Hoe duur is Schotland

Hoe duur is Schotland: Budget en kosten

Geüpdatet op

Over Schotland gaat vaak het vooroordeel rond dat Schotland een enorm dure bestemming is. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met Londen in Engeland. En dat is niet gek, want Schotland is net als Engeland onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. Schotland is zeker niet één van de goedkoopste bestemmingen, maar onze ervaring is dat Schotland in ieder geval een stuk goedkoper is dan Londen. Schotland is zeker geen onbetaalbare bestemming en vrij goed te vergelijken met Nederland. Tijdens onze reis door Schotland hielden wij uiteraard onze uitgaven bij, zodat wij een antwoord kunnen geven op de vraag ‘hoe duur is Schotland?’ 

Betalen en pinnen in Schotland

De munteenheid in het Verenigd Koninkrijk is de Pound Sterling (GBP). De pond dus. Schotland en Noord-Ierland hebben echter hun eigen munteenheid. In Schotland is dit de Schotse pond. De wisselkoers voor de Schotse pond staat gelijk aan die van de Pound Sterling. Pinnen is overal in Schotland mogelijk, tenzij je in heel verlaten gebieden komt. Ook kun je in veel restaurants, winkels en hotels pinnen. Creditcards worden ook vrijwel overal geaccepteerd.

Om een duidelijk antwoord te kunnen geven op de vraag ‘hoe duur is Schotland’ hebben wij al onze uitgaven bijgehouden tijdens onze rondreis van één week. Hieronder vind je al onze uitgaven die zijn onderverdeeld in vijf categorieën: Slapen, eten en drinken, vervoer, excursies en overige uitgaven.

Natuurlijk begint je vakantie in Schotland met het boeken van je vliegtickets of boottickets. Je kunt er voor kiezen om voordelig te vliegen naar Glasgow of Edinburgh. Vliegtickets kun je het beste vergelijken via Tix.nl. Hier vind je vaak de beste deals.

Dronefoto Schotland

Kosten voor accommodaties in Schotland

De prijzen voor accommodaties in Schotland lopen behoorlijk uitéén. Zo is het natuurlijk een stuk goedkoper om te overnachten in een hostel dan in een luxe hotel. Over het algemeen kun je rekenen op ongeveer €20 per nacht als je slaap in een hostel. Voor een tweepersoonskamer met privé badkamer lopen de prijzen uitéén van 40 tot 100 pond per nacht. In sommige gevallen is het ontbijt hierbij inbegrepen. Wil je net als wij één van de mooiste plekken van Schotland ontdekken – Isle of Skye – dan moet je er rekening mee houden dat de prijzen voor accommodaties een stuk hoger liggen dan in rest van Schotland. Hieronder vind je de accommodaties waar wij verbleven, inclusief de prijzen. Overal sliepen wij in een ruime tweepersoonskamer met eigen badkamer.

Arthur's Seat Edinburgh

Hoe duur is eten en drinken in Schotland?

Eten en drinken in Schotland kun je zo duur maken als dat je zelf wilt. De goedkoopste optie is eten in één van de vele pubs die je in iedere stad vindt. Een gerecht kost hier over het algemeen tussen de £8 en £15. Voor twee alcoholische drankjes (speciaalbier en een cocktail) betaalden wij tussen de £7 en £13. Wij gingen in Schotland iedere avond (uitgebreid) uit eten (£27.50 – £38 per avond) en aten ook vaak tussen de middag in een gezellige pub. Sommige middagen kochten we een verse sandwich bij een supermarkt of benzinestation onderweg. Ontbijten deden we op Isle of Skye in onze kamer. Andere dagen haalden we vaak wat snacks bij de supermarkt. Een aantal dagen bezochten wij een aantal pubs waar we meerdere drankjes deden. Wees gewaarschuwd: Schotland is geen goede bestemming als je moeite hebt met alcohol 😉 (grapje natuurlijk).

Wij gaven gemiddeld £55 per dag uit aan eten en drinken in Schotland voor twee personen. Dit kan een stuk goedkoper wanneer je besluit om niet zo vaak de pub in te duiken.

Arthur's Seat Edinburgh

Kosten voor vervoer in Schotland

De afstanden in Schotland zijn relatief kort en je kunt prima door het land reizen per openbaar vervoer. Bussen rijden naar vrijwel iedere bestemming en ook de trein is een goede optie. Wij kozen echter voor het huren van een auto om zo de ultieme vrijheid te ervaren en gemakkelijk een mooie rondreis over Isle of Skye te kunnen maken. Een auto huren in Schotland deden wij bij Alamo waar wij al eerder een goede ervaring mee hadden in Mexico. Hiervoor betaalden wij £100 voor vier dagen. Benzine in Schotland is redelijk prijzen. Wij reden behoorlijk wat kilometers door Schotland en waren in totaal ongeveer £100 kwijt.

Een andere aanrader voor een autoverhuurbedrijf is Sunny Cars. Bij Sunny Cars maak je altijd gebruik van all-in autoverhuur wat betekent dat je ongelimiteerde kilometers hebt, volledig verzekerd bent en nooit je eigen risico kwijt bent.

De dagen dat wij niet beschikten over een huurauto waren wij in Edinburgh. Edinburgh is een vrij compacte stad die gemakkelijk te voet te verkennen is. Wij liepen hier dus aardig wat kilometers en maakten geen gebruik van het openbaar vervoer. Wij reisden enkel per tram van Edinburgh Airport naar York Place in het centrum en weer terug. Een enkele rit van het vliegveld naar het centrum van Edinburgh kost £6 per persoon. Mocht je vooraf weten dat je naar het centrum wil met het openbaar vervoer, dan kun je ook vooraf tickets reserveren voor de Airlink bus voor £4.50.

Hoe duur is Schotland
Auto huren in Schotland
Hoe duur is Schotland

Excursies in Schotland

Aangezien wij beschikten over een huurauto hebben wij geen tours geboekt om de mooiste plekken van Schotland te ontdekken. De enige keer dat wij met een tour mee zijn gegaan in Edinburgh. Hier gingen we mee met de gratis ghost tour door de stad die iedere avond om 17.00 en 19.00 uur gehouden wordt. Je kunt je hier gratis voor aanmelden, maar een fooi aan het einde van de tour wordt wel verwacht. Wij gaven hiervoor £15 uit.

Hoe duur is Schotland
Schotse hooglander

Overige uitgaven in Schotland

Natuurlijk is een reisje niet compleet zonder een aantal souvenirs te hebben aangeschaft. Erick is gek op speciaalbier en dus bezochten we een aantal micro-brouwerijen waar hij een aantal glazen kocht. Ook nam ik natuurlijk weer een magneet mee – zoals ik overal doe – en kochten we op het vliegveld een fles Schotse gin voor onze drankcollectie. In totaal gaven wij naast de uitgaven voor slapen, eten en drinken, vervoer en excursies nog £45 uit.

Hoe duur is Schotland? Conclusie

Hieronder zie je een overzichtje van de totale budget Schotland en kosten per persoon per dag. Als antwoord op de vraag ‘hoe duur is Schotland’ kunnen we wel concluderen dat Schotland zeker niet één van de goedkoopste bestemmingen in Europa is. Maar toch is het ons helemaal meegevallen en is een reis door Schotland iedere cent waard geweest. Gemiddeld gaven wij ruim €70 uit per persoon per dag.

Totaal (7 dagen)Per dag (2 personen)
£ 1000
€ 1100
£ 157,14
€ 142,86

Had jij verwacht dat Schotland duurder of goedkoper zou zijn?

Schotland video

2 berichten over “Hoe duur is Schotland: Budget en kosten”

 1. Avatar van De Keersmaeker
  De Keersmaeker
  17 april 2020

  Hallo, Wat een leuk verslag van jullie Schotland reis , ik ben zelf een passioneerde whisky liefhebber en was al een tijdje van plan om naar Schotland te reizen , maar telkens uitgesteld van wege de kostprijs . Maar als ik jullie bevinden zo een beetje lees , zeker geen financiele kater achteraf . Ook overweeg ik de reis te doen met trekkingsfiets met overnachtingen zoals jullie , de vraag is kun je de fietsen veilig afgesloten weg zeten tijdens de overnachtingen . Dit is misschien een moeilijke vraag . Nog veel reis plezier , ga af en toe wel eens kijken naar jullie mooie website . Groetjes Ferdi van Brasschaat Belgie .

  1. Avatar van Kirsten
   Kirsten
   19 april 2020

   Hi Ferdi, Wat leuk dat je een reactie achterlaat en vaker een kijkje komt nemen. Het is inderdaad lastig om een antwoord te geven op je vraag, aangezien wij natuurlijk maar een heel klein gedeelte van alle beschikbare accommodaties hebben gezien. Ik kan me niet voorstellen dat het niet mogelijk is, maar ik denk dat je dan het beste voordat je boekt even contact op kunt nemen met het hotel. Stay safe en tot een volgend bezoek! Groetjes Kirsten