Azië backpackers: Zo overleef je een lange busrit of treinreis

De meeste Azië backpackers zullen snel te maken krijgen met lange busritten of treinreizen. Zo zijn treinreizen van een dag in India zeker niet raar en ook bijvoorbeeld Sri Lanka en Thailand zijn perfecte bestemmingen om te verkennen per trein. Ook wanneer je niet net als wij door Vietnam reist op de motor, maar reist met het openbaar vervoer zul je regelmatig hele nachten of dagen in de bus of trein doorbrengen. En hoewel reizen met de trein echt wel één van mijn favoriete manieren van reizen is, is het niet altijd even prettig. Daarom is het altijd handig om met een aantal dingen rekening te houden tijdens een lange busrit of treinreis.

Houd rekening met vertragingen

Vertragingen zijn in Azië meer regel dan uitzondering en daarom is het altijd verstandig om wat uren bij de totale reistijd op te tellen. Wordt je verteld dat een busreis zeven uur duurt? Maak er dan maar acht van, of misschien zelfs meer. Valt het mee, dan valt het mee en anders ben je in ieder geval goed voorbereid op je lange busrit of treinreis.

Busstation op de grens van Laos en Thailand. Azië backpackers: zo overleef je treinen en bussen

Neem voldoende snacks en drinken mee

Hoe lang je busrit of treinreis ook duurt, zorg er voor dat je altijd voldoende drinken en wat te snacken bij je hebt. Voordat wij in een bus of trein stappen, stoppen we altijd bij de lokale supermarkt om wat koekjes (Oreo kunnen we tegenwoordig niet meer zien), noten, chips en voldoende water en wat frisdrank in te slaan.

Neem voldoende eten en drinken mee in de bus of trein. Azië backpackers: zo overleef je treinen en bussen

Zorg ervoor dat je contant geld bij je hebt

Hoewel je natuurlijk voor je reis voldoende eten en drinken in kunt slaan is het altijd verstandig om wat kleingeld bij je te hebben tijdens je reis. Bij vrijwel iedere busrit of treinreis in Azië zijn er stops waarbij verkopers de bus of trein instappen om van alles en nog wat te verkopen. Van koude drankjes tot pakketjes met sticky rice, koffie en vers fruit. Vervelend als jij niets kunt kopen en de rest van de bus of trein aan het genieten is van een verkoelend drankje.

Daarnaast is er in een aantal treinen, bijvoorbeeld de nachttrein in Thailand, een restaurant-coupé aanwezig waar je een maaltijd kunt scoren en tot in de late uurtjes koude biertjes kunt drinken. Erg gezellig, geloof mij!

Toiletpapier is de oplossing voor alles

Denk eens aan de toiletten in de NS treinen in Nederland en maak dat 10x erger. Dan heb je ongeveer de toiletten in de treinen in Azië voor je. Hoewel je in vrijwel iedere trein toiletten hebt, zijn ze lang niet altijd even schoon en aan toiletpapier wordt al helemaal vrijwel nooit gedacht. Altijd goed om wat bij je te hebben dus. Ook wanneer je bus stopt voor een pauze langs de kant van de weg zul je merken dat toiletpapier de oplossing is voor alles!

Een Vietnamese nachtbus. Azië backpackers: zo overleef je treinen en bussen

Desinfectiegel

Tsjah, je bent in Azië en dat betekent dat het niet overal even goed is gesteld met de hygiëne. Vooral wanneer je langere reizen gaat maken met de bus of trein is het een aanrader om een flesje met desinfectiegel bij je te hebben. Zo kun je toch je handen een beetje reinigen na het eten of na een toiletbezoek. Vaak is er namelijk geen stromend water aanwezig. Veel reizigers nemen desinfectiegel mee vanuit Nederland. Op veel plekken in Azië kun je het echter ook aanschaffen hebben wij gemerkt.

Neem een dunne sjaal, hamamdoek of sarong en warme kleding mee

In Azië is het warm en dat vinden de Aziaten ook. De airco wordt tijdens een busrit of treinreis daarom vaak op graadje vriespunt gezet waardoor het meer voelt alsof je op de zuidpool bent dan in Azië. Ik heb daarom altijd een hamamdoek bij me die ik kan gebruiken als dekentje tegen de kou. Daarnaast heb ik standaard een paar dikke sokken in mijn tas, een vest en draag ik tijdens lange busritten of treinreizen standaard een dunne, lange broek. Je kunt beter iets uit moeten trekken dan dat je de hele reis zit te bibberen op je stoel ?

Belangrijke tip voor vrouwelijke Azië backpackers

Je kent het wel, je maakt een lange reis en opeens stopt de bus voor een korte break. Er zijn echter geen toiletten aanwezig, maar jij moet toch echt heel nodig plassen. Vaak zijn er wel bosjes in de buurt waar je je achter kunt verschuilen, maar dit is langer niet altijd het geval. De tip? Draag tijdens een lange busrit of treinreis geen lange broek, maar een lange rok. Net zoals de meeste vrouwen in bijvoorbeeld India doen. Niet alleen in India gebeurt dit trouwens.

Mijn meest “traumatische” toiletbezoek in Azië

Mijn meest traumatische ervaring qua toiletbezoeken speelt zich af in Vietnam, tussen Hanoi en Dien Bien Phu. Het was middenin de nacht en eindelijk maakten we een stop om wat te eten, de benen te strekken én te plassen. Met mijn slaperige hoofd loop ik richting de toiletten, maar tot mijn schrik zie ik geen toilethokjes, maar één lange “plasstrook”. Een open ruimte waar alle vrouwen op een rijtje gehurkt naast elkaar zitten. Uhhhh.. En daar kom ik aan met mijn broek. Gelukkig heb ik één hokje gevonden waar ik als een gek naartoe ben gerend, maar de volgende keer trek ik sowieso een lange rok aan. Zo hoef ik in in ieder geval niet mijn witte billen aan de rest van de reizigers te tonen ?

Lakenzak en kussensloop

Wanneer je in Azië gaat reizen met een nachtbus of nachttrein krijg je over het algemeen een eigen stoel of zelfs bed aangewezen met een kussen en een deken. Vaak zijn dit echter van die fleece dekens die plakken en totaal niet comfortabel zijn. Een aanrader is je eigen lakenzak meenemen én een kussensloop. Lekker hygiënisch en zoveel ruimte hoeft het niet te kosten in je backpack.

Busstation onderweg naar Munnar, India. Azië backpackers: zo overleef je treinen en bussen

Je belangrijke spullen bewaar je in een rugtas

Tijdens een lange busreis zal je backpack vaak onderin de bus worden gegooid. Bij een lange treinreis kun je je backpack vaak meenemen de trein in, maar wanneer jij slaapt kun je hier natuurlijk niet op letten. Zorg er daarom altijd voor dat je een kleinere rugtas bij je hebt waar je  al je belangrijke spullen in kunt opbergen zoals laptops, telefoons, je paspoort, geld en je warme kleding voor tijdens de reis.

Dit neem ik standaard mee in mijn rugtas tijdens het reizen.

Muziek

Hoewel je in de trein en bus gemakkelijk contact kunt maken met andere reizigers en de lokale bevolking kan het soms best lekker zijn om je even af te zonderen. En om zonder te hoeven praten te kunnen genieten van de uitzichten. Ik heb daarom altijd mijn mp3-speler bij me, waar ik maar al te vaak super blij mee ben geweest.

Een goed boek is nooit verkeerd

Hoewel ik het heerlijk vind om te luisteren naar fijne muziek en te genieten van de uitzichten tijdens een lange busrit of treinreis is het soms ook lekker om eens wat anders te doen. En ook tijdens het reizen met nachtbussen of treinen is er natuurlijk weinig te zien. Neem daarom een fijn leesboek mee of zet wat boeken op je e-reader. Zo lijkt de trein- of busreis net wat korter te duren.

Reis je samen? Zorg voor een leuk spel!

Wanneer je samen reist is het altijd verstandig om een leuk spel mee te nemen om de tijd te doden in de bus of trein. Deze reis hebben wij de reiseditie van Carcassonne (aanrader!) mee en een pakje spelkaarten. Een prima manier om je te vermaken tijdens een lange reis.

Meer ideeën op doen voor leuke reisspellen? Klik hier.

Oordoppen en een slaapmasker

Een lange reis maken kan vermoeiend zijn, maar uit eigen ervaring weet ik dat het best lastig kan zijn om te slapen tijdens een lange busrit of treinreis. Er is altijd wel iemand die geluid maakt en er staat altijd wel ergens een lamp aan. Ik reis daarom altijd met oordoppen en een slaapmasker. Zo kom je hopelijk toch een beetje uitgerust aan op je volgende bestemming.

Een slaapmasker is altijd makkelijk voor trein- en busreizen. Azië backpackers: zo overleef je treinen en bussen

Heb jij nog goede tips voor Azië backpackers voor het overleven van een lange busrit of treinreis?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje