Gibbon Experience in Laos

The Gibbon Experience: Ziplinen door de jungle van Laos

Geüpdatet op

Laos! Het land waar je van het ene hoogtepunt naar het andere hoogtepunt reist. En dan is eigenlijk de reis ertussen ook nog een hoogtepunt. Het land is een en al prachtige natuur en cultuur. Wanneer je in het land bent is een bezoek aan The Gibbon Experience een absolute aanrader!

Inhoudsopgave:The Gibbon Experience: Ziplinen door de jungle van Laos
 1. The Gibbon Experience
 2. Hoe kom je er?
 3. Kosten voor The Gibbon Experience
 4. Tips voor The Gibbon Experience

Kort samengevat betekend The Gibbon Experience; vijftien kilometer aan ziplines dwars door de jungle van Laos, honderden meters boven de grond en slapen in de hoogste boomhut ter wereld. Volgens de meeste mensen die in Laos geweest zijn het absolute hoogtepunt van de reis. Buiten dat dit een fantastische attractie is, is het ook een heel mooi project.

The Gibbon Experience

Als eerste ter wereld opende in 1996 The Gibbon Experience Laos haar deuren met als doel het tegen gaan van onder andere de illegale houtkap en buitensporige praktijken van de slash and burn. Het team droomt van een duurzame toekomst voor de Bokeo jungle. Ze hopen je op een leuke speelse manier kennis te laten maken met het Nam Kan National park en je enthousiast te maken voor het behoud van dit fantastische park.

Gibbon Experience in Laos

Verschillende tours

Er zijn drie verschillende tours die je kunt boeken. Op deze manier is er voor iedereen die afreist naar de jungle een passende tour te vinden.

 1. Classic
  Deze tour is de makkelijkste met slechts een uur wandelen. Je kunt zelf bepalen hoe je je tijd wil indelen aangezien er geen vast schema is. De gidsen zullen met je mee lopen wanneer je beslist een extra wandeltocht te gaan doen. Meestal is het gemakkelijk om de Gibbons op deze locatie te spotten. Wanneer je niet van ziplinen houd is dit een goede optie.
 2. Waterfall ( 3 dagen – 2 nachten)
  Deze tour zal je dieper mee het Nam Kan National Park innemen. Je loopt elke dag zo’n twee tot drie uur langs de Nam Nga rivier, door vers water baden en knusse watervallen. Je zult twee dagen verblijven in de verschillende boomhutten. Een van de hutten kijkt uit op de rivier terwijl de andere een fantastisch uitzicht hebben over de verschillende valleys. Om deel te kunnen nemen aan deze tour wordt een redelijke conditie verwacht.
 3. Express ( 2 dagen – 1 nacht)
  Bij deze tour heb je de minste kans op het zien van wilde dieren maar je kunt er verreweg de meeste ziplines door de jungle doen. Op dag één verzamel je bij het hoofdkantoor in Ban Houayxay om vervolgens met een auto naar het begin van de jungle te worden gebracht. Bij aankomst krijg je je harnas om en begint de hike. Voor ongeveer 1,5 uur loop je een vrij stijl pad omhoog. Er wordt dus een redelijk goede conditie verwacht. Hierna volgen de zeer lange ziplines die van berg tot berg gaan, tot je uiteindelijk in het hart van het Nam Kan National Park beland. In dit gebied leven de Gibbons, maar aangezien er maar één familie leeft in deze omgeving is de kans klein om deze tegen te komen. In de avond slaap je in de hoogste boomhut ter wereld en geloof me je hebt nog nooit op zo’n mooie locatie een douche genomen.
Gibbon Experience in Laos
Gibbon Experience in Laos
Gibbon Experience in Laos

Hoe kom je er?

De Gibbon Experience is gevestigd in Ban Houayxay, een plaatsje tegen de grens met Noord-Thailand. Hier vind je het hoofdkantoor. De meeste geliefde route richting Ban Houayxay is met de slowboat vanuit Luang Prabang. Deze tocht duurt twee dagen, waarbij je een nacht door brengt in Pak Beng. Ook kun je voor de bus kiezen, vanaf Luang Prabang duurt dat ongeveer 25(!) uur. Een iets duurdere maar wel tijd winnende optie is vliegen vanuit Vientienne naar Ban Houayxay. Wanneer je vanuit Thailand komt kun je bij het plaatsje Chiang Kong de grens over steken. Vanaf de grens kun je met een bus richting Ban Houayxay.

Kosten voor The Gibbon Experience

De kosten voor de Gibbon Experience liggen vrij hoog voor een low budget backpacker. Zowel de Classic als de Waterfall kosten rond de 295,- euro. De Express kost 175,- euro. Deze kosten zijn inclusief materiaal, slaapplaats, gids, eten en drinken. Al is het vrij prijzig, het is elke uitgegeven euro meer dan waard! Het boeken van een trip kan online of bij het hoofdkantoor in Ban Houayxay. Houd er rekening mee dat het ( zeker in het hoogseizoen) druk kan zijn en je dus niet altijd gelijk de volgende dag terecht kan. Boeken via internet is aanbevolen.

Gibbon Experience in Laos

Tips voor The Gibbon Experience

Neem zelf je toilet papier mee, er is in de boomhut geen papier aanwezig. Daarnaast is muggenspray van groot belang aangezien er in de avond veel muggen zijn. Als laatste; Neem zelf geen eten mee! In de boomhut leven ratten die recht door je backpack heen eten wanneer je eten in je tas laat zitten.

Hoe gaaf lijkt het jou om te gaan ziplinen door de jungle van Laos met The Gibbon Experience?