wat kost een stedentrip naar istanbul

Wat kost een stedentrip naar Istanbul: Onze uitgaven

Geüpdatet op

Istanbul (Istanboel) is zo’n wereldbestemming die iedereen eens in zijn/haar leven bezocht zou moeten hebben. Al jarenlang stond Istanbul op mijn bucketlist, maar telkens waren er andere bestemmingen waar we voor kozen. Maar na onze reis door het indrukwekkende Iran besloten we om eindelijk een paar dagen door te brengen in de wereldstad Istanbul. Istanbul is razend populair en dat is niet zo gek. De bezienswaardigheden in Istanbul zijn geweldig en de stad is ook nog eens prima betaalbaar. Een stedentrip naar Istanbul hoeft niet duur te zijn. Wij hielden al onze uitgaven bij en geven een antwoord op de vraag ‘wat kost een stedentrip naar Istanbul?’.

Vliegtickets voor een stedentrip Istanbul

Zelf vlogen wij van Shiraz in Iran naar Istanbul. Vanuit Nederland kun je echter een stuk goedkoper naar Istanbul vliegen. Het beste kun je de prijzen voor vliegtickets naar Istanbul vergelijken via Tix.nl. Met een beetje mazzel boek je al een retourtje voor nog geen honderd euro. Houd er wel rekening mee dat er twee internationale vliegvelden zijn in Istanbul. Atatürk International Airport en Sabiha Gökçen Airport. Atatürk ligt het dichtst bij de stad, maar de meeste goedkope vluchten zullen vertrekken van en naar Sabiha. Sabiha ligt in het Aziatische deel van Istanbul.

Wat kost een stedentrip Istanbul?

Net als bij andere bestemmingen hebben wij onze uitgaven in Istanbul bijgehouden en onderverdeeld in vijf categorieën, namelijk; Eten en drinken, slapen, vervoer, excursies en overige uitgaven. In totaal verbleven wij ruim twee weken in Istanbul. Tien dagen voor onze reis naar Israël en een week erna. Wij hebben enkel tijdens de eerste zes dagen onze uitgaven in Istanbul bijgehouden.

Kosten ciytrip Istanbul: Galatatower

De kosten voor eten en drinken in Istanbul

Verse vis eten op een terras aan de Bosporus, een kebab of falafel aan een plastic tafeltje op straat, luxe dineren op een rooftop terras of genieten van mezzes (soort tapas) in een traditionele wijk in de stad. Qua eten en drinken in Istanbul is de keuze enorm. En dus zullen de kosten voor eten en drinken erg persoonlijk zijn. Zelf huurden wij een appartementje in de wijk Taksim met een keuken. Wij ontbeten daardoor altijd “thuis” wat de kosten drukt. Ook haalden wij een aantal keren eten op bij een restaurant in de straat wat wij thuis opaten. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om iedere dag uit eten te gaan. Qua eten en drinken hebben wij erg op de kosten gelet. Daardoor zijn onze uitgaven erg laag.

  • Totale kosten eten en drinken Istanbul voor 6 dagen: €160 voor twee personen.
Kosten eten en drinken in Istanbul: Wat kost een citytrip naar Istanbul

Overnachten in Istanbul: De kosten

Overnachten in Istanbul kun je ook zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt. Wij sliepen in een appartement in de wijk Taksim, op loopafstand van het Taksim plein voor €146 voor 7 nachten. Dit is €20.90 per nacht. Wij boekten het appartement via Berry Life Aparts en zijn daar super tevreden over. De medewerkers zijn super vriendelijk, de locatie is uitstekend en het appartement beschikt over alles dat je nodig hebt. Een woonkamer met bank, tv en tafel, een aparte slaapkamer met kledingkast, een vrijwel nieuwe badkamer en een keuken inclusief wasmachine, magnetron en vaatwasser. Mocht je in een appartement willen overnachten in Istanbul dan kun je ook kijken bij Istanberry Sunshine Flats en Istanberry Moonlight Flats welke allemaal van dezelfde eigenaar zijn.

  • Totale kosten voor overnachten in Istanbul: €146.30 voor zeven nachten
Wat kost een citytrip naar Istanbul: Berry Life Aparts Istanbul

Kosten voor vervoer in Istanbul

Wanneer je meerdere dagen in Istanbul doorbrengt doe je er verstandig aan om een Istanbul Card aan te schaffen waarmee je kunt reizen met het openbaar vervoer. Deze kaart is geldig voor treinen, metro’s, bussen en zelfs ferries. Een kaart kost 14 lira (deze kun je aanschaffen bij supermarkten of op het station) en kun je op ieder station opwaarderen. Dit kost minder dan voor iedere rit een los kaartje kopen. Wij reisden een aantal keren met de metro van het Taksim plein naar het historische gedeelte van de stad waar je onder andere de Hagia Sofia kunt bewonderen. Daarnaast pakten we de bus naar Sabiha airport (15 lira) en namen we van Atatürk airport naar Taksim een taxi (70 lira).

  • Totale kosten voor vervoer in Istanbul: €32 voor twee personen
De Grote Bazaar van Istanbul

Kosten voor excursies in Istanbul

Er is genoeg te doen in Istanbul om je een aantal dagen te kunnen vermaken. Zelf verbleven wij ruim twee weken in Istanbul wat aan de lange kant is. Ik raad je echter zeker aan om minimaal vijf dagen in Istanbul te verblijven om zoveel mogelijk bezienswaardigheden te kunnen bewonderen. Veel bezienswaardigheden in Istanbul zijn gratis te bezoeken. Denk aan de Grand Bazaar en de Blauwe Moskee. Voor andere trekpleisters wordt wel entree gevraagd. Wij bezochten zelf onder andere de Hagia Sofia (40 lira per persoon). Een boottocht over de Bospurus kost 15 lira per persoon.

  • Totale kosten voor excursies in Istanbul: €30 voor twee personen.
Hagia Sofia Istanbul

Overige uitgaven in Istanbul

Natuurlijk moest er in Istanbul ook geshopt worden en werden de nodige souvenirs aangeschaft. Een pakje sigaretten kost in Turkije ongeveer 10 lira.

Totale kosten voor overige uitgaven in Istanbul: €70.

wat kost een stedentrip naar istanbul

Wat kost een stedentrip naar Istanbul: Het totaalplaatje

In totaal gaven wij in Istanbul ongeveer €75 per dag uit voor twee personen. Hierin zijn alle kosten meegerekend, dus ook het slapen. Wij bezochten Istanbul als één van de laatste bestemmingen van onze wereldreis en hebben dus anders geleefd dan je zou doen wanneer je slechts een aantal dagen de tijd hebt voor je stedentrip Istanbul. Houd er daarom rekening mee dat de uitgaven voor jou iets hoger uit kunnen vallen. Wanneer je vaker uit eten wilt en korter de tijd hebt waardoor je meer op één dag gaat zien en dan kun je het beste rekenen op minimaal €40 per persoon per dag.

Had jij verwacht dat een stedentrip Istanbul zo goedkoop zou kunnen zijn?