Kookcursus My Grandma's Home Cooking Hoi An, Vietnam

De leukste kookcursus in Hoi An: My Grandma’s Home Cooking

Geüpdatet op

Hoi An is een kuststad in Vietnam gelegen aan de Zuid-Chinese zee. De stad is voornamelijk bekend onder reizigers vanwege de vele opties om – goedkoop – kleding op maat te laten maken. Zo laat je bijvoorbeeld een maatpak maken, precies zoals jij het wilt, voor 50 dollar. Maar er is natuurlijk nog meer te doen in Hoi An. Wat je zeker moet doen is het volgen van een kookcursus. En niet zomaar een kookcursus, maar de leukste kookcursus in Hoi An. Wij kozen voor een kookcursus bij My Grandma’s Home Cooking en hebben een onvergetelijke ochtend en middag gehad.

My Grandma’s Home Cooking is een bijzondere kookcursus die je online kunt boeken, maar ook bij het kantoor in Hoi An. Verwacht geen standaard kookcursus in een restaurant of een hotel, maar verwacht meer dan alleen een kookcursus. Met My Grandma’s Home Cooking wordt je namelijk meegenomen naar één van de eilandjes in de rivier in de buurt van Hoi An waar in de buitenlucht wordt gekookt.

Over My Grandma’s Home Cooking

Om kwart over negen in de ochtend worden we opgehaald door Phuong, één van de instructrices van de cursus. Na een boottrip van zo’n dertig minuten over de prachtige rivier met geweldige uitzichten brengt komen we aan op het eiland. Oma woont hier nog steeds. Op het eiland is vrijwel niets aanwezig. Geen supermarkt, geen ziekenhuis en geen politie. Maar gelukkig wel oma haar huis waar sinds drie jaar de kookcursus wordt gegeven door Thom.

Kookcursus My Grandma's Home Cooking Hoi An, Vietnam

Thom is opgevoed door oma, en heeft al haar kookkunsten van haar geleerd. Thom is op haar twintigste, toen ze trouwde, uit huis gegaan. Op dit moment woont een neef van Thom bij oma. Een aantal jaren geleden wilde de familie een nieuw huis bouwen voor oma, maar toen dit bijna klaar was vond ze het toch veel te groot. Ze was immers maar alleen met de neef. Na een familievergadering is toen besloten om toch iets met alle ruimte te doen. Kookcursussen geven.

Bij aankomst bij het huis staat er meteen een fris drankje klaar en wordt ons het één en ander verteld over het eiland. Daarna laat oma zichzelf al snel zien. Oma is op dit moment 91 jaar en is nog steeds even nieuwsgierig naar blanke mensen. Er wordt ons laten zien hoe rijstvellen gemaakt worden en ook oma laat haar kunsten zien. Hierna worden we zelf aan het werk gezet en mogen we onze eigen rijstvellen maken voor de loempia’s die op het menu staan.

Kookcursus My Grandma's Home Cooking Hoi An, Vietnam
Kookcursus My Grandma's Home Cooking Hoi An, Vietnam

Lees hier ook alles over de leukste Hoi An bezienswaardigheden

Contact met de lokale bevolking

Vlak voordat we beginnen aan het koken komt een oude mevrouw langs lopen waar Thom net wat over heeft verteld. Deze mevrouw is 88 jaar en loopt iedere dag met grote bakken vol, aan de grote stok, door het dorp om fruit te verkopen. Respect. We besluiten ananas te kopen en mogen zelf ook eens voelen hoeveel kilo deze mevrouw iedere dag meesleept. Altijd leuk, contact met de locals.

Kookcursus My Grandma's Home Cooking Hoi An, Vietnam
Kookcursus My Grandma's Home Cooking Hoi An, Vietnam

Hierna is het tijd voor de kookcursus. Er staan vier gerechten op het menu en daarnaast worden er twee gerechten voor ons gemaakt door de familie. Alles wordt super goed uitgelegd en natuurlijk wordt ook ieder gerecht gegeten. Wat een plezier! Na het maken én eten van de vier gerechten worden we naar de gedekte tafel gewenkt waar we ons laatste gerecht kunnen eten en kunnen genieten van een pompoensoep, rijst en een dessert.

Aan het begin van de middag worden we keurig weer – met de boot – teruggebracht naar Hoi An waar we een leuk receptenboekje krijgen als aandenken. En om de gerechten ook eens voor de thuisblijvers te maken natuurlijk.

Het menu

Op het moment dat wij de kookcursus deden (juni 2016) stonden er vier gerechten op het menu. Stuk voor stuk onwijs lekker.

 • Een verse loempia gevuld met groente en een gemarineerd stuk varkensvlees van de barbecue
 • Papaya salade
 • Rijstpannenkoek met groente gewikkeld in rijstpapier
 • Kipstoofpotje
De leukste kookcursus in Hoi An: My Grandma's Home Cooking
De leukste kookcursus in Hoi An: My Grandma's Home Cooking
Kookcursus Hoi An: My Grandma's Home Cooking
Kookcursus My Grandma's Home Cooking Hoi An, Vietnam

Kosten voor de My Grandma’s Home Cooking kookcursus in Hoi An

In principe kun je kiezen voor een kookcursus in de ochtend of de middag. Dit is echter wel afhankelijk van de stand van de rivier. Je moet immers ook weer terug kunnen naar Hoi An. Een kookcursus bestaat nooit uit meer dan 12 deelnemers en kost 30 Amerikaanse dollar per persoon. Een super leuke tour die je echt moet doen in Hoi An.

Heb jij al eens in Azië een kookcursus gedaan? Wat is jouw favoriete kookcursus in Hoi An?

2 berichten over “De leukste kookcursus in Hoi An: My Grandma’s Home Cooking”

 1. Avatar van Reisbloggers
  Reisbloggers
  5 juli 2016

  Heerlijk!

 2. Avatar van Stephanie | Expeditie Aardbol
  Stephanie | Expeditie Aardbol
  5 juli 2016

  Zo leuk! Ik doe ook altijd een kookcursus als ik in Azië ben, heb met veel plezier gekookt in onder andere China en Indonesië :D!