Kleding Iran: Wat draag je als vrouw in Iran

Kleding in Iran: Wat draag je tijdens het reizen in Iran?

Geüpdatet op

Iran is een islamitische republiek en dat betekent dat er een aantal regels zijn waar je je – ook als toerist – aan dient te houden. Er gelden hier bijvoorbeeld islamitische kledingvoorschriften. Er komt dus wat voorbereiding kijken bij het plannen van je reis door Iran.  Met name over kleding in Iran bestaan nogal wat onduidelijkheden. Daarom geven wij hier een antwoord op. Wat draag je als vrouw in Iran? En is er ook islamitische kleding voor mannen?

Wil jij gaan reizen naar Iran? Lees dan eerst ons artikel vol met informatie over je visum, de beste reistijd, het reisadvies, de veiligheid in het land, het boeken van accommodaties en meer.

Kleding in Iran: Reizen als vrouw in Iran

Op het moment dat je vliegtuig gaat landen in Iran zal er omgeroepen worden dat alle vrouwen verplicht hun hoofddoek dienen te dragen. Daarnaast dienen vrouwen altijd gehele armen en benen bedekt te hebben en mogen vrouwelijke vormen niet zichtbaar zijn. Je dient daarom altijd iets langs te dragen – zoals een lange blouse of vest – zodat je kont niet zichtbaar is.

Iraanse vrouwen proberen zich echter steeds westerser te kleden en gaan steeds soepeler om met alle strenge regels. Zo zie je veel – met name jonge – vrouwen die de hoofddoek losjes op hun hoofd hebben hangen en zie je regelmatig vrouwen lopen waarbij het haar onder de hoofddoek vandaan komt. Dit zie je met name in grotere steden als Teheran en Esfahan.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kirsten Schonewille ? (@travelaar.nl)

Kleding Iran: Wat draag je als vrouw in Iran

Wordt er gecontroleerd op kleding van vrouwen in Iran?

Op deze vraag is het antwoord ja. Naast de “gewone” politie vind je de moraalpolitie in Iran. Ook wel de “groene politie” genoemd. Je herkent ze dus aan groene uniformen. Zij lopen over straat om te controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Als toerist zal de moraal politie je met rust laten, dus wees niet bang. Dit betekent echter niet dat je je niet hoeft aan te passen.

Welke kleding draag je als vrouw in Iran?

Het beste kun je kijken naar wat de vrouwen om je heen dragen in Iran. Zelf droeg ik altijd een spijkerbroek (skinny jeans) of een legging met daarover een lang shirt en daarover een lang vest of een lange blouse. Altijd alles met lange mouwen. Om mijn haar te bedekken gebruikte ik een dunne sjaal. Sinds kort zijn slippers en sandalen toegestaan in Iran, maar ik moet zeggen dat ik weinig vrouwen dit heb zien dragen. Zelf droeg ik daarom buiten het hotel en de auto altijd sportschoenen. In principe droeg ik in Iran precies dezelfde kleren als dat ik in Nederland in de lente/herfst ook zou dragen. Wanneer je in de zomer naar Iran reist zal het iets lastiger zijn, omdat het dan bloedheet kan worden. Belangrijk om hier rekening mee te houden.

Veel mensen denken dat vrouwen in Iran enkel zwarte gewaden dragen, maar ook dit is niet waar. Vooral de jongere vrouwen in grotere steden gaan steeds hipper gekleed. Je bent dus zeker niet verplicht om zwarte kleding te dragen. Wel hield ik altijd rekening met de bestemming die we bezochten. Zo zie je bijvoorbeeld in Qom – één van de meest religieuze plekken van Iran – bijna geen vrouwen in westerse kleding lopen. Hier paste ik mijn kleding op aan door zoveel mogelijk zwart te dragen.

Veel Iraanse vrouwen dragen in het openbaar een manteau, dit is een soort mantel of jas die tot over de billen valt en de vrouwelijke vormen maskeert. Een manteau is in allerlei kleuren verkrijgbaar en kan gemakkelijk over je kleding gedragen worden. Dit is echter niet verplicht.

Bazaar van Esfahan
Kleding Iran: Wat draag je als vrouw bij het backpacken in Iran

Is het dragen van een hoofddoek in Iran verplicht?

De hoofddoek is toch wel iets dat veel reizigers tegenhoudt om naar Iran te reizen. Ik moet eerlijk zeggen dat ook ik best even zenuwachtig was en me afvroeg wat ik wel en niet kon dragen. Het dragen van een hoofddoek, ook wel hijab genoemd, is overal in Iran verplicht. Iedere vrouw vanaf 9 jaar, dus ook toeristen, moet een hoofddoek dragen in Iran. Het enige moment wanneer je je hoofddoek officieel af kunt doen is zodra je je hotelkamer binnenstapt. Zelf zijn wij echter ook in guesthouses geweest met een binnentuin waar de hoofddoek af mocht. Twijfel je? Kijk dan altijd naar wat andere – met name lokale – vrouwen doen. Reis je met kinderen naar Iran? Kijk dan vooral naar of jouw kind al in de pubertijd is en dus de leeftijd heeft bereikt voor het verplicht dragen van een hoofddoek.

Hoe draag je je hoofddoek?

Steeds vaker zie je dat vrouwen hun hoofddoek heel losjes op hun hoofd hebben liggen. De handigste manier om je hoofddoek te dragen is door je haar in een knot te doen. De hoofddoek kan dan hierop rusten. Het is niet nodig om je hoofddoek vast te maken met allerlei knipjes en speldjes. Valt ‘ie een keertje af op straat? Geen paniek. Ook bij Iraanse vrouwen zie je dit regelmatig gebeuren.

Persepolis

Hoef je als vrouw dus geen chador te dragen in Iran?

Wanneer je over straat loopt in Iran zul je zien dat veel vrouwen een chador dragen. Een chador is een lang gewaad (vaak in het zwart) dat je volledig bedekt. Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld de steden Varzaneh en Yazd waar vrouwen over het algemeen witte chadors dragen. Heel bijzonder om te zien. Als toerist zijnde – en zelfs niet als Iraanse vrouw – hoef je dit zeker niet verplicht te dragen op straat. Wel is het zo dat het bij een aantal moskeeën wel verplicht is. Maar geen paniek, want een chador kun je bij de ingang altijd gratis lenen. Weet je niet hoe je de chador moet dragen? Vraag een lokale vrouw en ze zullen je altijd helpen.

Chador dragen in Iran
Chador dragen in Iran

Wat draag je als vrouw in Iran?

Hieronder kun je nog eens duidelijk zien waar je qua kleding rekening mee dient te houden wanneer je als vrouw reist door Iran:

 • Als hoofddoek kun je het beste een dunne sjaal gebruiken.
 • Een hoofddoek is verplicht voor iedere vrouw. Zorg er dus voor dat je altijd en overal je hoofddoek draagt. Ook in de gezamenlijke ruimtes van je hotel/guesthouse. Zie je andere – lokale – vrouwen zonder hoofddoek, dan kun jij je hoofddoek ook zonder probleem afdoen.
 • Kleur: Veel traditionele Iraanse vrouwen dragen voornamelijk zwart. Dit is echter niet nodig. Vooral in grotere steden zul je ook veel jonge vrouwen zien met gekleurde hoofddoeken in allerlei prints en gekleurde kleding
 • Je armen en benen dienen altijd helemaal bedekt te zijn. Een strakke broek of legging is geen probleem.
 • Vrouwelijke vormen mogen niet getoond worden. Draag dus een loszittende blouse of vest die tot over je kont valt.
Kleding Iran: Wat draag je als vrouw bij het backpacken in Iran
Persepolis

Kleding in Iran: Wat draag je als man in Iran en is er speciale islamitische kleding voor mannen?

Mannen hebben het wat betreft kleding iets gemakkelijker in Iran. In principe geldt dat mannen een lange broek dragen met daarboven een blouse of een shirt. Iraniërs hebben wij nooit ergens in een korte broek gezien. Korte mouwen bij mannen zie je niet overal, maar dit kan prima. Sowieso wordt er op toeristen een stuk minder gelet dan op de lokale bevolking, maar het is natuurlijk altijd goed om je aan te passen. Een gedeelte van de Iraanse mannen draagt islamitische kleding. Dit zijn vaak een soort van gewaden. Dit is echter voor mannen niet verplicht om te dragen. Als toerist kun je als man zijnde dus je eigen kleding dragen.

Kleding Iran: Wat dragen mannen in Iran
Kleding Iran: Wat dragen mannen in Iran

2 berichten over “Kleding in Iran: Wat draag je tijdens het reizen in Iran?”

 1. Avatar van Linda| travellersoftheworld
  Linda| travellersoftheworld
  28 november 2017

  Heel handig artikel, de kledingvoorschriften houden mij wel een beetje tegen om naar iran te reizen eigenlijk... aanpassen, oké, doe ik zoveel mogelijk, maar dit gaat iets verder dan aanpassen. Het land lijkt me wel steeds interessanter

 2. Avatar van Danique
  Danique
  4 december 2017

  Mij zou het helemaal niet tegenhouden. Het enige wat anders is, is een hoofddoek en zo te zien kan je dit ook nog vrij 'gemakkelijk' dragen. Geen probleem dus ;)!