Soorten backpackers

14 soorten backpackers: Welke ben jij?

Geüpdatet op

Reizen betekent nieuwe culturen ontdekken, maar ook vooral nieuwe mensen ontmoeten. In gesprek raken met de lokale bevolking en leren van andere normen en waarden. Maar ook andere reizigers ontmoeten en verhalen uitwisselen. Iedere backpacker heeft zijn/haar persoonlijke redenen om die droomreis te maken. Bij een backpacker denkt men al snel aan een hippie die met een veel te grote rugzak de wereld overtrekt. Maar backpackers zijn er in alle soorten en maten. Kort door de bocht betekent backpacken niets meer of minder dan rondreizen met een rugtas (backpack) op een klein budget. Net als bij alles geldt dat ook tijdens het reizen geen enkele persoon hetzelfde is. Gegarandeerd zul jij onderstaande soorten backpackers tegenkomen. En herken jij jezelf hierin? Welk type backpacker ben jij?

#1. Zwervers/begpackers

Het lijkt de laatste jaren een trend te zijn. De wereld over reizen zonder geld en onderweg bij de lokale bevolking en andere reizigers bedelen voor eten en geld. Dik gedrukte krantenkoppen met weer een zin als ‘Begpacker vraagt om geld om 15 maanden te kunnen reizen’ doen mensen schrikken. Want wie gaat er nou naar de andere kant van de wereld, waar de lokale bevolking het minder goed heeft dan in het westen en ook nog eens vragen om geld? Helaas, het gebeurt echt.

#2. De Party animals

Reizen om culturen te leren kennen, om de mooiste natuur de ontdekken of om kennis te maken met de lokale gebruiken? Neehoor.. Sommige soorten backpackers komen alleen om te feesten. Tot in de vroege uurtjes. En het liefst zo goedkoop mogelijk. Deze backpackers kom je voornamelijk tegen in Thailand (denk aan Phuket, Koh Phi Phi en het Full Moon Festival op Koh Panghan) en in het zuiden van Bali.

Soorten backpackers

#3. De hippies die op zoek gaan naar zichzelf

Weg van alles en alleen maar tijd voor jezelf. Je hebt van die backpackers die naar spirituele oorden reizen om op zoek te gaan naar zichzelf. Naar hun ware aard. Ze lezen graag over meditatie, doen aan yoga en gaan graag gesprekken met je aan over ‘het leven’. Ook reizen deze backpackers graag naar plekken waar het eten uber-gezond is. En het liefst totaal veganistisch.

Soorten backpackers

#4. De avonturiers: Niets is spannend genoeg

Paragliden, diepzeeduiken, snorkelen tussen de haaien, bungeejumpen. Voor sommige backpackers is niets spannend genoeg. Voor deze reizigers geen luxe hotel, maar liever een tentje in the middle of nowhere.

Pai Canyon

#5. De doorgewinterde backpacker die alles al heeft gezien en alles beter weet

Je zult ze overal tegenkomen, backpackers die alles al hebben gezien en die het altijd beter weten. Heb jij gereisd door Zuidoost-Azië met het openbaar vervoer? Dan geeft deze reiziger aan dat je het beter per motor had kunnen doen. Of heb je juist die ene toffe bestemming overgeslagen? Doodzonde. Sommige backpackers profileren zichzelf als een wandelende Lonely Planet.

#6. Het gezin dat de wereld gaat ontdekken

Kinderwagen mee, baby in de draagzak en gaan. Het gebeurt steeds vaker, ouders die met hun kroost de wereld gaan ontdekken. Ik hou ervan!

#7. Love birds die dichter bij elkaar hopen te komen

Hoe vaak wij al geen stellen zijn tegengekomen die op reis zijn gegaan om hun relatie te redden, je wilt het niet weten. Reizen als koppel is een pittige relatietest. En ik kan je vertellen dat veel van deze stellen allang niet meer samen zijn.

Isla Holbox

#8. De wereldverbeteraar

Werken in een weeshuis, vrijwilligerswerk met dieren, iets goeds doen voor de lokale bevolking. Sommige mensen reizen om nieuwe plekken te ontdekken, anderen proberen de wereld een beetje beter te maken door duurzamer te reizen.

#9. De flashpacker

Dé term van nu, de flashpacker (zo zien wij onszelf ook vooral) kom je overal tegen. Flashpackers zijn backpackers die over het algemeen reizen op een iets breder budget en rugtassen vol met elektronica meezeulen. Wifi is levensbehoefte nummer één.

Soorten backpackers Flashpacker

Benieuwd naar welke elektronica wij meenemen op reis? Je leest het hier.

#10. De tussenjaar backpacker

Ze zijn net klaar met school en willen tijd om na te denken over wat hierna te gaan doen, de tussenjaar backpacker. Het perfecte moment voor velen om de wereld te ontdekken. Veel van deze backpackers reizen naar populaire bestemmingen als Zuidoost-Azië, Australië en Nieuw Zeeland.

#11. De backpackers die reizen voor het afvinken

Twintig landen in een jaar bezoeken en zoveel mogelijk landen kunnen afvinken. Sommige backpackers reizen niet voor de ervaring, maar voor zoveel mogelijk stempels in het paspoort en ze vertellen je maar al te graag – vol trots – hoeveel landen ze al hebben bezocht.

Isla Holbox Mexico

#12. De eeuwige backpacker

Bij een backpacker denk je vaak aan iemand tussen de 18 en 30 jaar, maar een backpacker kan iedereen zijn. Of je nou 16 of 44 bent. Sommige mensen blijven heerlijk hun hele leven op deze manier reizen. Al zullen hostels op een gegeven moment waarschijnlijk verleden tijd zijn.

Pai Thailand

#13. Extra low-budget backpackers

Dan heb je nog backpackers voor wie alles te duur is – zelfs in Zuidoost-Azië. Deze backpacker krijgt een kick van zo goedkoop mogelijk leven en leeft zonder moeite een aantal dagen op instant noodles en water. Tours worden niet geboekt en afdingen kan deze backpacker als de beste.

#14. De ‘vroeger was alles beter’ backpacker

“Toen ik vijf jaar geleden in Myanmar was, was het zoveel mooier” of “Vroeger was het zoveel rustiger hier” zijn uitspraken die je vaak zult horen van een ‘vroeger was alles beter’ backpacker. Je komt ze vooral tegen op plekken die nu volgens hen volkomen zijn verpest door het toerisme.

Soorten backpackers

Ik ben heel benieuwd. Herken jij jezelf in één van deze soorten backpackers?

Meer reistips?

2 berichten over “14 soorten backpackers: Welke ben jij?”

 1. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  1 oktober 2018

  Ik vind mezelf niet een bepaald soort type backpacker eigenlijk. Ik wil niet alles super goedkoop, maar vooral gewoon fijn en leuk. Ik sleep veel elektronica mee, maar kan best een tijdje zonder wifi (wat ik ook echt heerlijk vind eigenlijk). Feestbeesten zijn wij ook echt niet. Ik heb wel een lichte hekel aan mensen die altijd alles beter weten en ik snap ook niet dat je in een reis van een jaar 20+ landen gaat bezoeken, haha. Maar goed, iedereen moet dat altijd voor zichzelf beslissen natuurlijk.

 2. Avatar van Tom
  Tom
  13 september 2019

  Meestal nummer 9 maar moet wel zeggen dat ik ook graag kampeer en afstreep ( 2 of 3 per jaar is wel voldoende)