Duurzaam reizen

Duurzaam reizen: Met deze 10 tips draag ook jij je steentje bij

Geüpdatet op

Je gaat mij niet horen zeggen dat wij de meest duurzame mensen ter wereld zijn. We reizen heel wat af en reizen is totaal niet duurzaam. De vele vluchten die wij maken zijn schadelijk voor de aarde, maar toch blijven we het doen. Om zo de mooiste plekken ter wereld te kunnen ontdekken. Regelmatig staan we stil bij de effecten van onze reizen en steeds vaker doen we aanpassingen om onze reizen duurzamer te maken. Duurzaam reizen is voor veel mensen een uitdaging, maar met een aantal handige tips kun je heel gemakkelijk je steentje bijdragen. En je hoeft heus niet opeens te stoppen met reizen. Alles begint bij bewustwording. 

Travel met en als een local

Er zijn veel manieren waarop je een bestemming kunt leren kennen, maar de leukste manier is altijd door in contact te komen met een local die je zijn/haar woonplaats kan laten zien. Zo betrek je de lokale gemeenschap bij jouw reizen en kunnen zij hiervan profiteren. Het is niet altijd even eenvoudig om in contact te komen met de lokale bevolking en daarom zijn er organisaties als WithLocals die je hiermee kunnen helpen. Zo blijft een groot gedeelte van jouw geld hangen in de gemeenschap. Een andere mooie manier? Slaap bij locals thuis in plaats van in een grote hotelketen. Niet alleen is dit vaak ook nog eens goedkoper, maar het is ook veel leuker om de lokale culturen te leren kennen.

Duurzaam reizen
Duurzaam reizen

Reis zoveel mogelijk over land en vlieg zo weinig mogelijk

Deze tip vind ik lastig, omdat wij zelf regelmatig vliegen. Vliegen is nou eenmaal de snelste manier om aan de andere kant van de wereld te geraken. Toch kun je, ook als je veel reist rekening houden met het feit dat vliegen écht slecht is voor het milieu. Zo kun je ervoor kiezen om zoveel mogelijk over land te vliegen. Binnen een land kun je vrijwel altijd reizen met het openbaar vervoer en is een binnenlandse vlucht nemen vrijwel overbodig. Wat dacht je bijvoorbeeld van de geweldige treinreis de Transsiberië Express van Moskou naar Vladivostok?

In Zuidoost-Azië kun je daarnaast bijvoorbeeld heel gemakkelijk over land naar het volgende land reizen. Veel grenzen zijn opengesteld voor toeristen. Ditzelfde geldt voor Centraal- en Zuid-Amerika. Wil je een mooie reis maken door Europa? Kies dan voor een roadtrip met je eigen auto (ook dit is niet heel goed voor het milieu natuurlijk, maar altijd beter dan vliegen) of reis met de trein.

Ga je toch vliegen? Lees hier dan tips om de CO2 uitstoot van je vakantie te verkleinen.

Treinreis Sri Lanka

Eet op reis zoveel mogelijk vegetarisch

Dat de vleesindustrie niet goed is voor onze wereld is voor iedereen duidelijk. Ik zou de laatste zijn die zegt dat je helemaal moet stoppen met het eten van vlees, maar het is wel belangrijk om hierbij stil te staan. Is het echt zo belangrijk dat je iedere dag een stuk vlees eet? Of kun je hierin best wat minderen? Zelf eet ik heel weinig vlees en op reis eet ik zelfs nog minder vlees. In Azië is de keuze aan vegetarische gerechten enorm en het is een iets veiligere optie in minder hygiënische landen. In India heb ik bijvoorbeeld geen vlees aangeraakt en ben ik geen enkele keer ziek geworden.

duurzaam reizen tips: Eet vegetarisch
duurzaam reizen tips: Eet vegetarisch

Ga één keer lang op reis in plaats van vaker kort op reis

Natuurlijk is het heel leuk om iedere maand een reis in het vooruitzicht te hebben. Ikzelf wordt helemaal zenuwachtig als er helemaal niets op de planning staat. Maar dit betekent niet dat je perse twaalf keer per jaar moet vliegen. Europa is een prachtig continent en zelfs onze buurlanden België en Duitsland hebben enorm veel te bieden. Kies dus iets minder vaak voor een verre reis, maar geniet ook van al het moois dat Europa te bieden heeft zonder te hoeven vliegen.

Gebruik zo weinig mogelijk plastic

Probeer wanneer je op reis bent zo weinig mogelijk afval te produceren en vermijd zoveel mogelijk plastic producten. Plastic is een enorme vervuiler van onze aarde. Zo kun je bijvoorbeeld altijd aangeven dat je geen rietje bij je drinken wilt en zelf een handige tas bij je hebben voor je boodschappen. Maar is het ook handig om je eigen waterfles mee te nemen, zoals de FLASKE Bottle. Deze houdt ook nog eens tot 24 uur je drinken koel. Hieronder vind je nog twee handige tips voor het gebruiken van zo weinig mogelijk plastic.

  • Gebruik een shampoo bar in plaats van plastic shampoo flessen. Met een shampoo bar kun je tot wel 90 keer je haar wassen. Daarnaast mag je een shampoo bar ook nog eens zonder problemen meenemen in je handbagage.
  • Koop geen flessen water, maar vul je eigen Lifestraw Go waterfles met filter. Met de Lifestraw Go kun je overal ter wereld je fles vullen en veilig water drinken. Zonder plastic te hoeven gebruiken.
Shampoo Bar Travelaar reisshop
Lifestraw Duurzaam reizen

Vermijd toeristische attracties met dieren

Reizen betekent niet alleen nieuwe culturen leren kennen, maar ook de natuur induiken. En natuurlijk wil je tijdens jouw verre reis zoveel mogelijk wilde dieren spotten die je in Nederland niet zo snel tegenkomt. Toch is het belangrijk om goed na te denken over de excursies die je op reis onderneemt. Olifantenritjes zijn jarenlang onwijs populair geweest, maar ik hoop dat het inmiddels wel duidelijk is dat olifanten niet op de wereld zijn gezet als entertainment? Wil je graag dieren spotten, doe dit doen op een zo duurzaam mogelijke manier. Door een trekking te doen de jungle in bijvoorbeeld. En vermijd vooral toeristische attracties met dieren.

Wandel wanneer dit kan

Eén van de makkelijkste manieren om wat bij te dragen aan duurzaam reizen is door zoveel mogelijk gebruik te maken van je eigen lichaam door bijvoorbeeld vooral te wandelen of fietsen. Vooral in steden kun je je heel gemakkelijk te voet verplaatsen zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer. En wandelen of fietsen op reis is naar mijn idee ook nog eens de leukste manier om een bestemming te leren kennen. Zo kun je stoppen waar je wilt en kun je zonder problemen de meest knusse straatjes inwandelen waardoor je op de mooiste plekken komt.

  • Goede wandelschoenen zijn zeker handig om mee te nemen tijdens het reizen. Maar welke wandelschoenen zijn het meest geschikt voor jou? Lees ons artikel over de verschillende categorieën wandelschoenen.
Duurzaam reizen tips
Duurzaam reizen tips

Deel geen kleine spullen uit aan bedelende kinderen

Bedelende kinderen is altijd een dingetje op reis. In Azië kom je ze op veel plekken tegen en dat beeld gaat niet snel meer weg. Reizigers die van alles willen uitdelen aan straatkinderen – denk aan pennen, ballonnen en schriftjes – bedoelen dit uiteraard heel goed, maar het is heel belangrijk om in te zien dat dit de kinderen niet gaat helpen. Kinderen leren op deze manier dat bedelen een goede manier is van overleven en gaan zo niet op eigen benen kunnen staan. Een betere manier om bij te dragen aan een lokale community is door te doneren aan een lokale hulporganisatie of school, zodat de hele gemeenschap er baat bij heeft.

Duurzaam reizen

Koop lokaal gemaakte souvenirs

Je zult op reis regelmatig op markten komen waar overal dezelfde spullen worden aangeboden. Allemaal ‘Made in China’.  En hoe leuk het er ook allemaal uitziet, trap er niet in. Hiermee steun je de lokale bevolking niet en je komt thuis met souvenirs die je buren ook in huis hebben staan. Veel leuker – en duurzamer – is het om lokaal gemaakte souvenirs te kopen.

Lokale souvenirs Bali

Duurzaam reizen tip: Doe aan ruilhandel

Reizigers maken heel gemakkelijk contact en iedereen heeft tijdens zijn/haar reis op een gegeven moment spullen die niet meer nodig zijn. Gooi deze niet weg, maar doe aan ruilhandel met andere reizigers of de lokale bevolking. Zo kun je op veel plekken boeken inruilen voor een een ander boek. Een mooie manier waarop boeken niet weggegooid worden maar meerdere keren gelezen kunnen worden. Ook heb ik met mezelf een regel dat ik wanneer ik nieuwe kleding koop, een oud shirt of broekje weggeef aan een lokale vrouw. En hier is iedereen over het algemeen super blij mee. Ow, en het scheelt jou ook een hoop kilo’s onnodig meezeulen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips voor duurzaam reizen en kunnen wij ook nog veel veranderen aan onze manier van leven en reizen. Het is begin is er in ieder geval en iedere verandering begint bij bewustwording. Heb jij nog handige tips voor duurzaam reizen?