VPN op reis

Waarom gebruik maken van een VPN op reis onmisbaar is

Geüpdatet op

We reizen tegenwoordig vrijwel allemaal met een smartphone of laptop en komen hiermee op plekken waar de internetverbinding niet altijd even veilig is. De kans dat je gebruik maakt van open wifi netwerken en hotspots van andere reizigers is groot. En dat brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Maar er zijn ook landen waar niet alle websites vrij te openen zijn. Zo is Facebook bijvoorbeeld verboden in Iran en ook in China is veel sociale media verboden terrein. En laten wij als Nederlands nou juist graag in contact blijven met familie en vrienden via sociale media. De oplossing voor al deze beperkingen en veiligheidsrisico’s is gebruik maken van een VPN op reis. In dit artikel gaan we in op wat een VPN verbinding precies is én waarom jij gebruik zou moeten maken van een VPN tijdens jouw reizen.

Wat is een VPN en waarom is een VPN onmisbaar op reis?

VPN staat voor Virtual Private Network en een VPN verbinding zorgt er simpel gezegd voor dat je jouw IP-adres aan kunt passen door verbinding te maken met een server in een ander land. Hierdoor ben je anoniem en kan jouw IP-adres – en dus locatie – niet achterhaald worden. Een soort privé-netwerk dus. Zo kun jij bijvoorbeeld terwijl je in China zit via jouw VPN aangeven dat je in Nederland zit. De VPN is in dit geval de tussenpersoon tussen de server en jouw smartphone of laptop. Het gebruik maken van een VPN maakt jouw online dus een stuk veiliger en gemakkelijker. Hieronder geven we je vier redenen waarom het gebruik maken van een VPN op reis onmisbaar is.

#1. Je gegevens op het internet beschermen

Het komt op reis regelmatig voor dat je inlogt op een open wifi netwerk. Netwerken waarbij je zelfs geen wachtwoord hoeft in te vullen en waar iedereen gebruik van kan maken. Deze wifi-netwerken zijn vaak onbetrouwbaar en kunnen stuk voor stuk met twee vingers in de neus door hackers worden aangevallen waarna jouw gegevens binnen handbereik liggen. Persoonlijke gegevens kunnen op straat belanden en in handen van hackers terecht komen. Geen fijn gevoel toch? Wanneer je gebuikt maakt van een VPN verbinding krijgen hackers geen toegang tot jouw gegevens. Je maakt als het ware anoniem verbinding met het open wifi netwerk.

#2. Nederlandse programma’s terugkijken in het buitenland

Zelfs als je aan het reizen bent kan het soms best fijn zijn om lekker je eigen Nederlandse televisie programma’s – zoals deze toffe reisprogramma’s – terug te kunnen kijken. Je krijgt echter vaak te zien dat kijken vanaf jouw locatie niet mogelijk is in verband met de uitzendrechten. Terugkijk diensten zoals RTL XL en NPO gemist mogen hun programma’s namelijk enkel en alleen uitzenden in Nederland. Maar gelukkig is er een oplossing zodat jij ook in het buitenland kunt genieten van je favoriete programma’s. Met je VPN kun jij namelijk verbinding maken met een server die in Nederland staat. Zo lijkt het voor websites waarop je programma’s terug wilt kijken alsof je in Nederland bent en wordt je niet geblokkeerd.

VPN op reis

#3. Gebruik maken van sociale media waar dan ook ter wereld: Geen internetcensuur

Ik noemde net al dat het gebruik maken van sociale media niet in ieder land zo gewoon is als bij ons. Bepaalde landen hanteren een internetcensuur. Zo is het in Iran bijvoorbeeld verboden om actief te zijn op Facebook en Twitter en wordt in China bijvoorbeeld Google, Gmail en Youtube geblokkeerd. Wanneer je met een VPN verbinding maakt met een server buiten het land waar je op dat moment bent heb je geen last meer van internetcensuur. Zo kun je zelfs in Iran Facebooken en in China je favoriete vloggers volgen op Youtube.

In Iran zijn veel dingen niet toegestaan of verbonden. Lees hier alles over de voor ons vreemde wetten en regels in Iran.

#4. Geld besparen voor het boeken van vluchten en hotels

Voor een paar euro per maand kun je al een goede VPN aanschaffen. Maar gebruik maken van een VPN verbinding kost niet alleen maar geld, je kunt er ook nog eens geld mee besparen. De prijzen van hotels en vluchten kunnen namelijk heel erg afhangen van de locatie waar jij je op dat moment bevindt. Als jij dus online een vlucht of hotel wilt boeken kun je het beste verschillende VPN locaties proberen – dus je aanmelden op servers in verschillende landen – om zo prijzen voor iedere locatie te vergelijken. Uit ons onderzoek is gebleken dat je vaak veel geld kunt besparen als je je locatie zet op een land in Afrika op Oost-Europa. Zo haal je je investering in een goede en betrouwbare VPN verbinding er binnen no-time uit.

Maak jij al gebruik van een VPN verbinding op reis?

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met een externe partij. Wij schrijven echter enkel over onze eigen ervaringen en bevindingen. Al jaren maken wij op reis gebruik van een VPN. Je kunt meer lezen over samenwerkingen in onze disclaimer