Autorijden in Schotland

Isle of Skye, Schotland: Route langs de hoogtepunten

Geüpdatet op

Het Schotse eiland Isle of Skye, oftewel Skye, is één van de mooiste eilanden van Europa en zeker één van de tofste bezienswaardigheden in Schotland. De ruige natuur, diepe kliffen, watervallen en bergtoppen maken van Isle of Skye een perfecte bestemming voor een wandelvakantie of een te gekke roadtrip over het eiland Skye. Isle of Skye is qua oppervlakte te vergelijken met de Nederlandse provincie Zeeland en dus kun je in één of twee volle dagen veel van de tofste Isle of Skye bezienswaardigheden ontdekken. En ik kan je verklappen, het is er bloedmooi! Met deze route voor Isle of Skye kom je langs tien van de mooiste plekken. 

De stenen brug van Sligachan

Wanneer je vanaf het vaste land van Schotland Isle of Skye oprijdt kom je al snel langs het dorpje Sligachan in het zuidoosten. In het dorp zelf is niets te beleven, maar de prachtige oude brug over de rivier Sligachan is wel een korte stop waard. Heb je meer dan genoeg tijd gepland voor Isle of Skye, dan kun je ook vanaf hier starten met de Sgurr na Stri Trail. Over de stroom die onder de brug doorloopt gaat zelfs een heel verhaal rond dat zeker leuk is om te lezen voor je bezoek. Net voorbij de brug van Sligachan raad ik je aan om langzaam te rijden. Aan de linkerkant kun je namelijk één van de mooiste watervallen op Isle of Skye bewonderen.

Sligachan, Isle of Skye Schotland

De hoofdstad van Isle of Skye: Portree

De hoofdstad van het eiland Skye is Portree. In Portree wonen ongeveer 4000 mensen. In het compacte centrum vind je een busstation – je kunt van Isle of Skye bijvoorbeeld per bus naar Inverness, Edinburgh of Glasgow reizen – een aantal hotels, restaurants en winkels. Tijdens ons bezoek aan Portree hebben wij een aantal restaurants uitgeprobeerd. Onze favorieten zijn het restaurant van het Portree Hotel en The Isles Inn waar voornamelijk locals komen voor een hapje en een drankje. Voor het mooiste punt in Portree moet je iets verder doorrijden. Rij het dorp door naar de Staffin Road en vanzelf zie je aan de rechterkant – net na de Coop supermarkt -, aan de overkant van het water, de schattige, gekleurde huizen. Een stop waard!

Overnachten in Portree op Isle of Skye: Air Leth Bed & Breakfast. Hier heb je een fantastisch ruime tweepersoonskamer met eigen badkamer en een fantastisch uitzicht op de Schotse landschappen. Ontbijt is inbegrepen en wordt iedere ochtend tussen acht en negen uur op je kamer geserveerd. Heerlijk!

Portree, de hoofstad van Isle of Skye

Loch Leathan

Schotland staat bekend om de vele prachtige meren en dus zal het je vast niet verbazen dat je ook op Isle of Skye een aantal meren tegen zult komen. De eerste die je tijdens deze route over Isle of Skye tegenkomt is Loch Leathan. Vanaf hier heb je meteen een fantastisch zicht op The Storr en er vlakbij stonden tijdens onze rondreis een aantal indrukwekkende Schotse Hooglanders.

Bewonder de Schotse Hooglanders en vele schapen

Over het eiland Skye loopt grofweg één tweebaansweg die je het snelst van A naar B brengt, de A87 die loopt van noord naar zuid. Een aantal van de Isle of Skye bezienswaardigheden liggen pal aan deze weg, dus helemaal kun je ‘m niet skippen. Toch raad ik je zeker aan om zodra je kan van deze weg af te gaan. De kleinere binnenwegen brengen je langs nóg mooiere plekken en bovendien heb je ze vaak helemaal voor jezelf. Schrik niet, want regelmatig lopen er schapen middenop de weg en staan er enorme Schotse Hooglanders, oftewel Hairy Coo’s te grazen naast de wegen.

Schotse hooglanders Isle of Skye
Schapen Isle of Skye, Schotland

The Old Man of Storr

Het is een pittige hike bij slecht weer – en helaas is het dat vaak op Isle of Skye -, maar heb je mazzel en genoeg tijd voor een flinke klim, bezoek dan zeker de Old Man of Storr aan de oostkant van het eiland. The Old Mann of Storr is een indrukwekkende rotspartij dat onderdeel is van de Trotternish Ridge. De uitzichten zijn werkelijk waar fenomenaal, maar zorg ervoor dat je niet weg waait. De wind die er staat tijdens de koudere dagen is abnormaal. Als het weer een beetje mee zit doe je ongeveer een half uur over de hike naar de enorme rotspartij. The Old Man of Storr is niet voor niets één van de populairste Isle of Skye bezienswaardigheden. De kans dat je deze plek voor je alleen hebt is dan ook klein, helaas.

Nog een leuk weetje voor filmliefhebbers: The Old Mann of Storr kun je onder andere spotten in de film Prometheus uit 2012. Ook als je besluit om niet naar boven te gaan, is een korte stop de moeite waard. Vanuit de verte doemen de enorme rotsen al snel op wat zorgt voor bloedmooie plaatjes.

Reis je net als wij in de winter naar Schotland? Hier lees je waarom Schotland in de winter wél een goed idee is.

The Old man of Storr, Isle of Skye
The Old man of Storr, Isle of Skye
The Old man of Storr, Isle of Skye

Kilt Rock & Mealt Falls

Het uitzichtpunt bij Kilt Rock en de Mealt Falls watervallen, bij Elishadder, is tevens een drukbezochte plek op Isle of Skye. En dat is niet zo gek. De kliffen zijn enorm indrukwekkend en de naastgelegen waterval die uit de kliffen de zee in stort is prachtig. Het uitzichtpunt staat goed aangegeven en je kunt je auto er gemakkelijk parkeren. Vanaf hier is het slechts een minuut lopen naar het uitzichtpunt waarnaast meteen de waterval ligt. Is het tijdens jouw bezoek aan Isle of Skye net zulk weer als bij ons, dan raad ik je aan om na te hebben genoten bij Kilt Rock en de Mealt Falls op te warmen bij een gezellige zaakje in het dorpje Staffin.

Kilt Rock en Meat Falls, Isle of Skye Schotland
Mealt Falls
Kliffen Isle of Skye, Schotland

Wat te doen op Isle of Skye: Hiken in The Quiraing

The Quiraing staat bekend als één van de mooiste plekken om te wandelen op Isle of Skye en is dus één van de mooiste Isle of Skye bezienswaardigheden. Je kunt hier een hike maken van bijna 7 kilometer door één van de mooiste landschappen van het Skye. De hike leidt je langs steile kliffen en uitzichtpunten. Tijdens ons bezoek stond er helaas zoveel wind en waren sommige weggetjes flink glad waardoor wij besloten om niet te gaan voor de hele hike. Is dit bij jou ook het geval, dan raad ik je toch aan om in ieder geval even uit te stappen en de natuur in te trekken. Je kunt de wandeling zo kort of lang maken als dat je zelf wilt. The Quiraing is onder andere gebruikt als filmset voor Star Wars. Dat geeft maar weer aan hoe bijzonder het hier is.

The Quiraing
The Quiraing, Isle of Skye Schotland

Havenstadje Uig

Na alle wandelingen en geweldige indrukken ben je vast wel toe aan een beetje bijkomen. Het havenstadje Uig is hier perfect geschikt voor. Hier vind je een aantal pubs en restaurants, maar ook de Skye Ale, de brouwerij van het eiland waar je speciaalbieren kunt kopen en de leukste Skye souvenirs. Uig ligt verder aan een prachtige baai vanaf waar ook regelmatig veerboten vertrekken. De uitzichten zijn om van te genieten.

Uig
Uig, Isle of Skye Schotland

De mooiste kliffen en uitzichten

Natuurliefhebbers kunnen iedere paar meter tijdens een reis over Isle of Skye stoppen voor de mooiste plaatjes. Waar je ook kijkt, het is overal prachtig. Ik kan wel zeggen dat Isle of Skye één van de mooiste plekken is waar ik ooit ben geweest. Zo ruig. Zo mysterieus.

Kliffen Isle of Skye, Schotland

Het mysterieuze Fairy Glen

Nog een plek op Isle of Skye die zo weggerukt lijkt te zijn uit een filmset is het mysterieuze Fairy Glen, iets ten oosten van Uig. Er is hier weinig te doen en na een paar minute zul je hoogstwaarschijnlijk zijn uitgekeken, maar je waant je hier heel even in ‘Hobbit-land’.

Fairy Glen

Bezienswaardigheden Isle of Skye: Dunvegan Castle

Net als bij de meren, schapen en Schotse hooglanders, kun je niet om de vele kastelen in Schotland heen. Dunvegan Castle op Isle of Skye is één van de oudste, bewoonde kastelen in het noorden van Schotland. Het kasteel ligt aan het gelijknamige meer Dunvegan waar je met een beetje mazzel zee-otters en zeehonden kunt spotten. Helaas is het kasteel alleen te bezoeken tussen april en oktober.

Dunvegan Castle

Met een beetje mazzel: Spot het noorderlicht op Isle of Skye

Wist je dat je voor het noorderlicht niet perse naar IJsland of Lapland hoeft te reizen? Ook in Schotland is de kans op het spotten van het noorderlicht een groot gedeelte van het jaar heel reëel. En Isle of Skye is dan zelfs één van de plekken in Schotland waar je de grootste kans hebt om dit natuurwonder te aanschouwen. Tijdens ons bezoek kregen we zelfs de melding dat de kans wel heel groot was en dus stapten we om negen uur ’s avonds de auto. Door de sneeuw, in het donker, over de kleinste weggetjes, langs de steilste kliffen. Het noorderlicht wordt namelijk vaak het best gespot aan de westkust bij het plaatsje Glendale. Uiteindelijk zagen we een ietwat groene gloed in de lucht. We vinden dat het niet écht telt. Maar het noorderlicht spotten op Isle of Skye kan dus écht.

  • Wil je precies weten wanneer de kans op het spotten van het noorderlicht het grootst is? Andy Stables, die zelf woont in Glendale, heeft een heel handige website gemaakt, Aurora Alerts UK. Hierop verschijnt een alarm zodra het noorderlicht te zien is. Tijdens onze jacht op het noorderlicht gaf hij op deze site aan dat ook hij het zag.

Tips voor het autorijden op Isle of Skye

Zoals ik al eerder aangaf loopt er slechts één tweebaansweg over Isle of Skye, van noord naar zuid. Allereerst moet je er rekening mee houden -tijdens je hele rondreis door Schotland natuurlijk – dat je áltijd aan de linkerkant van de weg rijdt. Naast de A87 zijn er op Skye voornamelijk single lanes. Dit zijn kleine weggetjes die enkel breed genoeg zijn voor één auto tegelijk. Komt er een tegenligger aan dan is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen op een passing place aan je linkerkant. Ziet de tegenligger als eerste een single lane, dan wacht hij/zij en mag jij doorrijden. Nu zul je op Isle of Skye waarschijnlijk niet heel veel verkeer tegenkomen, maar het is toch belangrijk om hier altijd rekening mee te houden. Passing Places zijn om ongeveer iedere 200 meter aangelegd.

De snelheden op verkeersborden zijn overal in Schotland aangeduid in miles. Wanneer je een auto huurt is dit geen probleem, want ook in de auto zijn de snelheden niet aangeduid in kilometers. Reis je echter met je eigen auto naar Schotland, dan is het belangrijk om hier bij na te denken. Eén mile is 1.6 kilometer. Wat betekent dat 60 mile bijna 100 kilometer per uur is.

Auto huren in Schotland

Voor het huren van een auto raden wij verhuurbedrijf Sunny Cars aan. Bij Sunny Cars ben je altijd volledig verzekerd en hoef je nooit bang te zijn voor extra kosten. Wel zo fijn aangezien je in Schotland aan de andere kant van de weg moet rijden en de wegen vaak net iets anders zijn dan in Nederland.

Autorijden op Isle of Skye, Schotland
Autorijden op Isle of Skye, Schotland
Autorijden op Isle of Skye, Schotland

Bezienswaardigheden op Isle of Skye op de kaart

Op het kaartje hieronder vind je alle plekken en bezienswaardigheden op Skye island die in dit artikel worden genoemd terug.

Praktische informatie voor Isle of Skye

Isle of Skye is het grootste eiland van de Binnen-Hebriden. Skye heeft een oppervlakte van 1656 km² en is daarmee het op één na grootste eiland van Schotland. Je kunt het eiland op een aantal manieren bereiken. De gemakkelijkste manier is – en hier kozen wij voor – door de Skye bridge over te rijden. Deze start net na het dorpje Kyle of Lochalsh op het vaste land. Tot 2004 moest er tol betalen voor de brug, maar tegenwoordig kun je gratis naar het eiland rijden. Ook kun je per veerboot naar Isle of Skye reizen. Je kunt bijvoorbeeld opstappen in Mallaig op het vasteland en aankomen in Armadale op Skye. veel boten voren enkel bij goed weer en het is voor sommige belangrijk om vooraf te reserveren. Zoek dit dus goed uit voor je reis naar Skye. De brug is altijd de gemakkelijkste – en tevens goedkoopste – optie.

  • Vanuit Edinburgh is het ongeveer vijf uur rijden naar Isle of Skye.

Lees ook de informatie over onze complete route door Schotland.

Kilt Rock en Meat Falls, Isle of Skye Schotland

Bekijk onze video met beelden uit Schotland

Enthousiast geworden van al deze Isle of Skye bezienswaardigheden? Beschik je niet over een eigen auto, maar wil je wel graag Skye bezoeken? Uiteraard is het ook mogelijk om een tour te boeken naar Isle of Skye