13 redenen waarom je nú naar Iran wilt reizen
Waarom je nú naar Iran wilt reizen? Heel simpel. Iran komt regelmatig negatief in het nieuws. Dit zorgt ervoor dat veel mensen denken dat Iran een bestemming is om ver bij vandaan te blijven. Inderdaad, Iran heeft geen piekfijne reputatie. Logisch dat veel mensen een beeld hebben gecreëerd bij het land. Iran is echter met stip het meest fantastische land dat wij tijdens onze wereldreis bezochten. Je kunt er niet in je bikini rondparaderen en luieren op hagelwitte stranden met een cocktail in je hand, maar je kunt er wel veel leren over een eeuwenoude cultuur. Een cultuur waar we als Nederlanders maar weinig vanaf weten.
De banden met Europa worden aangehaald en iedereen die naar Iran heeft gereisd is – net als wij – laaiend enthousiast. Daarom is dit hét moment om je reis naar Iran te boeken. Want voor je het weet moet je dit fantastische land delen met duizenden andere toeristen. Wij geven je 13 redenen waarom je nú naar Iran wilt reizen.
Iraniërs zijn de liefste mensen die we tijdens onze reis hebben ontmoet
Reizen betekent mensen ontmoeten. Andere reizigers en verhalen uitwisselen, maar zeker ook kennis maken met de lokale bevolking. En laat de Iraanse bevolking hier nou eens voor de volle 100% voor open staan. Nergens zijn we zo vaak uitgenodigd om thee te komen drinken, kregen we uit het niets stukken fruit in onze handen geduwd en werd er overal naar ons geglimlacht en gezwaaid. Zelfs een gratis maaltijd of slaapplek aangeboden krijgen in Iran is niet vreemd. En dat écht zonder dat er iets voor terug wordt verwacht. Wat een lieve mensen die Iraniërs! De lokale bevolking is één van de meest belangrijke redenen waarom je nú naar Iran wilt reizen.
De rijke Perzische cultuur doet je versteld staan
Veel bestemmingen in Iran lijken op een levensecht museum. Zodra je door Iran loopt, word je ondergedompeld in de prachtige cultuur met als één van de hoogtepunten de ruïnes van Persepolis vlakbij de stad Shiraz. Hier leer je meer over de Perzische cultuur dan in welk geschiedenisboek dan ook. Maar niet alleen de Perzische cultuur is bijzonder, ook de vele – kleurrijke – moskeeën en heilige shrines doen je verbluffen.
Iraniërs zijn goudeerlijk en opgelicht worden zul je hier dus niet
Betalen doe je in Iran met de lokale munteenheid de Rial. Nergens ter wereld kun je Rial krijgen en pinnen in Iran als buitenlander is niet mogelijk. Je zult dus contante euro’s of dollars mee moeten nemen die je in Iran omruilt. Ik kan me voorstellen dat het voor mensen als vervelend overkomt om met duizenden euro’s op zak te lopen. Je moet het tenslotte tijdens je reis allemaal veilig bij je zien te houden. Iraniërs weten dondersgoed dat toeristen contant geld bij zich hebben. En toch hebben wij geen moment het idee gehad dat ook maar iemand met ons sprak vanwege het geld.
Om het nog ingewikkelder te maken, maken Iraniërs gebruik van twee termen voor hun lokale munteenheid. Je betaald met Rial, maar vaak wordt er gesproken over tuman. Deze is 1/10 waard van de Rial en wordt gebruikt vanwege het vele aantal nullen bij de Rial. Af en toe is het best lastig dus om erachter te komen hoeveel je precies moet betalen. Kom je er even niet uit? Geef dan gewoon een briefje en ik weet zeker dat je het juiste wisselgeld terug krijgt.
Nergens wil de lokale bevolking je zo graag leren kennen als in Iran
“Welcome to Iran!” Een zin die wij minstens 10x per dag aan moesten horen tijdens onze reis door Iran. En wanneer je omkijkt lacht een schattig mannetje naar je, steekt zijn hand op en loopt rustig verder. Of, de mensen die toch een beetje Engels spreken, komen naar je toe en vragen wat je van Iran vindt. En trotst dat ze zijn als je ze vertelt dat je het helemaal geweldig vindt. Vrijwel iedereen is nieuwsgierig naar wat je komt doen in hun land, wat jouw mening is en of jouw land echt zo verschillend is met hun land.
Veel Iraniërs zijn namelijk nog nooit hun eigen land uit geweest. En ook hier geldt weer dat je nooit bang hoeft te zijn dat iemand iets van je wil. Diverse keren zijn wij mee op pad genomen door de lokale jeugd. En geen enkele keer werd er ook maar iets terug verwacht.
Je vindt er landschappen die je helemaal voor je alleen hebt
Woestijnen, bergen, (zout)meren, zee en uitgestrekte vlaktes. Je komt het allemaal tegen in Iran. De woestijnen rondom Yazd en Esfahan – zoals de Varzaneh woestijn – zijn parels die je gemakkelijk voor je alleen kunt hebben, maar ook de bergen rondom hoofdstad Teheran zijn een plaatje. En je kunt er zelfs tijdens de wintermaanden wintersporten. Over het strand slenteren kun je aan de Kaspische Zee en Perzische Golf en (zout)meren vind je overal in het land.
Iran is een spotgoedkope reisbestemming
Vooraf lazen wij ons in over de prijzen in Iran en dachten wij dat Iran een relatief dure bestemmingen zou zijn. Maar niets is minder waar. Houd er wel rekening mee dat accommodaties alles behalve goedkoop zijn – vergeleken met andere prijzen en bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Voor een tweepersoonskamer met privé badkamer moet je rekenen op zo’n 30 tot 35 euro per nacht. Maar daarnaast vallen alle kosten mee. Tijdens onze reis gaven wij gemiddeld zo’n €40 per persoon per dag uit voor slapen, eten en drinken, vervoer (huurauto), excursies en overige uitgaven.
Waarom je nú naar Iran wilt reizen: Reizen door Iran is een eitje
Naar Iran reis je waarschijnlijk niet als je nog nooit eerder hebt gereisd, maar zelfs dit zou gemakkelijk kunnen. Binnenlandse vluchten zijn gemakkelijk te boeken en zijn bovendien goedkoop. Daarnaast zijn lange afstanden gemakkelijk te bereizen met trein of (VIP)bus en kun je voor kortere afstanden gemakkelijk een taxi nemen (dit kost niets) of de lokale bus pakken. Ook kan het voor bepaalde excursies – zoals Persepolis – uit om een privé chauffeur te regelen. Vrijwel nergens ter wereld is benzine zo goedkoop als in Iran, dus voor je portemonnee hoef je het niet te laten.
Een andere optie is door Iran reizen met een huurauto zoals wij hebben gedaan. Onervaren bestuurders zou ik het niet aanraden (het verkeer in Iran is gestoord!), maar wij hebben de tijd van ons leven gehad.
De moskeeën lijken zo uit een sprookje te komen
Niet alleen de Perzische cultuur en haar bouwwerken zijn prachtig. In iedere bestemming in Iran vind je de mooiste kleurrijke moskeeën die vrijwel allemaal te bezoeken zijn – buiten de gebedstijden om. Eén van de belangrijkste is de gigantische Jamkaram moskee in het heilige Qom en één van onze favoriete moskeeën is de Nasir al-Molk – ook wel Pink Mosque genoemd – in Shiraz. Houd er als vrouw zijnde wel rekening mee dat je tijdens een bezoek aan een moskee een chador moet dragen. Deze kun je altijd bij de ingang van de moskee lenen.
De Perzische keuken doet niets onder aan andere landen
In Iran draait veel om eten. Heerlijk eten. De Perzische keuken is ontzettend gevarieerd. In gerechten wordt veel gebruik gemaakt van kruiden en specerijen, rijst, noten, gedroogd fruit en vlees. Zo eet je bijvoorbeeld de lekkerste kebab, falafel (ideaal voor vegetariërs) en stoofpotten met vrijwel altijd onder andere verse aubergine.
Iran wordt nog niet overspoeld door toeristen
Iran komt regelmatig niet al te positief in de media en dat zorgt ervoor dat veel mensen ervoor kiezen om niet naar het land te reizen. En dat is prima, want zo hebben de mensen die wel kiezen voor een reis naar dit fantastische land veel plekken – buiten de hoofdstad Teheran en populaire steden als Isfahan en Shiraz om – nog vrijwel helemaal voor hen alleen. Buiten de eerder genoemde plekken zijn wij op verschillende bestemmingen geweest waar we geen enkele andere toerist zijn tegengekomen. Best lekker.
We hebben ons geen moment onveilig gevoeld in Iran
Zoals ik eerder aangaf zijn Iraniërs goudeerlijk, onwijs nieuwsgierig naar toeristen en willen ze je overal bij helpen. Wij hebben ons dan ook geen seconde onveilig gevoeld in Iran. Zelfs niet in het donker en zelfs niet met alle euro’s op zak. Bovendien is er in Iran de laatste jaren niets schrikbarends gebeurt en hoef je je dus echt geen zorgen te maken. Nog een bijkomende reden waarom het zo veilig is: Op bijvoorbeeld stelen staan in Iran onwijs hoge straffen. Ze kijken wel uit dus.
Shop till you drop in Iran
In iedere grote of middelgrote stad in Iran vind je een bazaar waar je de mooiste aankopen kunt doen. Denk aan specerijen, maar ook aan prachtige kunstwerken, Perzische tapijten en andere souvenirs. En dat allemaal ook nog eens voor een prikkie.
Omdat je een ander beeld krijgt van het land dan dat de media vormt
Iran is een extreem islamitisch en daardoor gevaarlijk land, in Iran leven alleen maar terroristen, in Iran is oorlog. Een aantal van de dingen die wij hebben gehoord toen we aangaven dat we naar Iran wilden reizen. Maar niets is minder waar. Ja, Iran is een islamitische staat. En dat betekent dat je rekening moet houden met verschillende regels en wetten. Zo is alcohol bijvoorbeeld verboden en moeten vrouwen zich buitenshuis altijd bedekken en een hoofddoek dragen. En natuurlijk is een groot gedeelte van de bevolking hier niet blij mee. Geef ze eens ongelijk. Maar door als toerist niet naar Iran te reizen doe je de Iraanse bevolking geen plezier.
Nog niet overtuigd? Ook Marieke schreef over Iran en je leest hier waarom zij naar Iran op reis wil.
Je zult zonder twijfel geen spijt krijgen van een reis naar Iran! Zie jij jezelf al gaan?