tak bat luang prabang laos

Tak Bat in Luang Prabang, Laos: Een bijzondere ervaring

Gepubliceerd: 16 augustus 2016 Laatst gewijzigd: 28 juli 2019

Iedere ochtend wanneer de zon op komt, vanaf ongeveer half 6, kleuren de straten van Luang Prabang oranje. Niet vanwege Nederlandse voetbalsupporters, maar vanwege de monniken die meedoen aan de Tak Bat in Luang Prabang. Tijdens de Tak Bat lopen monniken door de straten van Luang Prabang – en andere boeddhistische plaatsen trouwens – om giften van de lokale bevolking in ontvangst te nemen. Een prachtig ritueel dat helaas wordt bedreigd door het toerisme. 

Wat is Tak Bat?

Tak Bat (de aalmoesronde) is een eeuwenoude traditie die centraal staat in het boeddhisme waarbij monniken op blote voeten, geruisloos, door het oude stadsgedeelte lopen. Tijdens de zonsopkomst wacht de lokale bevolking aan de kant van de weg, geknield op matjes, op de monniken die een vaste ronde lopen, van oost naar west. De lokale bevolking geeft offers aan de monniken, voornamelijk sticky rice, maar ook bijvoorbeeld snoepgoed.

In het boeddhisme staat het “uit handen geven” centraal. Monniken doen afstand van verlangens en haat en leven van giften. Geld gebruiken zij niet. De Tak Bat is dan ook echt de manier om eten te krijgen. De kern van het boeddhisme is dan ook : Offer en ontvangst. De Tak Bat is een teken van wederzijds respect en compassie tussen de monniken en de lokale bevolking.

Alle monniken van iedere tempel lopen om en om langs de lokale bevolking waarbij de oudste monnik van de tempel altijd voorop loopt en de jongste monnik achteraan.

tak bat luang prabang laos

tak bat luang prabang laos

tak bat luang prabang laos

Tak Bat in Luang Prabang en toerisme

Aangezien er in Luang Prabang tientallen tempels te vinden zijn, lopen er honderden monniken door de straten tijdens Tak Bat in Luang Prabang.

Hoewel het een prachtige ceremonie is en het fantastisch is om dit van dichtbij mee te maken kleven er steeds meer nadelen aan deze mooie traditie. De laatste jaren is Tak Bat steeds meer een toeristische attractie geworden en het vervelende is dat veel toeristen lak hebben aan de waarden en normen die horen bij het boeddhisme.

Wanneer wij om half zes ons guesthouse uitstappen zien we in de verte de eerste monniken klaar staan. Aan de andere kant van de weg zien we de eerste locals zitten. Keurig, in stilte, wachtend op de monniken. Even lijkt het alsof we in een droom zijn beland. Wat een serene rust. Maar helaas duurt die rust niet erg lang. Al snel komen er van alle kanten toeristen aanlopen die het niet zo nauw nemen met de rust. Er wordt hardop gepraat, mensen slenteren zonder op of om te kijken over de straat en maken zonder zich ook maar een moment te generen van wel heel dichtbij foto’s van de monniken.

tak bat luang prabang laos

tak bat luang prabang laos

Tak Bat in Luang Prabang

Al snel besluiten we om een stukje door te lopen, op zoek naar een rustig plekje. Helaas vinden we deze niet. Wanneer we in de hoofdstraat aankomen is het zelfs nog een stuk erger. In deze straat zitten vrijwel alleen maar toeristen die meedoen aan de Tak Bat. Prima, maar Tak Bat is geen grapje. Er wordt verwacht dat enkel mensen voor wie het een speciale betekenis heeft mee doen. In deze straat treffen we zelfs busjes vol met Chinezen die het een stuk gezelliger hebben met elkaar dan dat ze zich interesseren voor wat er om hen heen gebeurt. Terwijl honderden monniken, in stilte, hun ronde lopen lijkt alle aandacht te gaan naar de toeristen.

Ik ben onwijs blij dat ik Tak Bat in Luang Prabang van dichtbij heb mogen beschouwen, maar damn, wat heb ik me tegelijkertijd geschaamd voor mede-toeristen. Het is nu zelfs zo erg dat er over na wordt gedacht om Tak Bat in Luang Prabang helemaal af te schaffen. Hopelijk gaat dit nooit gebeuren!

Note: Tak Bat is niet alleen een traditie in Laos. Ook in landen als Myanmar en Thailand kun je de Tak Bat aanschouwen.

tak bat luang prabang laos

Do’s en dont’s tijdens Tak Bat

Aangezien het toerisme tegenwoordig zo’n grote invloed heeft op Tak Bat in Luang Prabang zie je overal in de stad posters hangen met do’s en dont’s.t. Prima als je Tak Bat van dichtbij wilt aanschouwen, maar houd je alsjeblieft aan de volgende regels:

  • Aanschouw Tak Bat in stilte en doe enkel mee aan het offeren wanneer het een speciale betekenis voor je heeft.
  • Koop sticky rice op de lokale markt eerder in de ochtend of vraag bij je guesthouse of ze het voor je kunnen bereiden. Aan de kant van de weg staan verschillende verkopers met mandjes sticky rice. Koop het hier niet!
  • Wanneer je wilt offeren is het belangrijk om een gepaste afstand te bewaren tot de monniken. Daarnaast is het belangrijk om geen oogcontact te maken.
  • Ga niet te dicht bij de monniken staan wanneer je foto’s maakt en gebruik zeker geen flits. Tip: gebruik een zoom-lens zodat je aan de andere kant van de straat kunt blijven staan en de monniken niet hoeft te storen.
  • Kleed je respectvol. Dit betekent dat je armen, benen en borst bedekt dienen te zijn.
  • Raak de monniken nooit en te nimmer aan.tak bat luang prabang laos

Heb jij al eens Tak Bat mogen aanschouwen? 

Meer informatie over Laos vind je hier.

Kirsten | Travelaar.nl - 32 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos, Iran & Spanje

Lees meer

2 reacties op “Tak Bat in Luang Prabang, Laos: Een bijzondere ervaring”

  1. Jammer dat toeristen geen respect hebben voor andermans levensstijl. Ik kan me daar ook heel erg aan ergeren. Klopt het dat monniken niks aan mogen nemen van vrouwen? Ik ga eens kijken of ik een Tak Bat mee kan maken in Thailand. Lijkt me heel bijzonder.

    • Heel erg jammer inderdaad! Hopelijk gaat er de komende tijd wat in veranderen, want de Tak Bat wordt op dit moment echt bedreigd. Zou zonde zijn als het stopt! Dat over vrouwen heb ik ooit ook eens gelezen inderdaad, maar in Luang Prabang zaten er ook heel veel vrouwen die eten gaven aan de monniken (ook toeristen), dus volgens mij kan het gewoon. Zou mooi zijn als je het ook eens mee kan gaan maken!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.