gezond op reis

Gezond op reis: Medicijnen & vaccinaties

Wanneer je een langere reis gaat maken komen er een hoop dingen op je af. Er moet niet alleen veel gespaard worden, veel dingen geregeld worden qua werk en wonen, maar ook komt er qua gezondheid een hoop bij kijken. Niet in alle landen is het zo goed gesteld met de hygiëne als in Nederland, helaas. En daarom is het erg belangrijk om vaccinaties te halen en een goede EHBO-kit mee te nemen. Niets vervelender dan ziek worden wanneer je aan de andere kant van de wereld zit toch? Om gezond op reis te zijn en te blijven nemen wij altijd behoorlijk wat ehbo-spullen mee.

Naast een EHBO-kit is het ook erg belangrijk om na te gaan of je vaccinaties moet hebben. In veel landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika zijn een aantal vaccinaties verplicht. Anderen worden aangeraden.Bij deze een lijst van de dingen die wij meenamen en van de vaccinaties die wij krijgen. Uiteraard is het een optie om een kant en klare EHBO-kit aan te schaffen, maar wij besloten om alles zelf aan te schaffen. Dit namen wij mee:

 • pleisters in verschillende soorten en maten
 • blarenpleisters
 • gaasjes
 • verband
 • tape
 • een verbandschaar
 • handschoentjes
 • jodium/alcohol
 • koortsthermometer

Gezond op reis: Pillen

Naast deze benodigdheden die ook standaard in een EHBO-kit zitten gingen er ook een aantal pillen mee:

 • paracetamol of andere pijnstillers
 • diarreeremmers
 • laxeerpillen
 • malariapillen (alleen nodig als je naar een malariagebied gaat uiteraard)

Gezond op reis: Overige

 • O.R.S (dit mag niet missen in je EHBO-kit). Een poeder bestaande uit suikers en zouten welke je met water moet mengen. Te gebruiken bij bijvoorbeeld een heftige voedselvergiftiging om uitdroging tegen te gaan.
 • Neusdruppels, ik gebruik deze voor het vliegen zodat ik minder last krijg van m’n oren
 • Deet. Vanuit Nederland namen wij één flesje met Deet mee. Deet beschermt tegen steken van de denguemug. In veel plekken in Azië kun je ook Deet kopen. Dit is echter wel een ander merk, dus vraag altijd goed na.
 • Tekenpen

Al deze dingen kun je makkelijk aanschaffen bij een drogist of apotheek en kunnen (helaas) weleens goed van pas komen. Het is iets dat je telkens weer mee moet slepen, maar je gezondheid gaat voor alles toch? Wij zorgen er altijd voor dat onze EHBO-tas bovenin één van de backpacks zat en voor het geval deze gestolen zou worden hadden we altijd nog een kleiner zakje met de basics in één van onze rugzakken die we altijd bij ons hadden.

Gezond op reis: Vaccinaties

Dat onze reis zou starten in Thailand, dat wisten we. Waar we daarna naartoe zouden gaan en waar onze reis zou eindigen, dat was volledig onbekend. Wij besloten daarom om alle vaccinaties te nemen die verplicht waren, maar ook vrijwel alle die aangeraden waren. Weer één: Het zekere voor het onzekere nemen. Nu hadden wij wel de mazzel dat al onze vaccinaties 100% vergoed werden, dus de keuze was makkelijk gemaakt. Onderstaande vaccinaties hebben wij gehad:

gezond op reis

 • Hepatitis A + B. Wij kregen drie keer een combinatie vaccinatie waardoor we nu levenslang beschermd zijn tegen Hepatitis B en 25 jaar tegen Hepatitis A.
 • Buikthypus. Hier kregen wij één vaccinatie voor die ons voor drie jaar beschermt.
 • DTP: Difterie, tetanus en polio. Hiervoor kregen wij één vaccinatie die ons voor tien jaar beschermt
 • *Gele koorts. Eén vaccinatie die ons tien jaar beschermt.

* Gele koorts komt niet voor in Azië, dus eigenlijk hadden wij deze vaccinatie achteraf niet hoeven nemen.

gezond op reis

Malariatabletten

Sinds 1 april 2017 is er goed nieuws voor reizigers naar Azië en/of Latijns-Amerika. Volgens een nieuw malaria-protocol is het voor deze reizigers niet meer noodzakelijk om preventief malariatabletten te slikken. Dit advies geldt nadrukkelijk niet voor reizigers naar Afrika. Daarnaast wordt nog steeds aangeraden om een noodvoorraad malariatabletten mee te nemen naar tropische bestemmingen. Neem daarom nog steeds voor je reis contact op met je huisarts of de GGD.

Meer weten over het nieuwe malaria-protocol? Je vind hier een uitgebreid artikel.

Reisverzekering

Hoewel we natuurlijk hopen dat je met al deze tips niet ziek zult worden op reis, blijft het erg belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten. Er is behoorlijk wat keuze qua verzekeringen en het is verstandig om goed te kijken naar de dekkingen en ook de duur van de reisverzekering. Bij sommige verzekeringen mag je slechts 180 dagen aaneengesloten op reis zijn, terwijl je dit bij andere verzekeringen kunt uitbreiden naar één jaar of zelfs langer. Voor onze wereldreis sloten wij een speciale wereldreis reisverzekering af via JoHo.

Met deze tips en artikelen kun je veilig en gezond op reis. Wij wensen je daarom ook een veilige en gezonde reis toe! Meer tips, zodat je je goed voor kan bereiden op je (langere reis) vind je hier.

Volg jij ons ook al op Facebook, Twitter en/of Instagram voor de laatste nieuwtjes?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

10 reacties op “Gezond op reis: Medicijnen & vaccinaties”

 1. Jacomijn schreef:

  Wat is ORS??
  Ik koop trouwens veel in het buitenland pas…in Azië scheelt dat behoorlijk 🙂

  • Hi Jacomijn. ORS is een oplossing van zouten en suikers in water. In het zakje zit in een poeder dat dus bestaat uit suikers en zout. Dit meng je met water. Wordt gebruikt om uitdroging tegen te gaan bij bijvoorbeeld een heftige voedselvergiftiging.

 2. Natuurlijk ga ik er niet van uit om ziek te worden op vakantie. Maar omdat je het vaak niet aan ziet komen zijn deze tips meer dan welkom! Leuk geschreven 🙂

  X
  Ümmü
  http://www.simplyugulsum.blogspot.com

 3. Danique schreef:

  Dat is eigenlijk het enige wat ik aankomende week nog moet gaan aanschaffen voor mijn reis, medische spulletjes. Hopelijk hoef ik het niet te gebruiken, maar ik neem inderdaad liever het zekere voor het onzekere, vooral gezien het feit dat ik het regelmatig voor elkaar krijg om op de EHBO-post te belanden ;).

 4. Taina schreef:

  Handig overzicht! O.R.S kende ik nog niet maar lijkt me zeker verstandig om mee te nemen.
  Ik neem ook altijd een hele tas mee vol met pillen en verband. Gelukkig nooit echt nodig gehad. Ik heb alleen wel daarom laatst heel veel weg kunnen gooien, omdat het over de datum was.

  • Jaa, dat is de keerzijde inderdaad hea.. Hadden wij ook na onze reis! Maarja, je zult zien dat wanneer je niets (of minder) meeneemt, je ziek wordt. Ik wil het risico liever niet lopen 🙂 O.R.S vind ik heel fijn! Geeft me altijd een goed gevoel als we dat bij ons hebben.. En kost vrijwel niets!

 5. Oooh, ik bedenk me weer even hoe ziek ik was in India. Niet leuk om je halve backpack vol pillen te stoppen, maar zo fijn als de nood aan de man is (en laten we eerlijk zijn, dat is vaak toch wel het geval 😉 )

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.