Nusa Penida Bali. Kelingking

Nusa Penida: Waarom je hier zeker naartoe moet vanuit Bali

Gepubliceerd: 07 oktober 2017 Laatst gewijzigd: 26 oktober 2017

Als je dacht dat Nusa Lembongan het paradijs van Bali is, dan ben je nog niet op Nusa Penida geweest. Nusa Penida ligt net als de kleinere zusjes Nusa Lembongan en Nusa Ceningan vlak voor de kust van Bali, maar is een stuk meer ongerept. Dagelijks vertrekken er vanaf de haven in Sanur op Bali tientallen boten naar Lembongan, maar slechts enkele boten varen verder naar Nusa Penida. De wegen op Penida zijn een hel. Een uitdaging. En een beproeving voor al je spieren en je hart. Maar ik beloof je, alles is het meer dan waard. Want wat een fijne plekken zijn er te vinden op Nusa Penida. En al die plekken hoef je op dit moment (2017) nog niet te delen met duizenden toeristen. Dus wees er snel bij, en boek je trip naar Nusa Penida.

Van Bali naar Nusa Penida

Hoewel je ook vanaf Lombok naar Nusa Penida kunt reizen, is het gemakkelijker én een stuk sneller om de boot te pakken vanaf Bali. Boten vertrekken vanuit Sanur, Kusamba of Padang Bai. Wijzelf pakten de boot vanaf Sanur. In Sanur zijn verschillende kantoortjes waar je je tickets kunt scoren. Vrijwel overal worden deze verkocht voor 200.000 rupiah per persoon, voor een enkele reis. Probeer echter altijd de prijs iets naar beneden te krijgen. Wij regelden kaartjes bij D’Astri Guesthouse in Sanur en betaalden voor twee retourtjes 700.000 rupiah. De boot vertrekt iedere dag om 7 uur, 9 uur, 2 uur en half vijf. Het is verstandig om ongeveer een half uur vooraf aanwezig te zijn in de haven. De boot doet er ongeveer 40 minuten over en vlak voor aankomst kun je een blik werpen op de buureilanden Lembongan en Ceningan.

Nusa Penida. Tempel

Waarom je niet moet kiezen voor een dagtrip van Nusa Lembongan naar Nusa Penida

Nog maar anderhalf jaar geleden reisden wij vanaf Bali naar het kleinere eiland Nusa Lembongan en wat genoten we hiervan. Het eiland is echter razendpopulair geworden en volgens locals die we spraken reizen er iedere dag duizenden Aziatische toeristen naar het eiland. En tel daar dan nog maar eens de Westerse toeristen bij op. Een plekje vinden die je voor jezelf hebt is dus lastig. En hoewel een bezoek aan Lembongan en Ceningan ook zeker de moeite waard is, is het zonde om tijd in te leveren op Nusa Penida.

Nusa Penida is het grootste eiland van de drie en het minst ontdekt. Waarschijnlijk doordat er minder boten vertrekken en de boot er iets langer over doet. Veel reizigers kiezen er op dit moment voor om een dagtrip te boeken van Nusa Lembongan naar Nusa Penida waarbij je met een chauffeur langs de hoogtepunten van het eiland gebracht wordt. Penida is echter zo groot dat je slechts een klein gedeelte van het eiland kunt zien. Tel hierbij op dat de wegen naar de bezienswaardigheden slechter dan slecht zijn en je zult het eiland alweer moeten verlaten voordat je echt een indruk hebt gekregen. Wanneer je Lembongan en Penida wilt combineren kun je vanaf Lembongan een local boot nemen naar Penida. De kosten hiervan beginnen bij 25.000 rupiah per persoon. De prijs hangt af van het aantal passagiers.

Nusa Penida. Mount Agung

De hoogtepunten van Nusa Penida

Zoals ik al aangaf zul je een paar dagen in moeten plannen om de mooiste plekken van Nusa Penida te ontdekken. Zelf verbleven wij drie volle dagen op het eiland. Het eiland verkenden wij op de scooter die we bij aankomst in de haven huurden voor 80.000 rupiah per dag. Wil je dit ook doen, zorg er dan voor dat je goed onderhandelt over de prijs van de scooter. Vrijwel iedereen in de haven vraagt 100.000 per dag. In het kaartje hieronder zie je waar de hoogtepunten van Nusa Penida zich bevinden. Houd er rekening mee dat Nusa Penida geen standaard strandbestemming is. Je moet voornamelijk naar Nusa Penida reizen voor de indrukwekkende kliffen, voor het spotten van manta rays en de ongerepte natuur.

KelingKing Beach

Waarschijnlijk het bekendste plaatje van Nusa Penida is de rots in de vorm van een dinosaurushoofd bij KelingKling Beach. Kelingking beach ligt in het zuidwesten van het eiland. En vergeleken met veel andere weggetjes op het eiland is het redelijk gemakkelijk te bereiken. Voor het parkeren van je scooter en entree dien je tegenwoordig 5000 rupiah te betalen. Dit is niet per persoon, maar per scooter. Het uitzicht vanaf de top is werkelijk waar fenomenaal. Vanaf de klif zagen wij zelf een manta ray zwemmen. Het water is azuurblauw en de kliffen onwijs indrukwekkend.

Hoewel Nusa Penida nog niet super toeristisch is merk je wel dat het eiland steeds populairder wordt. Zo staat er tegenwoordig een uitkijkpunt bij Kelingking beach waar je 5000 rupiah voor moet betalen en worden er steeds meer winkeltjes en restaurants gebouwd. Vanaf het Kelingking viewpoint kun je met een steile – soort van – trap in ongeveer 30 tot 45 minuten afdalen naar het daadwerkelijke strand. Een strand dat je vrijwel voor je alleen zult hebben.

Nusa Penida Bali. Kelingking

Crystal Bay

Eén van de populairste en gemakkelijkst te bereiken stranden op Nusa Penida is Crystal Bay dat gelegen is in het westen van het eiland. Het water is er kalm, blauwer dan blauw en het snorkelen schijnt hier ook prima te zijn. Doordat het strand gemakkelijk te bereiken is, is het er echter ook een stuk drukker dan op andere plekken. Wij hadden het daarom na vijf minuten wel gezien. Wil je echter lekker een dagje op het strand liggen, dan zit je hier goed!

Nusa Penida. Chrystal Beach

Atuh Beach

Eén van de redenen om Nusa Penida niet te bezoeken via een dagtrip vanuit Nusa Lembongan is dat je een groot gedeelte van het eiland mist. De meeste tours brengen je enkel langs de hoogtepunten in het zuidwesten. Dit doordat dit gedeelte het gemakkelijkst te bereiken is vanuit de haven waar de boten vanuit Lembongan aankomen. Ook aan de oostkust vind je echter prachtige plekken, zoals Atuh Beach. Ook hier geldt weer dat je er langer over doet om hier te komen dan dat het lijkt. Daarnaast dien je hier vroeg te zijn wanneer je echt op het strand wilt liggen. In de middag is de zee namelijk te wild en is er weinig strand over.

Broken Beach en Angel’s Billabong

Hoewel de hoofdweg op het eiland splinternieuw is en dus prima te berijden, zijn het juist de wegen naar de mooiste plekken die het je moeilijk maken. De weg naar Broken Beach (Pasih Uug in het Indonesisch) is er zo één. Niet alleen het strand is “broken”, maar om er te komen moet je je manoeuvreren over een “broken road”. Een behoorlijke uitdaging. Ook hier dien je tegenwoordig 5000 rupiah te betalen om te parkeren en voor de entree. De eerste stop is Angel’s Billabong. Een natuurlijke infinity pool in de zee.

Op het internet kun je hier prachtige plaatjes van vinden, maar toen wij er waren was het iets minder romantisch. De zee is ontzettend ruw en de laatste jaren zijn er zelfs mensen omgekomen die door de enorme golven en stroming de zee zijn ingetrokken. Betreden op eigen risico dus. Het is echter wel een spektakel om de enorme golven tegen de rotsen te zien klappen.

Nusa Penida. Angel's Billabong

Vanaf Angel’s Billabong is het slechts een paar minuten lopen naar Broken Beach. Het wordt strand genoemd, maar ga er niet vanuit dat je hier lekker kunt chillen. Het strand bevindt zich namelijk een paar meter onder je en hier komen is onmogelijk. Broken Beach is zo mooi vanwege de indrukwekkende kloof in de rotsen middenin de zee. Een echt plaatje!

Nusa Penida. Broken Beach

Pepuyangan waterval

In het zuiden van Nusa Penida, te bereiken via een enorm slechte weg – waar je nooit aan went – vind je de Pepuyagan waterval die enkel te bereiken is via een enorm steile blauwe trap die je leidt langs diepe kloven en indrukwekkende kliffen. Heb je last van hoogtevrees? Dan zit een bezoek aan de waterval er helaas niet in. Wel is het alsnog de moeite waard om een stukje af te dalen op de blauwe trap. Het uitzicht is werkelijk spectacular. Na een behoorlijk inspannende tocht kom je uiteindelijk bij de waterval aan waar ook een tempel gebouwd is. De entree bedraagt 5000 rupiah en deze dien je voordat je de trap afdaalt te betalen. Ook moet iedereen sarong dragen in verband met de tempel. Heb je geen sarong bij je? Deze kun je voor 5000 rupiah lenen.

Nusa Penida. Blauwe trap naar Beguyangan tempel

Manta rays spotten bij Manta Point Nusa Penida

Eén van de redenen waardoor Nusa Penida steeds populairder wordt is vanwege de grote kans om manta rays te spotten. Veel duiktours en snorkeltours vanuit Nusa Lembongan varen juist naar Penida voor deze prachtige beesten. Hoewel je manta rays op veel plekken kunt spotten (wij zagen ze onder andere bij KelingKing beach en Tembeling springs) is Manta Point in het zuiden van het eiland de beste plek. Ook deze keer moet je weer al je moed bij elkaar rapen om met je scooter bij het viewpoint te komen. Eenmaal boven aangekomen zijn er twee fantastische viewpoints, één naar links en één naar rechts. Bij het viewpoint aan de linkerkant (je moet achter de tempel in aanbouw langslopen) spotten wij met gemak tien enorme manta’s. Zo’n gaaf gezicht! Let op dat er meerdere plekken zijn die “Manta Point” genoemd worden. Bekijk het kaartje bij welke wij geweest zijn.

Nusa Penida. Manta Point Nusa Penida. Manta Rays bij Manta Point

Snorkelen op Nusa Penida

Hoewel je met gemak vanaf de viewpoints manta rays kunt spotten is het natuurlijk helemaal gaaf om met ze te snorkelen of duiken. Op Nusa Penida zijn een aantal duikscholen waar je een tour kunt boeken. De beste duikscholen bevinden zich echter nog steeds op Nusa Lembongan. Ga je duiken of snorkelen bij Nusa Penida? Je hebt niet alleen een grote kans om manta rays te spotten, maar ook zwemmen er veel mola-mola’s – enorme vissen.

Suana Point

In het noorden van het eiland, ten oosten van Sampalan, vind je het dorpje Suana. Op zich niet heel bijzonder, maar net als alle andere dorpjes zeker heel mooi. Waarom je hier naartoe moet gaan is vanwege de Instagrammable plek aan het water. Met bamboe is er een plek gemaakt met daarin een schommel wat je prachtige plaatjes oplevert.

Nusa Penida. Schommel Suana Point

Tembeling forest en Tembeling spring

Redelijk dichtbij de Pepuyangan waterval, maar toch nog een behoorlijke bumpy ride verder, vind je Tembeling forest en Tembeling springs. De weg er naartoe, dwars door Temeling forest, is niet alleen zo smal dat je heel blij moet zijn als je geen tegenliggers tegenkomt, het is ook nog eens enorm steil. Wij hebben verschillende keren af moeten stappen omdat het echt niet te doen was. Ook hier geldt weer, betreden op eigen risico. Eenmaal beneden aangekomen vind je een mooie tempel vanaf waar je al een te gek uitzicht hebt. Apen maken er helemaal een feest van. Vanaf hier kun je in ongeveer 30 minuten naar beneden lopen naar de natural springs.

Slapen op Nusa Penida

De meeste guesthouses op Nusa Penida bevinden zich in het noorden van het eiland, rondom het dorp Sampalan. Vanaf de haven is het ongeveer een kwartier rijden. Zelf sliepen wij één nacht bij Banana Guest House. Super mooie bungalows – ze hebben er maar vier, dus vooraf boeken wordt aangeraden – met uitzicht op de zee. De andere nachten sliepen we iets verder naar het oosten, in Sampalan bij Nusa Garden Bungalow in een super schattige rood/oranje bungalow. De meeste bungalows hier zijn dorm rooms, dus zeker wanner je reist met een klein budget is dit een prima uitvalsbasis om Nusa Penida te ontdekken. Ook zijn er een aantal privé bungalows.

In dit artikel maken wij gebruik van affiliate-links. Dit betekent dat wij een kleine vergoeding krijgen wanneer jij een accommodatie boekt via één van deze links (Bedankt!). Voor jou kost dit niets extra.

 

Chille slaapplekken in Nusa Penida

Banana Guesthouse
Banana Guesthouse
Nusa Garden Bungalow
Nusa Garden Bungalow

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Nusa Penida: Waarom je hier zeker naartoe moet vanuit Bali”

 1. Yvonne schreef:

  Het ziet er net zo mooi uit als ik me had voorgesteld! Zo jammer dat dit voor ons nu niet handig is… had er graag een kijkje genomen. Jullie foto’s bevestigen dat alleen maar nog meer. Tof dat jullie er zo van hebben kunnen genieten!

 2. Hannah T. schreef:

  Dit ziet er echt zo de moeite waard uit, heel mooi!
  Added it to the list. 😉

 3. Marcella schreef:

  Ik was meteen fan van de foto’s van de dino rots, zo gaaf! Nusa Penida komt er dan ook zeker bij op mijn wishlist. Lijkt me heerlijk om hier te genieten van de ruige kust, te schommelen en lekker te genieten van alle moois (behalve de wegen ;-)). Wauw!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.