Backup maken van je reisfoto’s : Zo raak je geen foto’s kwijt

Wanneer je een langere reis gaat maken, of misschien zelfs een wereldreis gaat maken, zul je op een gegeven moment duizenden foto’s hebben gemaakt. En hoewel het misschien niet allemaal de mooiste, idyllische plaatjes zijn, zijn het allemaal beelden die je herinneren aan een te gekke tijd. Beelden die je niet kwijt wilt raken. Hoe kun je het beste een backup maken van je reisfoto’s? En hoe zorg je ervoor dat je reisfoto’s veilig zijn tijdens je reis? Want ook tijdens het reizen kan er wel eens iets mis gaan. Zo kan je camera gestolen worden, kan je laptop of camera er zomaar mee ophouden of kun je iets kwijt raken. En hoewel je herinneringen altijd blijven bestaan, een tastbare herinnering is altijd fijn. Met deze tips houd je je foto’s veilig tijdens het reizen!

Hoewel we tijdens het reizen er allemaal op letten dat onze portemonnee, ons paspoort en onze telefoon niet gestolen worden, vergeten we snel het belangrijkste: Onze reisfoto’s. Want spullen kun je weer kopen, gemaakte foto’s niet. Wij maken daarom regelmatig een backup van onze reisfoto’s en doen dit op meerdere manieren. Misschien klinkt het een beetje “para”, maar wat zul je balen als opeens als je reisfoto’s weg zijn. En daarnaast behandelen we onze camera alsof het ons kind is. Zo voorzichtig als maar kan 😉

Alle reisfoto’s overzetten op een externe harde schijf

Toen wij nog maar een paar weken aan het reizen waren merkten wij al dat we niet genoeg gingen hebben aan de harde schijf van 250 gigabyte die we mee hadden genomen. We maakten zoveel foto’s, want alles moest worden vastgelegd. Niet alleen voor Travelaar, maar ook voor het nageslacht ;). Al snel gingen we op zoek naar een grotere harde schijf en uiteindelijk vonden we er online ‘één die we direct bestelden. Deze namen Erick zijn ouders mee naar Thailand toen zij ons op kwamen zoeken in de zomer van 2016. Nu zetten we eens in de zoveel tijd alle nieuwe foto’s op deze harde schijf en zorgen we altijd dat deze harde schijf veilig is. Als we een nachtdienst moeten draaien laten we de harde schijf bijvoorbeeld niet thuis liggen, maar gaat ‘ie standaard mee.

Op dit moment hebben wij een harde schijf met een ruimte van 2 Terabyte. Dit klinkt als heel veel, maar aangezien wij onze foto’s in RAW schieten, zijn we bang dat we het hier niet nog heel lang mee gaan redden. Omdat stootvaste harde schijven nogal prijzig zijn, hebben we een bescherm case gekocht. Een stuk goedkoper en net zo effectief.

Backup maken van je reisfoto's tips. Een compacte, maar ruime hardeschijf

Toshiba 2TB hardeschijf, blauw
Hardeschijf case

Een tweede externe harde schijf voor de zekerheid

Daarnaast hebben we alle foto’s die we tot en met november 2016 hebben gemaakt op een tweede harde schijf gezet die veilig in Nederland ligt. Natuurlijk is november alweer een tijd geleden en hebben we na die tijd alweer honderden foto’s gemaakt, maar een groot gedeelte van de foto’s ligt dus veilig in Nederland.

Een backup maken in een cloud

Een tweede optie die wij gebruiken – als het internet het toelaat – is het opslaan van onze reisfoto’s in een cloud-opslag. Dit is een online-opslag en kan dus niet gestolen worden op kwijtraken. Dit klinkt allemaal ideaal, maar helaas is hiervoor een goede internetverbinding nodig en dat ontbreekt nogal eens tijdens het reizen. Een backup maken in een cloud-opslag is dus zeker een goede optie, maar zorg ervoor dat dit niet de enige backup is die je maakt. Aangezien het maken van een backup van je reisfoto’s naar je cloud zoveel tijd en geduld kost, zorgen wij er sowieso altijd voor dat we de RAW foto’s hier niet opzetten. Enkel onze JPEG foto’s worden hierop opgeslagen. Google Drive heeft standaard 15gb die je gratis kan gebruiken. Deze gebruikten we ook tijdens onze eerste reis. Nu hebben we 1000gb online opslagruimte bij Stack, een cadeautje van onze webhost.

Backpups van je reisfoto’s op USB sticks

Naast dat we een harde schijf bij ons hebben hebben we nog een drietal – op dit moment – usb-sticks waar al onze reisfoto’s op staan. Wel staan hier enkel JPEG foto’s op en niet de RAW foto’s. Uiteraard is het belangrijk om alle backups in verschillende tassen te bewaren. Zo gaat de harde schijf altijd in één tas en de usb-sticks in één van de backpacks. Mocht er iets gestolen worden of kwijtraken, dan hopen we maar dat de andere tas er nog is.

Zonder een laptop – Backup maken met een draadloze kaartlezer

Reis jij zonder een laptop, maar wil je toch je reisfoto’s op een veilige manier back-uppen? Dan is een draadloze kaartlezer een goede optie. Met een draadloze kaartlezer kun je je foto’s vanaf het kaartje van je camera overzetten naar je externe harde schijf. Zonder dat je een laptop of tablet hoeft te gebruiken. Het werkt door middel van een signaal dat je kunt vergelijken met Bluetooth.

Draadloze kaartlezer

Geheugenkaartjes

Voor wie een hele lange reis gaat maken en/of veel reisfoto’s maakt is dit waarschijnlijk niet de handigste optie. Tenzij je tientallen kaartjes mee wilt nemen. Toch is het altijd handig om een aantal extra geheugenkaartjes voor je camera bij je te hebben. Zolang je reisfoto’s nog niet veilig op je harde schijf staan, kun je de kaartjes gebruiken als backup en een nieuw kaartje gebruiken voor het schieten van nieuwe foto’s zodra een kaartje vol is. Deze kaartjes zijn klein en kunnen breken, maar gelukkig zijn er daarvoor speciale sd-kaart houders die je geheugenkaartjes beschermen.

Backup maken van je reisfoto's tips. SD kaarten

16gb SD kaart
SD kaart case

Op welke manier zorg jij ervoor dat je reisfoto’s veilig zijn tijdens je reis? Hoe maak jij een backup?

Backup maken van foto's tips