Koh Tao Thailand

Landen in Zuidoost-Azië: Welke past het beste bij jou?

Geüpdatet op

Azië is een gigantisch, veelzijdig continent met diverse regio’s. De regio Zuidoost-Azië is één van de populairste regio’s onder backpackers en andere reizigers. Ieder land in Zuidoost-Azië heeft haar eigen hoogtepunten, cultuur, gerechten en bezienswaardigheden. Dus welk land in Zuidoost-Azië past het beste bij jou om te gaan backpacken? In dit artikel delen we informatie over alle landen in Zuidoost-Azië en geven we aan voor welk soort reizigers de landen ideaal zijn.

We beginnen met een korte opsomming van alle landen in Zuidoost-Azië en de bijbehorende hoofdsteden.

 • Thailand – Bangkok
 • Cambodja – Phnom Penh
 • Laos – Vientiane
 • Vietnam – Hanoi
 • Myanmar: Naypyidaw
 • Maleisië – Kuala Lumpur
 • Singapore – Singapore
 • De Filipijnen – Manilla
 • Indonesië – Jakarta
 • Brunei – Bandar Seri Begawan
 • Oost-Timor – Dili

Thailand

Thailand is verreweg de populairste en meest bezochte reisbestemming in Zuidoost-Azië. Voor veel reizigers begint hier de langere reis door Zuidoost-Azië. Doordat Thailand zo populair is, is het land enorm ingericht op reizigers. Dit betekent dat backpacken in Thailand relatief eenvoudig is en de wegen vaak reeds voor je zijn uitgestippeld. Maar ook meer ervaren reizigers kunnen in Thailand optimaal genieten. Thailand is één van de mooiste veelzijdige landen in Zuidoost-Azië. Met aan de ene kant de groene, weelderige jungle in het noorden en de paradijselijke bounty-eilanden in het zuiden. Maar ook het eten is heerlijk, de tempels zijn bloedmooi en de cultuur is enorm interessant. En ben je gek op een feestje? Ook dan is Thailand de ideale bestemming.

Boek je vliegtickets naar Thailand

Landen in Zuidoost-Azië: Thailand

Cambodja

Veel reizigers reizen alleen naar Cambodja voor één van de belangrijkste hoogtepunten van Zuidoost-Azië: Angkor Wat. Het land is gemakkelijk te combineren met een rondreis door bijvoorbeeld Thailand of Vietnam, maar in Cambodja zelf kun je je ook gemakkelijk twee á drie weken vermaken. Cambodja is veel armoediger dan buurlanden en heeft een roerige geschiedenis achter de rug en dat merk je wanneer je gaat rondreizen. Toch is het land redelijk goed ingesteld op reizigers. Nóg een pluspunt: Cambodja is één van de goedkoopste landen in Zuidoost-Azië.

Angkor Wat

Laos

Backpacken in Laos betekent dat je buiten de gebaande paden trekt en een authentiek stuk Zuidoost-Azië leert kennen. Bestemmingen als Luang Prabang en Vang Vieng zijn allang niet meer onontdekt, maar in het noorden vind je voldoende authentieke dorpen (zoals Nong Khiaw) die een bezoek waard zijn. Het eten is heerlijk en de bevolking misschien wel het vriendelijkst van heel Zuidoost-Azië. Eén klein minpuntje: Laos ligt niet aan de zee en beschikt dus niet over paradijselijke eilanden en stranden. Net als Cambodja is Laos één van de goedkoopste landen in Zuidoost-Azië.

Tempels Luang Prabang
Nong Khiaw

Vietnam

Net als Thailand is Vietnam één van de populairste landen in Zuidoost-Azië. Het land is enorm groot en verschilt erg per regio. Zo is mijn ervaring dat het noorden stiekem een tikkeltje mooier is dan het zuiden. Maar dat betekent niet dat een reis door het zuiden van Vietnam niet de moeite waard is. Vietnam is ontzettend veelzijdig, met terrasvormige rijstvelden, authentieke dorpen, bruisende steden als Ho Chi Minh City en Hanoi, een prachtige kustlijn en heerlijk eten.

Boek je vliegtickets naar Vietnam

Landen in Zuidoost- Azië - Vietnam
ninh binh vietnam tam coc

Let op! Voor sommige landen in Zuidoost-Azië moet je vooraf een visum aanvragen. Lees ook ons artikel boordevol visum informatie voor Zuidoost-Azië.

Myanmar

Myanmar is één van de meest authentieke bestemmingen in Zuidoost-Azië en is sinds een aantal jaren open voor toeristen. Maar dat betekent niet dat je als toerist overal welkom bent. Er zijn nog steeds regio’s in Myanmar waar toeristen niet zijn toegestaan (met name het noorden). Reizen door Myanmar betekent ook dat je veel dingen zelf uit zult moeten zoeken. Het land is nog niet zo ingesteld op toeristen als buurlanden en dat betekent ook dat het hier belangrijker is om hotels vooraf te boeken en dat je hier niet naartoe moet reizen om te feesten. Wel betekent reizen door Myanmar dat je zeker weten een avontuur zult beleven.

Maleisië

Als je mij vraagt naar mijn favoriete landen in Zuidoost-Azië dan is Maleisië zeker één van de landen die ik noem. Maleisië is één van de meest Westerse landen in de regio en dat betekent ook dat reizen hier over het algemeen iets duurder is. Daar tegenover staat echter dat reizen ook super eenvoudig is. Het land is super multi-cultureel en dat is precies wat mij zo fascineert. De verschillende wijken en regio’s in het land staan allen bekend om verschillende gerechten en culturen. Zo kun je tijdens een reis van drie weken telkens weer het gevoel hebben in een ander land te zijn. Wil je je reis door Maleisië helemaal compleet maken? Breng dan ook zeker een bezoek aan Maleisisch Borneo, wat zeker qua natuur één van de mooiste bestemmingen in Zuidoost-Azië is.

Boek je vliegtickets naar Maleisië

Bako Nationoal Park Maleisisch Borneo
Sultan Ahmed Shah moskee Kuantan, Maleisië
Perhentian Islands Maleisië

Singapore

Singapore is een apart geval in deze rij. Dit mini-land is onwijs modern en doet in veel opzichten niet aan andere bestemmingen in Zuidoost-Azië denken. Een omweg maken voor een paar dagen Singapore is echter echt de moeite waard. Het eten is haast nóg lekkerder dan in de rest van Zuidoost-Azië en het is echt wel eens lekker om je onder te dompelen in wat meer luxe. Meer dan een paar dagen hoef je echter niet uit te trekken voor een bezoek aan Singapore.

Boek je vliegtickets naar Singapore

Wat te doen in Singapore: Marina Sands Bay Singapore
Landen in Zuidoost-Azië - Singapore

De Filipijnen

De Filipijnen is voor veel mensen een droombestemming met haar paradijselijke, hagelwitte stranden en onbewoonde eilanden. Het is zeker waar dat je hier de mooiste eilanden en stranden vindt in Zuidoost-Azië. Het land bestaat uit duizenden eilanden en dat maakt het land super divers. Met prachtige rijstvelden, de indrukwekkende Chocolate Hills op het eiland Bohol, bounty eilanden, watervallen een bloedmooie onderwaterwereld. Toch is er één kanttekening: Qua eten is Filipijnen echt niet te vergelijken met de rest van Zuidoost-Azië. Een grote tegenvaller voor ons.

Boek je vliegtickets naar de Filipijnen

Landen in Zuidoost-Azië - Filipijnen
Visuminformatie Filipijnen

Indonesië

Bij een reis door Indonesië denken reizigers snel aan het eiland Bali. Een heerlijk eiland met een ontspannende vibe, heerlijk (gezond) eten, prachtige stranden en de mooiste rijstvelden ever. Maar Indonesië heeft nog veel meer te bieden. Het land bestaat uit duizenden eilanden, waarvan Sumatra, Java, Lombok, Flores en Sulawesi een aantal van de bekendste zijn. Naar welk Indonesisch eiland je ook reist, je zult overal optimaal kunnen genieten van de overheerlijke Indische keuken en de vriendelijke bevolking. Indonesië is wat ons betreft één van de mooiste en fijnste landen in Zuidoost-Azië. Of je nou houdt van een feestje, een culinaire rondreis wilt maken, wilt duiken of snorkelen of op zoek wilt naar wildlife, Indonesië heeft het allemaal te bieden.

Boek je vliegtickets naar Indonesië

Ijen vulkaan Java Indonesië
Landen in Zuidoost-Azië - Indonesië

Brunei

Brunei, oftewel Brunei Darussalam, is een land in Zuidoost-Azië dat wordt omringd door Maleisië, op het eiland Borneo. Sinds 1984 is het land onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Brunei staat bekend als sultanstaat met een enorme rijkdom door de vele oliewinning in het land. Het land is dan ook een geval apart in Zuidoost-Azië. Met dure auto’s, enorme paleizen en kastelen en een compleet andere cultuur. Buiten deze bijzondere cultuur barst het kleine land ook van de prachtige stranden en het bloedmooie Ulu Temburong National Park. Reizen door Brunei is over het algemeen een tikkeltje duurder dan reizen door andere landen in Zuidoost-Azië.

Oost-Timor

Niet veel mensen weten dat Oost-Timor sinds 2002 een onafhankelijk land is. Oost Timor deelt een eiland met West-Timor dat tot Indonesië behoort. Het land wordt al jaren geteisterd door rellen, aanslagen en bendes en is dus ook niet erg bekend bij de meeste reizigers. Zonde, want het land bestaat uit ruige bergen, tropische bossen, hagelwitte stranden en groene rijstvelden. Op dit moment is het helaas geen heel goed idee om te reizen naar Oost-Timor, maar hopelijk komt hier de komende jaren verandering in.

Welke van deze landen in Zuidoost-Azië past het beste bij jou?

Handig natuurlijk, al deze informatie over alle landen in Zuidoost-Azië. Maar welke landen passen nou het beste bij jouw reiswensen? Hieronder hebben we een aantal categorieën uitgelicht waaronder we aangegeven welke landen hier het meeste aan voldoen. Hopelijk helpen we je hiermee een eindje op weg.

Landen in Zuidoost-Azië: Welk land past het beste bij jou?

Voor strand:
- Thailand
- Maleisië
- Indonesië
- De Filipijnen

Voor Cultuur:
- Thailand
- Vietnam
- Cambodja
- Myanmar

Voor Wildlife:
- Maleisië (Borneo)
- Indonesië
- Thailand

Voor eten:
- Thailand
- Singapore
- Indonesië
- Maleisië

De goedkoopste landen in Zuidoost-Azië:
- Laos
- Cambodja
- Myanmar

Nieuwsgierig naar onze favoriete landen in Zuidoost-Azië? Dat zijn Laos, Thailand en Maleisië.

Wat is jouw favoriete bestemming in Zuidoost-Azié?

Meer Zuidoost-Azië tips: