Vientiane

Wat te doen in Vientiane, Laos

Geüpdatet op

De hoofdstad van Laos, Vientiane, is één van de rustigste hoofdsteden ter wereld. De stad voelt met haar 700.000 inwoners echt niet als een hoofdstad en is daardoor één van de meest relaxte hoofdsteden in Zuidoost-Azië. Hoewel Vientiane vaak wordt beschilderd als saai en niet de moeite waard, maken veel reizigers een (korte) stop in de Laotiaanse hoofdstad. Maar wat is er allemaal te doen in Vientiane? Wij zetten de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden en leukste dingen om te doen op een rij.

Alle bezienswaardigheden in Vientiane die in dit artikel worden genoemd kun je terugvinden in het kaartje hieronder.

Bewonder de zonsondergang aan de Mekong rivier

Vientiane is gelegen aan de machtige Mekong Rivier en dat levert vooral tijdens de zonsondergang prachtige plaatjes op. Sla een hapje en een drankje in op de night market en geniet van de lucht op de trappen van Sunset Viewpoint. Niet alleen is de zonsondergang in Vientiane prachtig, aan de overkant van de rivier kun je ook nog eens buurland Thailand zien liggen.

Mekong Rivier Vientiane

Geniet van het heerlijke eten op de avondmarkt en in lokale restaurants

Net als op andere plekken in Zuidoost-Azië kun je op de night market in Vientiane heerlijk eten. De night market vindt iedere avond plaats aan de Mekong Rivier en kun je dus mooi combineren met je avondafsluiting bij Sunset Viewpoint. Het is de plek waar de lokale bevolking ook komt en is dé plek voor het kopen je souvenirs en het proberen van de lekkerste gerechten. De night market is vlakbij Chao Anouvong Park.

Eten en drinken Laos
Sticky Rice Laos

Bezoek het bijzondere Buddha Park

Vientiane wordt door veel reizigers bestempeld als één van de saaiste steden in Zuidoost-Azië, maar wie ook buiten de stad kijkt zal zien dat dit echt wel meevalt. Al kan de stad inderdaad niet op tegen bijvoorbeeld Bangkok. Zo’n 25 kilometer buiten de stad vind je één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Laos, het Buddha Park. Op dit enorme terrein kun je zo’n 200 hindoe- en boeddhistische beelden bewonderen. Een soort sprookje, maar dan echt. De entreeprijs voor Buddha Park bedraagt 5000 kip persoon. Wanneer je foto’s of video’s wilt maken moet je officieel nog eens 3000 kip extra betalen.

  • Nieuwsgierig naar hoe duur andere dingen in Laos zijn? Lees dan ons artikel waarin we antwoord geven op de vraag ‘hoe duur is Laos?’

Doen in Vientiane: Tempel hoppen

Vientiane zou geen Aziatische hoofdstad zijn als je er niet de mooiste tempels zou kunnen bewonderen. Eén van de leukste dingen om te doen in Vientiane is dan ook tempel hoppen. Tempels in de stad die je zeker wilt bezoeken zijn onder andere Haw Pha Kaeo (entreeprijs 5000 kip), Wat Si Saket (ook 5000 kip) en Pha That Luang.

Houd er rekening mee dat je tijdens een bezoek aan een tempel altijd je schouders en knieën moet bedekken. Ik heb daarom altijd een hamamdoek mee op reis. Deze kan ik gebruiken als handdoek of dekentje, maar ook tijdens een tempel- of kerkbezoek.

Tempel hoppen in Vientiane

Vientiane bezienswaardigheden: Patuxai

Laos is lang geleden een Franse kolonie geweest en dat is nog steeds overal in het land te zien. Geniet bijvoorbeeld van de lekkerste baguettes, kazen en crêpes. Maar ook in de architectuur zijn de Franse invloeden vaak nog te zien. Eén van de populairste bezienswaardigheden in Vientiane is dan ook de Patuxai, oftewel de Arc de Triomphe van Vientiane. De Patuxai betreden is mogelijk voor 3000 kip. Je hebt dan een mooi uitzicht over de stad.

Straatbeeld Vientiane

Duik de Laotiaanse geschiedenis in in het COPE Museum

Eén van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Vientiane is het Cope Visitor Center. Laos is namelijk het meest gebombardeerde land ter wereld en zelfs vandaag de dag raken er nog regelmatig mensen gewond door onontplofte bommen. In het COPE Center, oftewel COPE Museum zijn veel verhalen te lezen van slachtoffers van bommen. De organisatie achter het museum zet zich in voor slachtoffers en het opruimen van onontplofte bommen.

De entree voor het COPE Museum is gratis, maar een kleine donatie wordt op prijs gesteld.

Doorreizen naar andere bestemmingen in Laos

Hoewel Vientiane als hoofdstad van Laos zeker een bezoek waard is, kan ik het me voorstellen als je na een dag of twee wel uitgekeken bent. Gelukkig is Vientiane dé plek om door te reizen naar andere prachtige bestemmingen in Laos.. Pak de bus naar Vang Vieng of Luang Prabang of reis door naar het zuiden, naar de 4000 island bijvoorbeeld.

Voor reizen met het openbaar vervoer in Laos kun je het beste een kijkje nemen op de website 12Go.Asia. Hier kun je alle routes vinden en kun je online bus- of treintickets aanschaffen.

laos

Accommodaties in Vientiane

Hoewel Laos een super goedkope bestemming is, geldt ook hier dat de hoofdstad een tikkeltje duurder is. Vientiane is nog steeds een goedkope bestemming, maar een kamer vinden voor drie euro per nacht wordt hier lastig. Toch hebben we ons best gedaan en hebben we een aantal fijne accommodaties in Vientiane voor je gevonden en op een rij gezet:

Heb jij nog aanvullingen voor toffe bezienswaardigheden in Vientiane?

Meer Laos: