11 Tips om te sparen voor een wereldreis

Gepubliceerd op: 13-12-2015

Je gaat op wereldreis, leuk! Eén van de zaken die belangrijk zijn bij het plannen van een wereldreis is het bepalen van je budget. Wanneer je weet hoeveel je ongeveer kunt sparen kun je gemakkelijker een route vastleggen en alle praktische zaken regelen. Hoe lang je weg kunt blijven hangt namelijk ook vaak af van je budget. Hoewel het sparen voor een wereldreis heus niet altijd even makkelijk zal zijn kun je met deze tips om te sparen voor een wereldreis al een heel eind komen.

Zet iedere maand een vast bedrag opzij

Het klinkt heel makkelijk, maar het doen is een ander verhaal. Tegenwoordig kun je bij iedere bank (zelfs via je telefoon) instellen dat je op een bepaalde datum een bepaald bedrag wilt overboeken. Niet alleen naar andere bankrekeningen, maar ook naar je eigen spaarrekening. Zo gaat er bij ons iedere maand aan het einde van de maand een vast bedrag naar de spaarrekening en zien wij dit als geld dat we niet hebben. Geld waar wij niet bij mogen komen mits het echt nodig eens. We hebben nog wel eens willen vals spelen door een citytrip te boeken, maar dat valt ook onder reizen dus dat mag 😉

Extra: Natuurlijk gaan ook alle extra’s meteen naar de spaarrekening! Denk aan teruggave inkomstenbelasting (als je hier recht op hebt), eventuele bonussen en vakantiegeld..

Check regelmatig hoeveel je al gespaard hebt

Niets is leuker dan bijhouden hoeveel je al hebt gespaard. Op deze manier maak je er echt een sport van en kun je telkens wanneer je weer iets dichterbij je doel bent gekomen een klein vreugdedansje doen! Het checken kun je gemakkelijk doen via de app van je bank op je telefoon, maar ook leuk is om er een bestandje van de maken op de computer.

Niet meer kopen, kopen, kopen

Het makkelijkste: Gewoon de stad ontlopen! 😉 Voordat het reisvirus enorm hard had toegeslagen was ik gek op shoppen. Nieuwe kleren, nieuwe schoenen, een geurtje hier, een cadeautje voor iemand daar. Tegenwoordig denk ik bij alles wat ik wil kopen drie keer extra na. Heb ik het echt nodig? Waarom? Kan ik er ook zonder? En meestal loop ik dan zonder nieuwe spullen de winkel weer uit. Het werkt echt dus!

Ga gezellig thuis borrelen in plaats van in de stad

Drankjes en dansjes doen in de stad vind ik heerlijk. Lekker gek doen met vrienden en de boel op stelten zetten. Ik heb echter de laatste tijd geleerd dat een gezellige avond helemaal niet veel geld hoeft te kosten. Haal wat drankjes en hapjes in huis, leg een bordspel op tafel, nodig wat vrienden uit en voor je het weet is het midden in de nacht en is het super gezellig! Of kijk gezellig samen een film en dan niet in de bioscoop natuurlijk. Ook gezellig!

In de zomer zin om – net als de helft van Nederland – gezellig op een terras neer te ploffen? Waarom geen hapjes en drinken halen bij de supermarkt en lekker in het park zitten? Dat scheelt je zo weer een paar euro’s!

Schaf spaarpotten aan

Vroeger was ik niet zo goed in het hebben van spaarpotten. Fijn vond ik het dat ik ze gewoon weer open kon maken wanneer ik wilde. Toen we besloten om te gaan sparen voor een wereldreis schaften we spaarpotten aan van blik. Spaarpotten die enkel open te maken zijn met een blikopener en daarna zijn ze niet echt meer te gebruiken. Iedere cent die we waar dan ook tegenkwamen ging ik in de spaarpotten. Geld dat we overhielden van het stappen, geld dat we kregen op verjaardagen etc.

Ook handig: Telkens wanneer we lege flessen/kratten bier hadden leverden we het bonnetje van het statiegeld los in bij de kassa zodat we hier kleingeld voor terugkregen. Nooit voor meer dan vijf euro per keer dus 😉 Ook dit geld ging meteen in de spaarpotten. Zo spaarden we zonder het eigenlijk echt te merken zo honderden euro’s bij elkaar.

Sparen voor een wereldreis. Spaarpot

Zeg onnodige abonnementen op

Een nieuwe telefoon uitkiezen is natuurlijk hartstikke leuk, maar als je het niet doet kun je net iets makkelijker sparen voor een wereldreis. Wij hebben beide na de reis bewust een goedkope smartphone aangeschaft met daarbij een Sim-Only abonnement van nog geen 15 euro per maand. Een bundel waar we ons prima mee redden en waar we nooit overheen komen. We hebben dan misschien niet de meest hippe telefoon, maar het scheelt al gauw 50 euro per maand met z’n tweetjes.

Ook voor veel andere dingen is het tegenwoordig niet meer nodig om een duur abonnement aan te gaan. Sporten kan al voor nog geen 20 euro per maand (met z’n 2en) en je favoriete krant of tijdschrift kun je ook prima online lezen.

Check je vaste lasten

Vaste lasten moeten nou eenmaal iedere maand weer betaald worden, maar ook hierin kun je slimme keuzes maken. Zo stappen wij bijvoorbeeld ieder jaar over van energiemaatschappij en pakken wij zo altijd een mooie bonus mee. Daarnaast schijnt het ook nog eens voordeliger te zijn om lekker over te stappen. Ook checken we ieder jaar onze verzekeringen en zijn we niet verzekerd voor dingen die we niet nodig hebben. Verder: verwarming uit wanneer je er niet bent, lampen niet onnodig aan laten staan en stekkers eruit als je apparaten vrijwel nooit gebruikt.

Gooi geen eten weg, maar vries het in

Wij zijn gek op lekker eten en het liefst eten we iedere dag weer een nieuw gerecht. We zijn echter maar met z’n tweetjes en houden daardoor vaak eten over. In ieder geval genoeg voor één persoon. Een aantal jaren gooiden we dit standaard weg, maar tegenwoordig vriezen we dit standaard in. Vaak neemt Erick het de volgende dag mee naar zijn werk in plaats van brood of we eten één keer in de zoveel tijd alle kliekjes op. Scheelt weer een keer boodschappen doen.

Geld in plaats van cadeaus

Iedereen kent het dilemma: Wat moet je dit jaar vragen voor je verjaardag of voor de feestdagen? Easy wanneer je zoveel mogelijk geld wilt sparen. Geld! Kan dat meteen weer in de spaarpot die je onlangs hebt aangeschaft 😉

Bepaal hoeveel je wilt sparen

Sparen is lastig als je geen doel hebt. Bepaal daarom van te voren hoeveel je graag wilt sparen voor je wereldreis. Wanneer je voor jezelf weet waar je naartoe moet zul je vanzelf merken dat het sparen een stuk makkelijker gaat!

Sparen voor een wereldreis moet wel leuk blijven

Alles wat niet mag is leuk en daarom is het belangrijk om jezelf ook af en toe iets te gunnen. Wanneer je tegen jezelf blijft zeggen dat je niets mag kopen omdat je moet sparen voor de wereldreis zul je zien dat je er weinig plezier in zult hebben. Af en toe is het belangrijk om je gewoon eens te trakteren op een lekkere maaltijd of om dat super mooie shirtje gewoon te kopen 😉

Wil je weten hoeveel wij tot nu toe tijdens onze reis uitgaven? Hier lees je onze uitgaven in DubaiIndia, Maleisië en Vietnam. Binnenkort volgen er meer budget-artikelen!

Heb jij nog tips waarmee je zoveel mogelijk kunt sparen voor een wereldreis? 

Meer weten over ons budget voor de wereldreis?

Volg jij ons ook al op Twitter, Instagram en Facebook zodat je geen moment hoef te missen van onze wereldreis!?

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

11 reacties op “11 Tips om te sparen voor een wereldreis”

 1. Leuk artikel! Heel herkenbaar. Ik pas eigenlijk alles al toe dus zo te zien ben ik goed bezig ;). Vooral dat winkelen is super herkenbaar: ik vraag me bij alles af of ik het écht nodig heb of dat ik het vooral graag wil hebben. In 99 van de 100 gevallen is het het tweede en dus blijft het dan lekker staan. Het enige waar ik moeite mee heb is eten buiten de deur. Ik hou zo van uit eten gaan of lekker buiten de deur lunchen. Er valt dus nog wel wat te veranderen!

  • Goed zo chick! Wanneer ga je op wereldreis!? 😉 Haha! Het eten buiten de deur vind ik ook niet altijd even makkelijk hoor. Heerlijk om weer ergens nieuwe gerechten uit te proberen! Stiekem doen wij dat ook heus nog wel zo af en toe!

 2. Sandra schreef:

  Ook al ben ik niet bewust aan het sparen voor een wereldreis, toch groeit mijn spaarrekening gelukkig maandelijks, ondanks de dure reizen die ik maak. Ik zou nog veel meer kunnen besparen, maar ik leef maar één keer en wil tussendoor ook genieten. Wel hanteer ik dezelfde methode als jij als ik in een winkel sta: heb ik het echt nodig? En meestal is de conclusie inderdaad: nee, ik heb al vijf spijkerbroeken. En dan hang ik het inderdaad weer terug. Ik heb voor mezelf ook voorgenomen dat ik alleen maar dingen mag vervangen of als het echt nodig is. Dat werkt goed!

  • Een goed voornemen is dat inderdaad! Het heeft bij mij even geduurd totdat het me ook echt lukte, maar nu is het helemaal niet meer zo moeilijk. Netjes dat je spaarrekening lekker blijft oplopen, zelfs met de reizen die jullie maken! Al gaat er volgend jaar een behoorlijk uitgave aankomen hea. Super gaaf vooruitzicht!

 3. Lizette schreef:

  Leuk stuk! En handige tips! Het sparen voor een doel verder weg gaat me niet zo goed af, want dan komt er altijd wel weer een bestemming voorbij waar ik het liefste meteen heen vlieg. De stad ontlopen lukt me inmiddels wel aardig 🙂

 4. Toen ik in 2002 besloot een 1/2 jaar te gaan reizen, had ik het geluk direct dat mijn saldo toereikend was en ik nog geen half jaar later al op pad was. Mijn toenmalige partner moest wat meer ‘opofferen’ hij verkocht onder andere zijn auto en spelcomputer + spellen.
  Een goede reis toegewenst!

 5. Marijke schreef:

  Aha, ik dacht dat ik al wel goed bezig was, maar er zitten toch nog wel een paar leuke nieuwe tips bij voor ons! Heel leuk om lezen!

 6. Marcella schreef:

  Goeie tips Kirsten! Ik koop niet vaak kleren, maar eigenlijk alles koop ik in de uitverkoop. Dat scheelt veel!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.