De leukste reisboeken

De leukste reisboeken voor iedere reiziger

Wat is er heerlijker dan wegdromen bij een fijn leesboek? Wegdromen naar fijne, verre bestemmingen, het plannen van stedentrips en het uitpluizen van boeken vol praktische tips voor de volgende (lange) reis. Op deze pagina delen wij onze favoriete reisboeken. Reisboeken vol inspirerende reisverhalen, maar ook handige reisboeken met praktische tips voor het maken van lange en korte reizen. De leukste reisboeken voor iedere reiziger. 

Reisverhalen

#1. Onze man in Teheran – Thomas Erdbrink

Thomas Erdbrink is correspondent in het Midden Oosten en is voor veel reizigers bekend van het prachtige tv-programma ‘Onze man in Teheran’. Al jaren woont Thomas met zijn Iraanse vrouw in de hoofdstad van Iran, Teheran. In zijn boek vertelt hij over de verschillen tussen Iran en Nederland, over de regels waar hij rekening mee dient te houden en de islamitische wetten die het leven in Iran niet altijd even gemakkelijk maken. Een ieder die geïnteresseerd is in het reizen naar Iran (doen!) zal dit boek met een grote glimlach – en een tikkeltje ongeloof – lezen. Net zo’n fan van het boek als ik? Gelukkig is er ook een tweede deel uitgekomen: ‘Nog steeds onze man in Teheran’.
Koop Onze man in TeheranDe leukste reisboeken: Onze man in Teheran - Thomas Erdbrink

#2. Miss yellow hair, hello! – Iris Hannema


Het boek van freelance (reis)journalist Iris Hannema neemt je mee over de wereld. Als “digital nomad” komt ze op de meest bijzondere plekken in de wereld en hierover schrijft ze op een vaak hilarische manier. Een boek over fantastische bestemmingen, zoals Zuid-Korea en Cuba.
Koop Miss yellow hair, hello!
De leukste reisboeken: Miss yellow hair, hello! - Iris Hannema

#3. Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema


Het bitterzoete paradijs is het nieuwste boek van de fantastische reislustige schrijfster Iris Hannema. In het Bitterzoete paradijs gaat Iris op zoek naar hét paradijs op aarde. Maar bestaat dat wel? Ze neemt je mee naar de mooiste plekken middenin de Stille Oceaan met eilanden als Vanuatu, Tongo en Fiji. Met dit boek bewijst Iris nogmaals dat het als vrouw prima te doen is om alleen de wereld over te reizen. Op zoek naar de mooiste plekken.
Koop Het bitterzoete paradijs, hello!De leukste reisboeken: Het Bitterzoete Paradijs - Iris Hannema

#4. 365 dagen onderweg – Floortje Dessing


Floortje neem je mee op haar reizen, maar inspireert je tegelijk om er zelf ook op uit te trekken. Iedere maand bezoekt ze één of meerdere bestemmingen. Het boek bevat niet alleen leuke reisverhalen, maar zit ook boordevol fijne tips.
Koop 365 dagen onderweg
De leukste reisboeken: 365 dagen onderweg - Floortje Dessing

#5. Vandaag rijst, morgen rijst – Ate Hoekstra


In vandaag rijst, morgen rijst (90 dagen in China) vertelt Ate over de tijd dat hij als journalist woonde en werkte in in Shanghai. Hij neemt je mee naar zijn voormalige woonplaats en geeft een kijkje in het leven in China.
Koop Vandaag rijst, morgen rijst
Leukste reisboeken: Vandaag rijst, morgen rijst - Ate Hoekstra#6. Jihad met Sambal – Step Vaessen


Step Vaessen is sinds 2006 correspondent voor de Arabische zender Al Jazeera. Jihad met Sambal verteld het levensverhaal van Step op zoek naar een fijn bestaan samen met haar gezin in een turbulent land, Indonesië. Ontzettend indrukwekkend om te lezen hoe een Nederlandse een leven opbouwt aan de andere kant van de wereld. In het altijd chaotische Zuidoost-Azië.
Koop Jihad met Sambal
Leukste reisboeken: Jihad met Sambal - Step Vaessen

#7. Een hotel op het dak van de wereld, vijf jaar in Tibet – Alec le Sueur


Nieuwsgierig naar Tibet? Alec le Sueur bracht vijf jaren van zijn leven door in Tibet toen hij werkte voor een internationale hotelketen. Naast zijn dagelijkse belevenissen beschrijft Alec ook de culturele achtergrond van het land en geeft zo een goed beeld.
Koop Een hotel op het dak van de wereld, vijf jaar in Tibet
Leukste reisboeken: Een hotel op het dak van de wereld, vijf jaar in Tibet - Alec le Sueur

#8. Liften naar Suriname – Daan Goppel


Een boek geschreven door en over de gave reis van Daan Goppel. Daan besluit om na zijn studie van Nederland naar Suriname te liften en maakt de meest fantastische avonturen mee. Zo vaart hij over de oceaan naar Zuid-Amerika en ontmoet hij de meest bijzondere mensen tijdens zijn reis. Een voorbeeld voor menig reiziger.
Koop Liften naar Suriname
leukste reisboeken: Liften naar Suriname - Daan Goppel

#9. Reizen Waes – Tom Waes


Tom Waes vertelt uitgebreid over zijn reisverhalen die hij heeft gemaakt voor zijn programma Reizen Waes. Dit boek is eigenlijk de ‘deleted scenes’ van het reisprogramma; dingen die niet vertoond zijn op tv om verschillende redenen. Als je een fan van zijn programma bent dan mag je ook zeker zijn boek niet overslaan.
Koop Reizen Waes
Leukste reisboeken: Reizen Waes - Tom Waes

#10. Before They Pass Away – Hannelore Vandenbussche (Nederlands)


Drie jaar lang trekt Hannelore mee met Jimmy Nelsons als zijn assistente om de laatst overgebleven stammen in beeld te brengen. In dit boek vertelt ze over al haar belevenissen tijdens het bezoeken van stammen die nog steeds volgens oude tradities leven. Zoals de titel al doet vermoeden zullen enkele stammen binnen een paar generaties ophouden te bestaan. Dit komt uiteraard mede door de technologische vooruitgang. Before they pass away één van de beste boeken die wij ooit hebben gelezen.
Koop Before They Pass Away
De leukste reisboeken: Before They Pass Away - Hannelore Vandenbussche (Nederlands)

Handige reisboeken

#1. Backpack bestemmingen – Roëll de Ram


Backpack bestemmingen is het boek van reisblogster – en dus ook schrijfster – Roëll de Ram. Roëll is oprichtster van het populaire reisblog WeAreTravellers en heeft in haar eerste boek de beste bestemmingen voor een toffe backpacktrip verzameld. Met niet alleen maar doorsnee-bestemmingen als Thailand en Indonesië, maar ook minder bekende bestemmingen als de Seychellen. Bij iedere bestemming vind je informatie over routes, budget en de mooiste plekken. Een boek dat bij iedere reiziger in de boekenkast zou moeten staan.
Backpack bestemmingen
De leukste reisboeken: Backpack Bestemmingen - Roëll de Ram

#2. Wie niet reist is gek – Ap Dijksterhuis


Waarom reizen we eigenlijk? Wat drijft ons naar verre bestemmingen? Het boek Wie (niet) REIST is GEK van Ap Dijksterhuis geeft inzichten en antwoorden op deze vragen. In het boek neemt hij je mee naar bestemmingen als India, Bhutan, Zanzibar en Italië. Met veel humor verbindt hij reiservaringen aan psychologische inzichten. Een feest der herkenning voor iedere reiziger en één van de mooiste reisboeken die ik de afgelopen tijd las. En vooral laten lezen aan vrienden/familie die totaal niet snappen waar jouw reisdrang vandaan komt!
Koop Wie niet reist is gek
De leukste reisboeken: Wie niet reist is gek - Ap Dijksterhuis

#3. Handboek wereldreiziger – Frans Timmerhuis


Een handig handboek voor iedereen die een langere reis wil gaan maken. Vol met tips voor, voor de reis, tijdens de reis en na de reis.
Koop Handboek wereldreiziger
Reisboeken: Handboek wereldreiziger - Frans Timmerhuis

#4. Hoe word ik wereldreiziger – Marcel Gansevoort


Een boek voor avonturiers, globetrotters, dromers en twijfelaars. Een heerlijk boek voor iedereen die droomt van een wereldreis. De laatste trends in wereldreizen, interviews met onder andere Floortje Dessing en praktische tips.
Koop Hoe word ik wereldreiziger
Reisboeken: Hoe word ik wereldreiziger - Marcel Gansevoort

#5. De wereld in 27 vakantiedagen – Johannes Keuning


Dè reishulp voor iedereen die wat van de wereld wil zien, maar het moet doen met zijn/haar vakantiedagen. Het boek laat zien dat reizen prima te combineren is met een fulltime baan en geeft praktische tips over hoe je de kosten van een vakantie/reis laag kunt houden.
Koop De werekd in 27 vakantiedagen
Reisboeken: De wereld in 27 vakantiedagen - Johannes Keuning

#6. Southeast Asia on a shoestring – Lonely Planet


Wij zijn niet altijd even blij met de teksten die in de Lonely Planet reisgidsen vermeld zijn. Niet altijd, maar vaak ook wel. De gids Southeast Asia on a shoestring heeft ons een heel eind op weg geholpen tijdens onze reis van bijna zes maanden door het prachtige Azië. De gids staat boordevol informatie over Myanmar, Loas, Cambodja, Vietnam, Thailand, de Filipijnen, Maleisië, Indonesië, Brunei en Timor-Leste. Uiteraard is het ook voor vrijwel alle landen mogelijk om een aparte Lonely Planet aan te schaffen. Maarja, niemand wil met zes boeken sjouwen tijdens het reizen toch? Een perfect oplossing dus. (Engelstalig)
Koop Southeast asia on a shoestring
Reisboeken: Southeast Asia on a shoestring - Lonely Planet

#7. 100 wereldplekken die je gezien moet hebben – Floortje Dessing


Een uitstekend boek om ideeën op te doen voor toekomstige reizen geschreven door dè Floortje Dessing. Van de Lofoteneilanden tot Tokyo en van Bora Bora tot Mallorca.
Koop 100 wereldplekken die je gezien moet hebben
Reisboeken: 100 wereldplekken die je gezien moet hebben - Floortje Dessing


Heb jij een goede tip voor ons voor een fijn reisboek? Of heb je zelf een gaaf boek geschreven/uitgegeven waarvan je het leuk vindt dat wij een review schrijven? Laat het ons weten in een reactie hieronder of via het contactformulier.

Meer reisgadgets?

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.