Reisverzekering: Welke reisverzekering kies je?
Gezondheid

Reisverzekering: Welke reisverzekering past bij jou?

Veel vragen die we krijgen van toekomstige backpackers zijn vragen over het afsluiten van een reisverzekering. Want lang niet voor iedereen zijn alle regels omtrent reisverzekeringen even duidelijk. Ook wij zijn geen verzekerings-experts, maar reizen al jaren erg veel en sinds januari 2016 zijn we op wereldreis. Ook wij hebben veel vragen gehad over reisverzekeringen en kunnen daardoor nu op veel vragen een antwoord geven. Want wat we met zekerheid kunnen zeggen is dat het verstandig is om niet te besparen op een goede reisverzekering. In dit artikel lees je over waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering.

Is een reisverzekering afsluiten echt nodig?

Van veel toekomstige backpackers krijgen we de vraag of het afsluiten van een reisverzekering echt nodig is. Veel reizigers denken namelijk dat dit een kostenpost is waar makkelijk op bespaard kan worden. Of je de verzekering echt nodig zult hebben weet je natuurlijk nooit van te voren. Maar beter voorkomen dan genezen toch? Zelf hebben wij tijdens onze reizen vrijwel nooit onze reisverzekering in hoeven te schakelen. We zijn nooit bestolen, er is nooit iets kapot gegaan (*klopt af), maar in november 2016 overleed wel onverwachts mijn oma waardoor we terug wilden naar Nederland. En dan is het altijd fijn om een goede reisverzekering te hebben. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Giil air

Hoe vaak per jaar ga je op reis?

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je kiezen tussen een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Wanneer jij geen die-hard reiziger bent en over het algemeen niet vaker dan één keer per jaar voor een korte periode op vakantie gaat heb je voldoende aan een kortlopende reisverzekering. Deze kun je vlak voor vertrek afsluiten en is enkel geldig tijdens de periode die jij opgeeft. Ga je echter vaker per jaar een weekendje weg of op vakantie, of wil je een langere reis gaan maken? Dan doe je er goed aan om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hierbij betaal je maandelijks een vaste premie, maar kun je op vakantie gaan wanneer jij dit wilt en hoef je vooraf niets extra’s meer af te sluiten.

Een doorlopende reisverzekering afsluiten

Een reisverzekering kun je gemakkelijk online afsluiten. Hierna wordt de premie automatisch berekend op basis van jouw keuzes. Bij een standaard reisverzekering ben je standaard verzekerd voor reiskosten die je moet maken naar aanleiding van ziekte, een ernstig ongeluk en wordt je vlucht naar huis bij het overlijden van een dierbare vergoed.

Extra modules verzekeren

Hiernaast kun je ervoor kiezen om je bagage extra mee te verzekeren en kun je je extra verzekeren voor medische kosten. Of dit laatste nodig is hangt helemaal af van jouw situatie in Nederland. Heb je naast je reisverzekering bijvoorbeeld je Nederlandse zorgverzekering nog lopen? Dan zal dit in de meeste gevallen niet nodig zijn. Ook een wintersport vakantie is niet gedekt bij een basis reisverzekering. Wel kan hiervoor een extra module aangezet worden.

Bagage op reis

Waar reis je naartoe?

Bij het afsluiten van een reisverzekering kun je kiezen voor een Europese dekking of een Werelddekking. Het is dus belangrijk om bij het afsluiten van je verzekering te weten waar je naartoe wilt reizen. Houd er rekening mee dat je wanneer je reist naar een land waar een negatief reisadvies geldt, niet verzekerd bent. Dit negatieve reisadvies wordt gegeven door het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Reisverzekering: Welke reisverzekering kies je?

Hoe lang ga je op reis?

Wanneer je weet dat je vaker per jaar op reis gaat en dus een doorlopende reisverzekering afsluit is het ook belangrijk om te weten hoe lang je aaneengesloten wilt gaan reizen. Bij veel reisverzekering is het namelijk zo dat je maximaal 180 dagen of maximaal 365 aaneengesloten dagen op reis mag zijn. Wil je langer gaan reizen dan een jaar en ga je bijvoorbeeld op wereldreis, dan zul je een speciale reisverzekering af moeten sluiten. Ook is het niet met iedere reis- en/of zorgverzekering toegestaan om te gaan werken in het buitenland. Zorg er dus voor dat je dit vooraf goed uitzoekt.

Een wereldreis verzekering afsluiten

Wanneer je een wereldreis – of in ieder geval een reis van langer dan 365 – dagen gaat maken en/of tijdens het reizen wilt gaan werken in het buitenland zijn er een aantal aanbieders waar je terecht kunt. Na veel online onderzoek hebben wij gekozen voor de Joho Special ISIS. Met deze verzekering kunnen we ons maximaal vier jaar lang verzekeren. Het fijne aan de Joho Special ISIS vinden wij dat we de verzekering kunnen verlengen wanneer wij dit willen. Vooral voor wereldreizigers die zo min mogelijk vast willen leggen is dit ideaal. Zo verlengen wij de verzekering telkens met vier of zes maanden, zodat we niet te ver in de toekomst hoeven te kijken. Deze verzekering kun je online verlengen.

Hier lees je alles over de wereldreis reisverzekering die wij hebben afgesloten, de Joho Special ISIS.

Vientiane Laos

Denk aan een annuleringsverzekering

Bij het afsluiten van een reisverzekering denken veel reizigers meteen aan een dekking voor medische kosten en bagage, maar wordt een annuleringsverzekering snel vergeten. Bij het afsluiten van een reisverzekering is het belangrijk dat er ook een annuleringsverzekering bij zit. Dit betekent dat je bent verzekerd wanneer je vanwege wat voor reden je reis niet kunt maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ziekte. Maar ook is het belangrijk om verzekerd te zijn wanneer er in Nederland iets gebeurt met een dierbare. Overlijdt er tijdens je reis iemand, dan wil je graag zo snel mogelijk naar huis toch?

Geld terug bij vertragingen?

Niet alleen is je annuleringsverzekering nodig voor wanneer je onverwacht terug moet naar Nederland of onverwacht wegens ziekte niet kunt reizen. Ook wanneer je en lange vertraging hebt met je vlucht kun je geld terugkrijgen via je verzekering.

Reisverzekering: Welke reisverzekering kies je?

Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje.
Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier
Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Dit vind je misschien ook leuk...

3 Reacties

  1. Ik denk dat het altijd heel verstandig is om je te verzekeren op reis. Wij hebben ook een doorlopende reisverzekering, omdat we toch wel vaak weg zijn. Ook al is het maar een weekend, alles is gedekt. En vaak is het nog goedkoper ook, dan alleen een losse reisverzekering boeken. Nooit bij stilgestaan dat er ook speciale wereldreis reisverzekeringen zijn, goed om te weten!

    1. Helemaal mee eens! Nooit op bezuinigen..

  2. Goede tips. En zeker goed om hier aandacht aan te besteden. Wij moeten ook nog even op onderzoek uit voor onze reis van einde dit jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.