Kir bij de waterval op Lombok

De meest gehoorde vooroordelen over backpacken

Geüpdatet op

De meeste reizigers kennen het wel. Van die standaard vragen die gesteld worden op het moment dat je aangeeft je volgende reis te hebben geboekt. Of de vragen en opmerkingen die je krijgt wanneer je aangeeft op wereldreis te willen/zullen gaan. Maar ook wanneer je zelf niet van het reizen bent zullen veel van de onderstaande punten je bekend voorkomen. Want wees eens eerlijk, heb je zelf ook niet een aantal van deze vooroordelen over backpacken? Hieronder nemen we de door ons meest gehoorde vooroordelen over backpacken. Om maar even aan te gaan dat ook jij echt wel een te gekke reis kunt gaan maken. Ook al denk je nu van niet 😉

Reizen is hetzelfde als een lange vakantie

Eén van de veelgehoorde vooroordelen over backpacken is toch wel dat reizen een lange vakantie is. Think again. Misschien niet het meest positieve punt om mee te beginnen om mensen te laten in zien dat backpacken echt voor iedereen mogelijk is. Maar eerlijk is eerlijk. Een lange reis maken is niet hetzelfde als vakantie vieren. Wanneer je een vakantie boekt naar een heerlijk oord leg je vaak alles van te voren vast. Denk aan een fijn hotel, een eventuele huurauto en excursies en de vliegreis in combinatie met transfers.

Wanneer je voor een langere tijd reist en gaat backpacken zal veel van te voren juist niet zijn vastgelegd. Wat mij betreft dé mooiste manier van reizen. Het ultieme gevoel van vrijheid. Dat zeker. Maar het kan ook nogal eens voor ongemakkelijke stress momenten zorgen. Zo zul je regelmatig urenlang onderweg zijn om van A naar B te komen, moet je je bus-en treinkaartjes zelf ergens zien te scoren en moet je iedere avond weer op zoek naar een plek om lekker (en goedkoop) te kunnen eten. En wat dacht je van een slaapplek? Wanneer je reist en dus niet op één plek verblijft zul je om de zoveel dagen weer op zoek moeten naar een fijne slaapplek wat soms kan betekenen dat je hier urenlang mee bezig bent. Nogmaals; Het ultieme gevoel van vrijheid en avontuur, maar er komt meer bij kijken dan je denkt.

vooroordelen over backpacken - op de motor door vietnam

Backpackers slapen altijd in vieze slaapzalen

Er zijn van die “backpackers” die vinden en denken dat iedereen die een langere reist maak hoort te slapen in een shabby slaapzaal, want anders ben je geen echte backpacker. Serieus waar, deze mening hebben wij meerdere malen gehoord tijdens onze reizen. Een mening waar ik het absoluut niet mee eens ben en die ik voor eens en voor altijd de wereld uit hoop te helpen.

Uiteraard zijn hostels de plek om tijdens je reis andere reizigers te ontmoeten, maar voor een paar euro meer kun je heerlijk wakker worden in een uitstekende tweepersoonskamer. Wij reizen als stel en slapen daarom vrijwel altijd in een tweepersoonskamer met eigen badkamer en vaak een eigen balkon. Wanneer je met twee personen reist is het vaak zelfs niet eens goedkoper om in een slaapzaal te slapen. Think again dus!

 • Wel slapen in een hostel en bang dat je bedbugs tegen komt? Lees ons artikel over bedbugs.
vooroordelen over backpacken
Ook als backpacker kun je in fijne accommodaties verblijven

Backpacken is vies en onhygiënisch

Hoewel ik me goed voor kan stellen dat er op deze manier gedacht wordt, kun je het backpacken zo vies en onhygiënisch maken als dat je zelf wilt. Uiteraard zie je op tv de typische hippie backpackers met dreadlocks, harem broeken en afgetrapte slippers, maar je kiest er toch zelf voor hoe je erbij loopt? Ik ga geen namen noemen, maar voordat wij aan deze reis begonnen kregen wij serieus de volgende vraag: “Maar ga je dan echt wekenlang niet douchen?” Sorry!? Ook in Azië en andere delen van de wereld zijn er gewoon douches of in ieder geval genoeg manier om jezelf te wassen. Ook kun je vrijwel overal een busje deo en een tube tandpasta kopen. Hebben we dat vooroordeel ook weer uit de wereld geholpen dus.

Backpacken is voor studenten

Een vooroordeel waar een redelijke kern van waarheid in zit. Met name in de landen Vietnam, Laos, Cambodja en Vietnam in Zuidoost-Azië zul je voornamelijk veel reizigers tegenkomen van tussen de 18 en 25 jaar. Reizigers die net klaar zijn met hun studie of een tussenjaar nemen om in die tijd de wereld te ontdekken. Of eigenlijk voornamelijk om voor een euro ladderzat te worden en te feesten tot ze erbij neervallen. Ja, ook dat soort backpackers kom je helaas meer dan genoeg tegen in met name Zuidoost-Azië. Wanneer je verder kijkt dan deze landen, en in deze landen verder kijkt dan de écht toeristische plekjes – zul je merken dat er verschillende soorten backpackers zijn. Van alle leeftijden. Van stelletjes van eind twintig (zoals wij 😉 ), tot pasgetrouwde stellen, gepensioneerde reizigers en gezinnen met kinderen die maandenlang met een rugzak rondtrekken.

Backpackers hebben wekenlang dezelfde kleding aan

Eigenlijk valt deze natuurlijk in de categorie “backpackers zijn vies en onhygiënisch”, maar ik wilde dit vooroordeel toch nog even los benoemen. Een andere vraag die ons vaak gesteld is voordat wij op reis gingen is: “Maar dan loop je dus dagenlang in dezelfde kleding?”. Waarom? Dat doe ik toch thuis ook niet? Natuurlijk heb ik op dit moment geen kledingkast vol. En ook moet ik het doen met één paar schoenen. En een paar slippers. Ik moet het doen met een paar shirtjes, hemdjes, twee jurkjes, drie korte broeken en een lange broek. Dit betekent echter niet dat ik dat ene bezweette shirtje de volgende dag weer lekker aan doe.

Op veel plekken kun je tijdens het backpacken je kleding voor een paar euro laten wassen. Je brengt een zak heen en de volgende dag kun je het opgevouwen en al weer ophalen. En wanneer dit niet mogelijk is, kun je altijd nog zelf je kleding wassen in een wastafel of onder de douche en buiten ophangen. Een universele gootsteenstop en waslijn meenemen op reis is dus best handig.

vooroordelen over backpacken - kleding wassen in varkala

Backpacken is onveilig

Natuurlijk zijn er – helaas – landen in de wereld waar je op dit moment beter niet naartoe kunt en waarvan je kunt zeggen dat het er onveilig is. Eén van de meeste gesteld vragen door bekenden is toch wel: “Maar is dat wel veilig?” Met name wanneer ik aangeef nog te willen reizen naar een land als Iran, maar ook over bestemmingen die ieder jaar door miljoenen reizigers worden bezocht zoals de Filipijnen en Indonesië. Wat mij betreft is backpacken hartstikke veilig. Zolang je je gezonde verstand gebruikt hoeft het wat mij betreft niet onveiliger te zijn dan blijven plakken in je woonplaats. Ik kan geen moment bedenken waarop ik me onveilig heb gevoeld. Al zijn er natuurlijk bestemmingen waar je in het donker beter de straat niet op kunt gaan. Zoals ik al zei: Gebruik je gezonde verstand en er zal je niet zo snel iets overkomen.

Backpacken kost handenvol met geld

Dat backpacken je handenvol met geld kost kan natuurlijk waar zijn. Ik zeg altijd dat je reizen zo duur of goedkoop kunt maken als dat je zelf wilt. Zo zijn er een flink aantal goedkope bestemmingen in de wereld waar je voor een paar tientjes gemakkelijk rond kun komen, zoals India, Laos, Peru, Nicaragua en Albanië. Er zijn echter ook genoeg bestemmingen waarvoor je een iets beter gevulde bankrekening moet hebben. Denk aan Dubai, de Malediven, Zuid-Afrika, Australië, de VS en Argentinië. Reizen heeft alles te maken met keuzes maken. Niet alleen op reis, maar eigenlijk begint dat keuzes maken thuis al. Wij kiezen ervoor om thuis zo weinig mogelijk geld uit te geven, zodat we zoveel mogelijk plekken in de wereld kunnen ontdekken. We sparen niet voor een nieuwe auto, een groot huis of dure merkkleding. Herinneringen en gave momenten, dat is wat wij sparen.

Je moet super fit zijn om te kunnen backpacken

Ook één van de vooroordelen over backpacken is dat je super fit moet zijn om maandenlang te kunnen reizen. Ja, het is af en toe best handig om tijdens het backpacken te beschikken over een top conditie. Dat dit echt nodig is, is echter onzin. En ik spreek uit ervaring. Je kunt het reizen zelf zo “zwaar” mogelijk maken als da je zelf wilt. Zo kun je ervoor kiezen om een meerdaagse trekking te doen, maar kun je er ook voor kiezen om op eigen houtje een bestemming te ontdekken. Een super conditie is echt niet nodig. Jij bepaalt immers zelf wat je wel en niet doet tijdens je reis.

vooroordelen over backpacken - bacuit archipel de filipijnen
Ook met een minder goede conditie kun je genoeg leuke dingen ondernemen op reis

Met welke vooroordelen over backpacken wordt jij geconfronteerd?

9 berichten over “De meest gehoorde vooroordelen over backpacken”

 1. Avatar van Rianne
  Rianne
  1 februari 2017

  Backpacken! Wat wij gezien hebben aan onderkomens in Thailand was in de meeste gevallen méér dan oké! !!!! Niets om je zorgen over te maken.....ouders!! Wij hebben dit zelf mogen ondervinden (prachtig)! Eten is óók goed, kijken waar véél mensen eten kun je gerust aanschuiven. Dit Is een advies van Erick en Kirsten! Als je ervan houdt dan is het bést aan te raden. Als je wat van de wereld wilt zien is dit een mooie manier van te reizen. Trein, taxi, mini bus, bus, Scooter, tuktuk en Jos óók nog fiets! Oh ja en ook nog vliegtuig. ....mijn manier van reizen ? Misschien als 30 jaar jonger zou zijn geweest maar mij té onrustig! Neemt niet wég dat we héél véél gezien hebben.Had hét niet willen missen. Dús kinders bent voorzichtig, maar dát is jullie wel toevertrouwd! Maar bovenal geniet ervan!!kus Rianne óók van Jos ??❤❤

 2. Avatar van mieke
  mieke
  1 februari 2017

  en zo is het........ investeren in herinneringen ........ liefs

 3. Avatar van Linda| travellersoftheworld
  Linda| travellersoftheworld
  1 februari 2017

  Ja herkenbaar die vooroordelen, ik hoop dat je ze de wereld uit geholpen hebt met dit artikel

 4. Avatar van Shamira | Kompas 24
  Shamira | Kompas 24
  2 februari 2017

  Ik kreeg laatst de vraag of ik dan de hele dag met die backpack op mijn rug loop haha. Alsof je er ineens ook voor kiest om je backpack niet ergens te droppen, maar de hele dag mee te zeulen ofzo. Aparte reactie vond ik dat =p Behalve vooroordelen ken ik ook het tegenovergestelde, dat backpackers een stereo type neerzetten over backpacken. Over dat je niks plant en zo goedkoop mogelijk reist bijv. In FB groepen leidt het soms nog wel eens tot discussie wanneer iemand niet geheel aan dat plaatje voldoet. Stom al die voor(oordelen)

  1. Avatar van Evelyn
   Evelyn
   10 februari 2017

   Haha dat is echt idioot, ik ga die fb groepen eens opzoeken ?

 5. Avatar van Jacq
  Jacq
  6 februari 2017

  Heel herkenbaar!! Vooral die van "backpacken is toch voor jongeren... als je een dertiger bent dan ben je toch veel te oud voor een hostel en wil je toch niet op een slaapzaal slapen...." zucht ik ga het niet meer uitleggen :D Laat mensen in hun reisstijl lekker vrij of men nu gaat backpacken, kamperen, in een hotel of georganiseerd rondreizen. @NL op z'n kleinst

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 februari 2017

   Haha precies! :D

 6. Avatar van Evelyn
  Evelyn
  10 februari 2017

  Leuk lijstje Kirsten! En bedankt dat je wat zaken voor anderen hebt opgeklaard haha, heb zin om hier ook wat over te schrijven ?. Sommige vragen/assumpties moet je toch wel echt om lachen!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   12 februari 2017

   Haha graag gedaan! ;)