halong bay vietnam

Halong Bay Vietnam: Ook on a budget te bezoeken!

Geüpdatet op

Halong Bay is één van de hoogtepunten van Vietnam en dat is niet voor niets. In het noordwesten van Vietnam vind je deze baai met daarin ruim 2000 rotsen die uit de zee rijzen. De vele – bewoonde en onbewoonde – eilandjes zien er spectaculair uit en zijn zeker een bezoek waard. In Hanoi worden vele tours aangeboden naar Halong Bay waarbij je met tientallen toeristen op een boot zit en waarvoor je al snel een paar tientjes kwijt bent. Gelukkig hebben wij een goedkopere manier gevonden om Halong Bay te ontdekken! 

Tour naar Halong Bay

Een tour naar Halong Bay is zo geboekt bij één van de vele reisbureaus of hotels in onder andere Hanoi. Een dagtrip of een meerdaagse tour waarbij je minimaal één nacht op een boot overnacht of misschien zelfs op één van de eilanden die je vindt in Halong Bay. Een nadeel van deze tours is dat het vaak al snel een paar tientjes kost en je al gauw met tientallen andere toeristen op een boot zit. Daarbij stoppen de meeste tours op dezelfde plekken. Een strand zul je dus niet snel voor je alleen hebben.

Het is ook mogelijk om vanuit Hanoi mee te gaan op een dagtrip door Ha Long Bay.

halong bay vietnam

Met de lokale ferry naar Cat Ba island

Gelukkig is er een goedkopere manier om Halong Bay te ontdekken tijdens het backpacken in Vietnam. Het is misschien niet de mooiste, je overnacht tenslotte niet op een boot en ook niet op een eiland, maar de goedkoopste optie is het zeker. Iedere dag vertrekt er meerdere malen per dag een ferry van Tuan Chau Island naar Cat Ba Island. Tuan Chau Island ligt zo’n dertig kilometer ten zuiden van Halong City en is te bereiken met je eigen motorbike of met de bus. Het mooie aan deze optie is dat je vrijwel alleen met locals op de ferry zult zitten. De overtocht van Tuan Chau Island naar Cat Ba island duurt een klein uur en onderweg vaar je dwars door de prachtige Halong Bay, langs de rotsen en eilandjes die uit de zee rijzen.

Beschik je niet over eigen vervoer zoals een motor? Boek dan de reis van Hanoi naar Halong Bay via Bookaway. Via Bookaway kun je combi-tickets aanschaffen voor de bus en ferry. Dit kan gemakkelijk online.

Reizen met het openbaar vervoer door Vietnam? Check de website 12Go.Asia voor reistijden, reisroutes en boek online je bus- of treintickets.

halong bay vietnam
halong bay vietnam

Vertrektijden ferry Tuan Chau naar Cat Ba

De ferry van Tuan Chau vertrekt op vaste tijden die je hieronder kunt vinden.

  • Van 25 april tot 5 september: 7.30, 9.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur
  • Van 6 september tot 24 april: 8.00, 11.30 en 15.00 uur.

Note: Houd er rekening mee dat de laatste ferry van Cat Ba island naar Tuan Chau Island iedere dag om 16:00 uur vertrekt. Wanneer je deze mist ben je genoodzaakt om op Cat Ba island te overnachten.

halong bay vietnam

Halong Bay on a budget

Waar je voor een tour naar Halong Bay al snel een paar tientjes kwijt bent betaal je voor de ferry naar Cat Ba island nog geen drie euro per persoon – voor een enkele reis. Ook is het mogelijk om je motorbike mee te nemen op de boot. Hiervoor betaal je nog eens €0,80 extra.

Hier vind je een uitgebreid artikel met daarin al onze uitgaven in Vietnam!

Cat Ba Island

Na aankomst op Cat Ba Island kun je ervoor kiezen om op je eigen motorbike het eiland te verkennen of om met de bus naar Cat Ba Town te gaan. Bussen staan klaar bij de haven. Onderweg kom je langs fantastische uitzichtpunten waar je zeker even moet stoppen om een foto te nemen of om te genieten.

Cat Ba Town

Cat Ba Town is zeker niet de mooiste plek op het eiland. Het is er rommelig, je vindt er vrijwel alleen maar restaurants en hotels en ook het uitzicht is vanaf hier niet het mooist. Toch is het leuk om de vele gekleurde vissersboten in de baai te zien liggen. Het beste kun je doorrijden naar – of de bus nemen – naar Ben Beo in het oosten van het eiland. Vanaf hier vertrekken meerdere boten die je kunt huren voor een tocht door Halong Bay of je kunt ervoor kiezen om een kayak te huren waarmee je zelf de schitterende baai kunt ontdekken.

Naast dat je kunt genieten van de prachtige baai zijn er op Cat Ba island een aantal grotten te bezoeken en een nationaal park.

Cat Ba Island
Cat Ba
Cat Ba

Slapen in Halong Bay

Er zijn verschillende opties voor het slapen in Halong Bay. Wij kozen ervoor – wegens tijdsgebrek – om te slapen in Halong City in Doan Trang Hotel. Vanaf daar reden we op de motorbike naar Tuan Chau om de ferry te pakken. Halong City is echter niet de leukste bestemming in Vietnam. Er wordt overal gebouwd en bijzondere bezienswaardigheden vind je er niet. Toch vond ik het geen vervelende plek voor twee nachten. Ook hier vind je lokale restaurantjes, smalle steegjes en kun je prima op straat een bahn mi scoren. Een andere optie is om te slapen op Cat Ba Island. Een nadeel is dat de meeste accommodaties hier een stuk duurder zijn dan in Halong City.

halong bay vietnam
halong bay vietnam

Heb jij Halong Bay al eens mogen bezoeken?

Eén bericht over “Halong Bay Vietnam: Ook on a budget te bezoeken!”

  1. Avatar van Marcella Molenaar
    Marcella Molenaar
    5 augustus 2016

    Leuk alternatief! Halong Bay lijkt me echt te gek. Staat zeker op m'n wishlist!