Backpacken in Zuidoost-Azië

Backpacken in Zuidoost-Azië: 10x de beste reistips

Geüpdatet op

Zuidoost-Azië is één van de populairste regio’s in de wereld onder (beginnende) backpackers. We zijn op dit punt zelfs bijna zover dat je er niet helemaal ‘bij hoort’ wanneer je niet bent wezen backpacken in Zuidoost-Azië. Overdreven natuurlijk, maar een reis door de regio is wel iets dat we iedereen aanraden. Wil jij gaan backpacken in Zuidoost-Azië? In dit artikel delen we tien handige tips die je helpen bij het voorbereiden van jouw backpackavontuur.

#1. Verdiep je in de verschillende culturen

Zuidoost-Azië is een enorme regio die bestaat uit verschillende landen. Dit betekent meteen dat het belangrijk is dat je je per bestemming inleest over de verschillende culturen. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken dat respect hebben voor de lokale bevolking echt een must is tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië. En helaas is dat voor – vooral jongere – backpackers nog wel eens een probleem. In een aantal bestemmingen is het bijvoorbeeld heel onbeleefd om te wijzen of om met je voeten naar iemand toe te zitten. Ook is het in veel landen belangrijk om binnen altijd je schoenen uit te trekken en wordt het echt niet overal gewaardeerd als je in je bikini/zwembroek of te blote kleding over straat loopt. Verdiep je in de lokale cultuur en respecteer de lokale bevolking.

Lees ook: Tien tips voor reizen naar Thailand

Reizen naar Thailand
Tanah Lot

#2. Kies de juiste reistijd per bestemming

Zuidoost-Azië kent een tropisch klimaat. Waar Europa verschillende seizoen kent – lente, zomer, herfst en winter – worden de seizoen in Zuidoost-Azië grofweg onderverdeeld in het droge seizoen en het regenseizoen. In principe kun je tijdens beide seizoenen prima backpacken in Zuidoost-Azië, maar toch is het belangrijk om rekening te houden met de seizoen en het klimaat tijdens het voorbereiden van je reis. Uiteraard valt het hoogseizoen tijdens de droge maanden wat betekent dat dit ook meteen de duurste maanden zijn. Tijdens het regenseizoen vallen er soms flinke regenbuien, maar is alles wel goedkoper en is de natuur vaak op zijn mooist. Er is echter ook nog een orkaanseizoen in een aantal landen ( de Filipijnen en Cambodja bijvoorbeeld) en dit seizoen kun je beter wél vermijden.

Lees ook: De beste reistijden voor Zuidoost-Azië per bestemming

#3. Eet lokaal en op straat

Wanneer je informatie gaat zoeken over backpacken in Zuidoost-Azië zul je al snel horrorverhalen horen en lezen over voedselvergiftiging en de slechte staan van hygiëne. Veel mensen raden het daarom ook af om op straat te eten in Zuidoost-Azië. Ik kan je echter vertellen dat dit niet helemaal waar is. Wij zijn zelf zelfs alleen maar ziek geworden na te hebben gegeten in westerse restaurants in Azië. Eten bij een kraampje op straat is ontzettend goedkoop en vaak ook nog eens veel lekkerder. Uiteraard is het wel belangrijk om goed op te letten. Eten er veel locals bij een bepaald kraampje, dan kun je er haast vanuit gaan dat je prima kunt neerploffen. Het eten blijft hier minder lang liggen en dit verkleint de kans op een voedselvergiftiging enorm.

Street food in Bangkok, Thailand
backpacken laos kosten budget

#4. Bezoek niet alleen de hoogtepunten van Zuidoost-Azië

Tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië zijn we veel backpackers tegengekomen die in twee of drie maanden langs dé hoogtepunten van Zuidoost-Azië racen en niet verder kijken dan dat. Super zonde! Uiteraard raden we je aan om de hoogtepunten, zoals Angkor Wat in Cambodja, de bloedmooie rijstvelden op Bali en Luang Prabang in Laos te bezoeken, maar kijk ook zeker verder dan dat. Wanneer je van de gebaande paden gaat zul je snel merken dat Zuidoost-Azië nóg mooier is dan je al dacht.

Tempels Luang Prabang

#5. Reis zoveel mogelijk over land

Hoewel Zuidoost-Azië een enorme regio is en het dus verleidelijk is om veel te gaan vliegen tussen de verschillende bestemmingen raad ik je toch aan om zoveel mogelijk over land te reizen. Niet alleen kom je op deze manier sneller op bijzondere plekken, maar dit is ook de makkelijkste manier om in contact te komen met de lokale bevolking. En laat die nou eens altijd beschikken over de beste reistips. Reizen over land betekent niet dat je per sé alleen per bus of trein moet reizen. In veel landen in Zuidoost-Azië is het heel gemakkelijk om een scooter/motor te huren om daarmee het land te ontdekken. Dit wordt niet door iedereen geadviseerd en is niet zonder risico, maar het is wel de meest avontuurlijke manier van reizen. Zelf reisden wij bijvoorbeeld een maand door Vietnam per motor.

Backpacken in zuidoost-Azië

#6. Meng je tussen de locals

Niet alleen door veel te reizen met het openbaar vervoer meng je je gemakkelijk tussen de lokale bevolking. Ook wanneer je veel lokaal gaat eten op straat en/of kleinere restaurants en niet standaard met een tour voor toeristen meegaat, kom je gemakkelijk in contact. De bevolking in Zuidoost-Azië is zo ontzettend vriendelijk, gastvrij en behulpzaam dus maak hier zeker gebruik van.

Backpacken in Zuidoost-Azië
Soort voetbal met locals, Myanmar

#7. Door vooraf onderzoek naar de kosten voor backpacken in verschillende landen

Hoewel we het vaak hebben over backpacken in Zuidoost-Azië in het algemeen, betekent dit niet dat je iedere bestemming over één kam kunt scheren. Iedere bestemming in de regio beschikt over haar eigen hoogtepunten, normen en waarden. En dat betekent ook dat de kosten voor backpacken in Zuidoost-Azië variëren per land. Zo zijn landen als Singapore, de Filipijnen en Maleisië over het algemeen een stukje duurder dan landen als Laos, Cambodja en Myanmar. Het zou zonde zijn als je halverwege je reis opeens ontzettend op je geld moet letten, omdat het er te snel doorheen gaat natuurlijk.

#8. Neem niet teveel spullen mee tijdens het backpacken in Zuidoost-Azië

Vooral beginnende backpackers zijn snel geneigd om veel te veel spullen in hun backpack te proppen. Zonde, want dat is echt niet nodig. Vrijwel overal in Zuidoost-Azië kun je vrijwel alles kopen wat je nodig hebt tijdens het backpacken. In grotere steden als Bangkok en Kuala Lumpur vind je net als in Nederland de populaire winkelketens en kledingmerken. Maar ook shampoo en andere spullen kun je prima ter plekke aanschaffen. Nog een stuk goedkoper ook!

Extra tip: Op bovenstaande moet ik één uitzondering melden. Veel zonnebrand producten in Azië beschikken over whitening. Het is dus verstandig om wel zonnebrandcrème vanuit Nederland of België mee te nemen.

#9. Zorg ervoor dat je de juiste visa op het goede moment aanschaft

Tijdens het plannen van je droomreis wil je natuurlijk het liefst alleen bezig zijn het uitzoeken van de mooiste bestemmingen, maar helaas zijn er meer zaken waaraan je moet denken. Helaas kun je niet spontaan naar iedere bestemming reizen zonder vooraf een visum aan te vragen. Lees je daarom goed in over visum informatie voor Zuidoost-Azië, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

#10. Het is niet nodig om alles vooraf te regelen en boeken

Een geruststelling voor de controle freaks onder ons, het is écht niet nodig om vooraf alles te regelen en boeken. Zuidoost-Azië is onwijs populair, maar is ook ontzettend ingesteld op backpackers. De keuze aan hostels en andere accommodaties is reuze en tours kun je vrijwel overal ter plekke boeken. Laat je planning los en laat je meevoeren door verhalen van medereizigers en de lokale bevolking. Allen zo kom je op de allermooiste plekken.

Heb jij nog aanvullende tips voor backpacken in Zuidoost-Azië?