muang ngoi neua laos

Muang Ngoi Neua & Muang Khua: Bezienswaardigheden & tips

Geüpdatet op

Na een aantal maanden reizen door Azië kunnen we met zekerheid zeggen dat Laos ons favoriete land is. In Laos vind je veel bijzondere bezienswaardigheden, maar voornamelijk de mensen en de natuur maken het land zo speciaal. Wij startten onze route door Laos in het Noorden van het land en reisden rustig door naar het de hoofdstad Vientiane. Onderweg passeerden we de mooiste dorpen waar we ooit zijn geweest; Muang Khua en Muang Ngoi Neua. Met name Muang Ngoi heeft ons hart gestolen en zal voor altijd special blijven. Eigenlijk zou dit dorp geheim moeten blijven, zodat de sfeer voor altijd hetzelfde blijft, maar we willen je dit bijzondere plekje niet onthouden. Waarom Muang Ngoi zo bijzonder en je het zeker moet bezoeken tijdens het backpacken in Laos lees je hier.

Muang Khua naar Muang Ngoi Neua

Wanneer je vanuit Vietnam naar Noord Laos reist is het gemakkelijk om per bus van Dien Bien Phu naar Muang Khua te reizen. De bus stopt bij de grensovergang en wacht tot je klaar bent met het aanvragen van je visum en toegang krijgt tot Laos. Hierna rijdt de bus verder naar Muang Khua. Houd er rekening mee dat het een lokale bus is en dat je de bus waarschijnlijk moet delen met zakken rijst, kuikens en veel locals.

Muang Khua is zo klein dat je het hele dorp gemakkelijk te voet kunt verkennen en dan nog heb je aan een paar uur genoeg. We lopen over de hangbrug die over de Nam Ou rivier loopt, nemen een kijkje bij de rivier zelf en zoeken uit waar we voor de volgende dag bootkaartjes naar Muang Ngoi kunnen kopen. Net als de lokale bevolking brengen we de dag op ons gemakje door want het is ook nog eens erg warm.

Wanneer je vanuit Dien Bien Phu aankomt in Muang Khua en door wilt reizen naar Muang Ngoi ben je genoodzaakt de nacht door te brengen in Muang Khua omdat er geen boot meer vertrek nadat de bus is aangekomen. Dit is echter totaal geen straf!

Muang Khua Laos
Muang Khua Laos

Muang Ngoi Neua

Net als Muang Khua is het dorpje Muang Ngoi gelegen aan de Nam Ou rivier. Waar je in Muang Khua al het gevoel hebt aan het einde van de wereld te zijn belandt, wordt dit in Muang Ngoi nog erger. In beide dorpen is het rustig, maar in Muang Ngoi vind je zelfs geen openbaar vervoer. De enige manier om het dorp je bereiken is per boot. Op zondag lopen we rond negen uur in de ochtend naar de rivier waar de boot al klaar ligt voor vertrek. Twee lokale families met schattige kinderen zijn al aan het wachten. Voor 100.000 Kip per persoon kopen we een kaartje voor de bijna vier uur durende bootreis.

*Edit: Sinds kort is Muang Ngoi ook bereikbaar per bus vanuit Nong Khiaw. Of je kunt ervoor kiezen om een dagtrip te boeken vanuit Nong Khiaw.

Of we het nou willen of niet, we krijgen als blanke toeristen een upgrade. We hoeven niet net als de lokale bevolking op houten bankjes te zitten, maar krijgen een stoel op de boot aangewezen waarvan er in totaal vier zijn. Komt dit goed uit. We reizen namelijk samen met Carlos en Alejandra uit Spanje die we in de bus vanuit Vietnam ontmoetten. Toch voelt het niet helemaal eerlijk. Waarschijnlijk hebben we meer betaald dan de locals, maar dat betekent niet dat we een speciale plek hoeven. Ik besluit daarom halverwege de rit gezellig bij de locals te zitten. Samen genieten van Oreo koekjes en lachen we naar elkaar zonder wat te zeggen.

Nam Ou Rivier Laos

De eerste indruk

Meteen wanneer we de boot uitstappen weet ik dat Muang Ngoi – ook wel Muang Ngoi Neua – wel eens de plek kan zijn waar we het onwijs naar onze zin gaan hebben. Binnen een paar minuten vinden we een super fijne bungalow (SuanPhao Guesthouse) met eigen badkamer, een hangmat op de veranda en een adembenemend uitzicht over de Nam Ou rivier en de prachtige kastgebergten. Zo moeilijk is het ook niet om in Muang Ngoi Neua wat te vinden. Het dorp bestaat uit één lange straat waar je wat restaurants, winkeltjes en guesthouses vindt en een aantal bungalows aan de rivier. Muang Ngoi is wat ons betreft zeker één van de mooiste dorpen in Noord-Laos.

Geen verharde wegen en geen pinautomaten, dat is Muang Ngoi Neua

We installeren onszelf in onze bungalow en gaan daarna meteen op pad. Muang Ngoi Neua beschikt niet over verharde wegen, er is geen openbaar vervoer en ook pinautomaten kennen ze niet. Het enige waar je met een glimlach van kunt genieten zijn de vele loslopende kippen, eenden, koeien, honden en kuikens. Een plek waar iedereen – mens en dier – in harmonie met elkaar samen leeft.

De bekende – en prachtige film – Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice is opgenomen in Muang Ngoi. Zeker een aanrader om deze te bekijken mocht je dat nog niet gedaan hebben.

Update 2020: Muang Ngoi is niet meer alleen bereikbaar per boot én beschikt nu ook over een pinautomaat.

muang ngoi neua laos
Nam Ou Rivier Laos
muang ngoi neua laos

De prachtige omgeving van Muang Ngoi Neua

We lopen ongeveer anderhalf uur over de onverharde weg, langs grotten en de rivier, tot we aankomen in het dorpje Ban Na. Hier lijkt de tijd zowaar nog meer te hebben stilgestaan. Het dorpje bestaat enkel uit houten hutjes waar buiten vrouwen aan het koken zijn boven een zelf gestookt vuurtje. Hier nog meer dieren. Koeien, geiten, varkens. En overal spelende kinderen die allemaal zo gelukkig lijken. We mogen mango’s proeven die juist op dat moment uit de boom worden gehaald door drie meisjes van een jaar of acht. We zeggen enthousiast minimaal vijftig keer “Sabaidee!” tegen alles en iedereen die we tegenkomen

Nieuwsgierig naar hoe duur Laos is als reisbestemming? In dit artikel geven we een antwoord op de vraag ‘hoe duur is Laos‘.

Dorpen in Noord-Laos
Dorp in Noord-Laos
muang ngoi neua laos

Wat te doen in Muang Ngoi

De rest van de dagen brengen we heel relaxt door. Na de chaos en het snelle reizen in Vietnam zijn we toe aan wat ontspanning en dat is hier niet zo lastig. We hangen en luieren in de hangmat, slenteren door de ene straat waaruit het dorp bestaat en praten en lachen met de lokale bevolking. Het leven is zo goed hier. Wanneer we water bijvullen, maar ons geld zijn vergeten kunnen we het water zonder pardon meenemen. “Het geld kom je later maar brengen”. Niemand lijkt zich ergens druk over te maken en wij doen maar al te graag mee.

Grotten en tempels

We brengen nog een bezoek aan de tempel, een prachtige grot en maken wat kilometers door de omgeving. Niets moet en alles mag.

Na een kleine week weten we zo langzamerhand precies waar we het goedkoopst en lekkerst kunnen eten, waar we het goedkoopst een biertje kunnen halen en waar we onze lege flessen water kunnen bijvullen. Dit is oprecht de fijnste plek waar we ooit zijn geweest.

muang ngoi neua laos
muang ngoi neua laos
muang ngoi neua laos
muang ngoi neau laos

Met een hele grote glimlach zullen we nog lang blijven denken aan het fijne Muang Ngoi. Stiekem hoop ik dat niemand naar Muang Ngoi Neua reist. En stiekem hoop ik dat er nooit wegen komen, dat pinautomaten onbekend blijven en dat de sfeer altijd hetzelfde blijft. Maar ach, we kunnen jullie deze fantastische plek natuurlijk niet laten missen!

Praktische informatie en tips voor reizen naar Muang Ngoi Neua

 • Er zijn geen pinautomaten aanwezig in Muang Ngoi. Zorg er dus voor dat je voldoende contant geld meeneemt.
 • In het dorp zijn een aantal restaurants gevestigd. Probeer zoveel mogelijk, want het eten is hier heerlijk.
 • Niet alle accommodaties in Muang Ngoi zijn te vinden op Booking.com. Je kunt daarom de boot pakken naar het dorp zonder een accommodatie te boeken. Dit is echter niet handig tijdens het hoogseizoen. Een aantal fijne accommodaties zijn: Sunset Bungalows en SuanPhao Guesthouse. Bij de laatste hebben wij zelf een week overnacht.
 • Wil je mooie wandelingen maken in de omgeving van Muang Ngoi trek dan goede schoenen aan. Er is weinig tot geen asfalt en wanneer het regent wordt alles behoorlijk glibberig.
 • Muang Ngoi wordt populairder en populairder. Bezoek het dorp dus bij voorkeur tijdens het laagseizoen.
 • Vanuit Muang Ngoi kun je – met een tussenstop in Nong Khiaw – doorreizen naar de mooiste stad van Laos, Luang Prabang.

Had jij al eens van Muang Ngoi Neua en de andere dorpen gehoord? En ben je er al eens geweest?

12 berichten over “Muang Ngoi Neua & Muang Khua: Bezienswaardigheden & tips”

 1. Avatar van Geja
  Geja
  2 juli 2016

  Prachtige foto,s en verhaal even weer helemaal opgeladen dus veel plezier. Gr peter en geja

 2. Avatar van Tineke Snip
  Tineke Snip
  2 juli 2016

  Hoi Kirsten en Erick. Wát een andere wereld zeg, na jullie hectishe reis door Vietnam. Prachtig lijkt het me. Heerlijk, even relaxen, en genieten van het dorpsleven.. Mooi hoor. Geniet van het prachtige land, en veel plezier samen. Groetjes Tineke Snip.

 3. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  2 juli 2016

  Schitterend! Ik was even weer terug daar, inderdaad een hele fijne plek! En, was er in Nong Khiaw een pinautomaat? Dan heeft er toch enige ontwikkeling plaatsgevonden sinds 2007. :) Veel plezier verder in Laos!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 juli 2016

   Yes! Er zijn zelfs twee pinautomaten hier nu ;)

 4. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  3 juli 2016

  Wat een prachtige foto's! Laos klinkt echt geweldig en wat klinkt dit dorpje fijn. Komt zeker op mijn lijstje te staan! Nu hopen dat het inderdaad niet overspoelt gaat worden door toeristen!

 5. Avatar van jos
  jos
  3 juli 2016

  Leuk verslag. Erg relaxed. Euh... of dat wat voor mij (Jos) is? Maar erg vriendelijke mensen zo te lezen.

 6. Avatar van Malou
  Malou
  3 juli 2016

  Prachtige foto's zeg! En zoals je het omschrijft, lijkt het me geweldig om er een aantal dagen door te brengen.

 7. Avatar van Malou
  Malou
  4 juli 2016

  Prachtige foto's. Lijkt me heerlijk om daar een paar dagen door te brengen!

 8. Avatar van mieke
  mieke
  5 juli 2016

  ooooh wat een heerlijk oord, leuk verhaal ook, wens jullie veel plezier verder, liefs

 9. Avatar van Jessica
  Jessica
  10 juli 2016

  Wauw wat veel mooie foto's, wat een snoepjes zijn die kinderen toch!

 10. Avatar van Berthy
  Berthy
  1 maart 2017

  Leuk verslag en mooie foto's. Met plezier gelezen, maar je moet daar natuurlijk niet in de regentijd komen, toch? Ik heb een link naar dit verhaal geplaatst op mijn weblog: www.Sifaa.nl/nieuws

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   9 maart 2017

   Hi Berthy! Heel erg bedankt voor het delen van de link :) Regenseizoen is inderdaad niet ideaal, maar je moet iets hea. Ik had het in ieder geval voor geen goud willen missen! En gelukkig ook genoeg droge/zonnige dagen gehad.