Roadtrip tips

Roadtrip tips: Zo bereid je je voor op je ultieme autovakantie

Geüpdatet op

Reizen met een (huur)auto is één van de tofste manieren om een nieuwe bestemming te ontdekken. De ultieme vrijheid en geweldige landschappen die aan je voorbij glijden. Bij het voorbereiden van een roadtrip komt meer kijken dan in de auto stappen en gaan. Ben jij van plan om een roadtrip te maken? Lees dan deze roadtrip tips voor een te gekke autovakantie.

1. Het voorbereiden van een roadtrip

Net als bij iedere reis die je gaat maken komt er bij het voorbereiden van een roadtrip een hoop voorpret kijken. Inlezen in de omgeving, bekijken welke route het handigst is om te nemen, uitzoeken waar de gaafste bezienswaardigheden zijn en bepalen waar je dus echt een stop moet maken. De één zal de hele roadtrip van te voren uit willen stippelen terwijl de ander het liever om zich heen laat komen, maar een beetje inlezen kan natuurlijk geen kwaad. Trek je reisgidsen uit de kast en haal bij de ANWB routekaarten waardoor je alvast een idee hebt van wat er gaan komen.

Waarom roadtrippen? Lees hier waarom roadtrippen de tofste manier van reizen is.

voorbereiden van een roadtrip

2. Zoek naar informatie over de mooiste roadtrips

Ook de voorpret voor een roadtrip is één groot feest. Doe vooraf onderzoek naar de mooiste plekken in het land waar jij gaat roadtrippen en zoek alvast de mooiste, onontdekte plekjes op. Een mooi boek om inspiratie mee op te doen is het boek On a Roadtrip. In dit boek vind je informatie over roadtrippen in onder andere Kroatië, Italië en Spanje met handige kaartjes en praktische tips.

Nieuwsgierig naar meer informatie over toffe bestemmingen voor een roadtrip? Wij schreven al over onze autoreizen in onder andere Iran, Mexico, Schotland, Cyprus, Slovenië en Nieuw-Zeeland.

3. Autoverzekering afsluiten voor jouw autovakantie

Een roadtrip maken zonder auto is een beetje lastig. En tijdens je roadtrip wil je natuurlijk niet langs de kant stil komen te staan. Natuurlijk zul je überhaupt een goede verzekering moeten hebben, maar wanneer je een roadtrip wilt gaan maken is het van belang om een goede en betrouwbare Allrisk autoverzekering af te sluiten. Denk hierbij niet alleen aan eventuele reparaties, maar ook aan vervangend vervoer mocht je auto er opeens mee ophouden. Je wilt niet in de middle of nowhere in de auto moeten overnachten toch!? Eén van de belangrijkste roadtrip tips is dat je altijd goed voorbereid op pad moet gaan en dus goed verzekerd.

#4. Milieusticker nodig?

Steeds meer Europese landen stellen zogenaamde milieuzones in waarvoor in sommige gevallen een milieusticker verplicht is. Met deze sticker kun je aantonen of jouw auto ‘groen’ genoeg is en of je een stad of een deel ervan mag betreden. De regels wat betreft milieuzones verschillen per land. Het is belangrijk om vooraf goed uit te zoeken of jij een milieusticker nodig zult hebben. Informatie over voor welke landen je een milieusticker nodig hebt lees je in ons artikel over milieustickers.

Blijkt dat jij een milieusticker nodig hebt, vraag deze dan op tijd aan. De aanvraag voor de milieusticker voor Frankrijk kan namelijk bijvoorbeeld een paar weken in beslag nemen.

Duitse milieusticker nodig?

5. Zoek vooraf uit of je een internationaal rijbewijs moet hebben

Een autoreis betekent dat je de ultieme vrijheid hebt om te gaan en staan waar jij wilt, maar het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden op jouw autovakantie. Voor sommige bestemmingen moet je bijvoorbeeld beschikken over een internationaal rijbewijs. Een internationaal rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB-winkel bij jou in de buurt. De prijs voor het internationale rijbewijs is verschillend per bestemming, maar varieert van een prijs tussen €18,95 en €24,95.

Roadtrip tips Mexico

6. Denk aan de nodige roadtrip benodigdheden

Niet alleen is het belangrijk om vooraf uit te zoeken of je over een internationaal rijbewijs moet beschikken, er zijn ook andere zaken die verplicht (kunnen) zijn om mee te nemen in de auto. Zo zijn de volgende roadtrip benodigdheden in veel landen verplicht; veiligheidsvestjes, een gevarendriehoek en een EHBO-kit. Zorg dat je beschikt over de juiste informatie voor jouw roadtrip bestemming.

Weten wat je mee moeten hebben tijdens een roadtrip door de Balkan? Met deze tips ga je onbezorgd roadtrippen door de Balkan.

7. Roadtrippen met een huurauto

Ook wanneer je gaat voor een huurauto die je op de bestemming zelf regelt is het van belang om alle papieren en dus ook de autoverzekering goed te checken. Loop van te voren samen met de verhuurden van de auto een rondje om je tijdelijke bolide om eventuele beschadigingen vast te laten leggen. Mocht je ernstige beschadigingen zien waar je zelf niet voor op wilt draaien kan het handig zijn om het van te voren op foto vast te leggen. Dit doen wij ook altijd bij het huren van een scooter in bijvoorbeeld Thailand. Niets is vervelender dan om achteraf dagenlang te moeten discussiëren over eventuele bijkomende kosten.

Wil je zeker weten dat je achteraf niet voor onvoorziene kosten komt te staan? Huur dan je auto via Sunny Cars. Hier ben je altijd volledig verzekerd en hoef je nooit een eigen risico te betalen. Wel zo prettig!

Roadtrip Iran

8. Check, check, dubbelcheck

Met pech langs de weg komen staan wil niemand. Zorg er daarom voor dat je je auto voor vertrek goed checkt. Zijn de banden nog goed? Is het oliepijl op orde? En heb je voldoende brandstof om je volgende bestemming te kunnen bereiken? Dit geldt niet alleen voor je eigen auto, maar ook zeker wanneer je een auto huurt.

Nieuwsgierig naar onze mooiste roadtrips ever? Hier lees je over de 7 mooiste roadtrips die wij maakten.

9. Neem eten en drinken mee voor onderweg

Het fijne aan een autovakantie is dat je alle vrijheid hebt en zelf kunt bepalen waar en wanneer je een stop wilt maken. Je kunt je eigen route bepalen en op plekken komen waar je met het openbaar vervoer niet zult komen. Houd er rekening mee dat je niet overal de mogelijkheid zult hebben om boodschappen te kunnen doen. Zorg er daarom altijd voor dat je voldoende drinken (water) bij je hebt voor onderweg. Eten voor een roadtrip dat handig is om mee te nemen zijn koekjes, fruit, broodjes en kleine snacks. Ga je ook kamperen tijdens je autovakantie, zorg dan dat je wat blikken eten mee hebt, zoals soep en groente.

10. Roadtrip tips: Zorg voor vermaak voor onderweg

Ik kan er onwijs van genieten. De meest uiteenlopende landschappen die langs je trekken wanneer je bezig bent met je roadtrip. Urenlang kan ik naar buiten staren. Genietend van wat ik zie. Toch is het ook gezellig om te zorgen voor wat vermaak voor onderweg. Denk bijvoorbeeld aan een usb-stick vol met je favoriete muziek of een leuk spelletje voor onderweg, zoals Black Stories.

11. Zorg voor voldoende rustmomenten

Een roadtrip kan soms vermoeiend zijn. Je doet veel indrukken op en moet daarnaast ook nog eens zorgen dat je niet verdwaald. Zorg daarom voor voldoende rustmomenten. Niet alleen om de mooiste foto’s te maken, maar ook om even je benen te strekken. En om gewoon even de mooie omgeving in je op te nemen.

Route door Schotland Rondreis

12. Navigatie op je telefoon

Vaak is het bij het huren van een auto mogelijk om navigatie te huren, het is echter ook heel goed om te navigeren met je telefoon. Zelf gebruiken wij hiervoor Google Maps, wat ook offline te gebruiken is, maar ook Maps.me is een goede oplossing. Zorg voor een goede telefoonhouder voor in de auto en je bent klaar om de mooiste plekken te ontdekken.

Gebruik je inderdaad je telefoon voor navigatie? Zorg dan dat je altijd een mogelijkheid hebt om je telefoon op te laden door bijvoorbeeld een powerbank mee te nemen.

13. Last but not least één van de belangrijkste roadtrip tips: Geniet!

4 berichten over “Roadtrip tips: Zo bereid je je voor op je ultieme autovakantie”

 1. Avatar van Stéphanie | Expeditie Aardbol
  Stéphanie | Expeditie Aardbol
  22 december 2015

  Heeeeerlijk, road trippen! Heb met mijn vriend al zoveel fijne plekjes gezien in Europa. Vorig jaar Italie en de Balkan gedaan, dit jaar Portugal. Heel erg fijne manier om een land te ontdekken!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 december 2015

   Jaaa, jullie roadtrips zijn ook elke keer heel fijn inderdaad! Roadtrip door Portugal (in combinatie met Spanje) staat nog op mijn wensenlijstje.

 2. Avatar van Yvonne
  Yvonne
  3 januari 2016

  Roadtrips zijn altijd mijn favoriet geweest. Lekker de vrijheid om te gaan en staan waar je zelf wil en idd met een lekker muziekje al die landschappen aan je voorbij zien trekken, heerlijk!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   4 januari 2016

   Same here! :) Heb je nog een leuke roadtrip op de planning voor dit jaar?