Vang Vieng Laos

Vang Vieng: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Wie denkt aan het dorpje Vang Vieng in Laos denk al gauw aan twee dingen: Tuben en Friends kijken. De twee dingen waar het Laotiaanse dorp bekend om staat. En hoewel je beide inderdaad prima kunt doen hier, zijn er gelukkig nog veel meer mooie bezienswaardigheden in de omgeving. In dit artikel lees je de leukste tips voor een bezoek aan Vang Vieng en lees je welke Vang Vieng bezienswaardigheden je echt gezien moet hebben.

Jarenlang heeft het dorp bekend gestaan als de party-bestemming in Laos. Backpackers van over de hele wereld trokken hier naartoe voor de vetste feesten én het tuben. Vang Vieng was tot die tijd dé plek om naartoe te gaan tijdens het backpacken in Laos. Enige tijd geleden heeft de overheid ingegrepen en is de rust wedergekeerd. En dit betekent dat Vang Vieng meer dan ooit een bezoek waard is. De natuur is er beeldschoon. Het dorp en de omgeving staat niet bekend vanwege de mooiste bezienswaardigheden. Je moet hier vooral naartoe gaan als je blij wordt van beeldschone natuur.

Tuben in Vang Vieng

We beginnen maar met het punt waarvan jij Vang Vieng waarschijnlijk kent. Waar Luang Prabang bekend staat als meest chille stad in Laos staat Vang Vieng bekend om het tuben. Tuben houdt in dat je in een ronde band de rivier af gaat. Langs de rivier zijn verschillende barretjes waar de muziek uit de boxen knalt en waar je spotgoedkoop drankjes kunt doen. Waarna je daarna doodleuk weer in je band sprint, de rivier op, op zoek naar het volgende barretje. Een aantal jaren geleden is dit fenomeen zo uit de hand gelopen – lees er overleden in 2011 zevenentwintig mensen tijdens het tuben – waardoor sinds 2012 nog maar een handvol van deze kroegen open is. En dat is maar beter ook als je het mij vraagt.

Tuben in Vang Vieng is nog steeds mogelijk, maar zonder alcohol. Een tube huren kost 55.000 kip en je wordt door het bureau afgezet bij de rivier. Al dobberend kun je genieten van al het moois dat de omgeving te bieden heeft.

Vang Vieng tips: Ontdek de omgeving

Waarvoor je vooral naar Vang Vieng moet reizen is de prachtige omgeving en niet zozeer bijzondere bezienswaardigheden. Het stadje zelf is een echte backpackers bestemming met barretjes, restaurantjes en heerlijk street food. Het stadje is gelegen middenin een groot karstgebergte. Daarnaast loopt er dwars door de stad een rivier. Wie wat van de natuur wil zien kan het beste een scooter huren en zelf op pad gaan. Zie je dit echter niet zitten, dan zijn er genoeg tuktuk chauffeurs die je mee op pad willen nemen. Zorg er wel voor dat je van te voren duidelijk een vaste prijs afspreekt.

Vang Vieng

De Tham Phu Kam grot

In de omgeving van Vang Vieng vind je tientallen grotten waarvan de Tham Phu Kam de bekendste is. Deze grot wordt door de lokale bevolking als heilig beschouwd en is te bezoeken voor 20.000 kip per persoon.

De Blue Lagoon

Ook liggen in de omgeving een paar Blue Lagoons die prachtig zijn tijdens het droge seizoen. Een blue lagoon is een natuurlijke waterpoel met helderblauw water waarin je een heerlijke, verfrissende duik kunt nemen. Er zijn drie Blue Lagoons die je vanuit Vang Vieng gemakkelijk kunt bezoeken, Blue Lagoon 1, 2 en 3. De mooiste is Blue Lagoon 3 en deze ligt het verst buiten het dorp. Het beste kun je een scooter huren om hier te komen of een tuktuk regelen die je afzet.

Blue Lagoon Laos
Blue Lagoon Laos

De Tham Nam grot

Een andere populaire grot en één van de bekendste bezienswaardigheden in Vang Vieng de Tham Nam grot. Een onderwatergrot van 500 meter lang. Je kunt hier al dobberend op een tube de grot binnentreden. Een beetje spannend, maar zeker één van de meest bijzondere dingen om te doen in Vang Vieng.

Friends kijken in Vang Vieng

Ik zou bijna zeggen dat je Vang Vieng als dorp zijnde beter over kunt slaan en je moet focussen op de omgeving, maar tóch is er iets dat je meegemaakt moet hebben. Eén van de populairste dingen om te doen in Vang Vieng is namelijk 24/7 de populaire serie Friends kijken. Vrijwel iedere kroeg is hierop ingericht en uit de vele televisieschermen klinkt bijna niets anders dan de stemmen van Rachel, Ross en haar vrienden.

Friends

Pha Ngeun uitzichtpunt

Vang Vieng wordt omringd door de mooiste karstbergen. Een aantal van deze karstbergen hebben een plateau bovenop vanaf waar je een geweldig uitzicht over het dorp en de omgeving hebt. Je moet geen last hebben van hoogtevrees. Pha Ngeun is het bekendste uitzichtpunt in Vang Vieng. Na een klim van ongeveer een uur kun je uitpuffen en ondertussen genieten van al het moois dat er te zien is.

Ballonvaart in Vang Vieng

Iets dat op veel mensen hun bucketlist staat is het maken van een ballonvaart en laat dat nou in Vang Vieng een geweldige optie zijn. In het dorp kun je een ballonvaart boeken. Een mooier uitzicht over het dorp de mooiste Vang Vieng bezienswaardigheden ga je niet krijgen.

Praktische tips voor een bezoek aan Vang Vieng

Vang Vieng is gelegen in het noorden van Laos en is gemakkelijk te bereiken vanaf de populaire bestemming Luang Prabang en de hoofdstad Vientiane. Hoewel het stadje de laatste jaren meerdere malen negatief in het nieuws is geweest vanwege drinkende, feestende en zelfs overleden reizigers lijken er tegenwoordig steeds meer reizigers naartoe te trekken. Niet vanwege het feesten en drinken, maar vanwege de prachtige natuur. Eerlijk is eerlijk, ik heb me onwijs geërgerd aan zuipende (ja, letterlijk zuipende) en schreeuwende reizigers die zich totaal niets aan lijken te trekken van de normen en waarden in een boeddhistisch land. Je moet je hier dus zeker even overeen zetten wanneer je naar Vang Vieng reist.

Monnikken Laos
Vang Vieng

Hoe kom je in Vang Vieng?

Vang Vieng is gemakkelijk te bereiken vanuit het relaxte Luang Prabang. Meerdere keren per dag vertrekken minibussen die er tussen de zes en zeven uur over doen. Onderweg zal er in ieder geval één keer een korte stop worden gehouden zodat je wat kunt eten en gebruik kunt maken van het toilet. Ook vanaf de hoofdstad Vientiane is het dorp gemakkelijk bereikbaar. Deze reis duurt ongeveer vier uur.

Wil je met het openbaar vervoer reizen door Laos dan raad ik je aan om een kijkje te nemen op de website 12Go.Asia. Hier vind je informatie over reistijden, reisroutes en kun je online bustickets aanschaffen.

Accommodaties

Heb jij nog aanvullende tips voor Vang Vieng? Of bezienswaardigheden die iedereen gezien moet hebben?

3 berichten over “Vang Vieng: Bezienswaardigheden & tips”

 1. Avatar van Stephanie | Expeditie Aardbol
  Stephanie | Expeditie Aardbol
  23 maart 2017

  Ik ben nog steeds niet helemaal overtuigd, maar ga het in overweging houden ;). Hoe lang waren jullie in Laos en hebben jullie ook het zuiden gezien? Ik heb straks ongeveer drie weken, dus ben benieuwd wat haalbaar is!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 maart 2017

   Haha snap ik hoor! Het is ook zeker niet m'n favoriete plekje! Wij waren er ongeveer 3 weken. Kwamen vanuit Hanoi en alleen het noorden gedaan. Vanuit Hanoi met allerlei stops naar Vientiane gereisd en vanuit daar de nachtbus naar Bangkok omdat Erick zijn ouders kwamen :) Wat wij hebben gedaan kan makkelijk in 2 weken!

 2. Avatar van Jacomijn Heupink
  Jacomijn Heupink
  25 maart 2017

  Haha Friends kijken!! Ik deed het ook! Was best relaxed, onderuit hangen in zo'n restaurant en lekker tv kijken. En ipv tuben deed ik kayakken. Heel gaaf!!