De leukste reisboeken

De leukste reisboeken voor iedere reiziger

Wat is er heerlijker dan wegdromen bij een fijn leesboek? Wegdromen naar fijne, verre bestemmingen, het plannen van stedentrips en het uitpluizen van boeken vol praktische tips voor de volgende (lange) reis. Op deze pagina delen wij onze favoriete reisboeken. Reisboeken vol inspirerende reisverhalen, maar ook handige reisboeken met praktische tips voor het maken van lange en korte reizen. Tips voor de leukste reisboeken voor iedere reiziger.

#1. Onze man in Teheran – Thomas Erdbrink

Thomas Erdbrink is correspondent in het Midden Oosten en is voor veel reizigers bekend van het prachtige tv-programma ‘Onze man in Teheran’. Al jaren woont Thomas met zijn Iraanse vrouw in de hoofdstad van Iran, Teheran. In zijn boek vertelt hij over de verschillen tussen Iran en Nederland, over de regels waar hij rekening mee dient te houden en de islamitische wetten die het leven in Iran niet altijd even gemakkelijk maken. Een ieder die geïnteresseerd is in het reizen naar Iran (doen!) zal dit boek met een grote glimlach – en een tikkeltje ongeloof – lezen. Net zo’n fan van het boek als ik? Gelukkig is er ook een tweede deel uitgekomen: ‘Nog steeds onze man in Teheran’.

Koop hier Onze man in Teheran.

#2. Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

Het bitterzoete paradijs is het nieuwste boek van de fantastische reislustige schrijfster Iris Hannema. In het Bitterzoete paradijs gaat Iris op zoek naar hét paradijs op aarde. Maar bestaat dat wel? Ze neemt je mee naar de mooiste plekken middenin de Stille Oceaan met eilanden als Vanuatu, Tongo en Fiji. Met dit boek bewijst Iris nogmaals dat het als vrouw prima te doen is om alleen de wereld over te reizen. Op zoek naar de mooiste plekken.

Koop hier Het bitterzoete paradijs van Iris Hannema.

#3. Miss yellow hair, hello! – Iris Hannema

Het boek Miss yellow hair, Hello! van freelance (reis)journalist Iris Hannema neemt je mee over de wereld. Als “digital nomad” komt ze op de meest bijzondere plekken in de wereld en hierover schrijft ze op een vaak hilarische manier. Een boek over fantastische bestemmingen, zoals Zuid-Korea en Cuba. Dit is zonder twijfel één van de leukste reisboeken die ik de afgelopen jaren las.

Koop hier Miss yellow hair, Hello!

#4. 365 dagen onderweg – Floortje Dessing

Als je tips geeft voor de leukste reisboeken kan Floortje Dessing natuurlijk niet ontbreken. Floortje neemt je mee op haar reizen, maar inspireert je tegelijk om er zelf ook op uit te trekken. Iedere maand bezoekt ze één of meerdere bestemmingen. Het boek 365 dagen onderweg bevat niet alleen leuke reisverhalen, maar zit ook boordevol fijne reistips.

Koop hier 365 dagen onderweg.

#5. Vandaag rijst, morgen rijst – Ate Hoekstra

In vandaag rijst, morgen rijst (90 dagen in China) vertelt Ate over de tijd dat hij als journalist woonde en werkte in in Shanghai. Hij neemt je mee naar zijn voormalige woonplaats en geeft een kijkje in het leven in China.

Hier koop je Vandaag rijst, morgen rijst.

#6. Jihad met Sambal – Step Vaessen

Step Vaessen is sinds 2006 correspondent voor de Arabische zender Al Jazeera. Jihad met Sambal verteld het levensverhaal van Step op zoek naar een fijn bestaan samen met haar gezin in een turbulent land, Indonesië. Ontzettend indrukwekkend om te lezen hoe een Nederlandse een leven opbouwt aan de andere kant van de wereld. In het altijd chaotische Zuidoost-Azië.

Koop hier Jihad met Sambal.

#7. Een hotel op het dak van de wereld – Alec le Sueur

Nieuwsgierig naar Tibet? Alec le Sueur bracht vijf jaren van zijn leven door in Tibet toen hij werkte voor een internationale hotelketen. Naast zijn dagelijkse belevenissen beschrijft Alec ook de culturele achtergrond van het land en geeft zo een goed beeld. Al zijn avonturen zijn gebundeld in het boek een hotel op het dak van de wereld.

Koop hier een hotel op het dak van de wereld.

#8. Liften naar Suriname – Daan Goppel

Liften naar Suriname is een boek geschreven door en over de gave reis van Daan Goppel. Daan besluit om na zijn studie van Nederland naar Suriname te liften en maakt de meest fantastische avonturen mee. Zo vaart hij over de oceaan naar Zuid-Amerika en ontmoet hij de meest bijzondere mensen tijdens zijn reis. Een voorbeeld voor menig reiziger.

Koop hier Liften naar Suriname.

#9. Reizen Waes – Tom Waes

Tom Waes vertelt uitgebreid over zijn reisverhalen die hij heeft gemaakt voor zijn programma Reizen Waes. Dit boek is eigenlijk de ‘deleted scenes’ van het reisprogramma; dingen die niet vertoond zijn op tv om verschillende redenen. Als je een fan van zijn programma bent dan mag je ook zeker zijn boek niet overslaan. Een absolute tip voor iedere fan van zijn toffe programma Reizen Waes.

Koop hier Reizen Waes.

#10. Before they pass away – Hannelore Vandenbussche

Drie jaar lang trekt Hannelore mee met Jimmy Nelson als zijn assistente om de laatst overgebleven stammen in beeld te brengen. In dit boek vertelt ze over al haar belevenissen tijdens het bezoeken van stammen die nog steeds volgens oude tradities leven. Zoals de titel al doet vermoeden zullen enkele stammen binnen een paar generaties ophouden te bestaan. Dit komt uiteraard mede door de technologische vooruitgang. Before they pass away één van de beste reisboeken die wij ooit hebben gelezen. De beste tip voor iedere reisgek!

Koop hier Before they pass away – de verhalen achter de foto’s.

Leukste reisboeken

#11. Backpack bestemmingen – Roëll de Ram

Backpack bestemmingen is het boek van reisblogster – en dus ook schrijfster – Roëll de Ram. Roëll is oprichtster van het populaire reisblog WeAreTravellers en heeft in haar eerste boek de beste bestemmingen voor een toffe backpacktrip verzameld. Met niet alleen maar doorsnee-bestemmingen als Thailand en Indonesië, maar ook minder bekende bestemmingen als de Seychellen. Bij iedere bestemming vind je informatie over routes, budget en de mooiste plekken. Een boek dat bij iedere reiziger in de boekenkast zou moeten staan.

Koop hier Backpack bestemmingen.

#12. Wie niet reist is gek, Ap Duiksterhuis

Waarom reizen we eigenlijk? Wat drijft ons naar verre bestemmingen? Het boek Wie (niet) REIST is GEK van Ap Dijksterhuis geeft inzichten en antwoorden op deze vragen. In het boek neemt hij je mee naar bestemmingen als India, Bhutan, Zanzibar en Italië. Met veel humor verbindt hij reiservaringen aan psychologische inzichten. Een feest der herkenning voor iedere reiziger en één van de mooiste reisboeken die ik de afgelopen tijd las. En vooral laten lezen aan vrienden/familie die totaal niet snappen waar jouw reisdrang vandaan komt!

Koop hier Wie niet reist is gek.

#13. Suzanne Vermeer

Ben jij gek op thrillers en romantiek en wordt je graag meegenomen naar diverse bestemmingen? Dan zijn de boeken van Suzanne Vermeer wat voor jou. Ieder boekt speelt zich af op een andere bestemming. Vol spanning, sensatie en een kijkje in andere werelden.

Bekijk hier alle boeken van Suzanne Vermeer.


Heb jij een goede tip voor ons voor een fijn reisboek? Of heb je zelf een gaaf boek geschreven/uitgegeven waarvan je het leuk vindt dat wij een review schrijven? Laat het ons weten in een reactie hieronder of via het contactformulier.

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.