backpacken in indonesie

Reizen naar Indonesië: Antwoorden op veelgestelde vragen

Gepubliceerd: 02 mei 2019 Laatst gewijzigd: 31 juli 2019

Indonesië is een enorm land in Zuidoost-Azië dat enorm populair is onder backpackers. En dat is niet zo gek, want het land heeft onwijs veel moois te bieden. Denk aan prachtige, hagelwitte stranden, de meest sprookjesachtige tempels en moskeeën, chaotische, lokale markten en een diepe jungle. Wil jij gaan reizen naar Indonesië of backpacken in Indonesië en wil je graag weten waar je rekening mee moet houden? Wij zetten een aantal belangrijke tips op een rij en geven antwoord op de veelgestelde vragen over reizen naar Indonesië.

Reizen naar Indonesië

Indonesië is een land dat bestaat uit vele eilanden gelegen in Zuidoost-Azië. Gelukkig zijn er tegenwoordig meerdere directe vluchten mogelijk tussen Nederland en Indonesië. Goedkoper is echter vliegen met een overstap in bijvoorbeeld Doha (Qatar) of in Dubai. Populaire bestemmingen om naartoe te vliegen zijn Bali en Jakarta, de hoofdstad van het land op het eiland Java. Ook vanuit andere bestemmingen in Azië vlieg je goedkoop naar deze bestemmingen.

Klik hier voor het vergelijken van vliegtickets naar Indonesië.

Reizen naar Indonesië: Moet ik een visum voor Indonesië aanvragen?

Wanneer je wit gaan backpacken in Indonesië is het belangrijk om vooraf te weten hoeveel tijd je hier wilt blijven. Er zijn namelijk verschillende visa die allemaal aan verschillende regels gebonden zijn. Hieronder vind je de belangrijkste regels.

Maximaal 30 dagen reizen door Indonesië

Wanneer je weet dat je maximaal 30 dagen in Indonesië zult verblijven zul je weinig moeite hoeven doen voor een visum. Bij aankomst op het vliegveld krijg je namelijk een visumvrije-entree voor 30 dagen. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je wel te beschikken over een uitreisticket. Hiermee wordt bedoeld dat je moet kunnen laten zien dat je binnen 30 dagen het land weer gaat verlaten. De visumvrije-entree voor maximaal 30 dagen is gratis. Het enige dat er gebeurt is dat je een stempel in je paspoort krijgt.

Je visum verlengen in Indonesië

Wanneer je nog niet helemaal zeker weet hoelang je in Indonesië wilt verblijven kun je bij aankomst kiezen voor een Visum on Arrival (VOA). Hierbij krijg je een visum voor een verblijf voor maximaal 30 dagen welke je in het land zelf kunt verlengen. De kosten voor een visum on arrival bedragen €35. Deze kosten dien je op het vliegveld te betalen. Het verlengen van je visum kan bij verschillende bureautje in de toeristische bestemmingen. De kosten hiervoor bedragen minimaal 550.000 rp. Houd er rekening mee dat het verlengen van je Indonesië visum wel een week kan duren. Uiteraard is het ook mogelijk om het verlengen uit handen te geven bij een kantoortje. Zij zullen dan alles voor je regelen.

backpacken in indonesie

backpacken in indonesie

60 dagen reizen in Indonesië

Weet je voor je vertrek naar Indonesië al dat je langer dan 30 dagen in het land wilt blijven en heb je geen zin in gedoe rondom het verlengen van je visum? Zorg dan dat je in Nederland alvast een toeristenvisum aanvraagt. Een toeristenvisum is aan te vragen bij de ambassade in Den Haag en kost ongeveer 50 euro. Ben je op wereldreis of op een andere bestemming in Azië? Gelukkig zijn er meerdere plekken ter wereld waar je een visum voor Indonesië aan kunt vragen. Bijvoorbeeld op het eiland Penang in Maleisië, in Kuala Lumpur, Singapore en Bangkok.

Langer dan 60 dagen verblijven in Indonesië

Wil je nog langer in Indonesië verblijven dan zul je een sosbud (sociaal cultureel visum) aan moeten vragen. Eén van de eisen hiervoor is echter dat je beschikt over een sponsor. Dit moet iemand zijn uit Indonesië. Aangezien dit nogal veel gedoe kan zijn kiezen de meeste reizigers ervoor om het land kort te verlaten. Dit kan gemakkelijk door een goedkope vlucht te boeken naar bijvoorbeeld Maleisië of Singapore. Tickets zijn vaak al te vinden voor een paar tientjes. Na een paar dagen kun je weer zonder moeite het land binnen komen.

Nieuwe regels overstay Indonesië: Vanaf 2 mei 2019 zijn de regels met betrekking tot een overstay (langer verblijven dan toegestaan is) aangescherpt. Verblijf je langer in Indonesië dan is toegestaan dan dien je een boete te betalen van 1 miljoen RP per dag dat je langer bent verbleven. Dit kan oplopen tot 60 dagen. Reken maar uit dus. Het is dus erg belangrijk dat je vooraf het juiste Indonesië visum bemachtigd, zodat je overstay niet in de papieren gaat lopen.

reizen naar indonesië

Wat is de beste reistijd voor Indonesië?

In principe begint het regenseizoen in Indonesië in de maand oktober en loopt door tot en met februari/maart. Laat je echter niet afschrikken door het regenseizoen. Het komt weinig voor dat het een hele dag regent én de natuur is een stuk mooier dan tijdens de droge maanden. Zo zijn de watervallen veel indrukwekkender en zijn de rijstvelden op het groenst. De drukste periode zijn de maanden december en januari. Europeanen ontvluchten de winter en Australië heeft zomervakantie wat betekent dat heel (West) Australië naar met name Bali vliegt. Wanneer je het iets minder toeristische Bali wilt voelen kun je deze maanden dus het beste mijden.

Reisadvies Indonesië

Wanneer je een kijkje neemt bij het reisadvies voor Indonesië op de website van de Rijksoverheid zul je zien dat voor alle eilanden wordt aangegeven dat er veiligheidsrisico’s zijn. De ervaring leert echter dat backpacken in Indonesië veilig is. Voornamelijk de populair eilanden Java, Bali en Lombok zijn prima te bezoeken. Voor Sumatra geldt echter dat er regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Met name rondom Aceh. Hier vond in 2016 nog een enorme aardbeving plaats. De plekken Puncak Jaya en Timika in de provincie Papua wordt afgeraden. Daarnaast dien je voorzichtig te zijn met het reizen per boot in Indonesië. Er wordt vaak niet zo nauw gelet op de veiligheid.

Zorg ervoor dat je voor je reis naar Indonesië de laatste meldingen op de site van de Rijksoverheid checkt.

Wat kost reizen naar Indonesië?

Aangezien Indonesië bestaat uit ontelbaar veel eilanden is het lastig te zeggen hoe duur het reizen naar Indonesië precies zal zijn. Prijzen zullen verschillen per eiland. Zo is Bali bijvoorbeeld een duurdere bestemming en zul je op de eilanden Sulawesi en Sumatra minder kosten maken. Wij reisden zelf 29 dagen door Indonesië en bezochten de eilanden Bali, Nusa Lembongan, de Gili eilanden en Lombok. Gemiddeld gaven wij €24,61 uit per persoon per dag. Hierin zijn al onze uitgaven meegenomen, zoals slapen, eten en drinken, vervoer, excursies en souvenirs. Backpacken in Indonesië kun je zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Uiteraard hangt je budget sterk af van wat je wilt ondernemen. Excursies kunnen een groot gat slaan in je budget.

Een volledig overzicht met onze uitgaven in Indonesië vind je hier.

reizen naar indonesië

De Ramadan in Indonesië

Indonesië is een overwegend islamitisch land. Een uitzondering hierop is bijvoorbeeld Bali waar de lokale bevolking overheersend Hindoe is. Met name op de eilanden Java en Sumatra zul je veel praktiserende moslims tegenkomen. Het is hier dus ook belangrijk om je gepast te kleden en te gedragen. Tijdens de negende maand van de islamitische kalender vind ieder jaar de ramadan plaats. Niet alleen in Indonesië, maar in alle islamitische landen ter wereld. De ramadan betekent voor moslims een maand van bezinning en vasten. Eten en drinken is enkel toegestaan tussen zonsondergang en zonsopkomst.

backpacken in indonesie

Wat betekent dit voor jou als reiziger?

Voor jou als reiziger betekent het dat het gedurende de dag lastiger kan zijn om te kunnen eten en drinken. Vaak zal er wel iets open zijn en met name in de toeristisch bestemming zal er rekening gehouden worden met toeristen. Houd er echter rekening mee dat het echt not done is om tijdens deze periode op straat te gaan eten of drinken. Pas je aan aan de gebruiken van het land en gedraag je gepast. Houd er daarnaast rekening mee dat reizen door Indonesië lastiger kan zijn tijdens de ramadan en met name na de ramadan, tijdens het suikerfeest. De lokale bevolking trekt spontaan naar familielanden op andere eilanden en treinen en bussen zijn maanden van te voren al volgeboekt. Reizen tijdens deze periode kan nog prima, maar het vergt iets meer voorbereiding.

reizen naar indonesië

Wil je gaan backpacken in Indonesië en ben je benieuwd geworden naar de bestemmingen die wij bezochten? Klik dan hier voor meer artikelen.

Ook handig om te lezen over Indonesië:

Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

3 reacties op “Reizen naar Indonesië: Antwoorden op veelgestelde vragen”

  1. Ilse schreef:

    Wat super leuk te lezen. Ons plan is ongeveer hetzelfde aantal dagen langs dezelfde eilanden..: Bali, Nusa Lembongan, de Gili eilanden en Lombok. Alleen met 3 kids, das het verschil!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.