Doen in Istanbul: Hagia Sofia

Bezienswaardigheden Istanbul: 8x doen tijdens je eerste bezoek

Geüpdatet op

Istanbul – of Istanboel – voelt als twee steden in één. Met aan de ene kant Europa en aan de andere kant Azië. Een metropool vol historie, eeuwenoude bezienswaardigheden, authentieke markten en imposante moskeeën. Istanbul is de perfecte bestemming voor een stedentrip. En met stip de populairste bestemming in Turkije. Wat te doen in Istanbul tijdens je citytrip? Wat dacht je van slenteren over de Grand Bazar, varen over de Bosporus of het bewonderen van magische bouwwerken? Dit zijn de mooiste Istanbul bezienswaardigheden.

Vanuit Nederland kun je goedkoop rechtstreeks vliegen naar de stad. Klik hier voor het vergelijken van vliegtickets naar Istanbul.

Doen in Istanbul: Schaf een Istanbul Card aan

Istanbul beschikt over een uitgebreid metro- en busnetwerk waarmee je alle delen van de stad kunt ontdekken. Het is mogelijk voor iedere rit een los kaartje te kopen, maar wanneer je een paar dagen in de stad verblijft raad ik het aan om een Istanbul Card aan te schaffen. Deze kaart schaf je voor 5 lira aan op het station of bij een supermarkt en kun je zelf opwaarderen. Reizen met deze card scheelt zo de helft van de prijs per rit. De Card is ook te gebruiken voor de ferry’s naar het Aziatische deel van de stad.

Eén van de mooiste Istanbul bezienswaardigheden: Hagia Sofia

Eén van de beroemdste Istanbul bezienswaardigheden is de Hagia Sofia. Dit imposante bouwwerk, dat pal tegenover de Blauwe Moskee staat, is zo indrukwekkend dat je er niet omheen kunt. Voor 40 Lira per persoon kun je een kijkje nemen binnenin deze voormalige kerk en moskee. Tegenwoordig is de Hagia Sofia een museum waarin je overblijfselen vindt van zowel het christendom als het islamisme. Vanaf de eerste verdieping heb je een prachtig zicht op de over het hele gebouw – mits de Hagia Sofia net als tijdens ons bezoek in de steigers staat. In het museum worden verschillende films vertoond over de historie van de Hagia Sofia. De Hagia Sofia is van dinsdag tot en met zondag geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Tijdens de zomermaanden blijft het museum twee uur langer geopend. Houd er rekening mee dat de bovenste verdieping een uur eerder sluit.

Geen zin om in de rij te staan? Schaf dan vooraf een Skip The Line Ticket aan voor Hagia Sofia.

Hagia Sofia
Doen in Istanbul: Hagia Sofia

Sultan Ahmet Moskee, De blauwe moskee

De skyline van Istanbul wordt gedomineerd door verschillende moskeeën en tijdens het gebed hoor je ze van alle kanten. De Blauwe Moskee is één van de bekendste moskeeën van de stad. Met haar zes minaretten kun je niet om dit imposante bouwwerk heen. Van buitenaf is de moskee al heel indrukwekkend, maar binnen een kijkje nemen is ook zeker de moeite waard. Vrouwen dienen zowel binnen als op de binnenplaats hun hoofd te bedekken. Een sjaal is hiervoor voldoende. De entree voor de Blauwe Moskee is gratis, maar je kunt echter niet naar binnen tijdens het gebed.

Doen in Istanbul: Blauwe Moskee Istanbul
Doen in Istanbul: Blauwe Moskee Istanbul

De grand bazar van Istanbul: Kapali Carsi

Wat ik zou heerlijk vind aan landen als Iran en Turkije is bezoeken van lokale markten. En hoewel de Grand Bazaar voornamelijk is gericht op toeristen is ook dit één van de populairste bezienswaardigheden in Istanbul. De grote Bazaar bestaat uit maar liefst 4000 verschillende winkeltjes en is daarmee één van de grootste markten ter wereld. Het is dé plek in Istanbul om souvenirs aan te schaffen, maar afdingen is belangrijk. Niet alleen is het leuk om te shoppen, de bazaar is geopend in 1481 en ademt historie. De verschillende schilderingen op muren en plafonds zijn een kunst op zich. Dus ook als je niet van shoppen houdt, is deze markt een bezoek waard.

  • De bazaar in Istanbul is op zondag gesloten. De overige dagen kun je de markt bezoeken van 08.30 tot 19:00 uur.
Kapali Carsi

Fietsen in Istanbul

Een te gekke en avontuurlijke manier om de stad te ontdekken is door mee te gaan met een fiets tour langs de mooiste bezienswaardigheden van Istanbul. Fietsen in Istanbul is een beetje spannend, maar onder begeleiding van een Nederlandse gids die alles van de stad weet is het goed te doen.

Schaf tickets aan voor een fietstour in Istanbul

Chillen langs de Bosporus

Dwars door Istanbul stroomt de Bosporus, een zeestraat welke de Zwarte Zee en de Zee van Marmara met elkaar verbindt. Wij houden van steden met veel water en wat dat betreft zit je in Istanbul helemaal goed. Op meerdere plekken in de stad kun je heerlijk genieten van het uitzicht over de Bosporus. Zo zie je vanaf de Europese kant het Aziatische deel liggen en andersom. Tijdens warme dagen komt de lokale bevolking samen in verschillende parken rondom de Bosporus.

Doen in Istanbul: Bosporus

Verse vis eten onder de Galatabrug

Verschillende bruggen zijn gebouwd over de Bosporus en de één is nog indrukwekkender dan de ander. Eén van deze bruggen, de Galatabrug, is een bezoek waard. Niet alleen vanwege de prachtige uitzichten. Maar vooral vanwege de vele vissers die hier iedere dag de meest verse vis uit het water halen. Onder de Galatabrug zijn daarnaast meerdere restaurants gevestigd waar je zelf kunt genieten van deze heerlijke vis.

Galatabrug

De stad bewonderen vanaf de Galatatoren

Wil je Istanbul vanaf grote hoogte bewonderen, dan is de Galatatoren dé plek waar je moet zijn. Vanaf deze toren heb je een magnifiek uitzicht over de stad, de Hagia Sofia, de Blauwe moskee en de Bosporus. Belangrijk is om hier zo vroeg mogelijk in de ochtend te zijn. Het is niet voor niets één van de populairste bezienswaardigheden in de stad. Het beklimmen van de Galatoren kost 15 lira per persoon.

Galatatoren

Cocktails drinken en lekker eten in Karaköy

Istanbul is een gigantische stad welke verdeeld is in verschillende wijken, maar er kan er maar één de leukste zijn. Wat ons betreft de leukste wijk in Istanbul is de wijk Karaköy – of Galata in het district Beyoglu. Vanwege de hippe sfeer, hippe barretjes en restaurants en street art. Op steeds meer plekken doemen de mooiste kunstwerken op én je vindt hier de gekleurde regenboogtrap.

Karakoy
Doen in Istanbul: De wijk Karakoy

Reis een dag van Europa naar Azië

Iets dat je zeker moet doen is een trip maken naar het Aziatische deel van de stad. Met de ferry kun je voor een prikkie de Bospurus oversteken en een dag – of langer – besteden in Azië. Met name de bazaar in Kadikoy, die een stuk minder toeristisch is dan de grote bazaar van Istanbul, en een wandeling langs de waterkant zijn aanraders. Je kunt je hier met gemak urenlang vermaken. De sfeer in het Aziatische deel van Istanbul is net iets anders waardoor het voelt dat je aan de andere kant van de wereld bent.

Bospurus

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in Istanbul, maar deze bezienswaardigheden en plekken zijn makkelijk te combineren tijdens een citytrip van een paar dagen. 

Nieuwsgierig naar de kosten voor een stedentrip naar Istanbul? Je leest hier alles over onze uitgaven.

Overnachten

Qua accommodaties in Istanbul is er ontzettend veel keuze. Je kunt kiezen voor een 4-sterrenhotel waar je slechts een paar tientjes per nacht voor betaald, een bed op een slaapzaal in een hostel, een budget hotel óf een eigen appartement in de stad. Wij kozen voor deze laatste optie en verbleven in een fijn appartement op steenworp afstand van het Taksim-plein voor €22 per nacht. Wil jij dit ook? Kijk dan eens naar Berry Life Apartments in Istanbul. Hieronder hebben we nog een aantal fijne accommodaties op een rij gezet:

Wat zijn volgens jou de mooiste bezienswaardigheden in Istanbul?

Meer Turkije?

Eén bericht over “Bezienswaardigheden Istanbul: 8x doen tijdens je eerste bezoek”

  1. Avatar van Linda | travellersoftheworld
    Linda | travellersoftheworld
    15 januari 2018

    Leuk artikel! Ik zou Istanbul echt wel eens willen bezoeken, ik was de laatste tijd wel wat huiverig voor Turkije, maar dat wordt nu toch wel minder, dus wie weet komt het er nog eens van!