Tips om goedkoper of gratis te overnachten

Tips om goedkoper of gratis te overnachten

Geüpdatet op

Wie meerdere reizen heeft gemaakt, weet dat overnachtingen vaak een grote hap nemen uit je totale reisbudget. Hoewel een accommodatie soms slechts maar een paar euro hoeft te kosten, zijn er mogelijkheden die nog goedkoper zijn. Of soms zelfs gratis. Via onderstaande websites wordt het nog makkelijker om te besparen op je overnachtingen en dus wat langer te kunnen blijven reizen. En ja, zelfs gratis overnachten is een optie!

Struin jij voordat je op reis gaat als een gek websitesstaydu als Booking.com af en kun je maar geen betaalbare accommodatie vinden? Dan hebben wij de oplossing voor je. Vaak kun je namelijk zelfs gratis slapen. Gratis slapen bij de lokale bevolking in huis. Niet alleen bespaar je op deze manier een aantal euro’s, je leert ook nog eens de lokale bevolking kennen en ervaart een bestemming op een andere manier. Hierbij slaap je dus niet in een hotel, maar bij mensen thuis. Dit vergt soms wat aanpassingsvermogen, maar levert je nadertijd zeker mooie reisverhalen op.

Gratis overnachten via Couchsurfing

De ervaren reizigers zullen er al vaker van hebben gehoord, maar misschien zelfs te hebben uitgeprobeerd. Couchsurfing. Couchsurfing is precies wat de term aangeeft. Slapen bij iemand op de bank. Couchsurfing is een online community waar je je gratis in kunt schrijven. Op deze websites bieden mensen een bank (of met een beetje mazzel een bed) aan bij hen in huis. Hiervoor hoef je niet te betalen, maar de host verwacht er vaak wel wat voor terug. Zo is het netjes om alles schoon achter te laten, de afwas te doen of om een lekkere maaltijd te bereiden voor de host. Hoewel dit allemaal niet verplicht is, moet je in gedachten houden dat iemand zijn huis voor jou opent. En dat helemaal gratis.

Bij couchsurfing kun je zelf een profiel aanmaken en indien je daar ruimte voor hebt, zelf ook mensen hosten bij jou thuis. Zo wordt niet alleen jij als reiziger geholpen, maar help je ook andere reizigers. Én kom je in contact met mensen van over de hele wereld.

couchsurfing

Is Couchsurfing veilig?

Helemaal 100% zeker weet je het natuurlijk niet, maar in principe kun je er vanuit gaan dat gebruik maken van Couchsurfing veilig is. De community werkt met recensies wat betekent dat je via de recensies kunt zien of iets te vertrouwen is of niet. Vertrouw je het niet helemaal, kies dan zeker voor een andere host. Daarnaast kun je voor je reis naar een bestemming contact hebben met de host via de mail en alvast kennis maken.

Andere opties voor het regelen van gratis overnachtingen

Hoewel Couchsurfing de meest bekende community is met miljoenen leden zijn er nog een aantal soortgelijke communities, waaronder; Globalfreeloaders (voornamelijk bekend in Australië).

Gratis overnachten via Nightswapping

Nightswapping is een Frans concept waarbij je overnachtingen kunt boeken tegen betalen of overnachtingen kunt ruilen. Wanneer jij iemand bij jou thuis laat logeren, ontvang jij hier punten voor. Deze punten kun je later inleveren voor overnachtingen bij anderen. Op deze manier “ruil” je dus in principe overnachtingen. Hoewel de titel is “gratis overnachten via Nightswapping” dien je helaas wel reserveringskosten van €9,90 te betalen. Nightswapping is niet alleen een mooie manier om gratis te overnachten, maar je ontmoet ook nog eens super veel mensen. Wanneer je zelf geen mogelijkheid hebt om mensen te ontvangen, kun je ook betalen voor je overnachtingen bij een ander. Vaak liggen de kosten hiervoor lager dan bij het boeken van een hotel.

gratis overnachten met nightswapping
Ons appartement in Barcelona via Nightswapping

Werken voor kost en inwoning

Wanneer je voor langere tijd gaat reizen en geld wilt besparen op overnachtingen kan werken voor kost en inwoning een goede optie zijn. Wereldwijd zijn er meerdere bedrijven die zich hiervoor aanbieden. Het systeem werkt heel simpel; Jij doet ergens klusjes en/of werkt een aantal uren per week en in ruil hiervoor kun jij gratis overnachten bij de werkgever. Momenteel zijn er een aantal websites die zich hiervoor inzetten en waar jij je gemakkelijk kunt inschrijven.

Wwoof – Werken op een boerderij

Wwoof (World Wide Opportunities on Organic Farms) is een online netwerk waarop wereldwijd organische boerderijen staan ingeschreven die gratis accommodaties aanbieden in ruil voor klusjes of een paar uurtjes werken per dag. Overnachten op deze manier wordt ook wel “Wwoofing” genoemd. Helaas moet je je voor ieder land waarop je kunt gaan Wwoofen apart inschrijven en dit geld. Hoeveel het precies kost hangt af van de bestemming, maar zal liggen tussen de 0 en 52 euro.

Wwoofing. Weken voor kost en inwoning

Workaway

Workaway is in principe hetzelfde idee als Wwoof, maar biedt niet alleen gratis overnachtingen aan op boerderijen, maar ook in bijvoorbeeld hostels of andere bedrijven. Het systeem blijft wel hetzelfde. Je doet klusjes of je werkt een aantal uren per dag in ruil van gratis accommodatie en eventueel eten en drinken. Een andere optie hiervoor is Helpx. Bij deze twee opties heb je iets minder hosts, maar hoef je geen fee te betalen om in contact te komen. Met deze drie opties kom je vaak ook nog eens op plekken waar je normaal gesproken niet snel zult komen.

Housesitting – oppassen op iemand zijn huis

Een optie voor het verkrijgen van gratis overnachtingen is Housesitting. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er wel eens van had gehoord, maar pas sinds we in Australië zijn merk ik dat het echt groot is. Hier worden regelmatig housesitters gevraagd en aangeboden. Zelf hebben wij een aantal keren op een huis – inclusief twee katten – gepast in Kalgoorlie, West-Australië. En ik kan zeggen dat dit een uitstekende optie is om geld te besparen op je overnachtingen.

Voor het vinden van een adres waar je op kunt passen zijn meerdere websites te vinden. Het vervelende is dat je voor iedere website moet betalen om je in te kunnen schrijven. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zich aanbieden als housesitter. Een optie is daarom ook altijd om een oproepje te plaatsen in één van de vele Facebook-groepen en om voornamelijk mensen die je tegenkomt in te lichten dat je beschikbaar bent.

Websites waar je je in kunt schrijven als housesitter zijn bijvoorbeeld Housecarers, Caretaker en Housesitters.

Kamperen

Hoewel dit zeker niet overal even goed mogelijk is, is kamperen uiteraard een prima mogelijkheid om te besparen op je overnachtingen. Met name landen als Canada, Australië en Nieuw Zeeland zijn uitermate geschikt om te kamperen en vaak is dit zelfs gratis mogelijk. Wil je weten waar je gratis kunt kamperen? Download dan de app WikiCamps voor je smartphone.

kamperen in australië wikicamps
In Australië kampeer je hier – met dit uitzicht – voor 10 dollar per persoon per nacht

Goedkoop in iemand zijn huis slapen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er heel veel mogelijkheden om gratis of voor een aantal huren werk te slapen bij de lokale bevolking. Vind je deze opties allemaal maar niets en wil je liever een plekje voor jezelf zonder dat je daar wat voor hoeft te doen? Dan is Airbnb een goede optie. Airbnb is een website waar verhuurders hun woning/appartement te huur aan kunnen bieden. Hiervoor dien je wel te betalen, maar vaak is het overnachten via Airbnb goedkoper dan het boeken van een hotelkamer.

Airbnb in Skopje, Macedonië bij onze fantastische host, Goche

Heb jij al eens van één van deze opties gebruik gemaakt om gratis overnachtingen te vinden? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen!

6 berichten over “Tips om goedkoper of gratis te overnachten”

  1. Avatar van Eva
    Eva
    26 april 2017

    Grappige tips, veel nieuwe ook die ik nog niet kende! Wij zijn zelf ook al een poosje aan het kijken naar houseswapping voor ons huisje hier in Berlijn, het lijkt me zo te gek als je mensen in andere steden hebt waar je af en toe mee kan ruilen. Mocht je daar nog toffe tips voor hebben? ;)

    1. Avatar van Judith
      Judith
      10 januari 2018

      Nou Eva, ik wil best mijn appartement in Helmond eens ruilen met jouw huis in Berlijn :)

  2. Avatar van Niels
    Niels
    27 juli 2017

    Tot nu toe alleen airbnb uitgeprobeerd, een aantal keer eigenlijk en het blijkt een hele fijne manier te zijn om ergens te overnachten. Meestal gaan we dan voor een niet gedeelde woning met keuken. Het werkt voor ons :)

  3. Avatar van Judith
    Judith
    10 januari 2018

    Ik heb meerdere malen aan couchsurfing gedaan en ik vind het een mooie manier van reizen. Niet alleen omdat het gratis is maar vooral omdat je nieuwe mensen leert kennen die je weer de fijnste plekjes van hun stad laten zien. Ook heb ik een paar keer gehost. Daarmee haal je de wereld een beetje naar je toe. Helaas woon ik nu te klein om te hosten. Ook Airbnb heb ik wel eens gebruikt. Soms een privéwoning maar ook bij mensen thuis. Ook daarmee alleen maar positieve ervaringen.

    1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
      Kirsten | Travelaar.nl
      15 januari 2018

      Dat hosten lijkt mij ook tof om eens te doen. Zodra we weer een huisje hebben gaan we daar zeker naar kijken.

  4. Avatar van Lenie F.
    Lenie F.
    16 augustus 2022

    Ik zou graag willen weten of er overnachtingsmogelijkheden bestaan (en zo ja, waar ik die kan vinden) waar je als gast zelf het tarief bepaald .