Hoe duur is Oeganda

Hoe duur is Oeganda: Budget

Geüpdatet op

Het blijk maar weer dat je geen een Afrikaans land kunt vergelijken. Waar je in Zuid-Afrika voor een klein bedrag in een villa slaapt, slaap je in Oeganda in een basic hutje. Het eten daarintegen is dan weer een stuk goedkoper in The pearl of Africa. In deze blog zet ik alle kosten voor je op een rijtje en geef ik een antwoord op de vraag ‘Hoe duur is Oeganda?’

Kosten voor vervoer in Oeganda

Reizen met het openbaar vervoer in Oeganda

Het openbaar vervoer in Oeganda is nog niet ingesteld op toeristen. Maar gelukkig zijn er wel bussen die je kunt nemen tussen verschillende grotere steden. Ook rijden door het hele land Matatu’s (mini busjes) waar je gezellig opgepropt naar de Afrikaanse beats kunt luisteren. Niet echt comfortabel, maar wel een ervaring! Voor het reizen met het openbaar vervoer betaal je dan ook weinig. Voor langere afstanden vanaf 4 uur ongeveer 5 tot 8 USD.

Ontdek Oeganda per Boda Boda

Overal in Oeganda vind je motorbikes ( Boda Boda’s ). Deze kunnen vooral in de steden, het drukke verkeer door scheuren, waardoor je snel op je bestemming bent. Het kan soms best spannend zijn, maar zeker de snelste manier om je te verplaatsen. Voor langere afstanden betaal je maximaal 10.000 per persoon. Je kunt ook de Safe Boda app installeren op je telefoon. Dan kun je voor een prikkie achterop springen en krijg je ook een helm, met haarnetje aangeboden.

Hier lees je alles over een Boda Boda tour in Kampala.

Uber in Oeganda

Daarnaast is Uber ook actief in Oeganda en kun je dus gemakkelijk een taxi bestellen. Dit is in de avonden zeer aan te raden. De kosten vallen ook reuze mee. Meestal betaal je niet meer dan 20.000 voor je ritje in de stad. Dus ben je met meerdere mensen, kan dit vaak de goedkopere optie zijn. BOLT is helemaal goedkoop, maar minder betrouwbaar dan Uber.

Hoe duur is Oeganda: Auto huren in Oeganda

Een auto huren in Oeganda is veruit de makkelijkste optie en leukst. Het hangt er maar net vanaf waar en welke auto je huurt hoe duur het wordt. De meeste auto’s zijn automatisch, dus het is voor iedereen goed te doen.

Hoe duur is een huurauto in oeganda

De kosten voor een safari in Oeganda

Voor een Safari Van met pop up roof betaal je ongeveer 100 USD per dag. Voor een Prado jeep rond de 80 dollar en de Rav4 is veruit het goedkoopste met 50 USD per dag. Mocht je het toch wat spannend vinden om zelf te rijden, dan kun je altijd een driver inhuren vanaf 30 USD per dag. Het voordeel is dat deze precies de leuke plekjes weet te vinden onderweg. En als je stil komt te staan, hij vaak ook de auto kan maken. Wanneer je met meerdere mensen bent, valt het dus best wel mee hoe duur het is.

Wil je op safari in Oeganda? Lees hier over Lake Mburo National Park waar je met gemak de Big Five kunt spotten.

Kosten safari Oeganda
Hoe duur is Oeganda

Hoe duur is Eten & drinken in Oeganda

Zoals bijna overal is het lokaal eten en drinken goedkoop. Nu kan ik niet perse de Oegandese keuken aanraden. Het is redelijk smaakloos 😉 Maar een rolex ( ei in chapati), het nationale eten in Oeganda, is een prima lunch! Deze kun je overal langs de weg kopen e kost rond de 0,50 cent. Voor “westers” eten betaal je rond de 5,- tot 10,- USD per maaltijd. Het lokale eten mag dan wel minder lekker zijn, westers koken kunnen ze wel. Voor een biertje betaal je 1,50 USD en een frisdrankje ongeveer 1 USD. Je kunt de reis naar Oeganda dus zo duur of goedkoop maken als je wil.

Hoe duur is eten en drinken in Oeganda

Kosten voor overnachten in Oeganda

Zoals al eerder gezegd, je betaalt voor je verblijf aanzienlijk meer in Oeganda. Waar je in andere landen voor 70 USD in prima hotels verblijft, is dat in Oeganda net iets anders. Het is of goedkoper en écht basic, of luxe. Er zit vrij weinig tussenin. Wat niet weg neemt dat je in Oeganda op heel bijzondere plekken kunt slapen voor ongeveer 35 tot 70 USD per nacht. De safari tenten met gewone bedden zijn altijd een feestje. Soms zelfs in een Nationaal park waar in de avond de nijlpaarden langs je tent lopen. Voor de luxere en prachtige accommodaties betaal je vaak rond de 150 tot 300 USD per persoon per nacht. Dat hakt er natuurlijk aardig in. Er zitten dan wel vaak 3 maaltijden bij de prijs inbegrepen.

Kosten accommodaties Oeganda

Aanraders voor accommodaties in Oeganda

Mijn favoriete budget accommodaties? Hyena Hill Lodge in Lake Mburo National park is een dikke aanrader. Of slaap in een mooie safari tent bij Leopard’s rest camp, waar je buiten kunt douchen. Helemaal bijzonder is Ayapapa in de Crater Lakes. Hier slaap je in een houten hutje, maar wel pal aan een krater meer waar je zo in kunt springen. Zoals gezegd, basic maar wel op prachtige plekken. De laatstgenoemde kun je boeken via Airbnb. Nog geen Airbnb account? Meld je dan aan via deze Airbnb link en ontvang een mooie korting op je eerste boeking!

Prijzen voor activiteiten

Oeganda is niet het grootste land, maar wel een land waar je heel veel kunt ondernemen. De variatie in natuur maakt dat er overal wel weer wat anders te beleven valt. Van Gorilla’s spotten tot het bedwingen van de Nijl. Hieronder heb ik een opsomming gemaakt van de kosten voor de meest populaire activiteiten in Oeganda.

  • Gorilla trekking: Dit is voor de meeste mensen DE reden om naar Oeganda af te reizen. Het is dan ook heel bijzonder om deze dieren te zien, aangezien ze bijna uitgestorven zijn. En omdat er zo weinig zijn, kunnen ze natuurlijk de prijs lekker omhoog doen. Je betaalt vanaf juli 2020 maar liefst 700 USD per persoon voor een permit. Tot juli 2020 is het nog 600 USD. Je krijgt dan wel een gids mee. Bij de ingang van het park kun je nog iemand inhuren om je spullen te dragen voor 15 USD. Handig, aangezien de paden erg stijl en glad kunnen zijn.
  • Chimpansee trekking: Nog een heel toffe activiteit in Oeganda is een chimpansee trekking. De officiële trekking is in Kalinzu forest. Hier betaal je 150 USD per persoon voor een permit. Ook niet mis dus. Het fijne is dat je tegenwoordig ook op andere plekken trekkingen kunt doen. Zo betaal je in Kibale Forest 40 USD per persoon en ook tijdens de Gyambura Gorge hike kun je ze spotten. Deze kost ook 40 USD per persoon. Bij de laatste heb je we een stuk minder kans om ze te zien, maar de hike is waanzinnig mooi.
  • Raften op de Witte Nijl: Nog zo’n bijzondere activiteit die alleen in Oeganda kan, raften op de Nijl. Deze activiteit is alleen voor de dare devils weggelegd en kost rond de 140 USD per persoon. Je bent dan zo’n 4-5 uur op het water en de lunch zit inbegrepen.
  • Een koffie tour & Hike naar de Sipi Falls: Deze gecombineerde trip duurt in totaal zo’n 7 tot 8 uur en kost 17 USD. Eén van de goedkopere activiteiten in Oeganda. Super leuk om samen met een gids op pad te gaan en de echte Oegandese koffie te proeven.
  • Safari in Oeganda: Uiteraard kun je een safari niet overslaan in Afrika. Ook in Oeganda kun je dit op verschillende plekken doen. Om het makkelijk te maken, elk park heeft dezelfde entree fee. Je betaalt per persoon 40 USD per 24 uur park toegang. Ook betaal je 10 USD voor de auto. Wil je nog een ranger mee? Dan kan dat voor 10 USD. Deze gaat dan zo’n 3 uur met je mee. Verder mag je overdag ook zelf de parken in, dus je kunt de 15 USD ook in je eigen zak laten. Binnen de Nationale Parken zijn naast de Gamedrives ook voldoende andere dingen te doen. Zo kun je in Lake Mburo National park een mountainbike safari doen voor 30 USD. Of wat dacht je van een boottripje op de delta in Murchison Falls National Park? Deze kost ook 30 USD per persoon.
Hoe duur is Oeganda

Conclusie: Hoe duur is Oeganda?

Als antwoord op de vraag ‘hoe duur is Oeganda’ beginnen we zoals altijd met zeggen dat je een reis naar Oeganda zo duur of goedkoop kunt maken als je zelf wil. De permits voor de Gorilla trekking en de Chimpansee trekking maken een reis in Oeganda duur. Maar ga je met het openbaar vervoer en slaap je lekker in een safari tent dan kun je met een budget van 2000 euro voor een week of twee een te gekke reis maken. Zijn er nog andere dingen waar je graag de prijs van wil weten? Laat het dan even weten in een reactie.

Meer Oeganda? Hier vind je al onze artikelen over Oeganda