Gili Eilanden: De mooiste eilanden bij Bali

De Gili eilanden – ook wel de Gili’s genoemd – is een eilandengroep vlak voor de kust van Lombok. De eilandengroep bestaat uit het hoofdeiland Gili Trawangan en de kleinere eilanden Gili Meno en Gili Air. De eilanden hebben ieder hun eigen sfeer. Maar één ding is zeker: Welk eiland je ook kiest, je zult je dagen vooral besteden aan snorkelen in een azuurblauwe zee en de geweldige onderwaterwereld ontdekken, drinken uit een kokosnoot kijkend naar de meest fantastische zonsondergangen, een boek lezen in je hangmat en genieten van de fijne sfeer.

Hoewel met de Gili eilanden voornamelijk bovengenoemde eilanden bedoelt worden, zijn er nog een aantal Gili’s tussen Bali en Lombok. En dat is niet zo gek als je je bedenkt dat Gili, klein eiland betekent in Sasak. Andere – onbekendere – Gili’s zijn onder andere Gili Nanggu, Gili Tangkon, Gili Sudak en Gili Gede.

Praktische informatie over de Gili Islands

Op de Gili eilanden zijn geen wegen en dus is er ook geen gemotoriseerd verkeer. De eilanden verkennen doe je te voet, op de fiets of per paard en wagen (al raad ik dit laatste niet aan). Hoewel de eilanden ontzettend paradijselijk aan zijn er niet echte bezienswaardigheden op de Gili eilanden die je gezien moet hebben. Je komt hier vooral naartoe om te relaxen en te genieten van de prachtige onderwaterwereld.

Ik raad je zeker aan om de Gili eilanden toe te voegen aan je route voor Bali, voor nog meer mogelijkheden om volledig tot rust te komen.

Gili Air

Feesteiland Gili Trawangan

Het grootste eiland van de Gili’s is het party-eiland Gili Trawangan. Het eiland is vooral een favoriete plek voor backpackers die wel van een feestje houden. Hoewel je ook hier het gevoel hebt terug te zijn gegaan in de tijd vind je hier meer dan genoeg barretjes, restaurants en kun je iedere avond stappen tot in de late uurtjes. Niet zo’n drinker, maar wel op zoek naar vermaak in de avonden? Op verschillende plekken op het eiland wordt iedere avond een film vertoond (strandbioscoop) en op Gili Trawangan kun je je hart niet op op de nightmarket. Genietend van de fijne Indonesische keuken.

Magic Mushrooms Indonesië

Waarom je moet kiezen voor Gili Trawangan of Gili Air?

Air is het eiland dat het dichtst bij Lombok ligt. Het eiland is zo klein dat je in anderhalf uur het hele eiland rond kunt fietsen. Ook hier vind je genoeg restaurantjes en barretjes die vooral langs de kust zijn gevestigd. Wanneer je verder het binnenland in gaat zul je meer warung (lokale restaurantjes) en kleine supermarktjes tegen komen. Hoewel je ook hier prima een cocktailtje kunt drinken met fijne muziek op de achtergrond is er na tien uur ’s avonds vrijwel niets meer te doen. Hier kom je dus meer om te relaxen en om vroeg te gaan slapen. Zodat je de volgende dag weer de zee in kunt duiken. Ben je gek op een feestje? Kies dan voor Gili Trawangan.

Een kookcursus op Gili Air

Net als op Bali en Lombok kun je op de Gili’s onwijs lekker eten en dan is het zonde als je het thuis niet zelf kunt maken toch? Of Gili Air kun je vanf 275.000 rupiah* een kookcursus doen waarbij je drie gerechten bereidt die je daarna uiteraard zelf kunt eten. Eens wat anders dan eten bij een restaurant.

Gili Air
Gili Air
Gili Air
Gili Air

Het relaxte eiland Gili Meno

Gili Meno is het kleinste eiland van de drie en is gelegen in het midden. Het is het groenste eiland en ook meteen het rustigste eiland van de drie. Het eiland wordt vooral bezocht door stelletjes en is een populaire bestemming voor huwelijksreizen. Eén en al romantiek op Gili Meno. Ook is Gili Meno de beste bestemming om te snorkelen. Rond alle Gili eilanden is de kans groot dat je onder andere schildpadden spot, maar rond Gili Meno is de onderwaterwereld nog net iets mooier.

Gili Meno

Reizen tussen de Gili eilanden

Gili Trawangan, Gili Meno en Gili Air zijn alle drie zo klein dat je ze in principe in één dag kunt ontdekken. Maar uiteraard wil je na één dag nog langer geen afscheid nemen! Een leuke optie is om in de ochtend de boot te pakken naar één van de andere eilanden. Vanaf Gili Air kun je bijvoorbeeld iedere ochtend om half 9 de boot pakken naar Gili Meno of Gili Trawangan. Aan het einde van de middag kun je vanaf deze eilanden weer de boot terug nemen naar Gili Air of je blijft lekker een nachtje slapen op het andere eiland. De oversteek van Gili Air naar Gili Meno kost 35.000 rupiah*. Voor de boot naar Gili Trawangan betaal je 40.000 rupiah*.

Wil je niet zo vroeg opstaan of heb je aan een paar uurtjes wel genoeg dan kun je ook zelf een boot regelen dat je naar een ander eiland brengt. Uiteraard kost dit wel iets meer.

Gili's

Snorkelen en duiken bij de Gili eilanden

De Gili eilanden staan bekend vanwege haar geweldige onderwaterwereld. Het koraal is helaas niet zo mooi als bijvoorbeeld rond de Perhentian eilanden in Maleisië. maar wanneer je gaat snorkelen heb je ruim 90% kans om een schildpad tegen te komen. Zelfs zonder dat je een snorkeltour boekt. Daarnaast vind je er zeeslangen, zeesterren en vissen in alle kleuren van de regenboog. Snorkelsets en flippers kun je op veel plekken huren voor zo’n twee euro per dag. Snorkelen met zeeschildpadden is sowieso één van de leukste dingen om te doen op de Gili eilanden.

Wanneer snorkelen niet helemaal jouw ding is en je net iets meer wilt kun je ervoor kiezen om te gaan duiken. Op de eilanden vind je meerdere duikscholen waar je eenmalig een duik kunt doen of een cursus kunt volgen.

Snorkelen met zeeschildpadden

Veiligheid en gezondheid op de Gili eilanden

Politie op de Gili eilanden

Op de Gili eilanden vind je geen politie. Je hoeft je er geen moment onveilig te voelen door de relaxte sfeer en ook de fietsen die je kunt huren op de eilanden kunnen vaak niet op slot. Mocht er toch onverwacht iets gebeuren dan kun je terecht bij het eilandhoofd. Ieder eiland heeft een eilandhoofd dat zich bezig houdt met het reilen en zeilen op de eilanden.

Meer informatie over veiligheid in Indonesië lees je in ons artikel met antwoorden op meest gestelde vragen over backpacken in Indonesië.

Get high op de Gili eilanden

Wanneer je eens geen zin hebt in een cocktail, maar gek wilt doen kun je je hart ophalen op de Gili eilanden. Hoewel drugs verboden is in heel Indonesië kom je het op de Gili eilanden overal tegen. Kijk niet raar op als iemand je vraagt of je wiet wilt kopen, of nog gekker; Magic mushrooms. In vrijwel ieder restaurant verkopen ze de mushrooms. Geen aanrader wat mij betreft, maar mocht je toch besluiten om het te proberen; Stay safe!

Malaria op de Gili eilanden

Hoewel op veel kaartjes van bijvoorbeeld de GGD te zien is dat er malaria aanwezig is op de Gili eilanden is dit volgens de lokale bevolking niet het geval. Malariapillen slikken is dus niet nodig. Uiteraard zijn er net als op andere eilanden in Indonesië wel muggen en komt er dengue voor. Zorg er dus voor dat je vooral in de avonduren bedekkende kleding draagt en smeer je goed in met Deet. Wel worden verschillende vaccinaties aangeraden. Check hiervoor het advies op Vaccinaties op reis.

Medici op de Gili eilanden

Hoewel de eilanden onwijs klein zijn, er geen wegen zijn en er geen politie aanwezig is op het eiland hoef je je geen zorgen te maken wanneer je ziek wordt. Op de Gili eilanden vind je meerdere klinieken die 24 uur per dag geopend zijn. Ook beschikken de klinieken over een kleine apotheek waar je terecht kunt voor medicijnen.

Nieuwsgierig naar wat je moet sparen voor een vakantie naar Bali? Wij geven in dit artikel antwoord op de vraag ‘hoe duur is Bali‘. Hierin zijn onze uitgaven op de Gili eilanden ook meegenomen.

Accommodaties op Gili Air

Op Gili Air vind je accommodaties in alle soorten en maten. Van resorts tot knusse homestays. Een aanrader voor een guesthouse is Lia Bungalow aan de noordoostkust van het eiland. Lia beschikt over vier bungalows. Allen met een eigen badkamer (twee daarvan met een open badkamer), twee ventilatoren én een eigen veranda mét hangmat. Voor een nacht betaal je 200.000 rupiah inclusief een goed ontbijt bestaande uit een pannenkoek, een omelet of toast en vers fruit, koffie en/of thee. Hieronder vind je nog een aantal fijne accommodaties op de verschillende eilanden:

Lia Homestay Gili Air Indonesië
Lia Homestay op Gili Air

Van Bali naar de Gili eilanden

Hoewel de Gili eilanden het dichtst bij Lombok liggen is de eilandengroep ook gemakkelijk te bereiken vanaf Bali. Het zijn als je het mij vraagt de mooiste eilanden bij Bali. Iedere dag varen er boten naar de Gili eilanden. De tocht doet er ongeveer anderhalf uur over vanaf Bali. Plekken op Bali waar de boten vertrekken zijn onder andere Sanur, Padangbai en Amed. Een kaartje kost tussen de 200- en 400.000 rupiah.

Ook vanuit Nusa Lembongan of Nusa Penida kun je naar de Gili’s. Deze boten stoppen allemaal bij Bali en doen er in totaal 2 tot 3 uur over. De boten bestaan vaak uit een binnen gedeelte waar je kunt zitten en een aantal plekken op het dek. Ik raad je aan om bovenop de boot te gaan zitten. Niet alleen de uitzichten vanaf hier zijn geweldig, ook heb je frisse lucht en is de kans kleiner dat je zeeziek wordt.

De zee tussen Bali en de Gili eilanden staat er namelijk om bekend dat het nogal ruig kan zijn. Een tocht op het dek van de boot betekent een hoop gezelligheid. Biertjes worden verkocht, muziek wordt gedraaid en met een beetje mazzel kun je zelfs dolfijnen spotten. De boot vanaf Bali stopt op Gili Air en Gili Trawangan. Wanneer je naar Gili Meno wilt zul je moeten overstappen op een kleiner bootje.

Tickets voor de boten van Bali naar de Gili eilanden kun je vooraf online aanschaffen via 12Go.Asia.

Fast boat Indonesië

Van Lombok naar de Gili eilanden

De Gili eilanden liggen slechts tien kilometer voor de kust van Senggigi op het eiland Lombok. Vanuit de toeristische plekken op Lombok als Kuta en Senggigi kun je combi-tickets kopen voor de bus en de boot. Vanaf de haven op Lombok duurt de overtocht met de boot ongeveer tien minuten. Een combiticket vanuit Senggigi kost rond de 100.000 rupiah. Vanuit Kuta moet je rekenen op een bedrag rond de 200.000 rupiah. Een andere mogelijkheid is om zelf te reizen naar de haven op Lombok. Vanaf hier vertrekt ieder uur een lokale boot die je voor nog geen euro (15.000 rupiah)* naar Gili Air brengt.

Vanaf de Gili eilanden kun je daarnaast een ticket kopen voor de public boat die je naar Bangsal op Lombok brengt. Een kaartje kost 12.000 rupiah. De boot vertrekt zodra deze vol is. In Bangsal kun je daarna vervoer regelen naar Senggigi of Kuta. Onderhandel hier goed!

*Op het moment van schrijven is één euro 15.000 rupiah waard.

Op zoek naar meer informatie over Indonesië?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels op Gili T & Gili Meno