Cameron Highlands: Tips voor je bezoek

De Cameron Highlands is een populaire bestemming in Maleisië en is vooral geliefd onder natuurliefhebbers. De highlands liggen ongeveer 150 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kuala Lumpur en heeft wegens de ligging, hoog boven zeeniveau een aangenaam klimaat. Een heerlijke bestemming dus om te ontsnappen aan de hitte in de stad. Ben jij van plan om hier naartoe te reizen? Deze bezienswaardigheden in de Cameron Highlands mag je zeker niet missen.

Praktische informatie Cameron Highlands

Cameron Highlands is een hoogelandvlakte gelegen in het hart van Maleisië op zo’n 150 kilometer van de hoofdstad Kuala Lumpur. Je kunt Cameron Highlands rechtstreeks bereiken door de bus te pakken vanuit Kuala Lumpur. Wij kwamen echter aan vanuit Pulau Pangkor en pakten in Ipoh de bus naar Tanah Rata, het toeristische centrum van Cameron Highlands. Deze bustocht bezorgde ons de mooiste reis ooit. De bus ploeterde over de smalle wegen, langs afgronden, watervallen, kleine gehuchtjes waar slechts een paar mensen wonen en prachtige groene theeplantages. Doordat het gebied een hoge ligging heeft is het relatief kouder dan in andere delen van het land. Cameron Highlands staat voornamelijk bekend als hét theegebied van Maleisië en heeft niet voor niets als bijnaam Malaysia’s Green Bowl.

Buskaartjes voor de reis naar de Cameron Highlands kun je aanschaffen op het busstation. Je kunt er ook voor kiezen om je tickets online aan te schaffen via 12Go.Asia.

Cameron Highlands
Theevelden

Ontdek de Cameron Highlands vanuit Tanah Rata

Tanah Rata is het toeristische centrum van de regio en beschikt over voldoende prima accommodaties. Wij verbleven in Father’s Guesthouse en hadden een ontzettend gezellige tijd met andere reizigers. In Tanah Rata zelf zijn er voldoende restaurantjes te vinden met heerlijke gerechten en een aantal winkeltjes. Qua eten merkten we dat er aan de ene kant van de straat vooral toeristen zaten te eten en aan de andere kant vooral locals. Vrijwel alle avonden hebben wij tussen de locals gegeten en oh, wat was het lekker! Een aanrader dus. Hieronder vind je nog een aantal fijne accommodaties in Tanah Rata en de omgeving:

Bezienswaardigheden in de Cameron Highlands

Een prima manier om Cameron Highlands te ontdekken is door een scooter te huren. Wij huurden een dag een scooter voor ongeveer 10 euro. Ook is het mogelijk om een dag op pad te gaan met een gids. Dit kun je bij je hotel of één van de reisbureaus in Tanah Rata boeken.

Theeplantages

Bezoek de Sungai BOH Theeplantage

Eén van de bekendste en populairste bezienswaardigheden in de Cameron Highlands is de Sungai BOH Theeplantage. In de ochtend is het mogelijk om een uitgebreide uitleg te krijgen over thee en in het restaurant heb je de keuze uit tientallen verschillende smaken thee die je kunt nuttigen met een lekker broodje of gebakje waarbij je gratis kunt genieten van een spectaculair uitzicht. Houd er wel rekening mee dat je niet de enige toerist/reiziger zult zijn die de theeplantage komt bezoeken.Vlindertuin

Bezoek de Butterfly Farm

Wanneer je terug rijdt van de BOH theeplantage naar Tanah Rata kom je langs de Butterfly farm. Een vlindertuin. Niets spectaculairs, maar wel leuk om even rond te kijken. Naast dat er ontzettend veel vlinders rondvliegen is er ook een hele collectie van vreemde insecten die in de regio voorkomen.

Butterfly Farm

Maak de mooiste hikes door de jungle

Cameron Highlands staat naast de theeplantages ook bekend als uiterst geschikte locatie voor jungle walks. Er zijn diverse wandeltochten te vinden, dus voor iedereen is er wel één geschikt. Bij veel guesthouses in Tanah Rata kunnen ze je prima informeren over welke wandelroute geschikt is voor jou. Wij trokken een middag onze schoenen aan en liepen een paar uur door de jungle. Langs een rivier. We beklommen een flinke heuvel, liepen langs een schattig authentiek dorpje en kwamen zelfs een kleine waterval tegen. Geen zin om zelf op pad te gaan? Veel guesthouses bieden ook georganiseerde jungle walks aan.

Jungle Walk

Mossy Forest & Mount Brinchang

Vanwege de hoge ligging van de Cameron Highlands en het vochtige klimaat groeit er veel mos in de jungle en dan met name in het gedeelte genaamd Mossy Forest. Mossy Forest is één van de mooiste bezienswaardigheden in de Cameron Highlands. Je kunt dan ook op verschillende plekken een tour boeken. Vergeet niet om via de vlonders de Mount Brinchang op te lopen voor een geweldig uitzicht over de theeplantages en de groene jungle.

Mossy Forest
Uitzicht vanaf Mount Brinchang

Hoe kom je in de Cameron Highlands?

Van Kuala Lumpur naar de Cameron Highlands

Vanuit Kuala Lumpur vertrekken er dagelijks meerdere bussen naar de Cameron Highlands. De bus vertrekt vanaf Puda Raya (Pudu Sentral) en heeft als eindstation Tanah Rata. Deze rit duurt ongeveer drie uur. Houd er rekening mee dat de wegen smal en stijl zijn. Sommige buschauffeurs willen zich nogal eens niet aan de snelheid houden waardoor je maag behoorlijk kan gaan opspelen.

Een andere optie is de trein. Deze rijdt echter niet helemaal tot Tanah Rata. Vanuit Kuala Lumpur neem je de trein naar Ipoh vanaf waar je de bus kunt pakken naar Tanah Rata. Houd er wel rekening mee dat je in Ipoh nog een bus/taxi moet nemen naar het vernieuwde/internationale busstation.

De busreis van Kuala Lumpur naar de Cameron Highlands duurt ongeveer drie uur. Voor meer informatie over de busreis of het online aanschaffen van kaartjes, kijk hier.

Vanuit andere bestemmingen in Maleisië naar de Cameron Highlands

Vanuit verschillende bestemmingen in Maleisië rijden regelmatig bussen of minivans naar de Cameron Highlands. Het beste kun je hier navraag over doen bij een toeristenbureau of op het station. Wanneer je zelf wilt reizen kun je ook de bus of trein naar Ipoh nemen vanaf waar je verder kunt reizen met de bus.

Cameron Highlands

Hoe is het weer in de Cameron Highlands?

Vanwege de ligging ver boven zeeniveau is het klimaat in de Cameron Highlands een stuk koeler dan op andere plekken in Maleisië. Dit betekent dat de temperatuur het hele jaar door een stuk lager ligt en dat er regelmatig een bui valt. Vooral tijdens de avonduren zakt de temperatuur behoorlijk. Houd er dus rekening mee dat je tijdens je bezoek aan de Cameron Highlands altijd een vestje, een lange broek en een paraplu bij de hand hebt.

Wat zijn volgens jou de leukste dingen om te doen in de Cameron Highlands?

Geschreven door Kirsten

33 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Chille hotels in de Cameron Highlands