Lake Mburo National Park zebra's

Lake Mburo National park: Safari in Oeganda

Geüpdatet op

Er zijn genoeg nationale parken in Oeganda waar je een te gekke safari kunt doen. Een van deze parken is Lake Mburo National Park. Lake Mburo is het kleinste nationale park van Oeganda. De big five spot je er niet, maar er is iets anders wat het park zo bijzonder maakt. In dit artikel lees je alles over verschillende safari’s in Lake Mburo National Park in Oeganda.

Lake Mburo National Park

Lake Mburo National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda, op ongeveer een half uurtje rijden van Mbarara. De omgeving is prachtig groen en heuvelachtig. In het park zelf rij je de ene keer door het bos en de andere keer door de uitgestrekte savanne. Uiteraard komen bijna alle wegen uit bij het meer, Lake Mburo. Waar je een prachtig uitzicht hebt op de bergen.

In het natuurgebied spot je niet de Big Five, maar wel heel veel andere dieren. Overal waar je kijkt lopen zebra’s, impala’s, buffels en wrattenzwijntjes (pumba’s) rond. Daarnaast vind je er ook de bijzondere Rothschild giraffe. Doordat het park zo klein is, spot je bijna continue wel wat dieren om je heen. Met veel geluk spot je, net als ik, ook de luipaard. Rij ook zeker even naar het meer, want daar spot je gegarandeerd nijlpaarden. Soms zelfs van een paar meter afstand.

Lake Mburo National  Park

Mountainbike safari

Wat Lake Mburo National Park zo bijzonder maakt, is dat je hier een mountainbike safari kunt doen. En dat kan nergens anders in het land. Op een fiets race je samen met een gids over de zandpaden heen. Opeens sta je midden tussen de zebra’s en giraffen, die je nieuwsgierig aanstaren. Echt een te gekke ervaring. De gids weet precies wat je moet doen wanneer je een nijlpaard of luipaard tegen komt. Dus geen zorgen, het is veilig!

Lake Mburo National Park zebra's
Lake Mburo National Park
Lake Mburo National Park

Nacht safari in Lake Mburo National Park

Ben je een echte fan van de luipaard en/of hyena? Dan moet je op nacht- gamedrive gaan. Het zijn namelijk nachtdieren, dus dit is het moment om ze te spotten. Een night drive mag alleen met een gids en is dus na sluitingstijd van het park (vanaf 19:00 uur). Hierdoor zul je maar weinig andere toeristen tegen komen. Gewapend met een groot licht hobbel je over de zandwegen heen. Kijk ook goed in de bomen, want dit is de plek waar je de grootste kans maakt om een luipaard te spotten. Geef bij de gids aan welke dieren je het liefst ziet, dan weet hij of zij vaak precies waar je de meeste kans hebt.

Gamedrives

Overdag mag je zelf Lake Mburo National Park in rijden. Je kunt dus zo lang op safari als je wil. Er zijn verschillende routes te vinden. Het is handig om van tevoren even een offline kaart te downloaden van het park. Zoals bijvoorbeeld op Maps Me of Google Maps. Uiteraard kun je “veilig” op de hoofdwegen blijven. Maar het off road gaan is het leukste! Houd er wel rekening mee dat dit alleen kan in het droge seizoen. Bij veel regen kun je off road nog wel eens vast komen te staan.

Mocht je het leuk vinden dan kun je bij de ingang van het park voor 20 dollar een gids inhuren. Deze gaat dan zo’n drie uur met je mee op pad. Zeker leuk om een keer te doen. De gidsen kunnen je alles vertellen over de dieren die je ziet. Ook weten ze het beste waar je de dieren kunt spotten.

Lake Mburo National Park
Safari in Oeganda
Lake Mburo

Bootsafari

Lake Mburo is perfect voor een boot safari. De omgeving is magisch mooi en je spot er dus gegarandeerd veel nijlpaarden. Het leukste is om net voor zonsondergang het water op te gaan. Met zonsondergang is niet alleen de omgeving op zijn mooist, ook is het de tijd dat de dieren actief worden. Kans dat je langs de oevers nog wat dorstige giraffen tegen komt.

Lake Mburo Oeganda

Te gekke accommodaties

Enthousiast geworden en wil je overnachten in Laka Mburo National Park? Hieronder vind je mijn favoriete accommodaties in het park.

Hyena Hill lodge

Mijn absoluut favoriete accommodatie in Lake Mburo National Park is Hyena Hill lodge. Deze Lodge ligt boven op een heuvel met uitzicht over de savanne en Lake Mburo. De houten hutjes zijn simpel, maar te gek! Zittend op het balkon, uitkijkend over de savanne kan je geluk niet op. Wat een te gekke plek. Wanneer de zon in de avond achter de horizon verdwijnt komt de Melkweg langzaam tevoorschijn. Neem een fles wijn mee en geniet van de intense rust. De lodge ligt net buiten het park, waardoor je niet perse park entree hoeft te betalen als je een dagje geen safari wil doen.

Hyena Hill Lodge
Hyena Hill Lodge

Leopard rest camp

Aan de andere kant van het park, ook net buiten de gate vind je Leopard rest camp. Hier kun je terecht als je in een safari tent wil slapen. Het leuke is dat er buiten “badkamers” zijn. Waardoor je onder de sterrenhemel kunt douchen. Wildlife blijft wild, en blijft dus niet altijd netjes binnen het park. In de omgeving van Leopard rest camp kun je genoeg zebra’s en ander klein wild spotten. Het kamp biedt verschillende activiteiten aan, zoals paardrijden en mountainbiken in het park.

Accommodaties in Oeganda

UWA banda

Wanneer je binnen het park wil slapen, kun je bij de UWA campsite terecht. Je kunt zelf je tentje opzetten bij de campsite, slapen in een banda ( huisje) of safari tent. In de avond lopen de nijlpaarden om je tentje heen, dus zeker te gek. Ook een van de goedkopere opties, al moet je dus wel altijd park fee betalen. Het voordeel is dat je al lekker vroeg in de ochtend op game drive kunt, omdat je dus niet hoeft te wachten tot de slagbomen open gaan. Ook in de avond hoef je je minder te haasten.

Je leest het al, er is genoeg te doen in Lake Mburo National Park. Omdat het park niet heel groot is zou ik er maximaal twee volle dagen zijn. Veel toeristen slaan dit park over waardoor je je bijna alleen op de wereld voelt. Wanneer je opzoek bent naar een park waar je niet in de rij hoeft te staan om wild life te bewonderen, is Lake Mburo jouw park!