gezond op reis
Gezondheid

Welke medicijnen meenemen op reis + vaccinaties

Eerste Hulp bij Gezond op Reis, dat is waar dit artikel over gaat. Want wie gaat backpacken, een verre reis gaat maken of op wereldreis gaat komt voor heel wat voorbereiding te staan. Niet alleen moet je nadenken over wat je moet meenemen op reis, maar ook moet je stilstaan bij praktische zaken. Zoals welke medicijnen meenemen op reis is handig, welke vaccinaties worden aanbevolen of zijn zelfs verplicht en hoe regel je een medicijnpaspoort? In dit artikel behandelen we alle zaken omtrent reizen en gezondheid. Zodat jij hopelijk je hele reis gezond blijft.

Inhoudsopgave

Welke medicijnen meenemen op reis + vaccinaties
 1. Sluit een goede reisverzekering af
 2. Welke vaccinaties heb ik nodig?
 3. Neem je inentingenboekje mee op reis
 4. Welke medicijnen meenemen op reis? Stel een EHBO-kit samen
 5. Een medicijnpaspoort aanvragen
 6. Moet ik malariatabletten slikken op reis?
 7. Wat zijn de symptomen van malaria?
 8. Andere ziektes door muggen

Sluit een goede reisverzekering af

Gezond op reis gaan en blijven wil natuurlijk iedereen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en je weet vooraf nooit wat er gebeurt tijdens je verre reis. Bezuinig daarom zeker niet op een goede reisverzekering, die alle activiteiten dekt die jij tijdens je reis wilt ondernemen. Denk ook na over hoe lang je wilt gaan reizen. Sommige reisverzekeringen zijn alleen geldig voor reizen met een maximale duur van drie of zes maanden.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Voor reizen buiten Europa geldt vaak dat een aantal vaccinaties tegen ziektes als DTP, Buikthypus en Hepatitus sterk worden aanbevolen of zelfs verplicht zijn. Welke vaccinaties jij moet nemen voor jouw reis is helemaal afhankelijk van welke bestemmingen je gaat ontdekken, maar ook van hoe lang jouw reis duurt en welke activiteiten je wilt ondernemen. Wil je bijvoorbeeld met wilde dieren gaan werken, dan kan het zijn dat een vaccinatie tegen Rabiës wordt aanbevolen. Niet iedere zorgverzekering dekt de kosten voor vaccinaties en deze kunnen helaas flink oplopen. Het kan daarom verstandig zijn om voordat je je reis gaat plannen over te stappen naar een andere zorgverzekering die deze kosten wel dekt. Dit kan je al snel een paar honderd euro schelen.

Wil je precies weten welke vaccinaties jij moet nemen voor jouw reis en hoe je deze kunt krijgen? Neem dan contact op met Vaccinaties op Reis of maakt een afspraak bij de GGD bij jou in de buurt.

Neem je inentingenboekje mee op reis

Zodra je inentingen/vaccinaties hebt gekregen worden deze bijgehouden in een geel vaccinatieboekje dat je mee naar huis krijgt. Het is belangrijk dat je dit boekje altijd mee op reis neemt. Hiernaar kan gevraagd worden bij binnenkomst in bepaalde landen.

Welke medicijnen meenemen op reis? Stel een EHBO-kit samen

Naast dat je natuurlijk altijd moet zorgen dat je de medicijnen die jij vast slikt meeneemt is het ook handig om zelf een kleine EHBO-kit samen te stellen. Of om een kant-en-klare EHBO-kit mee te nemen op reis. Je hoeft heus geen wandelende apotheek te worden, maar het is wel fijn om in geval van nood of ziekte over de nodige medicijnen te beschikken. Hieronder vind je een lijstje met EHBO-producten die handig zijn om mee te nemen op reis.

 • Paracetamol
 • Diarreeremmers
 • Laxeermiddelen
 • O.R.S*
 • DEET
 • Thermometer
 • Betadine / jodium
 • Pleisters
 • Verband
 • Pincet
 • Schaar
 • Blarenpleisters
 • Tampons
 • Anticonceptie
 • Zonnebrand
 • Lenzenvloeistof
 • Malariapillen (indien nodig)

*ORS is een mengsel van zouten en suikers dat je kunt oplossen in water wanneer je buikgriep of voedselvergiftiging hebt. Het innemen van ORS helpt uitdroging tegen te gaan. Het ideale middel als je gezond op reis wilt blijven.

Medicijnen meenemen op reis

Een medicijnpaspoort aanvragen

Wist je dat niet alleen jij over een geldig paspoort moet beschikken, maar dat je in sommige gevallen ook een medicijnpaspoort moet aanvragen? Een medicijnpaspoort moet je aanvragen wanneer je wilt reizen met medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Hieronder kunnen ADHD-medicijnen vallen, sterke pijnstillers en slaapmiddelen. Moet jij tijdens je reis bepaalde medicijnen slikken, neem dan contact op met je huisarts of apotheek om te bespreken of je moet beschikken over een medicijnpaspoort, ook wel geneesmiddelenpaspoort genoemd. Mocht dit het geval zijn, dan kan de huisarts of apotheek dit document afgeven. Ook is het belangrijk dat je deze medicijnen altijd meeneemt in de originele verpakking.

Informatie over geneesmiddelen die in de Opiumwet staan vind je hier.

Moet ik malariatabletten slikken op reis?

Een aantal jaren geleden, in 2017, is het malariaprotocol voor veel bestemmingen gewijzigd. Voor reizen naar Azië hoef je bijvoorbeeld niet meer standaard malariatabletten te slikken in malariagebieden. Op dit moment wordt enkel aangeraden om een noodpakket malariapillen mee te nemen. Mocht je toch malaria krijgen dan kun je meteen beginnen met het slikken van deze tabletten.

Wil je weten welke regels en voorzorgsmaatregelen met betrekking tot malaria van toepassing zijn op jouw reis? Vaccinaties op Reis kan je er alles over vertellen.

Wat zijn de symptomen van malaria?

De eerste symptomen van malaria lijken veel op griep en zijn koorts, hoofdpijn, moeheid en spierpijn. Daarnaast kunnen braken, diarree, hoesten en kortademigheid symptomen zijn van malaria. Ook met het nieuwe malaria-protocol is het nog steeds belangrijk jezelf te beschermen tegen deze muggenbeten. Dit doe je door je goed in te smeren met DEET (ook belangrijk tegen dengue), bedekkende kleding te dragen en slapen onder een klamboe.

Bako National Park, Borneo, Maleisië.

Andere ziektes door muggen

Malaria is helaas niet de enige ziekte die wordt overgebracht door muggen. Ook bijvoorbeeld het Zika-virus en Dengue (knokkelkoorts) worden overgebracht door muggen en hiervoor bestaat geen vaccinatie. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoend DEET bij je hebt en smeer je vooral zodra de zon ondergaat goed in. Wordt je heel veel geprikt? Draag dan dekkende kleding.

Heb jij nog aanvullende vragen over medicijnen meenemen op reis? Of andere vragen met betrekking tot reizen en gezondheid?

Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje.
Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier
Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Dit vind je misschien ook leuk...

10 Reacties

 1. Wat is ORS??
  Ik koop trouwens veel in het buitenland pas…in Azië scheelt dat behoorlijk 🙂

  1. Hi Jacomijn. ORS is een oplossing van zouten en suikers in water. In het zakje zit in een poeder dat dus bestaat uit suikers en zout. Dit meng je met water. Wordt gebruikt om uitdroging tegen te gaan bij bijvoorbeeld een heftige voedselvergiftiging.

 2. Ümmü Gülsüm Aslan zegt:

  Natuurlijk ga ik er niet van uit om ziek te worden op vakantie. Maar omdat je het vaak niet aan ziet komen zijn deze tips meer dan welkom! Leuk geschreven 🙂

  X
  Ümmü

  1. Leuk dat je een reactie achterlaat Ümmü! Fijn dat je wat aan de tips hebt en laten we inderdaad hopen dat je ze eigenlijk niet nodig hebt! 😉

 3. Dat is eigenlijk het enige wat ik aankomende week nog moet gaan aanschaffen voor mijn reis, medische spulletjes. Hopelijk hoef ik het niet te gebruiken, maar ik neem inderdaad liever het zekere voor het onzekere, vooral gezien het feit dat ik het regelmatig voor elkaar krijg om op de EHBO-post te belanden ;).

  1. Jaa, je gaat al bijna hea!? Super spannend! Laten we inderdaad maar hopen dat het nergens voor nodig is, maar helaas weet je het maar nooit.. Succes nog even met de voorbereidingen & veel plezier natuurlijk!

 4. Handig overzicht! O.R.S kende ik nog niet maar lijkt me zeker verstandig om mee te nemen.
  Ik neem ook altijd een hele tas mee vol met pillen en verband. Gelukkig nooit echt nodig gehad. Ik heb alleen wel daarom laatst heel veel weg kunnen gooien, omdat het over de datum was.

  1. Jaa, dat is de keerzijde inderdaad hea.. Hadden wij ook na onze reis! Maarja, je zult zien dat wanneer je niets (of minder) meeneemt, je ziek wordt. Ik wil het risico liever niet lopen 🙂 O.R.S vind ik heel fijn! Geeft me altijd een goed gevoel als we dat bij ons hebben.. En kost vrijwel niets!

 5. Oooh, ik bedenk me weer even hoe ziek ik was in India. Niet leuk om je halve backpack vol pillen te stoppen, maar zo fijn als de nood aan de man is (en laten we eerlijk zijn, dat is vaak toch wel het geval 😉 )

  1. Haha helaas wel inderdaad hea! 🙁 Wat vervelend dat je zo ziek was! Ik heb gelukkig “geluk” gehad in Azië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.