De leukste reisboeken: 365 dagen onderweg van Floortje Dessing

Reisboeken: Dit zijn de leukste boeken over reizen

Geüpdatet op

Wat is er heerlijker dan wegdromen bij een fijn leesboek? Wegdromen naar fijne, verre bestemmingen, het plannen van stedentrips en het uitpluizen van boeken vol praktische tips voor de volgende (lange) reis. Op deze pagina delen wij onze favoriete reisboeken. Reisboeken vol inspirerende reisverhalen, maar ook handige reisboeken met praktische tips voor het maken van lange en korte reizen. Tips voor de leukste boeken over reizen.

Leven zonder een Plan B – Valerie Cook

Na een flinke stilte is het tijd om onze lijst met favoriete reisboeken eindelijk weer aan te vullen. En wel om te beginnen met mijn favoriete reisboek van 2023. Dit is namelijk het fantastisch inspirerende boek van Valerie Cook, Leven zonder een Plan B. In dit reisboek neemt Valerie je mee tijdens haar leven dat barst van de avontuurlijke reizen en bestemmingen. Na jarenlang te hebben rondgereisd – met en zonder kinderen – heeft Valerie zich nu met man en kinderen gevestigd in Zweden en de hele rit hier naartoe is enorm inspirerend. Lezen dus! Koop Leven zonder een Plan B hier.

De magie van reizen – Rosa Bertram

Een ander fantastische reisboek dat in 2023 is uitgekomen is de Magie van reizen van Rosa Bertram. Voor dit reisboek heeft Rosa onderzoek gedaan naar wat reizen met de mens doet. Daarnaast deelt ze haar eigen reisavonturen en inspirerende reisverhalen van andere reizigers. De magie van reizen is het ultieme reisboek voor iedereen die zijn/haar leven ander wilt inrichten dan het leven tussen vier muren in Nederland. Koop de magie van reizen hier.

Deze autist ging naar Japan – Bianca Toeps

Ben jij gek op Japan of ben je juist enorm nieuwsgierig naar dit compleet andere land? Dan is het boek Deze autist ging naar Japan van Bianca Toeps een absolute aanrader. In dit reisboek neemt Bianca je mee naar haar emigratieavontuur. Het boek is een inspirerend verhaal van een jonge vrouw die alles uit het leven wil halen en besluit om haar ultieme droom te gaan leven. Koop deze autist ging naar Japan hier.

Fulltime avonturier – Tamar Valkenier

Was Pancake Adventures van Willem Dieleman in 2020 nog het mooiste reisboek dat ik las, in 2021 is dat Fulltime Avonturier van Tamar Valkenier. Tamar is één van de meest avontuurlijke Nederlanders en dat zie je allemaal terug in haar geweldige boek. In Fulltime Avonturier lees je over de geweldige reizen die Tamar maakt. Van reizen met een kameel en paard door de woestijn van Mongolië, tot lopen met een ezel door Jordanië en leven als jager-verzamelaars in de Nieuw-Zeelandse natuur met Miriam Lancewood. Alle avonturen die Tamar beleefd zijn stuk voor stuk bijzonder om over te lezen.

Fulltime avonturier - Tamar Valkenier

Pancake Adventures – Willem Dieleman (het beste reisboek van 2020)

Het reisboek Pancake Adventures is één van de mooiste boeken over reizen die ik de laatste tijd heb gelezen (augustus 2020). In Pancake Adventures neemt Willem Dieleman je mee op zijn reis van Istanbul naar het oosten. Door zijn verlangen naar een grootst en meeslepend leven ruilt Willem zijn leven in Amsterdam in voor het leven van reiziger en beleeft overal de meest bijzondere avonturen. Door het bakken van pannenkoeken maakt Willem Dieleman vrienden voor het leven, op de meest afgelegen plekken. Pancake Adventures is één van de leukste boeken over reizen die je kunt vinden.

Waar ik liever niet kom – Liselotte Idema

Waar ik liever niet kom is een reisboek van Liselotte Idema over een bijzondere reis door Zuidoost-Azië. In het boek reis je mee met de 28 jarige Caroline die jarenlang heeft gezegd niets te snappen van alle mensen om haar heen die willen of gaan backpacken in Zuidoost-Azië. Maar zodra haar relatie beëindigd wordt boekt Caroline spontaan een enkele reis naar Bangkok. Niet zozeer om dit deel van de wereld te ontdekken, maar vooral om vragen die ze meedraagt in enveloppen in haar rugtas te kunnen beantwoorden. Enveloppen die haar naar bijzondere bestemmingen in Zuidoost-Azië brengen. Ik heb echt onwijs genoten van dit boek en werd helemaal in het verhaal gezogen. Niet zo gek dus dat ik het reisboek in één ruk uit wist te lezen. Ben je ook in Zuidoost-Azië geweest? Dan weet ik zeker dat het boek heel veel reisherinneringen oproept. Een aanrader dus!

1 jaar, 164 bestemmingen – Carmen Schuurman

Het jaar 2021 lijkt het jaar te zijn waarin de tofste boeken over reizen worden uitgebracht. Nadat ik Fulltime avonturier van Tamar Valkenier in één ruk uitlas was het namelijk tijd voor het volgende, prachtige reisboek. Het reisboek 1 jaar, 164 bestemmingen van Carmen Schuurman is exact zo’n reisboek dat me terug bracht naar onze eigen avonturen tijdens onze wereldreis. In één jaar maakte Carmen (24) een te gekke reis door Zuidoost-Azië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Amerika. Carmen lijkt geen grenzen te kennen en nergens bang voor te zijn, want tijdens haar reis beleefd ze de mooiste avonturen. En dat allemaal tijdens een solo-reis. Voor iedereen die ooit op wereldreis wil gaan, lees 1 jaar, 164 bestemmingen!

Balkan Blues – Nils Elzinga (één van de leukste reisboeken ever)

Eén van de leukste reisboeken die ik in 2020 las is het boek van Nils Elzinga, Balkan Blues. Balkan Blues gaat over de reis die Nils met zijn vader Dik maakte door de Balkan. Van Belgrado naar Sarajevo, naar Montenegro en naar Kroatië, samen komen ze op de mooiste plekken. Maar Balkan Blues is geen typisch reisboek dat enkel over de bestemmingen vertelt. In Balkan Blues gaat Nils op zoek naar de band tussen hem en zijn vader. Tijdens dit gezamenlijke avontuur, deze roadtrip door de Balkan, hopen vader en zoon dichter tot elkaar te komen. Balkan Blues is een aanrader voor iedereen die gek is op reizen, maar helemaal voor iedereen die fan is van de Balkan. Tijdens het lezen waande ik me weer even in Sarajevo en Split waarover Nils gedetailleerd vertelt.

Verliefd op Europa – Roëll de Ram

De Nederlandse reisblogger Roëll de Ram heeft niet stilgezeten en in 2021 haar derde boek uitgebracht, Verliefd op Europa. In Verliefd op Europa neemt Roëll je mee naar de mooiste ontdekte en onontdekte plekken in het prachtige Europa. Een boek vol met geweldige roadtroaps, te gekke dorpen en steden en tips voor de fijnste plekken om te overnachten. Wie een vakantie in Europa aan het plannen is, moet zeker het boek Verliefd op Europa lezen.

Verliefd op Europa

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de leukste reisboeken over Nederland

Ultieme bestemmingen – Lonely Planet

Voor wie niet houdt van enorme teksten en waargebeurde reisverhalen, is het boek Ultieme Bestemmingen van Lonely Planet het perfecte reisboek. In Ultieme bestemmingen delen de reisexperts van Lonely Planet een bucketlist met 500 bezienswaardigheden en verborgen juwelen over de hele wereld. Van de bijzondere tempels van Angkor tot het Great Barrier Reef en de Arctische kustweg De geweldige afbeeldingen in het boek maken het helemaal af.

Wanderlust Europa

Ben jij gek op hiken en op zoek naar dé plekken in Europa om te gaan wandelen? Dan is het reisboek Wanderlust Europa van Gestalten het reisboek voor jou. In Wanderlust Europa vind je informatie over de meest legendarische hiking trails in Europa. Het boek is enorm compleet door de routekaarten en de geweldige foto’s. Met alle praktische informatie die is verzameld in het boek kun jij je ultiem voorbereiden op jouw volgende hike.

Wanderlust Europa

Onze man in Teheran – Thomas Erdbrink

Thomas Erdbrink is correspondent in het Midden Oosten en is voor veel reizigers bekend van het prachtige tv-programma ‘Onze man in Teheran’. Al jaren woont Thomas met zijn Iraanse vrouw in de hoofdstad van Iran, Teheran. In zijn boek vertelt hij over de verschillen tussen Iran en Nederland, over de regels waar hij rekening mee dient te houden en de islamitische wetten die het leven in Iran niet altijd even gemakkelijk maken. Een ieder die geïnteresseerd is in het reizen naar Iran (doen!) zal dit boek met een grote glimlach – en een tikkeltje ongeloof – lezen. Net zo’n fan van het boek als ik? Gelukkig is er ook een tweede deel uitgekomen: ‘Nog steeds onze man in Teheran’.

De leukste reisboeken

Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

Het Bitterzoete paradijs is één van de reisboeken van de fantastische reislustige schrijfster Iris Hannema. In het Bitterzoete paradijs gaat Iris op zoek naar hét paradijs op aarde. Maar bestaat dat wel? Ze neemt je mee naar de mooiste plekken middenin de Stille Oceaan met eilanden als Vanuatu, Tongo en Fiji. Met dit boek bewijst Iris nogmaals dat het als vrouw prima te doen is om alleen de wereld over te reizen. Op zoek naar de mooiste plekken. Het bitterzoete paradijs is zonder twijfel één van de leukste boeken over reizen om te lezen.

Miss yellow hair, hello! – Iris Hannema

Het boek Miss yellow hair, Hello! van freelance (reis)journalist Iris Hannema neemt je mee over de wereld. Als “digital nomad” komt ze op de meest bijzondere plekken in de wereld en hierover schrijft ze op een vaak hilarische manier. Een boek over fantastische bestemmingen, zoals Zuid-Korea en Cuba. Dit is zonder twijfel één van de leukste reisboeken die ik de afgelopen jaren las.

Backpack – Marlies Slegers

Eerlijk is eerlijk, het volgende reisboek is eigenlijk voor jongvolwassenen, maar stiekem reken ik mezelf daar nog steeds onder. Het boek Backpack van Marlies Slegers gaat over een backpackreis die langzaam in een nachtmerrie verandert. Josefien maakt een geweldige backpackreis en ontmoet onderweg gelijkgestemde jongeren. De reis is geweldig, totdat ze in Indonesië een grote natuurramp meemaakt. In één klap is haar grote droom verandert in een nachtmerrie.

Backpack reisboek

365 dagen onderweg – Floortje Dessing

Als je tips geeft voor de leukste reisboeken kan Floortje Dessing natuurlijk niet ontbreken. Floortje neemt je mee op haar reizen, maar inspireert je tegelijk om er zelf ook op uit te trekken. Iedere maand bezoekt ze één of meerdere bestemmingen. Het boek 365 dagen onderweg bevat niet alleen leuke reisverhalen, maar zit ook boordevol fijne reistips.

De leukste reisboeken: 365 dagen onderweg van Floortje Dessing

Mijn leven in de wildernis – Miriam Lancewood

Iedereen die gek is op Floortje Dessing heeft hoogstwaarschijnlijk de aflevering van Floortje naar het einde van de wereld bekeken waarin ze op bezoek gaat bij de Nederlandse Miriam Lancewood en haar man Peter. Leven in de Wildernis is een bijzonder reisboek waarin Miriam je meeneemt naar haar bijzondere leven, middenin de Nieuw Zeelandse wildernis. Samen besloten ze om het luxe leven achter te late en te gaan leven in de natuur, levend van wat er om hen heen te vinden is. Leven in de Wildernis is een inspirerend boek over reizen waar je niets anders dan respect voor de schrijfster kan krijgen.

Onlangs is Miriam Lancewood haar tweede boek verschenen, Liefde in de wildernis.

Jihad met Sambal – Step Vaessen

Step Vaessen is sinds 2006 correspondent voor de Arabische zender Al Jazeera. Jihad met Sambal verteld het levensverhaal van Step op zoek naar een fijn bestaan samen met haar gezin in een turbulent land, Indonesië. Ontzettend indrukwekkend om te lezen hoe een Nederlandse een leven opbouwt aan de andere kant van de wereld. In het altijd chaotische Zuidoost-Azië.

Reizen Waes – Tom Waes

Tom Waes vertelt uitgebreid over zijn reisverhalen die hij heeft gemaakt voor zijn programma Reizen Waes. Dit boek is eigenlijk de ‘deleted scenes’ van het reisprogramma; dingen die niet vertoond zijn op tv om verschillende redenen. Als je een fan van zijn programma bent dan mag je ook zeker zijn boek niet overslaan. Een absolute tip voor iedere fan van zijn toffe programma Reizen Waes.

Ondertussen zijn er alweer meerdere boeken van Tom Weas verschenen, zoals Reizen Waes Vlaanderen en Reizen Waes Europa.

Before they pass away – Hannelore Vandenbussche

Drie jaar lang trekt Hannelore mee met Jimmy Nelson als zijn assistente om de laatst overgebleven stammen in beeld te brengen. In dit boek vertelt ze over al haar belevenissen tijdens het bezoeken van stammen die nog steeds volgens oude tradities leven. Zoals de titel al doet vermoeden zullen enkele stammen binnen een paar generaties ophouden te bestaan. Dit komt uiteraard mede door de technologische vooruitgang. Before they pass away één van de beste reisboeken die wij ooit hebben gelezen. De beste tip voor iedere reisgek!

Koop hier Before they pass away – de verhalen achter de foto’s.

Before they pass away

Backpack bestemmingen – Roëll de Ram

Backpack bestemmingen is het boek van reisblogster – en dus ook schrijfster – Roëll de Ram. Roëll is oprichtster van het populaire reisblog WeAreTravellers en heeft in haar eerste boek de beste bestemmingen voor een toffe backpacktrip verzameld. Met niet alleen maar doorsnee-bestemmingen als Thailand en Indonesië, maar ook minder bekende bestemmingen als de Seychellen. Bij iedere bestemming vind je informatie over routes, budget en de mooiste plekken. Een boek dat bij iedere reiziger in de boekenkast zou moeten staan.

Ondertussen zijn er al meer reisboeken van Roëll de Ram verschenen, zoals Verliefd op Nederland en zeer binnenkort Verliefd op Europa.

Backpack bestemmingen

Wie niet reist is gek, Ap Duiksterhuis

Waarom reizen we eigenlijk? Wat drijft ons naar verre bestemmingen? Het boek Wie (niet) REIST is GEK van Ap Dijksterhuis geeft inzichten en antwoorden op deze vragen. In het boek neemt hij je mee naar bestemmingen als India, Bhutan, Zanzibar en Italië. Met veel humor verbindt hij reiservaringen aan psychologische inzichten. Een feest der herkenning voor iedere reiziger en één van de mooiste reisboeken die ik de afgelopen tijd las. En vooral laten lezen aan vrienden/familie die totaal niet snappen waar jouw reisdrang vandaan komt!

Heb jij een goede tip voor ons voor fijne boeken over reizen? Of heb je zelf een gaaf boek geschreven/uitgegeven waarvan je het leuk vindt dat wij een review schrijven? Laat het ons weten in een reactie hieronder of via het contactformulier.