Station Kanchanaburi

Wat te doen in Kanchanaburi in Thailand

Geüpdatet op

Kanchanaburi in Thailand is vooral bekend vanwege de “Bridge over the River Kwai” uit de gelijknamige film waarover de beroemde Birma-spoorlijn loopt. De spoorlijn waarbij tijdens het bouwen ervan ruim 100.000 mensen, waaronder 3.000 Nederlanders, zijn omgekomen. Veel mensen brengen een bezoek aan Kanchanaburi vanuit Bangkok om een glimp te werpen op deze beroemde brug en de spoorlijn die erover heen loopt. Maar er is nog veel meer te doen in Kanchanaburi. Lees hier al onze tips voor de mooiste Kanchanaburi bezienswaardigheden.

Kanchanaburi zelf, als stad, stelt weinig voor je. Je vindt er een aantal goedkope guesthouses, luxe resorts langs de rivier en een straat vol met restaurants. In de avonduren kun je prima een aantal drankjes doen, maar ga er niet vanuit dat je kunt feesten tot diep in de nacht. Naar Kanchanaburi reis je voornamelijk voor de omgeving en de verschrikkelijke geschiedenis. Dit zul je overal in de stad en omgeving terug zien.

Station Kanchanaburi

Thailand-Burma Railway Centre Museum

Eén van de musea in Kanchanaburi die zeker een bezoek waard is, Het Thailand-Burma Railway Centre Museum. In dit museum wordt het verhaal verteld van de gruwelijkheden die zich vanaf het jaar 1941 afspeelden in Thailand. Het museum wordt ook wel het Death Railway Museum genoemd. Het jaar waarin Japan begint aan de opmars om Zuidoost-Azië te veroveren. Om een bevoorradingsroute te bewerkstelligen tussen Thailand en Birma (Myanmar) laten de Japanners vanaf 1942 een 400 kilometer lange spoorlijn aanleggen, de Birma-spoorlijn. Deze doden-spoorlijn aanleggen deden de Japanners echter niet zelf. Hiervoor gebruikten zij ruim 60.000 Britten, Australiërs, Aziaten én Nederlanders. Deze werden gebruikt als slaven en worden ook wel POW’s (Prisoners of war) genoemd. Na een tijd van ongeveer anderhalf jaar, hebben ruim 100.000 mensen het zware werk met de dood moeten bekopen door ondervoeding en mishandeling.

In het Thailand-Burma Railway Centre Museum word je even meegenomen naar deze tijd en zie je verschrikkelijke foto’s terug. Ook liggen er in het museum verschillende voorwerpen die eigendom waren van de gevangen. Een indrukwekkend museum waar wij nog een dag van bij moesten komen. De entree bedraagt 120 baht per persoon. Hiervoor kun je koffie of thee drinken, zodat je bij kunt komen van alle indrukkken.

 • Adres Thailand-Burma Railway Centre Museum in Kanchanaburi: 73 Th Jaokannum, Mueang Kanchanaburi District, Kanchanaburi, Thailand
Treinreis Kanchanaburi
Treinstation Kanchanaburi

Erebegraafplaats Don Rak

Direct tegenover het Thailand-Burma Railway Centre Museum vind je nog een plek waar je niet omheen kunt en die ervoor zorgt dat je meteen stil staat bij de afschuwelijke geschiedenis. Je vindt hier de erebegraafplaats Don Rak waar 5.000 oorlogslachtoffers begraven liggen, waaronder 1800 Nederlanders. Nog steeds wordt de begraafplaats goed bijgehouden en is het een raar idee om zo ver weg van thuis allerlei Nederlandse namen voorbij te zien komen. Namen van Nederlanders die allen zijn omgekomen tijdens het bouwen van de Bridge over the river Kwai. Ook wel de dodenspoorlijn genoemd.

Begraafplaats Don Rak
Begraafplaats Don Rak

Hellfire Pass

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is niet alleen The Bridge over the River Kwai aangelegd door krijgsgevangenen, ook de Hellfire Pass, een doorgang in de rotsen, werd door hen gedaan. Met een kleine beitel maakten krijgsgevangen een doorgang door de rotsen waar later de spoorlijn doorheen kwam. Vanwege de hitte en de verschrikkelijke omstandigheden zijn met name hier heel veel doden gevallen. Ter nagedachtenis aan al deze slachtoffers zijn bij de Hellfire Pass een monument en museum gemaakt. Dit gedeelte van de spoorlijn is op dit moment niet meer in gebruik. Een prachtig stukje Thailand, in een werkelijk waar schitterende omgeving, die zoveel nare herinneringen met zich meebrengt. Een dubbel gevoel, een bezoek aan de Hellfire Pass, maar zeker de moeite waard.

De Hellfire Pass ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van Kanchanaburi en is per bus te bereiken. Een buskaartje kost 100 baht per persoon en de reis duurt ongeveer anderhalf uur. Houd er rekening mee dat je hierna nog minimaal veertig minuten moet lopen om bij de daadwerkelijk Hellfire Pass uit te komen. Goede schoenen aantrekken is dus belangrijk, want vooral in de hitte kan het behoorlijk zwaar zijn. Wanneer je hierna nog verder wilt lopen, kun je kiezen voor verschillende wandelroutes.

Station Kanchanaburi

Bridge over the River Kwai

Naast dat je in Kanchanaburi en in de omgeving overal wordt herinnerd aan de afschuwelijke periode waarin de burma-spoorloon werd gebouwd, kun je uiteraard ook een bezoek brengen aan de brug zelf. Ga er niet vanuit dat je de brug voor je alleen hebt, want het is er erg toeristisch. Een aantal keren per dag rijdt er nog steeds een trein over het spoor. Daarnaast is er dagelijks een markt waar je lokale gerechten en souvenirs kunt aanschaffen.

Bridge over the river Kwai
Bridge over the river Kwai
Bridge over the river Kwai

Erawan watervallen

Eén van de bekendste watervallen van Thailand vind je op zestig kilometer afstand van Kanchanaburi. Iedere dag vertrekken er vanaf het busstation bussen. Een kaartje voor de bus kost 50 baht per persoon en de reis duurt ongeveer anderhalf uur. Houd er rekening mee dat het vaak erg druk is en de kans aanwezig is dat je deze 90 minuten moet staan in de bus. De Erawan watervallen zijn onderdeel van het Erawan National Park met een oppervlakte van 550 km². De waterval bestaat uit zeven verschillende niveaus, en wordt mooier hoe hoger je komt. De entree voor het park is vrij prijzig en bedraagt 300 baht per persoon, maar is – tijdens het natte seizoen – de moeite waard.

Boek hier een tour naar de Erawan watervallen vanuit Kanchanaburi.

Heerlijk eten op de Kanchanaburi Walking Street

Net als iedere andere Thaise stad kun je ook in Kanchanaburi iedere avond de avondmarkt bezoeken, de Kanchanaburi Walking Street. Deze straat is vlakbij het station en is dé plek om heerlijk te eten in Kanchanaburi. Je vindt hier heerlijke street food, maar ook souvenirs en het is de plek om in contact te komen met andere reizigers.

Bezienswaardigheden in Kanchanaburi op de kaart

Op het kaartje hieronder zijn alle bezienswaardigheden in Kanchanaburi terug te vinden.

Reizen van Bangkok naar Kanchanaburi

Kanchanaburi is gelegen in Centraal-Thailand, zo’n 130 kilometer ten noord-westen van de hoofdstad Bangkok. Na een paar dagen doorgebracht te hebben in het altijd chaotische Bangkok is het een verademing om aan te komen in Kanchanaburi. Wij reisden in de zomer van 2016 van Bangkok naar Kanchanaburi met de trein en betaalden hiervoor 100 baht per persoon. De trein van Bangkok naar Kanchanaburi vertrekt vanaf het Thonburi Train Station en doet er ongeveer drie uur over. Een kaartje hoef je niet van te voren aan te schaffen. Een andere optie is reizen van het Independence monument (vlakbij Khao San Road) per minivan. Een lokale bus vertrekt ieder uur vanaf het Noordelijke busstation – Moh Chit – voor 110 baht per persoon en doet er ongeveer twee uur over.

Tickets voor reizen met de bus of trein in Thailand kun je online aanschaffen via 12Go.Asia. Hier kun je ook informatie vinden over reistijden en routes.

Slapen in Kachanaburi

In Kanchanaburi zijn verschillende guesthouses, hotels en luxe resorts te vinden. De meeste  zijn gelegen aan de rivier en bij sommige kun je zelfs slapen óp de rivier. Hieronder vind je de twee guesthouses waar wij sliepen in Kanchanaburi, waarvan met name Tamarind Guesthouse een absolute aanrader is! Op zoek naar iets meer luxe? Boek dan een kamer in het te gekke Natee The Riverfront Hotel Kanchanaburi.

Overnachten in Kanchanaburi

Wat zijn volgens jou de leukste dingen om te doen in Kanchanaburi?

5 berichten over “Wat te doen in Kanchanaburi in Thailand”

 1. Avatar van Judith | Worldwife.nl
  Judith | Worldwife.nl
  23 november 2016

  Tot nu toe vind ik dot de minst leuke plek van alles wat ik toe nu toe gezien heb in Thailand. Hoewel de Erawan watervallen prachtig waren!

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   23 november 2016

   Dat snap ik wel! Zoals ik al aangaf is het stadje zelf idd niets aan. De omgeving daarentegen wel heel indrukwekkend. Have fun nog in Thailand!

 2. Avatar van Linda | travellersoftheworld
  Linda | travellersoftheworld
  25 november 2016

  Deze plek lijkt me eigenlijk vooral leukdoor de omgeving! De erawan watervallen lijken me prachtig

 3. Avatar van Fenje
  Fenje
  27 november 2016

  Van uit Kanchanaburi is het prachtig om met de brommer naar Sangkhlaburi te reizen. Onderweg kom je de Saiyok waterfal tegen, verschillende warmwater bronnen en omdat het niet echt toeristische is word je overal met open armen ontvangen. Mijn man en ik gaan het zeker nog eens herhalen. Omdat de weg door het nationalpark gaat wel even opletten op eventuele corbras op de weg. In 500 km is ons dat twee maal overkomen en dat valt best mee.

  1. Avatar van Kirsten | Travelaar.nl
   Kirsten | Travelaar.nl
   3 december 2016

   Wat jammer dat we dat niet wisten Fenje. Bedankt voor de fijne toevoeging!