Slowboat van Thailand naar Laos

Reizen met de slowboat van Thailand naar Laos

Geüpdatet op

Laos is één van de mooiste en minst ontdekte landen in het populaire Zuidoost-Azië. Heb jij een reis naar Laos gepland en wil je deze reis combineren met buurland Thailand? Reis dan met de slowboat van Thailand naar Laos die er twee dagen over doet. Twee dagen varen over de machtige Mekong rivier met de mooiste uitzichten. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de slowboat die je in twee dagen naar Luang Prabang in Laos brengt.

Hoe werkt het reizen met de slowboat van Thailand naar Laos?

De slowboat van Thailand naar Laos vertrekt iedere dag rond 11 uur vanaf het dorpje Chaing Khong. Vanaf de grote steden Chiang Mai en Chiang Rai vertrekken iedere dag meerdere bussen naar Chiang Khong. Tickets voor de slowboat kun je kopen in het dorpje voor ongeveer 250.000 kip per persoon. In totaal duurt de tocht over de prachtige Mekong rivier twee dagen waarbij je de eerste dag tot Pakbeng vaart. Bij het aanschaffen van je kaartje krijg je geen vaste zitplaats aangewezen, dus het is verstandig om vroeg in de ochtend aanwezig te zijn.

Uiteraard kun je ook met de slowboat van Luang Prabang in Laos naar Thailand varen.

Huay Xai in Laos

Veel reiziger kiezen ervoor om de grens tussen Thailand en Laos over te steken met de bus en de slowboat vanaf het dorpje Huay Xai te nemen. Dit grensdorp ligt net over de grens in Laos. Er is hier weinig te doen, maar het is een aangename eerste kennismaking met Laos én je kunt hier de beroemde Gibbon Experience doen waarbij je als een Tarzan door de jungle zwiert.

Wil je vanuit Huay Xai met de slowboat naar Luang Prabang reizen, dan is het verstandig om een nacht te overnachten in Huay Xai, zodat je de volgende ochtend op tijd aanwezig bent bij de boot. Officieel vertrekt de boot iedere dag rond 11 uur, maar de kans op vertraging is zeer grond. De kapitein wacht namelijk totdat de boot helemaal vol is. Hoe eerder je aanwezig bent, hoe beter je zitplaats is. De boten vertrekken ongeveer anderhalve kilometer buiten het centrum van Huay Xai.

De eerste stop in Pakbeng

Na een uur of zeven tot negen varen komt de slowboat op dag één aan het einde van de middag of het begin van de avond aan in het stadje Pakbeng of Pak Beng. Pakbeng leeft van het toerisme en de keuze aan hotels en hostels is enorm. Vooraf een kamer boeken is dan ook niet nodig, aangezien de eigenaren allemaal op de boot staan te wachten bij de pier. Ook zijn er voldoende restaurants geopend in Pakbeng.

Wil je toch liever vooraf een accommodatie geboekt hebben? Bekijk dan hier het aanbod aan hotels in Pakbeng.

Van Pakbeng naar Luang Prabang

De eindbestemming van de slowboat van Thailand naar Laos is de gezellige Laotiaanse stad Luang Prabang. Deze tocht duurt nog zo’n zes uur en de boot vanuit Pakbeng vertrekt aan het einde van de ochtend. De haven waar de boot aankomt ligt zo’n 10 kilometer buiten het centrum van Luang Prabang, maar uiteraard staan tuktuk chauffeurs nieuwe reizigers al op te wachten. De prijzen liggen hier een stukje hoger, dus als je het nog aankunt kun je het beste een stukje doorlopen.

Luang Prabang is één van de mooiste en gezelligste steden in Laos en ik raad je dan ook aan om hier een aantal dagen te verblijven.

Lees hier alles over de leukste Luang Prabang bezienswaardigheden. Met tips voor de stad en de mooiste plekken in de omgeving.

Met de slowboat van Thailand naar Laos
Mekong Rivier
Mekong Rivier

Wat kun je verwachten van de slowboat naar Luang Prabang?

De slowboats die varen van Thailand naar Laos zijn lange, lage boten gemaakt van hout. Verwacht geen luxe, maar de boottocht is prima vol te houden. Het ligt maar net aan het gezelschap hoe je trip zal verlopen. Vanuit Thailand heb je veel partygangers. Als je vanuit Houay Xay vertrekt is het een feestje en zullen de biertjes al gauw na vertrek geopend worden. Zelf deed ik de trip vanuit Luang Prabang en had een heel rustig tripje. Voornamelijk met locals. Wanneer je op tijd bent kun je een plekje bemachtigen met een tafel kun je heerlijk de hele dag reisspelletjes spelen en ondertussen genieten van de prachtige uitzichten die de tocht met zich meebrengt.

Eten en drinken voor onderweg

Het is verstandig om voldoende eten en drinken mee te nemen voor de lange tocht over de Mekong rivier. Onderweg is er van alles te koop, maar uiteraard liggen de prijzen op de boot een stuk hoger dan op het vasteland. De boot stopt onderweg niet, dus zorg ervoor dat je voldoende bij je hebt om de hele dag vol te houden. In Pakbeng kun je voldoende eten en drinken inslaan voor het tweede deel van de reis.

Het klinkt wellicht lang, twee dagen op het water, maar mijn ervaring is dat het vooral heel relaxt is. En het is daarnaast de perfecte manier om kennis te maken met de natuur van Laos. Een andere manier om van Thailand naar Laos te reizen is met de bus. De busreis duurt echter vrijwel net zo lang en de uitzichten zijn een stuk minder mooi.

Wil je reizen met het openbaar vervoer in Thailand? Check dan de website 12Go.Asia. Op deze website vind je informatie over reistijden, routes en kun je online bus- en/of treinkaartjes aanschaffen.

Slowboat van Thailand naar Laos

Lijkt het jou wat, reizen met de slowboat van Thailand naar Laos? Of reis je liever met de bus?

Meer Laos?

2 berichten over “Reizen met de slowboat van Thailand naar Laos”

 1. Avatar van Denise
  Denise
  2 december 2018

  Wauw, die ziet er al een stuk luxer uit dan toen ik 'm in 2002 nam. Op de boot die ik had was smaller en er waren alleen 2 houten bankjes aan weerszijden. Geen lekkere rugleuning, niks. Niemand had nog een smartphone, dus je kon alleen kletsen met medereizigers en over het water turen. Er leek geen eind te komen aan die 2 dagen en wat was ik (met m'n inmiddels houten kont) blij met de stop in Pakbeng tussendoor. Toch had ik het niet willen missen! Ergens op m'n blog moet er nog een foto van staan.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   2 december 2018

   Uiteraard gaan ze daar ook een beetje met de tijd mee ;)