Autorijden in Schotland
Schotland

Tips voor het autorijden in Schotland

Schotland is een fantastische bestemming voor een avontuurlijke autovakantie/roadtrip. De wegen zijn goed, op veel plekken heb je de wegen vrijwel voor jezelf en alles staat goed aangegeven. Maar toch zijn er een aantal valkuilen bij het maken van een roadtrip door Schotland. Misschien overbodig om te melden, maar net als in de rest van Groot-Brittannië wordt hier links gereden. Toch wel een dingetje om rekening mee te houden. En zo zijn er nog meer dingen die handig zijn om te weten bij het voorbereiden van een rondreis door Schotland. Je leest hier al onze tips voor het autorijden in Schotland. 

Inhoudsopgave

Tips voor het autorijden in Schotland
 1. Met de eigen auto naar Schotland
 2. Een auto huren in Schotland
 3. Hoe is het autorijden in Schotland?
 4. Snelheidslimieten in Schotland
 5. Kan ik overal tanken in Schotland?
 6. Overige regels voor het autorijden in Schotland

Met de eigen auto naar Schotland

Tegenwoordig kun je heel goedkoop vliegen van Nederland naar Schotland, maar dit is natuurlijk niet de meest duurzame optie én je kunt je eigen auto niet meenemen in het vliegtuig. Een andere optie is het reizen per boot naar Groot-Brittannië. De handigste optie is varen van Nederland naar New Castle in Engeland. Op deze manier kun je je eigen auto meenemen en rij je in een paar uurtjes naar de Schotse hooglanden. Als je met de eigen auto naar Schotland reist is het belangrijk dat je je voertuigregistratie en/of eigendomsdocumenten bij je hebt. Ook ben je verplicht om je auto minimaal WA verzekerd te hebben. Autorijden in Schotland is toegestaan met je Nederlandse rijbewijs. Je hoeft geen internationaal rijbewijs aan te vragen.

Een auto huren in Schotland

Reis je per vliegtuig naar Schotland dan raad ik je aan om in Schotland een auto te huren. Edinburgh – de hoofdstad van Schotland – is een fantastische bestemming voor een stedentrip, maar als je een paar dagen de tijd hebt raad ik je zeker aan om ook de Schotse hooglanden te verkennen. Zodra je buiten de stad komt wordt het alsmaar mooier. Een auto huren in Schotland kan bij veel verschillende maatschappijen.

Wij huurden een auto bij Alamo waarmee we al goede ervaringen hadden in Mexico. Aangezien Alamo geen groot kantoor heeft op het vliegveld in Edinburgh liggen de prijzen hier iets lager dan bij andere maatschappijen. Je huurauto van Alamo kun je oppikken bij het vliegveld of in het centrum van de stad. Ook op veel andere bestemmingen in Schotland, zoals Inverness, Glasgow en Stirling, is het mogelijk je huurauto af te halen en/of in te leveren. Voor een huurauto via Alamo in Schotland betaalden wij ongeveer €25 per dag.

Autorijden in Schotland
Autorijden in Schotland

Hoe is het autorijden in Schotland?

Het links rijden in Schotland is even wennen – vooral het schakelen -, maar al snel zul je merken dat je gewend bent geraakt. Wel is het belangrijk om te onthouden dat je ook rotondes de andere kant langs rijdt. Houdt het overige verkeer in de gaten zodat je niet per ongeluk aan de verkeerde kant van de weg gaat rijden.

Vooral in het hooglanden van Schotland, in het noorden en op het platteland kun je veel erg smalle wegen tegenkomen. (Single Lanes). Hier maak je gebruik van zogenaamde ‘passing places’. Dit zijn invoegplekken waar je kunt stoppen om een tegenligger langs te laten. De regel is dat de bestuurder die als eerste een passing place aan zijn linkerkant heeft, stopt. Deze single lanes kom je vooral op Isle of Skye veel tegen.

Single Lanes in Schotland

Snelheidslimieten in Schotland

Niet alleen het links rijden in Schotland kan lastig zijn. Ook de toegestane maximaal snelheden en afstanden naar bestemmingen zijn aangegeven in miles en niet in kilometers. Eén mile is 1.6n kilometer. Wanneer je door Schotland reist met een huurauto zal het niet lastig zijn om niet te hard of te langzaam te rijden. De kilometertellers zijn namelijk altijd ingesteld in miles. Wanneer je met je eigen auto naar Schotland reist kan het wat lastiger zijn. Autowegen worden in Schotland aangegeven met de letter A. Snelwegen worden aangegeven met de letter M. Hieronder vind je de meest voorkomende toegestane snelheden in Schotland in miles en in kilometers.

 • Binnen de bebouwde kom: 30 miles per uur (mph) = 48 kilometer per uur
 • Buiten de bebouwde kom: 60 mph = 96 kilometer per uur
 • Dubbelbaanswegen: 70 mph = 112 kilometer per uur
 • Snelwegen: 70 mph = 112 kilometer per uur
Autorijden in Schotland
Autorijden in Schotland

Kan ik overal tanken in Schotland?

Benzinestations zijn er in Schotland voldoende, maar doordat Schotland zo dichtbevolkt is kan het geen kwaad om er altijd voor te zorgen dat de tank vol zit. Het kans soms wel even duren voordat je het volgende benzinestation tegenkomt. Bij de meeste benzinestations kun je pinnen, contant betalen of per creditcard. De brandstofprijzen variëren enorm in Schotland. Het kan dus best uit om een aantal benzinestations met elkaar te vergelijken. Over het algemeen geldt dat hoe noordelijker je komt, hoe hoger de brandstofprijzen. Net als in Nederland zijn de verkrijgbare brandstoffen diesel, euro 95 (unleaded 95), Superplus 98 (unleaded 98) en LPG/autogas.

Overige regels voor het autorijden in Schotland

Nu je weet hoe je het beste een auto kunt huren, hoe hard je mag en wat de belangrijkste dingen zijn om rekening mee te houden, zetten we nog een aantal handige tips voor het autorijden in Schotland op een rij:

 • Er zijn geen tolwegen in Schotland
 • Wil je zoveel mogelijk mooie plekken zien, dan raad ik je aan om de snelwegen zoveel mogelijk te vermijden
 • In Schotland is het niet vreemd dat er opeens schapen op de weg lopen. Houd hier – vooral in het donker – rekening mee
 • Het maximale toegestane alcoholpromillage in Schotland is 0,5 promille
 • Telefoneren tijdens het reizen in Schotland is net als in Nederland verboden. Een boete kost £200.
Autorijden in Schotland

Bij deze onze tips voor het autorijden in Schotland. Heb jij nog aanvullende tips?

Meer Schotland:

Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje.
Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier
Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.