budget vietnam kosten backpacken in vietnam

Hoe duur is Vietnam: Kosten en budget

Geüpdatet op

Vietnam is een geweldig land om een mooie rondreis te maken. Je reist gemakkelijk van noord naar zuid of andersom. In totaal reisden wij 33 dagen door Vietnam en maakten wij een te gekke reis op de motor. Wil jij ook gaan reizen naar Vietnam en ben je benieuwd naar de kosten in Vietnam? Wij zetten onze kosten in Vietnam op een rij, zodat we een antwoord kunnen geven op de vraag ‘Hoe duur is Vietnam?’ Al moet ik er meteen bij zeggen dat je reizen natuurlijk altijd zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wilt.

Hoe duur is Vietnam?

Reizen door Vietnam is geweldig. Je vindt er fascinerende steden waar het wemelt van de toeterende scooters, prachtige natuurgebieden en schattige steden met allen een unieke uitstraling. In totaal verbleven wij 33 dagen in Vietnam. Dit betekent dat wij 32 nachten sliepen in Vietnam. Al onze uitgaven in Vietnam hebben wij onderverdeeld in vijf categorieën: Eten en drinken, slapen, vervoer, excursies en overige uitgaven. Onderaan het artikel vind je overzichtelijke tabellen met daarin onze uitgaven. Houd er rekening mee dat vliegtickets en onze visa voor Vietnam niet in het budget zijn meegenomen.

Valuta in Vietnam: In Vietnam betaald men met de Vietnamese dong. Tijdens onze reis door Vietnam kregen wij ongeveer 25.000 Vietnamese dong voor één euro.

budget vietnam kosten backpacken in vietnam

Visum Vietnam

Voor Vietnam kun je een VOA (visum on arrival) krijgen op het vliegveld. Hiervoor moet je echter wel beschikken over een letter of approval (visumautorisatiebrief) die je van te voren online kunt regelen. Een letter of approval kun je gemakkelijk online regelen via de officiële website van de Vietnamese overheid (Engels) of via een erkend Nederlands visumbureau.

Je hebt de keuze tussen een visum Vietnam voor één maand of een visum voor drie maanden. Voor de visumautorisatiebrief betaal je een bedrag van 6 euro voor een 30-dagen visum en 14 euro voor een 90-dagen visum. Je ontvangt je visumautorisatiebrief binnen twee tot vier werkdagen via de mail. Hierna dien je op de luchthaven nog eens $25 voor stempelkosten. Wij kozen voor een visum van 30 dagen.

Totale kosten visum Vietnam voor twee personen: €57,22

budget vietnam kosten backpacken in vietnam

Eten en drinken in Vietnam

Eten en drinken in Vietnam kun je zo duur maken als dat je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om net als de lokale bevolking aan te schuiven bij een eetstalletje op straat of je kunt ervoor kiezen om te gaan eten in een meer westers-georiënteerd restaurant. Uiteraard is het beter voor je dagbudget om voor de eerste optie te gaan. Over het algemeen aten wij bij lokale weg-restaurantjes, aangezien wij veel op pad waren op de motor, of bij lokale restaurantjes. Toch kozen wij er ook een aantal keren voor om een lekkere hamburger te eten of een andere westerse maaltijd. Voor de lunch aten wij vaak op straat een heerlijke bahn mi (belegde stokbroodjes). Ontbijt was vaak inbegrepen bij onze kamer.

In totaal gaven wij voor eten en drinken een totaalbedrag uit van €730,37 uit voor twee personen. Dit komt neer op een bedrag van €22,13 per dag voor twee personen.

Street Food
Street food Vietnam
budget vietnam kosten backpacken in vietnam

Hoe duur is slapen in Vietnam

Voor het slapen in Vietnam geldt ook weer dat je zoveel uit kunt geven als dat je zelf wilt. Een bed in een gezamenlijke slaapzaal (dorm) heb je al vanaf twee dollar en een tweepersoonskamer (met of zonder eigen badkamer) kun je al vinden vanaf 7 dollar per nacht. Wij kozen er altijd voor om te slapen in een tweepersoonskamer met eigen badkamer en vaak met een eigen balkon. Voor deze categorie hadden we geld kunnen besparen, maar het is maar net wat je prettig vindt. Zo sliepen wij bijvoorbeeld op een te gekke plek in de jungle in Tam Coc (Ninh Binh) bij ChezBeo Homestay. Een plek waar we graag iets meer voor wilden betalen. Vaak sliepen wij in een hotel/guesthouse waar het ontbijt bij inbegrepen was.

In totaal gaven wij een bedrag van €378,65 uit aan het slapen in Vietnam. Dit komt neer op een budget van €11,83 per nacht voor twee personen.

budget vietnam kosten backpacken in vietnam

Budget Vietnam: Kosten voor vervoer in Vietnam

Wij reisden in Vietnam nauwelijks met het openbaar vervoer, doordat we ervoor kozen op Vietnam op de motor te ontdekken. Een motor kochten wij voor $1000 en op het moment dat wij de motor inleverden aan het einde van onze reis ontvingen wij $800 retour. Daarnaast huurden wij beide een helm. De motor zetten wij in Hanoi op de trein naar Ho Chi Minh City wat ons $40 kostte. Om een lange en saaie route te vermijden pakten wij één keer de nachttrein in Vietnam, van Nha Trang naar Da Nang. Hiervoor betaalden we ruim 600.000 dong per persoon. Ook de motor ging mee op de trein waarvoor we 500.000 dong betaalden. Andere uitgaven in de categorie vervoer zijn een aantal taxiritjes, de ferry naar Cat Ba island in Halong Bay, de bus van Hanoi naar Dien Bien Phu en busritten in Ho Chi Minh City.

In totaal gaven wij voor het vervoer in Vietnam een bedrag van €428,80 uit. Dit komt neer op een bedrag van €12.90 per dag voor twee personen.

Wil jij ook door Vietnam gaan reizen op de motor? Lees dan eerst dit artikel zodat je goed voorbereid op pad gaat!

budget vietnam kosten backpacken in vietnam

Excursies in Vietnam

Tijdens het backpacken in Vietnam deden wij een aantal excursies waaronder een geweldige kookcursus in Hoi An, we gingen op pad met mister Phong en we bezochten de Cu Chi tunnels en het war museum in Ho Chi Minh City. Daarnaast betaalden we entree voor de verboden stad in Hue en vaarden we door de prachtige natuur van Tam Coc en Phong Nha nationaal park. Al deze uitgaven hebben we gezet onder excursies in Vietnam.

In totaal gaven wij voor excursies in Vietnam een bedrag uit van €131,65. Dit komt neer op een dagbudget van ongeveer vier euro per dag voor twee personen.

Cu Chi tunnels
Halong Bay

Overige kosten in Vietnam

Onder overige uitgaven in Vietnam vallen alle andere uitgaven die we maakten tijdens het backpacken in Vietnam. Denk hierbij aan shampoo, zeep, tandpasta, sigaretten, kleding en souvenirs. Daarnaast lieten we vanuit Ho Chi Minh City een backpack naar Hanoi sturen (met de trein), zodat we deze niet mee hoefden te nemen op de motor. Ook schaften we beide een simkaart aan en lieten we een aantal keren onze kleding wassen.

In totaal gaven wij een bedrag van €157,19 uit aan overige uitgaven in Vietnam. Dit komt neer op een budget van net geen vijf euro per dag voor twee personen.

Hoe duur is Vietnam: Conclusie

Als conclusie op de vraag ‘hoe duur is Vietnam’ kunnen wij aangeven dat wij in totaal tijdens 33 dagen een bedrag uitgaven van €1.603,81 exclusief onze visa. Dit komt neer op een bedrag van €48,60 per dag voor twee personen. Inclusief onze visa voor Vietnam gaven wij in totaal een bedrag uit van €1661,81.

Totaal (33 dagen)Per dag (2 personen)
€ 1603,81 (exclusief visa)€ 48,60
Hai Van Pass
Vietnam - 33 dagen
Eten & Drinken
eten-en-drinken-kraam.png
Slapen
slapen.png
Vervoer
vervoer-trein-icon.png
Excursies
excursies.png
Overige
overige.png
Totaal
₫ 17.959.000,- ₫ 9.310.310,- ₫ 10.543.308,- ₫ 3.237.000,- ₫ 3.865.000,- ₫ 39.44.810,-
€ 730,37 € 378,65 € 428,80 € 131,65 € 157,19 € 1603,81

Nogmaals: Uiteraard kun je reizend oor Vietnam zo duur of zo goedkoop maken als dat je zelf wilt. Zoals je hieronder kunt zien hebben wij het grootste gedeelte van ons budget uitgegeven aan eten en drinken. Wanneer je enkel en alleen op straat eet zul je al een stuk minder kwijt zijn. Ook het slapen kan nog een stuk goedkoper door te slapen in een dorm of te kiezen voor een kamer met een gedeelde badkamer. Duurder en dus ook wat luxer kan uiteraard ook. Dit artikel is enkel bedoeld om je een beeld te geven van de kosten in Vietnam.

uitgaven-vietnam

Meer Vietnam?

12 berichten over “Hoe duur is Vietnam: Kosten en budget”

 1. Avatar van Rianne
  Rianne
  7 juli 2016

  Oooohhh héérlijk Miljonair in Vietnam!??? Wát een getallen, bijna niet uit te spreken. Maar superleuk weergegeven!

 2. Avatar van Leoni - Justtravelme
  Leoni - Justtravelme
  7 juli 2016

  Kom wel een beetje overeen wat ik uitgaf 2 jaar geleden. Prijs is dus nog niet veel gestegen. Ik gaf 20 euro uit in mijn eentje, maar reisde wat meer budget dan jullie doen.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   15 juli 2016

   Dan is het inderdaad niet veel veranderd! :) Fijn!

 3. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  7 juli 2016

  Mooi budget! Ik zou zelf een gedeelde badkamer geen probleem vinden, maar af en toe wat meer 'luxe' is natuurlijk ook wel fijn. Handige post!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   15 juli 2016

   Thnx! Snap ik, is ook geen probleem hoor, maar als het maar een euro of twee scheelt per nacht dan kies ik toch al snel voor een eigen badkamer :D

 4. Avatar van Jenny - ikreis.net
  Jenny - ikreis.net
  19 juli 2016

  Handig overzicht! Ik ben nooit zo'n ster in het bijhouden van m'n budget. Ik wil ook niet weten wat ik de komende weken in Indonesie kwijt ben aan duiken :)

 5. Avatar van Stephanie | Expeditie Aardbol
  Stephanie | Expeditie Aardbol
  21 juli 2016

  Bijzonder dat eten daar zo 'duur' is ten opzichte van het slapen. Maar toch een hele nette score vind ik, 800 euro p.p. Vietnam ga ik ooit nog bezoeken, dus goed om te weten hoeveel alles kost!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   22 juli 2016

   Goed plan om eens die kant op te gaan! Eten kan in principe heel goedkoop hoor, maar wij zijn gewoon echt gek op eten ;) haha en veel dingen proberen!

 6. Avatar van Mirre
  Mirre
  22 juli 2016

  Handig om te weten! Ik moet nodig weer eens naar azie toe.. Ben de vorige keer niet verder gekomen dan Laos ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   26 juli 2016

   Eén troost: Dan heb je wel in ieder geval het mooiste stukje van Azië gezien ;) De rest loopt niet weg!

 7. Avatar van Marcella
  Marcella
  24 juli 2016

  Leuk om te lezen altijd, deze artikelen. Grappig dat het meeste geld naar eten en drinken ging. Dat is bij ons juist bij overnachten.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   26 juli 2016

   Ik denk dat dat bij veel mensen zo is idd hoor.. Wij besparen juist altijd op overnachten en houden zo extra budget over om lekker veel te eten ;)