Bedbugs, iedereens nachtmerrie. Niet alle bedden zijn zo schoon als ze kijken

Bedbugs: De nachtmerrie van iedere backpacker

Geüpdatet op

Vraag een random backpacker wat zijn/haar grootste nachtmerrie is en al snel zal het woord”bedbugs” naar voren komen. Deze vervelende insecten komen volgens veel mensen enkel voor in sloppy hotels in smerige bestemmingen, maar helaas is dit niet helemaal waar. Met een beetje pech slaap jij in een hostel of hotel waar de bedbugs over je matras krioelen en wordt je wakker onder de rode bultjes. Zelfs in ons eigen kikkerlandje kun je zomaar in een bed slapen vol met deze vervelende beesten. Hoe ga je om met bedbugs, hoe kom je er vanaf en hoe zorg je ervoor dat je nachtrust niet verpest wordt door deze nachtmerrie?

Hoewel ik net schreef dat je in iedere accommodatie last kunt hebben van bedbugs, zijn het toch vooral backpackers die in goedkope hostels slapen die er het meeste mee te maken krijgen. Tegenwoordig wordt er ook steeds meer melding van gemaakt in hotels in Nederland, maar over het algemeen kan gezegd worden dat ze vooral voorkomen in warme oorden. Gelukkig kun je veel doen om vooraf te bepalen of je wel of niet rustig kunt slapen in een bepaald hostel. En hoewel je er moeilijk weer vanaf komt, zijn er toch een aantal manieren.

 • Lees ook onze hostel tips waarmee je slapen in een hostel overleefd.
Bedbugs, iedereens nachtmerrie. Je hele backpack moet gereinigd worden

Wat zijn bedbugs en hoe spot je ze?

Bedbugs, ook wel bedwantsen, zijn kleine insecten met een lengte van 4 tot 12 millimeter. De aanwezigheid van bedwantsen heeft vooral te maken met een slechte hygiëne, maar kan ook in de betere hotels voorkomen. Aangezien ze zo klein zijn, zijn ze lastig te spotten. Het is belangrijk om altijd je beddengoed te checken op kleine zwarte of donkerbruine beestjes. De bugs bijten in je lichaam en veroorzaken kleine stipjes bloed. Ook wanneer je dit aantreft in het beddengoed kan het er dus op duiden dat de kamer niet bedbug-vrij is.

Check je bed en beddengoed

Het is lastig te ontdekken of er bedbugs aanwezig zijn in je kamer of niet. Ten eerste zijn ze lastig te spotten en ten tweede lijken de beten onwijs veel op die van muggen of andere kleine insecten. Bij beten van bedbugs is het echter zo dat er vaak een aantal bulten vlak naast elkaar zitten. Hoewel dit natuurlijk ook mogelijk is bij muggenbulten is de kans groot dat het beten van bedbugs zijn. Deze beten jeuken enorm en kunnen een aantal dagen blijven jeuken.

Bedbugs, iedereens nachtmerrie. Gelukkig hebben wij ze nog nooit gehad. Ons bed

Er zitten bedbugs in mijn bed, wat nu?

Wanneer je er van overtuigd bent dat je terecht bent gekomen in een hostel waar bedbugs aanwezig zijn is het belangrijk om niet meteen op de vlucht te slaan. Bedbugs verspreiden zich snel en kunnen ondertussen in je kleding en backpack zitten. Zorg ervoor dat je eerste de volgende maatregelen hebt genomen voordat je verhuist naar een ander hostel om besmetting te voorkomen:

 • Pak al je spullen bij elkaar – ook kleding die je niet hebt aangehad en stop alles in afgesloten vuilniszakken. Dit zodat de bedbugs zich niet nog verder kunnen verspreiden.
 • Was al je kleding op een hoge temperatuur. Dertig graden is helaas niet hoog genoeg om de bedbugs uit te roeien.
 • Geef altijd aan bij je hostel dat je ze hebt aangetroffen. Het is belangrijk dat al het beddengoed heet wordt gewassen en ook voor je mede-reizigers is het fijn om te weten.
 • Heb je onwijs veel last van de bulten? Breng dan een bezoek aan de huisarts, zodat hij je medicijnen voor kan schrijven tegen de jeuk.
 • Wil het personeel van het hostel je niet helpen en nemen ze je niet serieus? Zorg ervoor dat je een recensie achterlaat bij het hostel op bijvoorbeeld Tripadvisor of Booking.com. Dit zodat andere reizigers niet hetzelfde overkomt.

Hopelijk krijg jij tijdens het backpacken niet te maken met bedbugs, maar anders komen deze tips vast van pas.

15 berichten over “Bedbugs: De nachtmerrie van iedere backpacker”

 1. Avatar van Rianne
  Rianne
  29 juni 2017

  Ik krijg nu al de kriebels. Maar te belangrijk om niet serieus te nemen!!!

 2. Avatar van Martin
  Martin
  29 juni 2017

  Brrr...vieze beesten. Het ergste hebben we meegemaakt in Griekenland in een verder best luxe accommodatie....de prijs zegt niet altijd alles...

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   30 juni 2017

   Oeh, wat vervelend! De prijs zegt inderdaad niet altijd alles. Een beetje geluk hebben is ook belangrijk

 3. Avatar van Gabriëlle
  Gabriëlle
  29 juni 2017

  Iehhh, gelukkig heb ik het nog nooit meegemaakt *klopt af*. Ik krijg er meteen de kriebels van, ik hoop het in Thailand deze zomer niet tegen te komen ;)

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   30 juni 2017

   Gelukkig maar! Ik hoop met je mee ;)

 4. Avatar van Diana
  Diana
  1 juli 2017

  Gelukkig nog nooit meegemaakt. Wel een keer gehoord dat het hostel waar ik zat een week later bedbugs had. Voelt wel als geluk.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juli 2017

   Oeh, dan heb je mazzel gehad inderdaad!

 5. Avatar van anto
  anto
  1 juli 2017

  Ooit een keer opgelopen in een prima hotel in Canada en zo niet leuk om daar naar een arts te moeten. Hoop het nooit meer mee te maken ...

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juli 2017

   Wat vervelend! Ik hoop met je mee dat het je niet nog eens overkomt.

 6. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  1 juli 2017

  Wij hebben hier gelukkig nog nooit last van gehad... mazzel dus, lijkt me echt zo erg! Wel heeft onze oudste toen ze 2 was luizen (of iets dat er heel veel op lijkt) gekregen in het vliegtuig naar Zuid-Afrika... nooit meer Egypt Air voor ons (dit was daar niet de enige reden van hoor)... ik ben nog een dag lang aan het "luizenpluizen" geweest...geen leuke besteding van je vakantiedagen!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   5 juli 2017

   Ah bah, dat klinkt ook als totaal niet fijn inderdaad!

 7. Avatar van Eva
  Eva
  5 juli 2017

  Bedbugs zijn voor mij synoniem aan Chungking Mansion in Hongkong. Nimmer heb ik in het holst van de nacht een kamer verlaten. Hier wel. Krijg er spontaan weer jeuk van....

 8. Avatar van Jessica
  Jessica
  6 juli 2017

  Goed artikel, ik heb er gelukkig nog nooit last van gehad maar ik kan me voorstellen dat het onwijs irritant is! Mensen vergeten trouwens vaak ook dat echt ALLES op een hoge temperatuur gewassen/schoongemaakt moet worden, dus ook de tassen...

 9. Avatar van Helena
  Helena
  22 juli 2017

  Zo blij dat ik er nog niet mee in aanraking ben gekomen. Dat die kleine beetjes zo je vakantie kunnen verpesten. Bah

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   24 juli 2017

   Gelukkig maar inderdaad!