backpacken in indonesië budget indonesië

Wat kost backpacken in Azië?

Geüpdatet op

Wanneer je plannen hebt om te gaan backpacken in Azië is het handig om van te voren te weten hoeveel geld je hiervoor moet sparen. Je wilt natuurlijk graag weten hoeveel het backpacken in Azië kost. Op deze vraag is – helaas – geen duidelijk antwoord te geven. Reizen kun je op verschillende manieren doen en kun je zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Wat we je wel kunnen vertellen is wat wij in diverse landen in Azië hebben uitgegeven tijdens onze reizen. Hiermee proberen wij een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven op de vraag “wat kost backpacken in Azië?”

Onze uitgaven tijdens onze reis door Azië

In totaal reisden wij, tijdens twee reizen, ruim twaalf maanden door Azië. In 2013/2014 vijfenhalve maand en op dit moment (september 2016) zijn wij alweer bijna acht maanden in Azië. Helaas hebben wij (nog) niet alle landen in Azië bezocht, maar een groot gedeelte van de landen zullen in dit artikel genoemd worden om je zo goed mogelijk te kunnen informeren over de kosten voor het backpacken in Azië.

→ Lees ook: Zo spaar je gemakkelijker (met 11 tips) voor je grote reis.

wat kost backpacken in india? varkala kerala india

De kosten voor het voorbereiden van backpacken in Zuidoost-Azië

Zeker wanneer je voor het eerst een lange reis gaat maken, maar ook wanneer je dit al vaker hebt gedaan, zullen de kosten vooraf nog wel eens tegen kunnen vallen. Het is daarom erg belangrijk om hier rekening mee te houden bij het bepalen van je budget. Denk hierbij aan het halen van de nodige vaccinaties zodat je gezond op reis kunt en kunt blijven. Daarnaast zul je voor bepaalde bestemmingen malariapillen nodig hebben die al snel een euro of drie per stuk kosten en heb je natuurlijk een goede uitrusting nodig. Je backpack is tijdens je reis namelijk je huis en het is belangrijk dat alles perfect in orde is. Ook zijn er een aantal handige items voor backpackers die eigenlijk niet in je backpack mogen ontbreken. Niet allemaal zijn ze persé onmisbaar, maar ze maken het reizen wel net iets gemakkelijker.

Goedkope vliegtickets boeken

Ook vliegtickets kunnen een grote kostenpost zijn vooraf, maar gelukkig zijn er steeds vaker mooie deals te vinden via bijvoorbeeld Tix.nl.

Onze uitgaven tijdens het backpacken in Azië

Om een goed beeld te geven van onze uitgaven in Azië kun je hieronder onze uitgaven per land terug vinden. Ook staat er bij ieder land een link naar een uitgebreid artikel over onze uitgaven waarin we nog iets dieper ingaan op prijzen voor slapen, eten en drinken, vervoer, excursies en overige uitgaven per land. Wij reizen altijd met z’n tweeën en slapen vrijwel altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Daarnaast proberen we zo vaak mogelijk ergens te slapen waar de beschikking hebben over een plek om buiten te zitten. Over het algemeen is het “ons doel” om niet meer te betalen dan 15 euro per nacht, maar helaas lukt dit niet in ieder land. Het backpacken in Azië kan nog een stuk goedkoper uitvallen wanneer je besluiten om bijvoorbeeld op een slaapzaal in een hostel te slapen.

Daarnaast eten wij vrijwel altijd en overal op straat of in lokale restaurants en reizen we zoveel mogelijk met het – lokale – openbaar vervoer.

Wat kost backpacken in Thailand?

Op het moment dat ik dit artikel schrijf zijn wij aan het genieten in Thailand. Op het prachtige eiland Koh Tao om precies te zijn. Hoewel onze reis door Thailand er voor dit moment nog niet op zit, hebben wij toch al een aardige indruk van onze uitgaven tot nu toe. Daarbij komt dat wij in 2013 ook al eens, in totaal, zeven weken door dit prachtige land reisden en op twee plekken onze uitgaven bij hielden.

Thailand is één van de populairste bestemmingen voor backpackers in Azië en is voor velen het startpunt van een mooie reis. Gelukkig is Thailand ook nog eens erg betaalbaar. In 2013 gaven wij in Zuid-Thailand gemiddeld een bedrag van €25,54 per persoon per dag uit. Hierin zijn alle kosten meegerekend, zoals slapen, eten en drinken, vervoer, excursies en overige uitgaven. Datzelfde jaar gaven wij in het noorden van Thailand een bedrag van €22,72 per persoon per dag uit.

wat kost backpacken in azië? Nangyuan viewpoint Koh Tao Thailand

Wat kost backpacken in Laos?

Onlangs reisden wij ruim drie weken door het prachtige Laos en kunnen we zeggen dat Laos met stip op nummer één staat qua favoriete bestemmingen in Azië. Een absolute go dus! En het mooiste? Backpacken in Laos is ook nog eens spotgoedkoop. Zelfs één van de goedkoopste bestemmingen die wij bezochten in Azië.

In totaal gaven wij met twee personen een bedrag uit van €934,39. Dit komt neer op een bedrag van €18,33 per persoon per dag. Spotgoedkoop toch?

→ Lees hier: Onze uitgaven in Laos.

wat kost backpacken in azië? Hoe duur is Laos. Muang Ngoi Laos

Hoe duur is backpacken in Vietnam?

Door Vietnam reisden wij op een iets andere manier dan anders, namelijk op de motor. Een geweldige reis van zuid naar noord Vietnam. Naast dat we op de motor reisden namen we één keer de nachttrein, één keer een nachtbus (richting Laos), gingen we met de ferry door Halong Bay naar Cat Ba Island en pakten we een aantal keren een lokale bus in de stad of een taxi. Hieraan gaven we in totaal ruim 425 euro uit voor twee personen.

In totaal gaven wij in Vietnam voor ruim vier weken een bedrag uit van €1603,81. Dit komt neer op bijna 25 euro per persoon per dag.

→ Lees hier: Hoe duur is backpacken in Vietnam?

wat kots backpacken in azie.. kosten reis door vietnam

Wat kost backpacken in Maleisië?

Maleisië is één van de landen in Zuidoost-Azië die we zowel in 2013 als in 2016 bezochten. In 2016 reisden we maar liefst ruim vijf weken door dit fantastische land met haar geweldige eilanden. Hoewel Maleisië over het algemeen iets duurder is dan andere landen in Zuidoost-Azië is ook dit land prima te bereizen met een kleiner budget.

In totaal gaven wij in 2016 tijdens onze reis van ruim vijf weken door Maleisië een bedrag uit van €1663,04. Dit komt neer op een bedrag van €24,82 per persoon per dag.

→ Lees ook: Ons uitgebreide antwoord op de vraag ‘hoe duur is Maleisië‘.

Wat kost backpacken in Cambodja?

Helaas hebben wij tijdens onze reis van ruim twee weken door Cambodja in 2013 onze uitgaven niet nauwkeurig bijgehouden. Wel kan ik je vertellen dat wij per dag gemiddeld minder uitgaven in Cambodja dan in de buurlanden Thailand en Cambodja. Voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer betaalden wij gemiddeld 10 dollar per dag.

Hoe duur is Singapore?

Singapore is één van de duurdere bestemmingen in Azië, maar wordt toch vaak bezocht door backpackers omdat het gemakkelijk te bereiken is vanuit bijvoorbeeld Maleisië. Ook is een overstap in Singapore vaak voordeliger dan een directe vlucht. Singapore is één van de weinige bestemmingen waar wij hebben geslapen in een slaapzaal, omdat een tweepersoonskamer echt niet binnen ons budget paste. “Gelukkig” voor ons budget verbleven wij slechts twee nachten in Singapore.

In totaal gaven wij in Singapore een bedrag uit van €37,55 per persoon per dag.

→ Lees ook: Hoe duur is Singapore?

Wat kost backpacken in Sri Lanka?

Sri Lanka is naast India, Nepal en Laos één van de goedkoopste landen die wij bezochten in Azië en absolute aanrader voor iedereen die van natuur en mooie stranden houdt. In 2013 reisden wij vier weken door dit fantastische land en gaven wij gemiddeld een bedrag van €18,82 per persoon per dag uit.

→ Ook leuk: Hoe duur is Sri Lanka?

wat kost backpacken in azië. Udawalawe national park sri lanka

Wat kost backpacken in India?

In januari 2016 maakten wij een reis van vier weken door het zuiden van India, door de staat Kerala. Een bestemming die erg goedkoop bleek te zijn en het fijnste? Het noorden van India schijnt nóg goedkoper te zijn! In totaal gaven wij in India gemiddeld een bedrag van €14,83 per persoon per dag. Onze goedkoopste bestemming in Azië tot nu toe!

→ Lees ook: Hoe duur is Zuid-India?

Wat kost backpacken in Nepal?

Aankomen in de hoofdstad van Nepal, Kathmandu, voelt als aankomen in een sprookje. Een totaal andere, maar magische wereld. Helaas verbleven wij in Nepal enkel in Kathmandu en maakten wij dagtrips door de Kathmandu Valley. Wij hebben du weinig uitgegeven aan vervoer waardoor de kosten voor een langere reis iets duurder uit kunnen vallen. Wel is het zo dat Kathmandu over het algemeen qua slapen een stukje duurder is dan andere bestemmingen in Nepal.

Gemiddeld gaven wij in Nepal een bedrag uit van €20,88 per persoon per dag.

→ Lees verder: Hier vind je een compleet overzicht van onze uitgaven in Nepal.

Kathmandu

Hoe duur is Indonesië?

Indonesië is een immens land dat bestaat uit duizenden grote en kleine eilanden. Wij maakten een reis door Indonesië en bezochten de eilanden Bali, Lombok, Nusa Lembongan en de Gili eilanden. Tijdens deze reis gaven wij gemiddeld een bedrag uit van €24,61 per persoon per dag. Houd er bij een reis naar Indonesië rekening mee dat je “veel” kwijt zult zijn aan vervoer doordat je veel zult moeten reizen per boot. Daarnaast verschillende de prijzen erg per eiland. Lombok is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan buureiland Bali.

→ Lees hier: Hoe duur is Bali 

Hoe duur is backpacken in de Filipijnen?

In totaal reisden wij in 2016 een maand door de Filipijnen. Een bestemming die prachtig is, maar duurder is uitgevallen dan wij hadden verwacht voordat wij naar de Filipijnen reisden. De voornaamste reden hiervoor is dat je veel afstanden met de boot of het vliegveld zult moeten afleggen en wij het eten in de Filipijnen verschrikkelijk vonden. Hoewel we altijd en overal op straat en lokale restaurants eten hebben we dit daardoor in de Filipijnen vrijwel niet gedaan. In de Filipijnen gaven wij gemiddeld een bedrag uit van €29,17 per persoon per dag.

→ Interessant: Hoe duur is reizen door de Filipijnen?

Nacpan Beach Palawan

Wat kost backpacken in Taiwan?

Taiwan is voor veel backpackers een onbekende bestemming en dat is zonde, want Taiwan is prachtig. Hoewel het land lang niet zo goedkoop is als bestemmingen in Zuidoost-Azië zou iedereen Taiwan toch eens een kans moeten geven 😉 In totaal verbleven wij – slechts – tien dagen in Taiwan. Gemiddeld gaven wij hier per persoon €46,54 per dag uit.

→ Lees hier: Hoe duur is Taiwan?

Wat kost backpacken in Hong Kong?

Hoewel een lange reis door Hong Kong niet echt een optie is – hoewel het zeker zou kunnen – maken veel backpackers tijdens hun reis door Azië een stop-over van een dag of twee in Hong Kong. Een immense stad die onwijs veel te bieden heeft en waar je je geen moment hoeft te vervelen. Helaas geldt ook voor dat Hong Kong dat het niet één van de goedkopere bestemmingen is in Azië. Wij verbleven vier nachten in Hong Kong in 2014 tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar en gaven gemiddeld een bedrag van €51,27 per persoon per dag.

→ Lees ook: Hoe duur is Hong Kong?

Hong Kong

Wat kost backpacken in Dubai?

Hoewel er waarschijnlijk weinig mensen zijn die zullen gaan backpacken in Dubai is ook dit weer een bestemming die vaak wordt gebruikt als stopover. Wij verbleven twee dagen in Dubai en gaven best veel geld uit. Al moet ik zeggen dat Dubai naar ons idee goedkoper was dan we hadden verwacht. Gemiddeld gaven wij in Dubai een bedrag van €88,25 per persoon. Voor dit bedrag deden wij een te gekke woestijnsafari, gingen we naar “the top”van de Burj Khalifa en maakten we veel gebruik van het openbaar vervoer.

→ Lees ook: Hoe duur is Dubai

Overzicht van de kosten van backpacken per land

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zit er veel verschil tussen onze uitgaven in verschillende landen in Azië. Hieronder vind je nog eens terug wat de goedkoopste landen zijn en wat de duurste landen in Azië zijn.

Minder dan 20 euro per persoon per dag: Laos, Sri Lanka, India

20 tot 30 euro per persoon per dag: Vietnam, Maleisië, Singapore, Indonesië, Filipijnen, Thailand, Nepal, Cambodja

30 tot 40 euro per persoon per dag: Singapore

Meer dan 40 euro per persoon per dag: Taiwan, Hong Kong, Dubai

Uiteraard zijn uitgaven tijdens een reis erg persoonlijke. Het backpacken in Azië kun je in principe zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Wij slapen bijvoorbeeld vrijwel altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Wanneer je minder budget hebt kun je veel besparen door bijvoorbeeld in een hostel te slapen. Daarnaast eten wij vrijwel altijd lokaal. Is dit niet echt jouw ding dan zul je rekening moeten houden met meer uitgaven voor eten en drinken.

6 berichten over “Wat kost backpacken in Azië?”

 1. Avatar van Eva
  Eva
  6 september 2016

  Leuk om te zien wat jullie ongeveer uitgeven per land; handig overzicht!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   6 september 2016

   Thanks Eva!

 2. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  6 september 2016

  Jeetje, dat Laos nog altijd zo goedkoop is! Ik had verwacht dat het flink duurder zou worden, dat was wel zo toen wij er waren t.o.v. een paar jaar eerder, maar sinds 2008 is het dus gewoon ongeveer gelijk gebleven. Ik denk trouwens dat het wel heel afhankelijk is van wat voor soort reiziger is en wat je in een land belangrijk vindt. Zo gaven wij in India net zoveel uit als in Thailand, omdat we investeerden in betere kamers, we vonden rust daar nog net IETS belangrijker. ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   7 september 2016

   Dat is helemaal waar.. Daarom gaf ik ook aan dat het voor iedereen zo duur of goedkoop kan als dat je zelf wilt :) Maar dit is denk ik een goede indruk.. Wij waren in India trouwens ook qua slapen niet veel goedkoper uit dan in bijvoorbeeld Thailand, maar wij waren alleen in het zuiden. Daar schijnt het een tikkeltje duurder te zijn dan in het noorden. Wij hebben ook liever wat meer stilte en extra luxe en dan maar een paar euro meer betalen ;) In Laos hoefden we echter geen paar euro meer te betalen haha. Spotgoedkoop!

 3. Avatar van Mellisa - Grenzeloosreizen
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  7 september 2016

  Handig artikel en altijd leuk om te lezen om goedkoop te reizen! Ik kan denk echt niet van deze budgets reizen, ik doe altijd veel te dure activiteiten. Dan wil ik weer raften, dan wil ik weer duiken en weer een tourtje. Ik wil altijd heel veel doen ofzo, dat moet ik denk ook afleren tijdens een lange reis. Haha, dus denk dat ik er 5 a 10 euro per dag erbij op moet tellen ofzo ;) Nog steeds prima te doen vind ik!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   9 september 2016

   Haha gelukkig is het voor niemand vol te houden om maandenlang alleen maar dingen te ondernemen ;) Ook wij doen regelmatig tourtjes, geen duiken maar wel snorkelen en zo duur hoeft dat echt niet te zijn hoor. In Azië niet in ieder geval. Maar het is altijd handig om iets meer budget te rekenen natuurlijk ;)