Visuminformatie Zuidoost-Azië: Laos

Vang Vieng: Bezienswaardigheden in de party-stad van Laos

Wie denkt aan het dorpje Vang Vieng in Laos denk al gauw aan twee dingen: Tuben en Friends kijken. De twee dingen waar Vang Vieng bekend om staat. En hoewel je beide inderdaad prima kunt doen hier, zijn er gelukkig nog veel meer mooie bezienswaardigheden in de omgeving.

Vang Vieng is gelegen in het noorden van Laos en is gemakkelijk te bereiken vanaf de populaire bestemming Luang Prabang en de hoofdstad Vientiane. Hoewel het stadje de laatste jaren meerdere malen negatief in het nieuws is geweest vanwege drinkende, feestende en zelfs overleden reizigers lijken er tegenwoordig steeds meer reizigers naartoe te trekken. Niet vanwege het feesten en drinken, maar vanwege de prachtige natuur. En dat is maar goed ook, want Vang Vieng heeft zoveel meer te bieden. Eerlijk is eerlijk, ik heb me onwijs geërgerd aan zuipende (ja, letterlijk zuipende) en schreeuwende reizigers die zich totaal niets aan lijken te trekken van de normen en waarden in een boeddhistisch land. Je moet je hier dus zeker even overeen zetten wanneer je naar Vang Vieng reist.

Hoe kom je in Vang Vieng?

Vang Vieng is gemakkelijk te bereiken vanuit het relaxte Luang Prabang. Meerdere keren per dag vertrekken minibussen die er tussen de zes en zeven uur over doen. Onderweg zal er in ieder geval één keer een korte stop worden gehouden zodat je wat kunt eten en gebruik kunt maken van het toilet. Ook vanaf de hoofdstad Vientiane is Vang Vieng gemakkelijk bereikbaar. Deze reis duurt ongeveer vier uur.

vang vieng laos

Tubing in Vang Vieng

We beginnen maar met het punt waarvan jij Vang Vieng waarschijnlijk kent. Het tuben. Tuben houdt in dat je in een ronde band de rivier af gaat. Langs de rivier zijn verschillende barretjes waar de muziek uit de boxen knalt en waar je spotgoedkoop drankjes kunt doen. Waarna je daarna doodleuk weer in je band sprint, de rivier op, op zoek naar het volgende barretje. Een aantal jaren geleden is dit fenomeen zo uit de hand gelopen – lees er overleden in 2011 27 mensen tijdens het tuben – dat tegenwoordig nog slechts een handjevol van deze kroegjes open is. En dat is maar beter ook als je het mij vraagt. Het tuben is dus nog steeds mogelijk.

De omgeving van Vang Vieng

Waarvoor je vooral naar Vang Vieng moet reizen is de prachtige omgeving. Het stadje zelf is een echte backpackers bestemming met barretjes, restaurantjes en heerlijk street food. Het stadje is gelegen middenin een groot karstgebergte. Daarnaast loopt er dwars door de stad een rivier. Wie wat van de natuur wil zien kan het beste een scooter huren en zelf op pad gaan. Zie je dit echter niet zitten, dan zijn er genoeg tuktuk chauffeurs die je mee op pad willen nemen. Zorg er wel voor dat je van te voren duidelijk een vaste prijs afspreekt.

Tham Phu Kam en de Blue Lagoon

In de omgeving van Vang Vieng vind je tientallen grotten waarvan de Tham Phu Kam de bekendste is. Deze grot wordt door de lokale bevolking als heilig beschouwd en is te bezoeken voor 20.000 kip per persoon. De voornaamste reden voor reizigers om naar deze grot te komen is echter de Blue lagoon die hierbij te vinden is. Een perfecte plek voor een verfrissende duik na de klim naar de grot. Ga er echter niet vanuit dat je hier alleen bent. De Blue Lagoon is een erg populaire bestemming en het is er daardoor vrijwel altijd erg druk. Ook het water is niet altijd zo “blue” als dat de naam doet denken. Met name in het regenseizoen veranderd de kleur naar groen/bruin. Stel je er dus vooral niet al te veel bij voor.

Gelukkig zijn er in de buurt van het stadje nog twee Blue Lagoons te vinden die iets minder toeristisch zijn. Vraag een tuktuk chauffeur in de stad en hij zal je er met plezier naartoe brengen.

vang vieng laos

Tham Nam

Een andere populaire grot in de omgeving van Vang Vieng is de Tham Nam. Een onderwatergrot van 500 meter lang.

Friends kijken in Vang Vieng

Nog iets waar Vang Vieng bekend om staat is het kijken van de populaire tv-serie Friends. In de “hoofdstraat” hangen in vrijwel ieder restaurant meerdere tv’s waarop de hele dag door afleveringen te zien zijn. De perfecte bestemming voor Friends-fans dus.

vang vieng laos

Slapen in Vang Vieng

In Vang Vieng zijn meerdere opties als het gaat om overnachten. Wanneer je slaapt langs de hoofdstraat zul je er echter wel rekening mee moeten houden dat je behoorlijk wat last kunt hebben van het geluid dat uit alle barretjes komt. Wij kozen er daarom voor om aan de andere kant van de rivier te slapen bij Backpackers Riverside Guesthouse. Hier sliepen we in een prima tweepersoonskamer met eigen badkamer en een prachtig uitzicht voor 60.000 kip per persoon.

Klik hier om te zoeken naar accommodaties. Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Vang Vieng: Bezienswaardigheden in de party-stad van Laos”

  1. Ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd, maar ga het in overweging houden ;). Hoe lang waren jullie in Laos en hebben jullie ook het zuiden gezien? Ik heb straks ongeveer drie weken, dus ben benieuwd wat haalbaar is!

    • Haha snap ik hoor! Het is ook zeker niet m’n favoriete plekje! Wij waren er ongeveer 3 weken. Kwamen vanuit Hanoi en alleen het noorden gedaan. Vanuit Hanoi met allerlei stops naar Vientiane gereisd en vanuit daar de nachtbus naar Bangkok omdat Erick zijn ouders kwamen 🙂 Wat wij hebben gedaan kan makkelijk in 2 weken!

  2. Jacomijn Heupink schreef:

    Haha Friends kijken!! Ik deed het ook! Was best relaxed, onderuit hangen in zo’n restaurant en lekker tv kijken. En ipv tuben deed ik kayakken. Heel gaaf!!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.