Regenseizoen in Azië: waar moet je rekening mee houden?
Bij het plannen van je reis door Azië wil je natuurlijk de grootste kans hebben op lekker weer. Een heerlijk zonnetje dat de hele dag schijnt, tropische temperaturen en het liefst zo weinig mogelijk regen. Veel reizigers vermijden daarom het regenseizoen in Azië. Best logisch, maar eigenlijk helemaal. Reizen tijdens het regenseizoen in Azië heeft namelijk ook heel veel voordelen! Hieronder vertellen we je alles over het regenseizoen in Azië en de voor-en nadelen.
Wanneer is het regenseizoen in Azië?
Azië is een gigantisch groot continent met over het algemeen een tropisch klimaat. Formuleren wanneer het regenseizoen in Azië precies valt is niet te doen in verband met de grootte van het continent. Zelfs in Zuidoost-Azië vallen de regenseizoen per land in andere maanden. In ons artikel over de beste reistijden voor Zuidoost-Azië lees je alles over het droge- en regenseizoen in deze regio. Hieronder vind je een schema met de maanden waarin over het algemeen de meeste regen valt in diverse landen in Azië.
Regenseizoen in Zuidoost-Azië
- Thailand: Thailand is een gigantisch land en kent dan ook niet één periode voor het regenseizoen. Wanneer het regenseizoen is in Thailand ligt compleet aan de regio. Over het algemeen is het regenseizoen in Noord-Thailand van juni tot en met oktober. Voor Zuid-Thailand gelden de maanden september tot en met december als regenseizoen.
- Cambodja: Regenseizoen in Cambodja loopt van mei tot en met oktober.
- Laos: Regenseizoen in Laos loopt van mei tot en met september.
- Vietnam: Regenseizoen in Vietnam loopt van mei tot en met september. Met uitzondering van het centrale deel van Vietnam. Hier houdt het regenseizoen vaak wat langer aan.
- Filipijnen: Regenseizoen in de Filipijnen valt tussen de maanden juni tot en met september. Dit is ook meteen het orkaanseizoen in de Filipijnen.
- Maleisië: Ook voor Maleisië geldt dat er twee periodes zijn waarin de meeste regen valt. Voor het westen van Maleisië geldt dat de meeste regen valt tussen de maanden maart en april. Het regenseizoen in het oosten van Maleisië loopt van oktober tot en met februari. Tijdens deze maanden zijn de eilanden aan de oostkust – Perhentian Islands en Tioman bijvoorbeeld – niet of nauwelijks bereikbaar.
- Singapore: Het regenseizoen in Singapore valt over het algemeen samen met het regenseizoen in Oost-Maleisië, de maanden oktober tot en met februari).
- Myanmar: Regenseizoen in Myanmar loopt van juni tot en met september.
- Indonesië: Het regenseizoen in Indonesië verschilt per eiland, maar over het algemeen valt tussen de maanden juni en september de meeste regen in Indonesië.
Regenseizoen in overige landen in Azië
- Sri Lanka: Regenseizoen in Sri Lanka loopt in het noorden van oktober tot en met februari en in het zuiden van mei tot en met oktober.
- India: Regenseizoen in India loopt van juni tot en met september.
- Nepal: Het regenseizoen in Nepal loopt van juni tot en met september. Ook is het belangrijk om te weten dat het tijdens onze wintermaanden ook behoorlijk af kan koelen in Nepal.
- China: Regenseizoen in China valt van mei tot en met oktober.
- Japan: In Japan valt de meeste regen tijdens de maanden juni tot en met augustus.
- Taiwan: Regenseizoen in Taiwan loopt in het noorden van oktober tot en met maart en in het zuiden van mei tot en met september. Het kan dan ook behoorlijk afkoelen.
Voordelen aan reizen tijdens het regenseizoen
Veel reizigers proberen het regenseizoen in Azië zoveel mogelijk te ontlopen, maar dit is echt niet nodig. Waarom reizen tijdens het regenseizoen wél chill is? Je lees het hieronder.
#1. Het is overal een stuk minder druk
Het is niet zo gek dat het hoogseizoen voor alle bestemmingen in Azië valt tijdens de droge maanden. Dit betekent meteen dat het tijdens het regenseizoen in Azië over het algemeen een stuk rustiger is in alle landen. Wat weer betekent dat je belangrijke bezienswaardigheden niet hoeft te delen met honderden andere toeristen. Kom je juist om vrienden te maken? Maak je geen zorgen, op ieder moment van het jaar zul je andere reizigers tegenkomen, waar dan ook in Azië.
#2. De prijzen liggen veel lager
Minder toeristen betekent meteen dat hotels minder snel vol zitten en dat hotels liever hebben dat je bij hen komt logeren. De prijzen liggen daardoor standaard een stuk lager dan tijdens het hoogseizoen en het is gemakkelijk om te onderhandelen over een goede prijs voor je kamer. En eigenlijk geldt dit voor alles, want ook tours zitten minder snel en zijn goedkoper net als die toffe souvenirs die je wilt aanschaffen. Wel zo fijn als je reist met een kleiner budget.
#3. De natuur is op haar mooist
Veel regen betekent dat de natuur tot leven komt. Het regenseizoen in Azië is dan ook meteen het moment dat de natuur op haar mooist is. Tijdens geen enkele andere periode kun je zo genieten van de groene rijstvelden, prachtige bergen, de indrukwekkende jungle en gigantische watervallen.
#4. We zijn niet van suiker en een hele dag regen komt niet vaak voor
Van een buitje meer of minder smelten we niet toch? Hoewel het regenseizoen in Azië doet vermoeden dat het de hele tijd regent is dit echt niet zo. Vaak valt er eens op de dag een enorme bui waarbij de regen met bakken uit de hemel komt en klaar het daarna weer lekker op. Dát het iedere dag regent is ook helemaal niet gezegd. Wij hebben vaak genoeg meegemaakt dat het – ook tijdens het regenseizoen – dagenlang heerlijk weer was.
#5. De temperaturen zijn een stuk beter te verdragen
Over het algemeen liggen de temperaturen in Azië vrijwel altijd boven de dertig graden. Lekker zweten tijdens het backpacken dus. Tijdens het regenseizoen in Azië lopen de temperaturen vaak een beetje terug en is het vaak veel beter uit te houden. Heerlijk om de wandelschoenen aan te trekken na een pittige regenbui.
Nadelen aan reizen tijdens het regenseizoen
Met alle pro’s hierboven wil ik niet zeggen dat reizen tijdens het regenseizoen in Azië het meest ideaal is. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan veel regenbuien en kan ik het me voorstellen als je hier niet op zit te wachten. Toch hoop ik dat ik je met bovenstaande punten duidelijk heb kunnen maken dat reizen tijdens het regenseizoen echt niet zo erg is als dat het klinkt. Maar wat zijn dan de nadelen aan reizen tijdens het regenseizoen in Azië? Deze lees je hieronder.
#1. Sommige wegen hebben te lijden onder het slechte weer en zijn minder toegankelijk
Eén van de grootste nadelen aan het regenseizoen in Azië is het feit dat sommige wegen totaal onbegaanbaar zijn. En wegen die wel begaanbaar zijn zijn vaak toch verandert door de vele regen waardoor je busrit vaak wat langer duurt dan verwacht. Reizen tijdens het regenseizoen betekent dus vaak dat je net iets flexibeler moet zijn dan tijdens het droge seizoen.
#2. Sommige bestemmingen zijn helemaal niet te bereiken tijdens het regenseizoen
Niet alleen zijn sommige wegen tijdens het regenseizoen vaak niet goed begaanbaar, hetzelfde geldt voor de zee die vrij wild kan worden. Hierdoor is het tijdens het regenseizoen in Maleisië vrijwel onmogelijk om te reizen naar de bloedmooie eilanden aan de oostkust. Wil je deze heel graag bezoeken, dan is het wél belangrijk om het regenseizoen te vermijden.
#3. Bereid je voor op muggen, veel muggen
Veel regen betekent ook meer muggen en dit levert weer meer kans op ziektes, zoals dengue (knokkelkoorts) en malaria op. Het is dus tijdens het regenseizoen in Azië nóg belangrijker om je lichaam goed te beschermen. Schaf een goede muggenspray aan en bedek net voor en na zonsopkomst en zonsondergang je lichaam met een lange broek en trui. Ook is het tijdens het regenseizoen vaak fijn om te kiezen voor een kamer met klamboe.
#4. De onderwaterwereld is minder mooi bij slecht weer
Wie gek is op duiken en snorkelen kan wel eens voor teleurstellingen komen te staan tijdens het regenseizoen. Door de vele regen is de zee vaak een stuk minder helder en dat betekent dat je langer moet zoeken naar die mooie vissen en het mooie koraal. Alles ziet er helaas een stukje somberder uit.
#5. Het is overal een stuk rustiger, maar dat betekent ook meteen minder gezelligheid
Reizen tijdens het regenseizoen in Azië betekent dat het overal een stuk minder druk is – wat dus een groot voordeel is. Maar dit kan ook een nadeel zijn als je juist gaat reizen om sociale contacten op te doen en wel houdt van een feestje. Wees gerust, het is vrijwel nooit helemaal uitgestorven, maar andere reizigers ontmoet je over het algemeen wel iets makkelijker tijdens het droge seizoen.
#6. Niet overal wordt even goed rekening gehouden met enorme regenbuien
Hoewel we als reizigers best kunnen dealen met een flinke regenbui, is net alles in Azië berekend op het regenseizoen. Het kan bijvoorbeeld vaak voorkomen dat de stroom voor een tijdje uitvalt en je het moet doen met je zaklamp of hoofdlamp. Een iets betere voorbereiden is wel handig dus tijdens het reizen tijdens het regenseizoen in Azië.
Handige tips voor reizen tijdens het regenseizoen in Azië
Bij het voorbereiden van je reis tijdens het regenseizoen is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Zoals ik al aangaf is reizen tijdens het regenseizoen best chill, maar het is bijvoorbeeld wel handig om een aantal items aan te schaffen voor je reis.
- Tijdens het regenseizoen is het handig om de volgende spullen bij je te hebben: Een drysack voor je waardevolle spullen, een regenhoes voor je backpack en/of rugzak, een regenponcho.
- Neem ook voldoende Deet mee of zorg dat je dat aanschaft op je bestemming. De muggen kunnen echt heel vervelend zijn en je wilt natuurlijk niet ziek worden.
- Veel kamers beschikken over een klamboe, maar de kwaliteit is niet altijd de beste. Wij nemen daarom altijd een rol duktape mee om bijvoorbeeld gaten in een klamboe dicht te plakken.
- Een scooter huren in Azië is nooit zonder risico’s, maar tijdens het regenseizoen is het helemaal belangrijk om voorzichtig zijn. Onverharde wegen worden snel extreem glibberig.
- Wees flexibel wat betreft reistijden, want het komt wat vaker voor dat er vertraging is of dat bussen, treinen of boten helemaal niet vertrekken.
Heb jij al eens tijdens het regenseizoen in Azië gereisd? Wat zijn jouw ervaringen?
- Backpacken in Zuidoost-Azië: Tien keer de beste tips
- 25 hoogtepunten van Zuidoost-Azië
- 29x Typisch Azië: Dit herkent iedereen die in Azië is geweest