Tat Kuang Si waterval

De Tat Kuang Si waterval is één van de mooiste watervallen die ik ooit heb gezien. Om hier te komen kun je het beste een tuktuk pakken die overal in de stad op klanten staan te wachten. Wij betaalden voor een retourtje 30.000 Kip per persoon. Voor dit bedrag moesten wij echter wel wachten totdat er minimaal vijf mensen in de tuktuk zaten. Wanneer je het niet erg vindt om iets meer te betalen, zul je eerder kunnen vertrekken. De Tat Kuang Si waterval is adembenemend, maar tegelijkertijd ook enorm toeristisch wat nogal jammer is. Het beste kun je de waterval daarom aan het begin van de ochtend of het einde van de middag bezoeken. Bij de waterval kun je zwemmen in het heldere – maar koude – blauwe water en een klim maken van zo’n twintig minuten naar een geweldig uitzichtpunt.

Kosten Tat Kuang Si waterval

De entree voor de waterval bedraagt 20.000 Kip per persoon.

luang prabang bezienswaardigheden laos

Pak Ou Grotten

Wie een mooie tocht over de Mekong rivier wil maken en tegelijkertijd mooie grotten wil bekijken zijn de Pak Ou Grotten de perfecte bestemming. De grotten zijn per boot te bereiken in zo’n 30 minuten vanaf de pier in Luang Prabang. De grotten staan vol met boeddhabeelden.

Tad Sae waterval

Nog een prachtige waterval die je in de buurt van Luang Prabang vindt is de Tad Sae waterval. Deze waterval is iets minder spectaculair dan de Kuang Si waterval, maar zeker een bezoek waard. Ook deze waterval bereik je het beste door een tuktuk te nemen. De tuktuk brengt je echter niet helemaal naar de waterval. Om de waterval te kunnen bereiken zul je de laatste tien minuten door moeten brengen in een houten bootje. Geen straf! Eenmaal aangekomen bij de waterval blijkt al snel dat deze waterval een stuk minder toeristisch is dan de Kuang Si, maar nog steeds vind je ook hier veel toeristen. De waterval is opgebouwd uit verschillende verdiepingen en vrijwel overal kun je zwemmen. Daarnaast is er een restaurant aanwezig bij de waterval waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten en een koude BeerLao kunt dringen.

Kosten Tad Sae waterval

De entree voor deze waterval bedraagt 15.000 Kip persoon. Voor de boot betaalden wij 10.000 Kip per persoon en voor de tuktuk 30.000 per persoon voor een retourtje.

luang prabang bezienswaardigheden laos

Ben jij al eens in Luang Prabang geweest? Wat is jouw favoriete plekje?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Luang Prabang: Bezienswaardigheden in de meest relaxte stad van Laos”

  1. Jessica schreef:

    Ohhh Luang Prabang is zo’n heerlijke plek hè! Ik vond het geweldig om die mensen ‘s ochtends zo in stilte door het dorp te zien lopen. Alleen een beetje vervelend dat er dan een stel mensen als bavianen omheen lopen te springen en te dansen met een camera en een selfiestick…

  2. Laos lijkt me een geweldig land! als wij na de studie lang weg gaan staat Laos ook op ons lijstje 🙂

  3. Sanne schreef:

    Die tempels zijn zo mooi! Laos lijkt me zo’n heerlijk relaxed land!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.