Ijen vulkaan Java Indonesië

Java: Boek een tour naar de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan

Geüpdatet op

Het stond al een tijdje op mijn wensenlijst om Mount Bromo en de Kawah Ijen vulkaan te bezoeken. In mei was het zover en ondanks dat het een toeristische trekpleister op Java is kan ik het iedereen aanraden! Het is absoluut de moeite waard twee nachten door te halen en de adembenemende zonsopkomst op beide plekken te bewonderen. In dit artikel neem ik je mee in het avontuur naar de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan wat één van de tofste dingen is om te doen op Java. Met tips voor het boeken van een tour en andere praktische informatie.

De Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan op Java

De Bromo vulkaan en Kawah Ijen vulkaan zijn twee vulkanen op het Indonesische eiland Java. Veel reizigers reizen naar Java met als reden één of beide vulkanen te beklimmen. Dit is dan ook zeker één van de hoogtepunten van Java. In dit artikel lees je informatie en praktische tips voor het beklimmen van de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan.

Zoveel keuze in touroperators, hoe kies je?

Er worden ontzettend veel verschillende tours naar de Bromo vulkaan, Ijen en andere plekken aangeboden welke je vanuit verschillende plekken in Java, of zelfs Bali kan regelen. Ook op internet vind je groot een aanbod van verschillende tours. Wij kozen voor een privé tour van twee nachten met Bromo Eco Tourism. Bromo Eco Tourism was na de onderhandelingen de goedkoopste aanbieder, hadden prima reviews en boden de tour die wij graag wilden doen. Wij betaalden 1 miljoen roepie per persoon (Dit is ongeveer €65).

Hiervoor kregen we een chauffeur, een gids, twee keer ontbijt, onbeperkt water, toegang tot Mount Bromo en Kawah Ijen, een 4×4 met chauffeur bij Mount Bromo, een gids op de Ijen vulkaan en een verblijf in het Ijen View Hotel. We werden opgehaald op het vliegveld van Surabaya en afgezet bij de Ketapang harbour in Banyuwangi om door te reizen naar Bali. We hoefden ons zelf nergens druk over te maken, perfect!

De beklimming van de Bromo vulkaan op Java

Zoals afgesproken via WhatsApp werden we direct na aankomst op het vliegveld in Surabaya opgehaald. Om 03.30 uur vertrokken we met een andere chauffeur en onze gids in een 4×4 naar het Penanjakan viewpoint. De weg hier naartoe is steil, er zijn veel haarspeldbochten, hobbels en bobbels. Maar het heeft iets magisch om in deze omgeving te rijden. Je ziet nauwelijks iets, alleen de volle maan en heel veel sterren, je rijdt vervolgens op het lavazand met de vulkaan ergens in de buurt. Je weet dat je op een bijzondere plek bent.

Na een uur rijden kwamen we aan bij een dorpje. Hier verkoopt men koffie en thee en vind je kleine kampvuurtjes om warm te blijven. Dat was nodig, want met alleen een dun jasje was het behoorlijk fris. Na een kopje thee liepen we naar het viewpoint. We dachten dat het een flinke klim zou worden, maar binnen 5 minuten stonden we er al. En toen was het wachten op het moois wat voor ons zou verschijnen…

Bromo Vulkaan Java
Ijen vulkaan Java Indonesië

Uitzicht over Mount Bromo na zonsopkomst

En dat moois kwam, want na deze heldere nacht kwam de zon tevoorschijn. De lucht kleurde oranje, roze en blauw. Mount Bromo en andere bergen werden zichtbaar. De zandvlakte waar we ’s nachts overheen waren gereden was verborgen in een laagje mist. Wat een bijzonder fenomeen! Door de kleuren in de lucht werd het uitzicht steeds mooier. We vergaten de kou en onze vermoeidheid, we konden geen genoeg krijgen van het uitzicht, foto’s blijven maken, want de zonsopkomst en deze plek was echt prachtig en dus echt één van de hoogtepunten van een reis door Java.

Bromo Vulkaan Java

Na de zonsopkomst bij Penanjakan viewpoint rijd je met je jeep in de ongerepte natuur waar je de vroege ochtend vanaf het viewpoint zo verwonderend naar had staan kijken.

Bromo Java

Zwavelgeur van de Mount Bromo

Om de vulkaan daadwerkelijk te zien moet je na het (redelijk mulle) zandpad nog zo’n 250 trappen omhoog lopen. Dit lijkt veel, maar je kan tussendoor stoppen om uit te rusten. Doe dit niet te lang, want de zwavelgeur die uit de vulkaan komt, komt je halverwege de klim al tegemoet. Dit zorgt er ook voor dat iedereen maar een paar seconden in de dampende krater kijkt en vervolgens snel zijn weg weer naar beneden vindt. Een mondkapje is in dit geval dus aan te raden. Ook is het verstandig niet je mooiste kleren aan te doen door de zanderige omgeving; je wordt gegarandeerd vies!

Java
Java
Bromo vulkaan beklimmen

Op de terugweg zie je in de verte alle felgekleurde jeeps staan. Je moet dus onthouden welke jeep van jou is, want er staan er behoorlijk veel :).

Jeep Bromo vulkaan Java

NOTE: Het is ook mogelijk om de Bromo vulkaan op eigen gelegenheid te beklimmen. Dus zonder een tour te boeken. Mocht je dit willen doen dan kun je het beste een hotel boeken vlakbij de Mount Bromo. Hier kun je alle hostels en hotels rondom Bromo vergelijken.

Overnachten in het Ijen View Hotel

Na het bezoek aan Mount Bromo reden we terug naar het startpunt waar we in een café een lokaal ontbijt van rijst, ei en kip kregen. Na het ontbijt veranderden we van kleding, want het was inmiddels goed warm geworden. Vervolgens reden we in zo’n vier uur door het prachtige Java naar Bondowoso. Onderweg zagen de groene rijstvelden, kleine dorpjes, het drukke verkeer, de bergen en fantastische vergezichten. Een mooie route voor als je niet teveel in slaap valt na de uitputtende tocht.

In de middag kom je aan in het Ijen View Hotel. Het hotel heeft ruime kamers, een douche/bad met warm water en een groot zwembad met prima ligbedden. Je kan hier goed relaxen na een bezoek aan Mount Bromo! Check van te voren in welk hotel je verblijft, want we hebben minder goede verhalen hier over gehoord.

Ijen View Hotel
Ijen View Hotel

De beklimming van de Kawah Ijen vulkaan

De Kawah Ijen vulkaan is een complex van stratovulkanen op het Indonesische eiland Java. De vulkaan is 2250 meter hoog én actief. Het kan dus zijn dat jij de Kawah Ijen vulkaan niet kunt beklimmen tijdens jouw reis door Java.

Lang de tijd om te relaxen of te slapen heb je niet, want om middernacht word je al opgehaald. Het ontbijt staat in het hotel klaar om mee te nemen en in zo’n twee uur rijd je naar het startpunt Paltuding Ijen. Hier krijg je een kopzaklamp, een gasmasker en een lokale gids die je meeneemt naar de rand van de krater, naar het fenomenale blauwe vuur.

De tocht

Je begint een 3 kilometer tocht die vrij steil omhoog loopt. Deze klim moet je niet onderschatten, ook met een goede conditie zul je af en toe je rust moeten pakken. Maar je mag hier eigenlijk niet over klagen. Er werken vele mijnwerkers die dag in dag uit dit steile stuk meerdere keren per dag moeten lopen. Ze dalen daarna nog 400 meter naar beneden de krater in om sulfaat te mijnen. Ze dragen per keer zo’n 70 a 80 kilo met zich mee terug naar het startpunt van onze wandeling. De mijnwerkers worden niet oud omdat ze zwaar en gevaarlijk werk doen. Ondanks dat het een heel bijzondere omgeving is waar je je bevindt, word je ook geconfronteerd met je het zware leven van de mijnwerkers. Heftig om te zien vond ik.

Ijen Vulkaan Java
Ijen Vulkaan Java

Mijnwerkers tillen 2 manden van 70 kilo tegelijk naar beneden en lopen met lege ‘karretjes’ weer omhoog.

Zonsopkomst over de Kawah Ijen vulkaan

Eenmaal de top bereikt is het dus de bedoeling het fenomenale blauwe vuur te zien. Wij zagen echter een donker gat met een zeer sterke zwavelgeur. Op dit punt begrijp je ook waarom je het gasmasker kreeg. Voor deze tour had ik bijzondere afbeelden van het blauwe vuur gegoogeld, maar ook verhalen gelezen dat dit lang niet altijd te zien was. Dat laatste gold voor ons, hopelijk heb jij meer geluk. Maar ook al zie je het blauwe vuur niet, niet getreurd, want als je nog een stuk verder over de rand van de krater loopt kun je weer een fantastische zonsopkomst verwachten. Met aan de ene kant de krater en aan de andere kant de bergen en de zee!

Kawah Ijen Vulkaan
Kawah Ijen Vulkaan

Op de heenweg heb je geen idee waar je loopt en hoe de omgeving eruit ziet. De terugweg is daardoor des te special-er, wat een prachtige uitzichten! Wil je de beklimming naar de Ijen vulkaan liever zelf willen regelen, dan kun je hier alle accommodaties bij Ijen vergelijken.

Kawah Ijen Vulkaan Java
Vulkaan Java
Kawah Ijen Vulkaan Java

Doen op Java: Beklim de Bromo vulkaan en de Ijen vulkaan

We werden de afgelopen twee dagen constant verrast met nieuwe indrukken. En ondanks het schrijnende leven van de mijnwerkers en de vele toeristen die hier komen, kan ik deze tweedaagse tour iedereen aanraden. Ik dacht dat ik me van tevoren redelijk goed had ingelezen, maar deze bijzondere omgeving had ik niet totaal verwacht! De natuur is hier zo bijzonder, dat wil je gewoon een keer gezien hebben!

De tour die wij hebben gedaan was perfect. Wij hebben op deze manier effectief van de geringe tijd die we hadden gebruik gemaakt. Natuurlijk is het pittig om 2 nachten nauwelijks te slapen, maar zodra je aan het lopen bent en je de prachtige natuur ziet ben je dat al snel weer vergeten. Het is vanwege de intensiviteit wel aan te raden na deze dagen het iets rustiger aan te doen. Wij zijn afgezet bij de haven om door te gaan naar Bali. Je zit dan nog een uur op de boot waarin je lekker op het dek in het zonnetje kan liggen. Wij hebben hierna nog een paar relaxte dagen op Bali gehad, een ideale combinatie dus!

Boot Java naar Bali

Hopelijk heb ik je overtuigd niet langer te twijfelen over het beklimmen van de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan op Java. Wat een te gekke ervaring!

Mount Bromo en Kawah Ijen op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je de exacte locatie van beide vulkanen op Java in Indonesië terug.

Eén bericht over “Java: Boek een tour naar de Bromo vulkaan en de Kawah Ijen vulkaan”

  1. Avatar van Lisa
    Lisa
    14 april 2022

    Hi Lotte, Leuk artikel!! Misschien de link naar Bromo Eco Tourism veranderen... Ik klikte erop en dat is niet de tour die je bedoelt denk ik haha. Ook de link naar het IJen View Hotel doet het niet goed. En ik ben benieuwd waar je de boot kan boeken naar Bali. Ik heb nu alleen gekeken naar vluchten die er ook een uur over doen. De boot klinkt dan toch relaxter :).