ephesus turkije
Turkije

Een bezoek aan Ephesus in Turkije

Ephesus, tegenwoordig Efes genoemd was een Griekse en Romeinse stad die nu in het westen van Turkije ligt. Tijdens onze vakantie in Turkije brachten wij een bezoek aan deze ruïnes. Onze eigen ervaringen, maar natuurlijk ook een stukje geschiedenis komen aan bod. Efes ligt ongeveer 20 kilometer verderop en met de auto ben jein een halfuurtje. Heb je geen auto gehuurd? Dan kun je ook met de één van de bus organisaties naar de historische stad. Ephesus is ook te bezoeken vanuit bijvoorbeeld Istanbul. Vanuit hier en andere grote plaatsen in het land worden verschillende trips aangeboden.

De oude stad Ephesus

Wanneer je vanaf Kusadasi Efes nadert, zie je het immense theater liggen. Zo weet je meteen een beetje wat je te wachten staat. Het was die dag echt verschrikkelijk heet! En omdat er in het archeologisch gebied bijna geen bomen staan en er bijna geen wind stond was de gevoelstemperatuur wel veertig graden. Maarja.. je moet er natuurlijk iets voor over hebben. Efes kent een lange geschiedenis. Er is archeologisch materiaal gevonden dat tot 6000 v. Chr. gaat. Dit zijn vooral kleine nederzettingen geweest zonder dat het de naam droeg. Pas in 1000 v. Chr. werd de stad Ephesus gevestigd, toen nog aan de kust. Efes kent een chaotisch verleden met veel veroveringen en etnische zuiveringen, waarbij duizenden mensen het leven lieten.

Tijdens deze geschiedenis zijn de Grieken aan de machtgeweest, opgevolgd door de Romeinen en uiteindelijk de Turken. De Grieken waren er al rond 1000 v. Chr., de Romeinen vanaf 100 v. Chr en de Turken vanaf de middeleeuwen. Tijdens de hoogtijdagen van de stad, onder Romeinse bewindvoering, telde de stad tussen de 33.000 en 56.000 inwoners. Dat lijkt misschien niet veel, maar voor die tijd was dat aantal echt gigantisch.

Ephesus Turkije

Het amfitheater van Ephesus

Wanneer je op het terrein bent, valt het theater meteen op aan de linkerkant. Als je doorloopt  kom je op een lange, brede weg. Deze weg verbond de haven met het centrum van de stad. Aan beide kanten van de weg stonden lange rijen permanente kramen waarin mensen hun handel konden aanbieden. Van deze kramen is weinig meer over. Het centrum van de stad, waar ook het theater ligt, ligt aan het einde van de weg. Via een klein tunneltje kom je in het theater. Je hebt de mogelijkheid om bijna helemaal naar boven te lopen. Wat een mooi uitzicht! Vroeger werd het theater gebruikt voor toneelstukken en muziek, maar later ook voor gladiatorengevechten, berechtingen en ander vermaak waar we nu heel raar van opkijken.

Je zou verwachten dat het gigantische theater het boegbeeld van de stad is, maar dat is niet zo. De bibliotheek van Celsus is het icoon van de stad. De bibliotheek werd in 125 n. Chr. voltooid ter ere van de Romeinse gouverneur van de provincie waarin Efes lag. Vanwege de vele aardbevingen in de loop der tijd is er niets van het gebouw overgebleven. In de jaren zeventig is de voorgevel van het gebouw gerestaureerd, met een mooi resultaat. Deze bezienswaardigheid is dan ook het drukst bezocht. Wil je een foto hebben zonder toeristen erop? Helaas. Tenzij je natuurlijk goed bent in Photoshop.

Ephesus Turkije
Ephesus Turkije
Ephesus Turkije
Ephesus Turkije

Op de terugweg merk ik op dat er om de zoveel meter een rooster in de marmeren weg zat. De roosters zelf zijn wel recent geplaatst, maar de ondergrondse tunnel was dat zeker niet. In Toen de Romeinen rond 100 v. Chr. aan de macht kwamen hebben zij ervoor gezorgd dat de stad economisch gezien een stuk beter werd, met als gevolg dat ook de faciliteiten van de stad verbeterden. Zo werd er dus goede watertoevoer en een riool gemaakt. Deze ondergrondse gang is daar een overblijfsel van. Daar konden we 1500 jaar later in Nederland nog wat van leren.

Ephesus Turkije

Een stukje geschiedenis

Doordat de rivier waaraan de stad lag zand, stenen en ander sediment meebracht, slibde de zee steeds verder dicht. Hierdoor kwam de stad steeds verder het binnenland in te liggen. De Romeinen wisten dit eerst nog op te lossen door een kunstmatige haven aan te leggen, maar later kwam ook deze droog te liggen met als gevolg dat de stad verlaten werd. Tegenwoordig ligt de plek bijna vijf kilometer van de kust.

Ephesus Turkije

Een bezoek aan Efes is echt een must als je in Kusadasi verblijft. Bij het bezoek ga je even terug in de tijd en is het af en toe leuk om je in te beelden hoe het er toen aan toe ging. Ephesus Turkije is wat ons betreft één van de belangrijkste redenen om wél een bezoek te brengen aan de Turkse kust.

Erick

Als je een relatie hebt met iemand die nergens anders over kan praten dan reizen, duurt het niet lang voordat jijzelf er ook mee aangestoken bent. Travelaar is mede hierdoor ontstaan en hiervan heb ik geen moment spijt gehad. Net zoals reizen een deel van mijn leven is geworden is Travelaar dat nu ook.
Ik neem vooral de technische kant van de website op me, zoals web development, foto- en videobewerking maar ook schrijf ik af en toe een artikel.

Dit vind je misschien ook leuk...

7 Reacties

 1. Ephesus stond al op mijn to do-lijst voor volgend jaar en deze post bewijst dat dat terecht is! Mooie foto’s ook!

  1. Owja, tuurlijk! Tijdens je super gave reis 🙂 Zeker doen! Dankjewel!

 2. Sowieso is Turkije zoveel mooier dan men in eerste instantie denkt. Ga alleen weg uit Izmir en Alanya. Gewoon niet doen ;-)!

  1. Dat eerste klopt helemaal inderdaad! Heb me er zelf ook schuldig aangemaakt hoor.. Dacht eigenlijk een beetje hetzelfde :$ Wij zijn ook een dagje naar Izmir geweest.. Vond ik wel leuk! Voor een dagje.. Jij slechte ervaringen mee dus?

 3. Mooi zeg! Nog nooit van gehoord. Alleen daarom zijn dit soort reisblogs al heel erg nuttig. Alhoewel… M’n wensenlijstje wordt steeds langer, maar m’n vrije dagen worden er niet meer

  1. Haha jaa dat is het enige nadeel hea!? Ik ken het 😉 Dit is vooral om te laten zien dat Turkije en met name de Turkse kust echt wel veel moois te bieden heeft.. Mocht je dus een keer een strandvakantie willen, niet tever weg en lekker goedkoop.. Dan is dit een prima keuze!

 4. Luck zegt:

  De bibliotheek zou 30 jaar geleden gerestaureerd worden dat is dus in die 30 jaar niet gelukt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.