Backpack route Zuidoost-Azië

De mooiste bezienswaardigheden in Luang Prabang, Laos

Geüpdatet op

Als je mij vraagt wat de meest relaxte stad van Laos is dan zal ik zonder twijfel antwoorden dat dat Luang Prabang is. Het straatbeeld in Luang Prabang doet Frans aan met prachtige Laotiaanse invloeden. Geen chaos zoals in andere Aziatische steden, maar een fijne vibe wat ervoor zorgt dat je hier het liefst voor altijd wilt blijven. Wat te doen in Luang Prabang? Dit zijn de mooiste Luang Prabang bezienswaardigheden.

Aangezien de hele stad op de UNESCO werelderfgoedlijst staat, hoef je niet ver te lopen of te kijken voor de mooiste Luang Prabang bezienswaardigheden. De stad staat vol met tempels en waar je ook loopt, kom je monniken tegen. Een aantal geweldige bezienswaardigheden bevinden zich echter buiten de stad waardoor je afhankelijk bent van de taxi’s (kleine busjes en tuktuks) die in de stad rijden. Een motor huren voor een dag is ook een optie als is dit vaak niet zo goedkoop als op andere plekken in Zuidoost-Azië. Luang Prabang is één van de bestemmingen die je zeker niet mag overslaan tijdens het backpacken in Laos.

Alle bezienswaardigheden in Luang Prabang die in dit artikel worden genoemd kun je terugvinden op het kaartje hieronder:

Luang Prabang

Tak Bat in Luang Prabang

Je moet er wat voor over hebben, want je moet ongeveer om 05:30 uur in de ochtend naast je bed staan, maar dan heb je ook wat. In Luang Prabang wonen honderden monniken die allemaal aangesloten zijn bij verschillende tempels. Vroeg in de ochtend kleuren de straten van de stad oranje. Iedere ochtend, vanaf zonsopkomst, gaan deze monniken de straat op voor de dagelijkse Tak Bat. Hierbij halen monniken hun eten voor die dag op. De monniken leven van giften en hun eten krijgen ze van de lokale bevolking tijdens de Tak Bat. De grootste kans om de Tak Bat te aanschouwen heb je in de straten Th Sakkarin en Th Kamal, maar eigenlijk zul je ze overal in de stad moeten kunnen zien.

Tak Bat Laos
Tak Bat

Een geweldig uitzicht vanaf de Phu Si heuvel, Phousi Hill

Middenin het centrum van de stad vind je de Phu Si heuvel die niet te missen is. Op deze heuvel zijn diverse tempels waaronder de Wat Chom Si gebouwd en vind je meerdere boeddha beelden. De tocht kan zwaar zijn overdag door de hitte, maar is het zeker waard. Wanneer je de top hebt bereikt wordt je getrakteerd op een geweldig uitzicht over de stad. De entree voor de tempels op de heuvel bedraagt 20.000 Kip per persoon.

Phu Si heuvel
Phu Si heuvel
Phu Si heuvel

Bamboebrug over de Nam Khan Rivier

Wanneer je een wandeling maakt door de stad en langs de Nam Khan rivier loopt kun je de prachtige bamboebrug haast niet missen. De brug verbindt de stad met een kleiner dorp en ziet er prachtig uit. Om de brug over te mogen steken dien je 5.000 Kip te betalen. Wanneer je Luang Prabang bezoekt in de maanden juni tot en met november is de kans aanwezig dat de brug niet aanwezig is. Ieder jaar wordt de brug opnieuw gebouwd. Wij bezochten LP echter begin juli en hadden wel het geluk dat we de brug konden aanschouwen.

Lees ook: Route door Laos

Bamboebrug Luang Prabang
Bamboebrug Luang Prabang

Drankjes doen bij Utopia

Wanneer je even klaar bent met het bezoeken van alle tempels en het vele wandelen door de stad, is er Utopia. De populairste plek in Luang Prabang onder backpackers. Overdag kun je hier heerlijk relaxen of een hapje eten en in de avonduren wordt de plek omgetoverd tot een gezellige tent. Utopia is geopend tot maximaal 00:00 uur. Hierna kun je nergens anders meer naartoe, dan naar de bowlingbaan ;).

Adres Utopia: Kingkitsarath Rd, Luang Prabang, Laos

Eten op de avondmarkt in Luang Prabang

Wie van lekker eten houdt, zal zich zeker weten vermaken in Luang Prabang. Zo kun je de gehele dag genieten van de lekkerste verse sandwiches en sapjes in het centrum. ’s Avonds kun je echter helemaal je hart ophalen op de avondmarkt. Hier vind je verschillende lokale gerechten, maar de echte reizigers gaan eten bij één van de buffetten. Hier kun je vanaf 15.000 Kip per persoon (iets meer dan één euro) een bord vol scheppen bij het buffet. Niet ieder gerecht is even lekker – en niet alles is nog warm -, maar slecht is het zeker niet. Ook shoppen voor souvenirs doe je op de avondmarkt waar tientallen kraampjes iedere avond weer opgebouwd worden.

Night Market Luang Prabang
Avondmarkt Luang Prabang Laos

Bezoek de Kuang Si waterval

De Kuang Si waterval is één van de mooiste watervallen van Azië. Om hier te komen kun je het beste een tuktuk pakken die overal in de stad op klanten staan te wachten. Wij betaalden voor een retourtje 30.000 Kip per persoon. Voor dit bedrag moesten wij echter wel wachten totdat er minimaal vijf mensen in de tuktuk zaten. Wanneer je het niet erg vindt om iets meer te betalen, zul je eerder kunnen vertrekken. De Tat Kuang Si waterval is adembenemend, maar tegelijkertijd ook enorm toeristisch wat nogal jammer is. Het beste kun je de waterval daarom aan het begin van de ochtend of het einde van de middag bezoeken. Bij de waterval kun je zwemmen in het heldere – maar koude – blauwe water en een klim maken van zo’n twintig minuten naar een geweldig uitzichtpunt.

 • De entree voor de waterval bedraagt 20.000 Kip per persoon.
Tat Kuang Si waterval
Tat Kuang Si waterval
Tat Kuang Si waterval
Tat Kuang Si waterval

Geniet van de rust rondom de Mekong rivier

De machtige Mekong rivier stroomt dwars door Luang Prabang en dit levert de mooiste plaatjes is. Plof neer langs de oever en geniet van de rust. Liever actief zijn? Je kunt ook kajakken op de rivier of een bootje pakken naar de overkant voor een mooie wandeling. Waar Vang Vieng en haar rivier de echte partystad van Laos is, is Luang Prabang dé plek om tot rust te komen.

Mekong rivier
Mekong rivier

Bezoek de Pak Ou Grotten

Wie een mooie tocht over de Mekong rivier wil maken en tegelijkertijd mooie grotten wil bekijken zijn de Pak Ou Grotten de perfecte bestemming. De grotten zijn per boot te bereiken in zo’n 30 minuten vanaf de pier in Luang Prabang. De grotten staan vol met boeddhabeelden.

Een frisse duik in de Tad Sae waterval

Nog een prachtige waterval die je in de buurt van Luang Prabang vindt is de Tad Sae waterval. Deze waterval is iets minder spectaculair dan de Kuang Si waterval, maar zeker een bezoek waard. Ook deze waterval bereik je het beste door een tuktuk te nemen. De tuktuk brengt je echter niet helemaal naar de waterval. Om de waterval te kunnen bereiken zul je de laatste tien minuten door moeten brengen in een houten bootje. Geen straf! Eenmaal aangekomen bij de waterval blijkt al snel dat deze waterval een stuk minder toeristisch is dan de Kuang Si, maar nog steeds vind je ook hier veel toeristen. De waterval is opgebouwd uit verschillende verdiepingen en vrijwel overal kun je zwemmen. Daarnaast is er een restaurant aanwezig bij de waterval waar je heerlijke lokale gerechten kunt eten en een koude BeerLao kunt dringen.

 • De entree voor deze waterval bedraagt 15.000 Kip persoon. Voor de boot betaalden wij 10.000 Kip per persoon en voor de tuktuk 30.000 per persoon voor een retourtje.
Tad Sae waterval

Doen in Luang Prabang: Tempel hoppen

Het centrum van Luang Prabang staat vol met de mooiste tempels. De mooiste tempels vind je langs de Sakkarin Road, maar bijna overal waar je kijkt in de stad kun je prachtige tempels bewonderen. Wil je zeker allemaal zien, dan ben je zeker een hele dag op pad. De tempels zijn zonder twijfel één van de mooiste bezienswaardigheden in Luang Prabang.

Tempels Luang Prabang
Tempels Luang Prabang
Tempels Luang Prabang
Tempels Luang Prabang
Tempels Luang Prabang

Hoe bereik je Luang Prabang?

Luang Prabang kun je op verschillende manier bereiken. Zo kiezen veel backpackers ervoor om met de slowboat van Thailand naar Laos te reizen. Vanaf Noord-Thailand reis je dan in twee dagen over de machtige Mekong Rivier naar Luang Prabang. De stad is daarnaast bereikbaar per bus vanuit andere bestemmingen in Laos, Thailand of Vietnam. Houd er wel rekening mee dat het vaak lange busreizen zijn over niet al te goede wegen. Wij bereikten de stad vanuit het dorpje Nong Khiaw, iets ten noorden van Luang Prabang. Wanneer je niet veel tijd hebt kun je er ook voor kiezen om te vliegen. Luang Prabang beschikt over een klein vliegveld. Klik hier voor het zoeken naar vliegtickets. Vanuit Luang Prabang is het ook gemakkelijk doorreizen naar steden als Vientiane en Vang Vieng.

Accommodaties in Luang Prabang

Laos

Wat zijn volgens jou de mooiste Luang Prabang bezienswaardigheden?

3 berichten over “De mooiste bezienswaardigheden in Luang Prabang, Laos”

 1. Avatar van Jessica
  Jessica
  13 december 2016

  Ohhh Luang Prabang is zo'n heerlijke plek hè! Ik vond het geweldig om die mensen 's ochtends zo in stilte door het dorp te zien lopen. Alleen een beetje vervelend dat er dan een stel mensen als bavianen omheen lopen te springen en te dansen met een camera en een selfiestick...

 2. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  14 december 2016

  Laos lijkt me een geweldig land! als wij na de studie lang weg gaan staat Laos ook op ons lijstje :)

 3. Avatar van Sanne
  Sanne
  18 december 2016

  Die tempels zijn zo mooi! Laos lijkt me zo'n heerlijk relaxed land!