voorbereiden van een roadtrip

Tips voor het voorbereiden van een roadtrip

Gepubliceerd op: 22-12-2015

Bij het voorbereiden van een roadtrip komt meer kijken dan in de auto stappen en gaan. Hoewel het reizen met de trein echt wel één van mijn favoriete manieren van reizen is, kun je mij ook wakker maken voor een roadtrip. De ultieme vrijheid en geweldige landschappen die aan je voorbij glijden. Ben jij van plan om een roadtrip te maken? Lees dan deze tips voor het voorbereiden van een roadtrip en geniet!

Onze roadtrips

Een roadtrip kan voor iedereen iets anders zijn. Je kunt ervoor kiezen om met je eigen auto op pad te gaan en vanaf thuis te vertrekken naar een eindpunt waarbij je onderweg verschillende stops maakt. Ook kun je ervoor kiezen om naar een bestemming te vliegen en vanaf daar een auto te huren waarmee je een roadtrip door de omgeving gaat maken. Wij maakten in 2012 een roadtrip door Europa en bezochten landen als Hongarije, Oostenrijk en Tsjechië. In 2015 vlogen we naar Skopje om vanaf daar de Balkan te verkennen met een huurauto.

Het voorbereiden van een roadtrip

Net als bij iedere reis die je gaat maken komt er bij het voorbereiden van een roadtrip een hoop voorpret kijken. Inlezen in de omgeving, bekijken welke route het handigst is om te nemen, uitzoeken waar de gaafste bezienswaardigheden zijn en bepalen waar je dus echt een stop moet maken. De één zal de hele roadtrip van te voren uit willen stippelen terwijl de ander het liever om zich heen laat komen, maar een beetje inlezen kan natuurlijk geen kwaad. Trek je reisgidsen uit de kast en haal bij de ANWB routekaarten waardoor je alvast een idee hebt van wat er gaan komen.

voorbereiden van een roadtrip

De auto roadtrip-proof maken

Autoverzekering afsluiten

Een roadtrip maken zonder auto is een beetje lastig. En tijdens je roadtrip wil je natuurlijk niet langs de kant stil komen te staan. Natuurlijk zul je überhaupt een goede verzekering moeten hebben, maar wanneer je een roadtrip wilt gaan maken is het van belang om een goede en betrouwbare autoverzekering af te sluiten. Denk hierbij niet alleen aan eventuele reparaties, maar ook aan vervangend vervoer mocht je auto er opeens mee ophouden. Je wilt niet in de middle of nowhere in de auto moeten overnachten toch!?

Huurauto

Ook wanneer je gaat voor een huurauto die je op de bestemming zelf regelt is het van belang om alle papieren en dus ook de autoverzekering goed te checken. Loop van te voren samen met de verhuurden van de auto een rondje om je tijdelijke bolide om eventuele beschadigingen vast te laten leggen. Mocht je ernstige beschadigingen zien waar je zelf niet voor op wilt draaien kan het handig zijn om het van te voren op foto vast te leggen. Dit doen wij ook altijd bij het huren van een scooter in bijvoorbeeld Thailand. Niets is vervelender dan om achteraf dagenlang te moeten discussiëren over eventuele bijkomende kosten.

Check, check, dubbelcheck

Met pech langs de weg komen staan wil niemand. Zorg er daarom voor dat je je auto voor vertrek goed checkt. Zijn de banden nog goed? Is het oliepijl op orde? En heb je voldoende brandstof om je volgende bestemming te kunnen bereiken? Dit geldt niet alleen voor je eigen auto, maar ook zeker wanneer je een auto huurt.

voorbereiden van een roadtrip europa

Autobagage

Houd er rekening dat je bij het voorbereiden van een roadtrip andere spullen mee moet nemen dan dat je meeneemt wanneer je gaat vliegen. Niet alleen je leukste vakantie-outfit en fijne wandelschoenen moeten een plekje krijgen in de auto, maar zorg er ook voor dat je alles hebt wat je nodig zou kunnen hebben bij eventuele pech. Handig om in de kofferbak te leggen zijn bijvoorbeeld een EHBO-kit, een zaklamp, een deken, een gevarendriehoek en veiligheidsvestjes. Deze laatste twee zijn in veel landen zelfs verplicht om in de auto te hebben, dus vergeet dit niet.

Tijdens de roadtrip

Eten en drinken

Het fijne aan het maken van een roadtrip is dat je alle vrijheid hebt en zelf kunt bepalen waar en wanneer je een stop wilt maken. Je kunt je eigen route bepalen en op plekken komen waar je met het openbaar vervoer niet zult komen. Houd er rekening mee dat je niet overal de mogelijkheid zult hebben om boodschappen te kunnen doen. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende drinken (water) bij je hebt voor onderweg en sla wat koekjes of makkelijke broodjes in. Het wil nog wel eens gebeuren dat wij “verdwalen” en er is niets vervelender dan met een rommelende maag in de auto zitten. Daar wordt de roadtrip niet gezelliger van kan ik je vertellen 😉

Vermaak voor onderweg

Ik kan er onwijs van genieten. De meest uiteenlopende landschappen die langs je trekken wanneer je bezig bent met je roadtrip. Urenlang kan ik naar buiten staren. Genietend van wat ik zie. Toch is het ook gezellig om te zorgen voor wat vermaak voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan een usb-stick vol met je favoriete muziek.

voorbereiden van een roadtrip

Zorg voor voldoende rustmomenten

Een roadtrip kan soms vermoeiend zijn. Je doet veel indrukken op en moet daarnaast ook nog eens zorgen dat je niet verdwaald. Zorg daarom voor voldoende rustmomenten. Niet alleen om de mooiste foto’s te maken, maar ook om even je benen te strekken. En om gewoon even de mooie omgeving in je op te nemen.

Last but nog least, geniet!

Dit is een gesponsord artikel. Wij schrijven echter altijd over onze eigen ervaringen en delen niets anders dan onze eigen, eerlijke mening.

Heb jij nog tips voor het voorbereiden van een roadtrip?Kirsten - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

4 reacties op “Tips voor het voorbereiden van een roadtrip”

  1. Heeeeerlijk, road trippen! Heb met mijn vriend al zoveel fijne plekjes gezien in Europa. Vorig jaar Italie en de Balkan gedaan, dit jaar Portugal. Heel erg fijne manier om een land te ontdekken!

  2. Yvonne schreef:

    Roadtrips zijn altijd mijn favoriet geweest. Lekker de vrijheid om te gaan en staan waar je zelf wil en idd met een lekker muziekje al die landschappen aan je voorbij zien trekken, heerlijk!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.